aA
Apsipirkinėjant po dienos darbų labai dažnai rankos pačios tiesiasi prie šaldytų produktų arba įvairiausių pusgaminių ar rūkytų gaminių lentynų. Juk 8 valandas praleidus biure mažiausiai norisi dar dvi padovanoti virtuvei. Nuovargis, stresas ar paprasčiausias tingulys priverčia mus pamiršti tikrąją maisto esmę – suteikti organizmui kuo daugiau vertingų maistinių medžiagų.
Žuvų turgus
Žuvų turgus
© Pixabay

Dažniausiai šviežias – šaldytas – rūkytas dilema mus ištinka nusprendus vakarienei pasigaminti žuvies patiekalą. Neretai pasirenkame paprastesnį variantą – įsigyti šaldytą žuvies file ar jau termiškai apdorotą gaminį. Tačiau dietologai ir mitybos specialistai įspėja – norėdami suteikti organizmui daugiausia kokybiškų maistinių medžiagų, verčiau rinkitės šviežią ar bent jau kuo mažiau apdorotą žuvį.

Nors šviežios ir šaldytos žuvies sudėtis yra visiškai tokia pati, šaldyta žuvis dalį svarbiausių medžiagų praranda pasiruošus iš jos pagaminti patiekalą. „Atšildant šaldytą, į ledo gabalą sušalusią žuvį prarandami skysčiai, pažeidžiama ląstelės membrana, o kartu su skysčiais prarandamos ir gerosios medžiagos. Be to, ji tampa be kvapo, sausa,“ – užsimena Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas. Būtent dėl sausumo ar nepakankamai tvirtos tekstūros dažniausiai skundžiasi vartotojai. Tenka pripažinti, šviežia žuvis ant stalo atrodo žymiai patraukliau, be to, ji išsaugo savo natūralią spalvą ir kvapą.

Tačiau tai – dar ne pati didžiausia blogybė. Europos Komisijos 2016 metais atliktas žuvų ir akvakultūros produktų vartotojų tyrimas atskleidė nepatogią tiesą. Nors šalyje turime apsčiai žuvininkystės ūkių, kuriuose ekologiškai auginamos ne tik mūsų kraštams būdingiausios žuvys, tokios kaip karpis, amūras, plačiakaktis, karosas, bet ir egzotiškesnės žuvų rūšys – upėtakiai ir netgi eršketai, populiariausias žuvies produktas Lietuvoje – silkė. Be to, net 58 proc. žuvies vartotojų, ypač vyrai, yra linkę rinktis sūrią rūkytą žuvį.

Sveikos mitybos specialistai įspėja, kad toks žuvies apdorojimo būdas anaiptol nėra pats palankiausias sveikatai. „Žuvis yra geras daiktas ir reiktų jos nesugadinti. Renkantis [žuvį] aš siūlyčiau pradėti nuo to, kaip ta žuvis yra apdorota. Geriausia pirkti šviežią arba atvėsintą žuvį, bet ne konservuotą ir ne kažkaip labai stipriai apdorotą. Vadinasi, reikėtų rinktis kuo natūralesnę,“ – pataria sveikos mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.

Moteris užsimena, kad žuvis apskritai neturėtų būti ilgai termiškai apdorojama, taigi, nereikėtų jos ir perkepti. O siekiant išsaugoti visas naudingas žuvies medžiagas ir išgauti geriausią patiekalo skonį, šviežią ar atvėsintą žuvį reikėtų kepti orkaitėje, garinti garpuodyje ar troškinti. Taip patiekalas išsaugos savo spalvą, struktūrą ir kvapą, o skonines savybes dar labiau pagerinsite pagardindami žuvies patiekalą nedideliu kiekiu natūralių prieskoninių žolelių.

Troškintas karpis

Reikės:
• 1-1,5kg karpis,
• stiklinė kaparių,
• 0,5 citrinos,
• petražolių,
• 50g sviesto,
• 0,5l sauso baltojo vyno,
• druskos.

Išdarinėtą karpį perpjaukite išilgai pusiau, supjaustykite gabalais ir pasūdykite. Prikaistuvyje ar gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, į jį sudėkite žuvį, apibarstykite susmulkintais petražolių lapeliais, uždėkite citrinos griežinukus, suberkite kaparius. Apipylę vynu, uždengtą troškinkite orkaitėje 30-40 min.

Troškintas, grybais įdarytas, upėtakis

Reikės:
800 g upėtakių,
20 g džiovintų baravykų,
sviesto,
2 šaukštai miltų,
2 šaukštai grietinės,
prieskoninių daržovių,
druskos.

Upėtakius išdarinėkite per pakaklę, nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska, prikimškite grybų įdaro, užsiūkite, voliokite miltuose ir apkepkite svieste. Po to upėtakius dėkite į troškintuvą su susmulkintomis prieskoninėmis daržovėmis, įpilkite truputį sultinio ir troškinkite. Baigdami troškinti, supilkite grietinę.

Įdarui: baravykus išmirkykite, apvirkite, smulkiai supjaustykite ir išmaišykite su svieste keptais svogūnais.

Ištraukite siūlus, tada upėtakius dėkite į pašildytą pusdubenį, apipilkite koštu padažu, kuriame buvo troškinami, barstykite petražolių lapeliais. Tiekite su virtomis bulvėmis ar virtais makaronais ir žaliomis salotomis.

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Utenos aplinkosaugininkai vėl sulaikė lydekautoją (10)

Vykdydami akciją „ Lydeka “, Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos...

Už vieną šlakį pažeidėjui gali tekti sumokėti iki 1520 eurų (34)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagavo...

Akcijos „Lydeka 2021“ reidai šiandien vėl vyksta Utenos rajone (13)

Šiandien Aplinkos apsaugos departamento Utenos valdybos pareigūnai, vykdydami akciją „ Lydeka...

Vykdydami reidus, aplinkosaugininkai tikrina deguonies kiekį vandens telkiniuose (7)

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai šią savaitę vykdydami reidus atlieka vandens telkinių...

Telšių aplinkosaugininkai atliko deguonies matavimus vandens telkiniuose (2)

Aplinkos apsaugos departamentas , užtikrindamas kontrolę ir atsižvelgdamas į permainingus orus,...

Top naujienos

Įtampa tarp Prahos ir Maskvos auga: Čekija sulaikė 5 asmenis, įtariamus teroristine veikla Donbase Praha skelbia ultimatumą (814)

Nacionalinio kovos su organizuotu nusikalstamumu centro policijos daliniai suėmė penkis asmenis,...

Užkalnis. Ko jums reikia mokytis iš Britanijos karalių šeimos (184)

„Ko čia dar mokytis“, pasakysite jūs. „Mes, lietuviai, ir taip viską mokame.“ Žinoma, tai...

Iš pirmų lūpų – apie tikrąją situaciją Rytų Ukrainoje: turime būti pasiruošę viskam (585)

Ukrainos kariškiai fiksuoja, jog į okupuotą Donbaso dalį pastaruoju metu atgabenama daugiau...

Pavasarinė šiluma atsitraukia: su vėjeliu atkeliauja nemalonūs orai (1)

Ketvirtadienio naktį per šalį nutįs ciklono slėnis. Vietomis, daugiausia rytinėje šalies...

Vytenis į Turkiją išvyko atostogauti, bet nusprendė ten apsigyventi: pasirodo, svajonės pildosi (47)

Kaune gimęs ir augęs Vytenis Jurgelevičius po mokslų išvyko gyventi į Didžiąją Britaniją,...

Didmiestis Vyriausybe nebetiki: nusipirko programą visuotiniam vakcinavimui ir paleis jau po kelių dienų (125)

Visuotiniam vakcinavimui besiruošianti Klaipėda jau įsigijo programą, per kurią galės...

Pirma atkrintamųjų staigmena: Jasikevičiaus auklėtiniai pralaimėjo nervų karą Gudaitis patyrė traumą (22)

Kevinas Pangosas skriaudė buvusius komandos draugus ir buvusį savo trenerį, o 17 taškų...

Kate Middleton pademonstravo vieną elegantiškiausių pavasario tendencijų (57)

Kembridžo kunigaikštienė Kate Middleton apsilankymui Vestminsterio abatijoje pasirinko savo...

Mindaugas Milinis | D+

Karaliaučiaus šturmas, kuriam pasipriešinti nebuvo šansų: sustojusioje upėje susiformavo lavonų tiltas, miestas virto griuvėsiais (1)

Neseniai viešojoje erdvėje buvo prisimintas Karaliaučius , vokiškai vadintas Kenigsbergu....

Nelaimingų atsitikimų darbe prevencija: ką svarbu žinoti darbdaviui ir darbuotojui (9)

Nepriklausomai nuo Valstybinės darbo inspekcijos informacinio ir konsultacinio darbo rezultatų,...