Galėtų pasirodyti, kad technologijoms judant į priekį, įvairiausius daiktus sugebame pagaminti mažesnius, lengvesnius funkcionalesnius, patikimesnius ir taip toliau. Bendrai paėmus, reiktų galvoti, kad bendras būtinų daiktų svoris/tūris turėtų dar sumažėti.

Deja, kas liečia meškeriotojus – pastebiu priešingą tendenciją – kuo toliau, tuo daugiau daiktų meškeriotojai tempiasi prie vandens. Čia gal sakyčiau labiau susiję su faktu, kad žūklės įrankiai ir aksesuarai pinga, o ir žmonių pragyvenimo lygis gerėja, todėl tame tarpe ir meškeriotojų perkamoji galia didėja. Taip pat, dėl informacijos pasiekiamumo internetu, meškeriotojai gali sužinoti apie įvairius pagalbinius meškeriotojo įrankius, kurie vienaip ar kitaip padeda žūklėje.

Apie spiningautojus šįkart nekalbėsiu, mat jie visą reikalingą mantą, išskyrus meškeres, gali susidėti į didesnes kišenes, o blogesniu atveju į nedidelį krepšiuką. Žinoma, tiems kas spiningauja iš valčių, taip pat reikia daug visokių rakandų. Na, bet šįkart paliksiu spiningo brolius ramybėje ir pakalbėsiu apie plūdininko ar dugninės gerbėjo mantos transportavimą nuo automobilio / namų / sodybos ar pan. iki pasirinktos žūklavietės.

Turiu apibrėžti, ką turiu omenyje sakydamas „transportavimas“ šiame rašinyje, ir kuo tai skiriasi tiesiog nuo daiktų nusinešimo iki žūklavietės. Sakyčiau, kad kai atstumas tarp automobilio/namų/sodybos ir žūklavietės yra daugiau nei 100 m o daiktų, kuriuos norima nusigabenti prie vandens, bendras svoris viršija 40 kg, reiktų galvoti apie būdus, kaip patogiai ir nepervargstant visą mantą nusigabenti prie vandens. Paminėsiu, čia kalbu apie savo fizines galimybes. Žinau, kad tikrai yra tokių, kuriems ir 300 m nusinešus tuos 40 kg per vieną kartą, nesusidarys nė vienas prakaito lašas. Na, bet silpnesnieji šį savo trūkumą gali išspręsti pasinaudodami keletu mano patarimų.

Karučio pasirinkimas

Karutis yra esminis meškeriotojo mantos transportavimo elementas. Būtent todėl į jį reiktų atkreipti ypatingą dėmesį. Pasirinkus netinkamą karutį daiktų transportavimas gali tapti kančia, kad net meškerioti nebesinorės!

Reiktų rinktis tokį karutį, kurio ratas(-ai) yra pripučiami. Tokiu būdu karutis riedės daug smagiau ir taip pat sugers kelio nelygumus, taip stabilizuodamas daiktus esančius ant karučio.

Iš praktikos žinau, kad geriausi ir universaliausi karučiai yra tie, kurie turi tik vieną ratą. Jais lengva manevruoti, išvengiant kliūčių, taip pat juos įmanoma stumti ant nelygaus paviršiaus. Žinoma, tokius karučius būtina tinkamai išbalansuoti, kad meškeriotojui reiktų jį tik stumti šiek tiek prilaikant balansą.

Karučiai su 3-4 ratais veikia puikiai, kai kelias, kuriuo karutis bus stumiamas yra lygus. Tačiau, tokių situacijų, kuomet kelias iki žūklavietės yra geras, tačiau nepasiekiamas automobiliu, nebus daug. Daug dažniau teks karutį stumti per pievas, siaurus takelius, duobėtas pakrantes ir panašiai. Todėl, mano nuomone, į karučius su 3–4 ratais reiktų net nežiūrėti.

Jeigu karutis reikalingas platformai transportuoti, rekomenduočiau rinktis būtent to paties gamintojo karutį, kaip ir platforma. Tokiu būdu karutis bus pritaikytas būtent turimam platformos modeliui. Labai dažnai gamintojai sugalvoja kaip karutį maksimaliai išnaudoti būtent su jų platformomis. Neblogas pavyzdys galėtų būti vienas iš Matrix karučių modelių, kur numatyta vieta standartiniam 25 litrų kibirui, kurį meškeriotojai labai dažnai naudoja.

Jeigu karutis reikalingas meškeriojo kėdei ir kitiems aksesuarams transportuoti – reiktų rinktis tokį, kuris turi kuo didesnį transportavimo plotą/paviršių. Taip bus lengviau išbalansuoti karutį, kad daiktų pagrindinis svoris tektų ratui, o ne meškeriotojo rankoms. Daiktų pritvirtinimui prie karučio vietos taip pat bus daugiau.

Krepšio pasirinkimas

Kaip žinia, šiuolaikiniam meškeriotojui platformos arba kėdės žūklėje tikrai neužteks. Reikės įvairių laikiklių, masalinių, šoninių staliukų, pavadėlinių, neperšlampančių rūbų, maisto, vandens ir taip toliau.

Visus mažesnius daiktus, kuriuos planuojama naudoti žūklėje rekomenduočiau susidėti į vieną krepšį. Kai transportuojamas tik vienas krepšys, jį pritvirtinti/įtaisyti ant karučio yra greičiau ir paprasčiau. Be to, kai visi rakandai sudedami į vieną krepšį, jis pasidaro sunkesnis, todėl geriau prisispaudžia prie karučio ir rečiau nukrenta, ima judėti ar pasislenka iš vietos, kur buvo įtaisytas ir taip išbalansuoja karutį.

Na, o kadangi viską rekomenduoju susidėti į vieną krepšį, pats krepšys turi būti ganėtinai didelis. Sakyčiau, rinktis reiktų patį didžiausią žūklei skirtą krepšį, kokį tik įmanoma surasti žūklės įrankių parduotuvėje. Visada geriau kai vietos krepšyje lieka, nei kai jis perkrautas arba tiesiog į jį netelpa viskas, kas suplanuota.

Didelis krepšys, kuriame turėtų tilpti visi smulkesni meškeriotojo aksesuarai

Sakyčiau, reiktų net nežiūrėti į krepšius, kurių talpa yra mažesnė nei 65 l. Žinoma, čia subjektyvu, nes tai priklauso, nuo kiekvieno meškeriotojo poreikių žūklėje ir panašiai. Vis dėl to, kaip minėjau laisva vieta krepšyje, kaip sako liaudies išmintis „duonos neprašo“ ir gali likti nepanaudota. Pats pastaruoju metu naudoju 90 l. krepšį. Ankščiau naudojau mažesnį, 60 l. Na, o kai pradėjau naudoti didesnį – daiktų transportavimas pasidarė daug patogesnis ir malonesnis, nors dabar kartais trečdalis krepšio ir lieka neužpildyta.

Šiek tiek apie šėryklėles ir kitus rakandus

Kai daiktus reikia gabenti didesniais atstumais, labai gerai reikia apgalvoti, ko reiks duotoje situacijoje. Sakykime, jei ruošiatės meškerioti lengva dugnine, reiktų su savimi pasiimti tik lengvas šeryklėles, o sunkias palikti automobilyje ar net namie. Tas pats galioja ir plūdininkams, jei žinote, kad meškeriosite upėje bolo plūdėmis – waggler plūdės, sudurtinių sistemėlės ir panašiai neturi vykti „pasivažinėti“ prie vandens.

Nebloga idėja, kaip karučių gamintojai išnaudoja karučio konstrukciją – šiuo atveju sudaryta speciali ertmė kibirui

Lygiai tos pačios taisyklės galioja atsarginiams svareliams, jaukams, skystiems jaukų priedams ir taip toliau. Iš esmės viskam, kas sąlyginai yra sunkūs daiktai.

Reiktų viską optimizuoti, nes bendras svoris labai greit pasidaro didelis. Atrodo, kad pasiimi tik kelis atsarginius daiktus, o žiūrėk jau papildomai susidaro penki kilogramai.

Neblogas būdas organizuoti sunkesnius daiktus yra naudojant mažesnius krepšiukus. Sakykim šeryklėles ar mažesnius platformos priedus ir laikiklius laikau didesnėse dėžėse / krepšiuose automobilio bagažinėje. Tuomet kai reikia gabenti mantą prie vandens nemažą atstumą karučiu, pagalvoju, ko man reiks. Tada reikiamus daiktus iš didesnės dėžės / krepšio persidedu į mažesnį. Po to tą mažesnį krepšiuką patalpinu į pagrindinį krepšį, kuris keliaus su manimi į žūklavietę. Tokių situacijų, kad net nežinau, ko galėtų reikti meškeriojant duotoje situacijoje niekada nebūna, todėl susikomplektuoti tik reikiamus daiktus žūklei nėra taip jau ir sunku.

Guma, skirta automobilių bagažinėse skirtiems daiktams pritvirtinti, kuri gali būti panaudota ir daiktams prie karučio pritvirtinti

Taip pat reiktų nepamiršti, kad nereikalingi rakandai bus tempiami net tik iki žūklavietės, bet ir atgal nuo jos. Taigi, energiją, kuri bereikalingai sunaudojama reiktų dar padauginti iš dviejų!

Reiktų nepamiršti įsigyti ir automobilių bagažinėse daiktams pritvirtini skirtų gumų/besitampančių virvių su kabliais galuose. Šiomis gumomis pravartu pritvirtinti meškeres ar bet kuriuos kitus rakandus prie karučio. Tokiu būdu daiktai turėtų laikytis ant karučio patikimai visos kelionės metu.

Guma, skirta automobilių bagažinėse skirtiems daiktams pritvirtinti, kuri gali būti panaudota ir daiktams prie karučio pritvirtinti

Dar vienas aksesuaras, kuris labai smarkiai palengvina meškeriotojo gyvenimą po žūklės yra būtent nelaidus orui ir vandeniui krepšys skirtas transportuoti sieteliams žuviai laikyti. Šie krepšiai užsidaro gana sandariai ir žuvies kvapo automobilyje paprastai visai nebūna – smarvė automobilyje veikiausiai yra paskutinis dalykas kurį nori kentėti bet kuris meškeriotojas po sunkios dienos stumdant karutį.

Krepšys skirtas transportuoti sieteliams žuviai transportuoti. Šis krepšys nepraleidžia nei oro (todėl automobilio salone nesmirda žuvimi) nei vandens

Išvados

Na, o pabaigai apibendrinkime niuansus ir rekomendacijas kai kalba eina apie meškeriotojo daiktų transportavimą didesniais atstumais. Iš esmės yra trys aiškios ir paprastos taisyklės:

1. Reiktų rinktis karutį su vienu pripučiamu ratu ir idealiu atveju karutis turėtų būti sukurtas būtent turimai platformai transportuoti.
2. Reiktų turėti tik vieną pagrindinį krepšį, kuris būtų pakankamai didelis, kad viskas į jį iš esmės tilptų.
3. Reiktų neimti su savimi į žūklę daiktų, kurių nenaudosite – atsarginės šėryklos, keli pakeliai jauko ir t.t. gali likti namie arba automobilyje.