Antalija, žinia, – vienas populiariausių ne tiktai Turkijos, bet ir viso pasaulio kurortų, kasmet sulaukiantis milijonų turistų. Tik ką jie žino apie šį miestą, be to, ką spėja pamatyti?

Daugelio žinios, deja, gana skurdžios, o susipažinti su kai kuriais faktais tikrai verta: ne tik dėl bendro išprusimo, bet ir todėl, kad tai ypač įdomu. Norint tuo įsitikinti, tereikia peržvelgti toliau surašytą informaciją apie Antaliją.

Vasarą, prasidėjus atostogų piko sezonui (normaliam, o ne tokiam, kaip pernai), žmonių skaičius kurorte išauga dvigubai. Žiemą čia gyvena milijonas piliečių, o vasarą – 2 milijonai.

Antalija – 8 pagal gyventojų skaičių šalies miestas ir pats didžiausias Turkijos miestas Viduržemio jūros pakrantėje.

2014 metais Antalijoje atostogavo rekordinis skaičius turistų – net 12,5 milijono.

Antalijos užimama teritorija net dukart didesnė nei Singapūro arba Bahreino.

Antalijoje veikia net du tarptautiniai oro uostai, kadangi vasaros mėnesiais vienas niekaip nesusidorotų su kurorte pailsėti norinčiųjų srautu.

Antalijoje oro temperatūra niekada nebuvo nukritusi žemiau 4,4 laipsnio šilumos. Minėtina, kad namuose neįrengta centrinio šildymo, o jų sienos – ganėtinai plonos, todėl žiemą vietiniams kartais tenka pašalti. Aukščiausia kada nors užregistruota temperatūra Antalijoje – 45,5 laipsnio karščio.

Kartais, nors ir ypač retai, net ir Antalijoje žiemą iškrenta sniegas. Jis, žinoma, akimirksniu ištirpsta.

Mokslininkai lig šiolei nesugeba sutarti dėl miesto amžiaus. Pirmieji jo paminėjimai rašytiniuose šaltiniuose datuojami 159 m. pr. Kr., todėl laikoma, kad Antalijai – daugiau nei du tūkstančiai metų.

Nepaisant aukščiausios klasės kurorto statuso, pačioje Antalijoje turistams skirtų viešbučių ne tiek ir daug. Stambiausi kompleksai įsikūrę priemiesčiuose, beje, labai vaizdinguose.

Antalija – ne vien sėkmingai veikiantis ir gražaus pelno atnešantis kurortas, bet ir vienas svarbiausių Turkijos uostų.

Skirtingais laikotarpiais Antalija buvo pavaldi Romai, Graikijai ir Bizantijai. Dėl šios priežasties mieste išliko kuo įvairiausias epochas ir kultūras ženklinančių paminklų.

Antalijoje vidutiniškai 300 dienas per metus šviečia saulė. Pasitaiko, kad vasarą nelyja net 3–4 mėnesius.

Antalijoje nėra geležinkelių tinklo.

Vienas svarbiausių Antalijos turistų traukos objektų – okeanariumas. Jame įrengtas ilgiausias pasaulyje – net 131 metro ilgio – panoraminis tunelis.

Kartkartėmis Antaliją supurto žemės drebėjimai. Laimei, jie nebūna stiprūs. Paskutinis stiprus žemės drebėjimas šiame regione įvyko VIII amžiuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)