Palangos Gintaro muziejus (Vytauto g. 17) – tai vieta, kurioje galima apsilankyti ne kartą. Remiantis Palangos turizmo informacijos centro duomenimis, vieną gausiausių pasaulyje gintaro inkliuzų ir unikumų kolekciją turinčiame muziejuje iš viso yra apie 5 tūkst. eksponatų.

Pirmajame aukšte esančios rūmų erdvės lankytojus žavi atnaujintais istoriniais rūmų interjerais, pasakojančiais apie grafų Tiškevičių gyvenimą šiuose rūmuose. Palangos bei grafų Tiškevičių istorija besidomintiems lankytojams pristatomos autentiškai įrengtos erdvės: Holas, Renginių salė, Raudonasis salonas, Didysis salonas, Grafienės kabinetas, Mėlynasis salonas, Jaunojo grafo kabinetas, Mažasis salonas.

Antrajame aukšte pristatoma unikali gintaro ekspozicija, kuri papildyta ar­cheo­lo­gi­niais eksponatais, at­nau­jin­ta ir ink­liu­zų ko­lek­ci­ja. Lan­ky­to­jai ga­li iš­vys­ti vi­siš­kai nau­ją gin­ta­ro morfologijos eks­po­zi­ci­ją.

Ieškantiems daugiau kultūrinių potyrių atmintyje gali išlikti apsilankymas Dr. Jono Šliūpo memorialinėje sodyboje (Vytauto g. 23a). Ji neabejotinai sudomins istorijos mėgėjus. Žymus Lietuvos XX a. pradžios visuomenės veikėjas, gydytojas Jonas Šliūpas 1930 m. persikėlė gyventi į Palangą. Būtent J. Šliūpo dėka 1933 m. Palangai buvo suteiktos miesto teisės, ir jis buvo išrinktas pirmuoju Palangos burmistru. Beje, įėjimo kaina – 1 euro simbolinis mokestis. Taip pat į savo maršrutą verta įtraukti Tremties ir rezistencijos muziejų (J. Basanavičiaus g. 21).

O vienas iš įspūdingiausių objektų, kurį dažniausiai tiesiog praeiname – tai Palangos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčia (Vytauto g. 51). Prieš daugiau nei šimtą metų statyta Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia savo neogotikiniu grožiu ir didybe traukia kone kiekvieno praeivio žvilgsnį. Užsukus į vidų, taip pat yra kuo pasigrožėti: įspūdinga sakykla ir trys meniški altoriai, kuriuos puošia bareljefai, yra padaryti iš marmuro, atvežto iš Prancūzijos. Centriniame altoriuje yra jau XVII amžiuje minimas Dievo Motinos Marijos paveikslas. Kiti du mediniai altoriai, esantys šoninėse navose, yra perkelti iš ankstesnės medinės bažnyčios. Beje, rugpjūčio 15 d., minint Švč. M. Marijos Ėmimą į dangų, vyksta didieji metiniai tituliniai atlaidai, o artimiausią sekmadienį po Žolinės Palangoje švenčiami šv. Roko atlaidai.

Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia

Na, o jei tiesiog norite paleisti savo mintis ir pasinerti į kitų istorijas, tuomet užsukite į Palangos kino teatrą „Naglis“ (Vytauto g. 82). Jo repertuarą galite rasti ČIA

Šventosios Švč. Mergelės Marijos, Jūrų Žvaigždės bažnyčia (Jūros g. 7) yra vienas originaliausių religinių statinių Lietuvoje. Už šios bažnyčios durų atsiveria ilgametė jos istorija. Kanauninko Jurgio Galdiko lėšomis ir rūpesčiu Šventojoje 1931 m. per 3 mėnesius buvo pastatyta medinė bažnyčia. Pašventinta 1931 m. liepos 12 d. ir tik 1991 m. architektai G. Aperavičius ir R. Krištapavičius suprojektavo naują bažnyčią su varpine. Galų gale 2003 m. ją pašventino vyskupas Jonas Boruta. Nors statybos užtruko, rezultatas tikrai įspūdingas.


Tačiau, jei norite kiek kitokių pramogų, visuomet galite užsukti ir į Šventosios biblioteką (Šventosios g. 1). Ji atvira ne tik vietinių, bet ir turistų poreikiams.

Visgi, jei visi šie objektai aplankyti, verta prisiminti ir netoliese esantį Kretingos miestą. Čia veiklos gali atrasti skirtingo amžiaus turistai.

Kaip vieną lankomiausių objektų galima išskirti Kretingos grafų Tiškevičių dvarą su Žiemos sodu (Vilniaus g. 20). Lankytojai čia gali susipažinti su dvaro istorija, dvarų kultūrą reprezentuojančiais meno kūriniais, archeologijos vertybėmis, numizmatika, senąja liaudies buitimi, Kretingos krašto istorija, šiuolaikinio meno kūriniais. Įstiklintoje oranžerijoje – Žiemos sode – visais metų laikais žaliuoja ir žydi egzotiški įvairių kraštų augalai.

Dėmesio vertas ir Japoniškas sodas (Mažučių k.). Kadangi mūsų šaknys pagoniškos, japonų meilę bei pagarbą visiems gamtos elementams nebus sunku suprasti.

Šiuo metu vis daugiau laiko turistai skiria vienuolynams. Nieko keisto, nes Kretingoje jų – net penki: Pranciškonų vienuolyno ir Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios pastatų ansamblis (Vilniaus g. 2), Švenčiausiosios širdies Pranciškonių misionierių kongregacija (Vilniaus g. 3), Švč. Mergelės Marijos Nepaliaujamos Dievo pagalbos seserų pranciškonių namai (Pušyno g. 2), Šv. Klaros vienuolynas (Mėguvos g. 34), Motinos Teresės seserų vienuolynas (Laisvės g. 30).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)