aA
Žuvis – vienas pagrindinių žiemos švenčių valgių. Remiantis apklausų rezultatais, dažniausiai ant lietuviško šventinio stalo galima išvyksti karpius, taip pat populiarūs plačiakakčiai, amūrai, lynai, upėtakiai. Nepaisant to, kad šios žuvys naudingos ir skanios, anaiptol ne kiekvienas valgo jų pakankamai. Žuvis ir jų produktai – ne tik visaverčių baltymų, bet ir įvairių mineralų, vitaminų bei omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis, todėl jų trūkumas lietuvių mitybos racione kelia nerimą mitybos specialistams. Kodėl turėtume dažniau įtraukti į savo valgiaraštį žuvies patiekalus, pasakoja pirmosios specializuotos dietologijos paslaugas teikiančios klinikos „Dietos sistema“ gydytoja Kristina Jasmontienė.
Dažnas žuvies valgymas pašalina daugelio sunkių susirgimų riziką
Dažnas žuvies valgymas pašalina daugelio sunkių susirgimų riziką
© Shutterstock

Niekam ne paslaptis, kad žuvis – vienas pagrindinių šventinių valgių, tačiau ar pakankamai dažnai žuvį patiekiame ant kasdienio stalo? Kaip manote, ar lietuviai vartoja pakankamai žuvies produktų?

Tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies valgo nepakankamai, ypač vaikai. Nustatyta, kad didesnė dalis (72 proc.) suaugusių ir pagyvenusių Lietuvos gyventojų žuvies ir žuvų produktų vartoja 1–2 kartus per savaitę; kas dešimtas respondentas – 3–5 kartus per savaitę, o kas šeštas apklausos dalyvis atsakė, kad žuvies ir jos produktų iš viso nevartoja. Žuvies ir jos produktų nevartoja daugiau vyrų negu moterų ir daugiau jaunesniojo (19–34 m.) negu vyresniojo amžiaus respondentų (šaltinis: 2016 m. „Suaugusių ir pagyvenusių Lietuvos gyventojų faktinės mitybos ir mitybos įpročių tyrimas“).

O kiek kartų per savaitę žuvį valgyti rekomenduoja specialistai? Kokia žuvis teiktų daugiausia naudos sveikatai?

Rekomenduojama žuvies valgyti bent 2 – 3 kartus per savaitę, kai vienos porcijos dydis – delno dydžio gabalėlis, bent pusė žuvies turėtų būti riebi.

Kokias išskirtumėte pagrindines žmogaus sveikatai palankiausias žuvies savybes?

Žuvis – itin naudingas baltymų, gerųjų riebalų – omega 3 riebiųjų rūgščių, vitamino D šaltinis. Žuvyje gausu svarbių mineralų – fosforo, kalcio, magnio, seleno, cinko ir kt. Su šiomis medžiagomis susijusios ir svarbiausios naudos sveikatai – širdies kraujagyslių ligų profilaktika – dėl teigiamos įtakos cholesterolio kiekiui. Yra duomenų apie retesnį sergamumą Alzheimerio liga, teigiamą įtaką regėjimui. Žuvų taukai palengvina depresijos simptomus. Vitaminas D svarbus kaulų struktūrai, kalcio apykaitai, miego kokybei. Kadangi omega 3 riebiosios rūgštys mažina uždegimą, žuvis rekomenduojama vartoti uždegiminėmis sąnarių ligomis sergantiesiems. Yra duomenų, jog reguliariai bent du tris kartus per savaitę valgantys žuvį, turi mažesnę riziką sirgti tam tikrų lokalizacijų vėžiu – burnos ertmės, ryklės, žarnyno, lyginant su mažiau valgančiais. Paaugliai, valgantys daugiau riebios žuvies, pasižymi geresniu dėmesio koncentravimu.

Daugelis šeimininkių, besiruošdamos didžiosioms metų šventėms, žuvį apdoroja dideliame riebalų kiekyje. Be abejo, toks žuvies paruošimo būdas nėra pats palankiausias sveikatai. Kaip reikėtų paruošti žuvį, kad pajustume kiek galima didesnę naudą?

Sveikiausia žuvį ruošti be papildomų riebalų – kitaip tariant nekepti. Troškinta, orkaitėje gaminta, ant garų ruošta ar virta žuvis nepraranda savo maistinės vertės. Nereikėtų piktnaudžiauti rūkyta, sūdyta žuvimi. Paruošimo būdas gali išlaikyti, bet ir sumažinti žuvies maistinę vertę.

Jei žmogus į savo mitybą visiškai neįtraukia žuvies produktų, kokios gali būti pasekmės sveikatai?

Pasekmės susijusios su medžiagų, kuriomis turtinga žuvis stoka. Mityba – labai svarbus veiksnys, lemiantis ilgalaikę žmogaus sveikatą. Tinkamai koreguoti žmogaus mitybos įpročiai gali padėti mažinti arterinį kraujospūdį, koreguoti cholesterolio, cukraus kiekius kraujyje, užtikrinti geresnį imunitetą, taigi mažesnį sergamumą infekcinėmis ligomis, geresnę nuotaiką ir pan.

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Utenos aplinkosaugininkai vėl sulaikė lydekautoją (10)

Vykdydami akciją „ Lydeka “, Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos...

Už vieną šlakį pažeidėjui gali tekti sumokėti iki 1520 eurų (34)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagavo...

Akcijos „Lydeka 2021“ reidai šiandien vėl vyksta Utenos rajone (13)

Šiandien Aplinkos apsaugos departamento Utenos valdybos pareigūnai, vykdydami akciją „ Lydeka...

Vykdydami reidus, aplinkosaugininkai tikrina deguonies kiekį vandens telkiniuose (7)

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai šią savaitę vykdydami reidus atlieka vandens telkinių...

Telšių aplinkosaugininkai atliko deguonies matavimus vandens telkiniuose (2)

Aplinkos apsaugos departamentas , užtikrindamas kontrolę ir atsižvelgdamas į permainingus orus,...

Top naujienos

Apklausa dėl požiūrio į vakcinas parodė įdomią tendenciją: kas už tai prisiims atsakomybę (159)

Labiausiai skiepytis nenori Darbo partijos rinkėjai, abejojančiųjų gausu ir valstiečių rinkėjų...

Raminta Rakauskė | D+

Pamatavo verslo temperatūrą: vieno sektoriaus skola išsiskiria, bankrotai – vėliau

Verslo temperatūra šiandien nebloga, – sako įmonių įsiskolinimus sekančių kompanijų...

Kristina Chudenko | D+

Kerta per kepenis, ir ne tik: Latvijos mokslininkai nustatė, kokius organus pažeidžia COVID-19

COVID-19 gali pažeisti ne tik kvėpavimo takus, bet ir beveik visus organus bei organizmo...

Kelis kartus per savaitę žuvį valgančių lietuvių sumažėjo perpus: profesorius Stukas turi paaiškinimą, kas nutiko (12)

Sveikatos apsaugos ministerija kas keletą metų vykdo gyventojų mitybos stebėseną. Pernai kovą...

Top 10. Lietuviški išradimai ir idėjos, besiskinančios kelią per visą pasaulį (3)

Vis dažniau ir dažniau tarp protingiausių ir sėkmingiausių žmonių, taip pat ir organizacijų,...

Laisvėjant karantino sąlygoms, veiklą atnaujina lauko kavinės (2)

Po truputį laisvėjant karantino sąlygoms, nuo ketvirtadienio veiklą atnaujina lauko kavinės,...

Saugo nuo ligų, lėtina senėjimą: ši daržovė pilna naudų, tačiau viena klaida virtuvėje ją sugadina (5)

Nors mūsų mitybos racione dažniau atsiranda įprastos bulvės , tikriausiai esate ragavę ir...

Trenerė Rasa Vilkienė apie skyrybas: vyrui šis sprendimas buvo netikėtas, nes dažniau vyrai palieka moteris, o ne moterys vyrus (49)

Kartais tik praėjus daug laiko nuo santuokos pradžios suprantame, kad esame nelaimingi. Kad šalia...

Rusijoje per Navalno palaikymo akcijas sulaikyta per 1 tūkst. žmonių (8)

Rusijos miestuose trečiadienį vakare per akcijas kalinamam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui...

COVID-19 paliks gilius randus pasaulio ekonomikoje: krizės kaina šalims skiriasi (2)

Žinoma, kad dalis pacientų, sveikstančių nuo COVID-19 , kenčia nuo ilgalaikių simptomų, –...