aA
Platus maisto pasirinkimas parduotuvėje greitai išlepina pirkėją. Esame įpratę kiekvieną dieną gauti būtent tai, ko tą minutę trokštame. Bet įvairiais maisto produktais nukrautos lentynos akimirksniu gali praryti laiką ir energiją. Vienintelė išeitis – paruošti namų darbus ir prieš keliaujant į prekybos centrą tiksliai žinoti, pagal kokius kriterijus išsirinkti geriausią prekę.
Žuvys parduotuvėje
Žuvys parduotuvėje
© Pixabay

Tos pačios taisyklės galioja ir renkantis žuvį. Žuvies produktų lentynos dažniausiai būna išsibarsčiusios po visą prekybos centrą – galime rinktis iš šaldytų žuvies gaminių, rūkytų, vytintų ar namo grįžti parduotuvėje „sužvejojus“ visą šviežią, ką tik iš tvenkinių atvežtą gyvą žuvį. Tačiau daugeliu atveju nuo jūsų pasirinkimo priklauso ne tik patiekalo skonis, bet ir nauda sveikatai.

Liesa ar riebi

Vis daugiau žmonių pasaulyje susirūpina savo svoriu ir, vengdami nutukimo, verčiau renkasi liesą žuvį. Tokia tendencija pastebima ir lietuvių vartojimo įpročiuose. Daugelis lieknėjimo programų pataria riboti savo mitybos racione suvartojamų riebalų ir angliavandenių kiekį ir palikti jame tik baltymais gausius produktus. Tačiau sveikos mitybos specialistai rekomenduoja valgyti subalansuotus patiekalus, gausius ir kokybiškų baltymų, ir kokybiškų riebalų. Taigi, valgant liesą žuvį rekomenduojama ją patiekti kartu su kokybišku alyvuogių aliejumi.

Jūrinė ar gėlavandenė

Išsiaiškinus, kokia žuvis, riebi ar liesa, atsidurs ant vakarienės stalo, lieka nuspręsti, į kurį parduotuvės skyrių eiti – jūrinių ar gėlavandenių žuvų. Nors jūros produktai daug kam vis dar siejasi su egzotika, vertėtų išlikti budriems ir pirmiausia ieškoti naudos sveikatai. Laisvai vandenyse plaukiojančių žuvų mitybos niekas nekontroliuoja. Taigi, jei plėšri žuvis praryja pesticidais ir kitomis pavojingomis medžiagomis užterštą žuvį, teršalai patenka ir į plėšriąją, kuri gali atsidurti ant žmonių stalo. „Reikia pripažinti, kad nekontroliuojamoje teritorijoje gyvenančiose jūrinėse žuvyse gali atsirasti teršalų – sunkiųjų metalų, pesticidų likučių, chloro organinių junginių, dioksinų,“ – įspėja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas. Tuo tarpu tvenkiniuose ekologiškai auginamų žuvų mityba kontroliuojama, jos maitinamos daugiausia tik ekologiškais pašarais, todėl šių žuvų, karpių, amūrų, lydekų, lynų, eršketų, plačiakakčių, upėtakių, karosų ir kitų, mėsa yra švari ir saugi vartoti.

Šviežia ar apdorota

Kitas svarbus aspektas, renkantis žuvų produktus – žuvies paruošimo būdas. Europos Komisijos 2016 metais atlikti žuvies ir akvakultūros produktų vartojimo tyrimai atskleidė, kad Lietuvoje populiariausia rūkyta žuvis. Vis dėlto, šis pasirinkimas nėra palankiausias sveikatai, nes rūkytoje žuvyje yra labai daug druskos. Tuo tarpu namuose orkaitėje paruošę tvenkiniuose išaugintą šviežią žuvį neapsiriksite. Gaminimo procesas neužims daug laiko, o rezultatas bus malonus gomuriui.

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sodyboje aptiko 2 km žvejybinių tinklų (10)

Rugsėjo 10-ąją, ketvirtadienį, Aplinkos apsaugos departamento Alytaus gyvosios gamtos apsaugos...

Aplinkosaugininkai primena: neršiant šlakiams ir lašišoms, tikrinami ir žuvitakiai (2)

Aplinkos apsaugos departamentas , tęsdamas akciją „ Lašiša 2020“, primena, kad siekiant...

Kontrolė be sienų: Baltijos jūroje žvejojantys laivai tikrinami Lietuvoje ir Latvijoje (3)

Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos inspektoriai vykdo...

„Lašiša 2020“: svarbiausios limituotos žvejybos sąlygos žvejams mėgėjams (5)

Aplinkos apsaugos departamentas pasidalino pranešimu, kuriuo primenamos svarbiausios limituotos...

Rugpjūtį į aplinkosaugininkus dažniausiai kreiptasi dėl žvejybos pažeidimų

Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyrius rugpjūtį gavo 1 857 pranešimus apie...

Top naujienos

Nuo viruso pavargusiems lietuviams surado kaimą, kur jo nėra (54)

Sunku patikėti, bet Europoje dar liko vietų, kur koronavirusas tarsi neegzistuoja. DELFI Kelionių...

Prisiminė Skandinavijos medikų ir Verygos kivirčą: moksle taip yra nedaroma (174)

Įvesdamas reikalavimą dėvėti kaukes uždarose patalpose Aurelijus Veryga rėmėsi Norvegijos...

Per pertrauką „Barceloną“ užvedęs Jasikevičius triumfavo Malagoje Giedraitis spindėjo Fuenlabradoje (2)

Lėtai įsibėgėjusi „Barcelona“ (2-0) perėmė iniciatyvą po ilgosios pertraukos bei Ispanijos...

Vasara iškeliaus jau netrukus, o kol kas – pasidžiaukime (3)

Šiandien Lietuvos orus lems iš vakarų artėjančio ciklono rytinis pakraštys. Vakariniuose...

Profesorius Usonis įspėjo apie galimas COVID-19 pasekmes, kurias parodė mirusiųjų tyrimai (432)

Lietuvoje naujų susirgimų koronavirusu atvejų skaičius pasiekė iki šiol šalyje neregėtas...

Nauja mada – į pensiją nuo 40-ies: ekspertas pataria, kiek reikia būt sukaupus (182)

Norėdami anksti išeiti į pensiją jauni žmonės griebiasi drastiškiausių priemonių –...

„Thermo Fisher Scientific“: Vilniuje nėra gaminamos koronaviruso vakcinos (35)

Biotechnologijų įmonė „ Thermo Fisher Scientific “ teigia, kad Vilniaus padalinyje nėra...

Nutrauktas lytinis aktas ir kiti natūralūs kontracepcijos būdai: ginekologas pasakė, kiek jie iš tiesų yra patikimi (94)

Jei turite pastovų partnerį ar sutuoktinį, tikėtina, kad ne visada naudojatės medicininėmis...

Metalinių garažų savininkus ragina paskubėti: nebendradarbiaujantiems gresia baudos perkelta jau beveik 2000 garažų (115)

Vilniaus miesto savivaldybė ragina paskubėti metalinių garažų savininkus nusikelti ant...

Šiaurės Korėjos kariai pasienyje nušovė ir sudegino Pietų Korėjos pareigūną kalba apie „ekstremalias priemones“ nuo COVID-19 (40)

Šiaurės Korėjos kariai nušovė ir sudegino Pietų Korėjos pareigūną, praneša Pietų...

|Maža didelių žinių kaina