aA
Apsipirkinėjant po dienos darbų labai dažnai rankos pačios tiesiasi prie šaldytų produktų arba įvairiausių pusgaminių ar rūkytų gaminių lentynų. Juk 8 valandas praleidus biure mažiausiai norisi dar dvi padovanoti virtuvei. Nuovargis, stresas ar paprasčiausias tingulys priverčia mus pamiršti tikrąją maisto esmę – suteikti organizmui kuo daugiau vertingų maistinių medžiagų.
Žuvų turgus
Žuvų turgus
© Pixabay

Dažniausiai šviežias – šaldytas – rūkytas dilema mus ištinka nusprendus vakarienei pasigaminti žuvies patiekalą. Neretai pasirenkame paprastesnį variantą – įsigyti šaldytą žuvies file ar jau termiškai apdorotą gaminį. Tačiau dietologai ir mitybos specialistai įspėja – norėdami suteikti organizmui daugiausia kokybiškų maistinių medžiagų, verčiau rinkitės šviežią ar bent jau kuo mažiau apdorotą žuvį.

Nors šviežios ir šaldytos žuvies sudėtis yra visiškai tokia pati, šaldyta žuvis dalį svarbiausių medžiagų praranda pasiruošus iš jos pagaminti patiekalą. „Atšildant šaldytą, į ledo gabalą sušalusią žuvį prarandami skysčiai, pažeidžiama ląstelės membrana, o kartu su skysčiais prarandamos ir gerosios medžiagos. Be to, ji tampa be kvapo, sausa,“ – užsimena Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas. Būtent dėl sausumo ar nepakankamai tvirtos tekstūros dažniausiai skundžiasi vartotojai. Tenka pripažinti, šviežia žuvis ant stalo atrodo žymiai patraukliau, be to, ji išsaugo savo natūralią spalvą ir kvapą.

Tačiau tai – dar ne pati didžiausia blogybė. Europos Komisijos 2016 metais atliktas žuvų ir akvakultūros produktų vartotojų tyrimas atskleidė nepatogią tiesą. Nors šalyje turime apsčiai žuvininkystės ūkių, kuriuose ekologiškai auginamos ne tik mūsų kraštams būdingiausios žuvys, tokios kaip karpis, amūras, plačiakaktis, karosas, bet ir egzotiškesnės žuvų rūšys – upėtakiai ir netgi eršketai, populiariausias žuvies produktas Lietuvoje – silkė. Be to, net 58 proc. žuvies vartotojų, ypač vyrai, yra linkę rinktis sūrią rūkytą žuvį.

Sveikos mitybos specialistai įspėja, kad toks žuvies apdorojimo būdas anaiptol nėra pats palankiausias sveikatai. „Žuvis yra geras daiktas ir reiktų jos nesugadinti. Renkantis [žuvį] aš siūlyčiau pradėti nuo to, kaip ta žuvis yra apdorota. Geriausia pirkti šviežią arba atvėsintą žuvį, bet ne konservuotą ir ne kažkaip labai stipriai apdorotą. Vadinasi, reikėtų rinktis kuo natūralesnę,“ – pataria sveikos mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.

Moteris užsimena, kad žuvis apskritai neturėtų būti ilgai termiškai apdorojama, taigi, nereikėtų jos ir perkepti. O siekiant išsaugoti visas naudingas žuvies medžiagas ir išgauti geriausią patiekalo skonį, šviežią ar atvėsintą žuvį reikėtų kepti orkaitėje, garinti garpuodyje ar troškinti. Taip patiekalas išsaugos savo spalvą, struktūrą ir kvapą, o skonines savybes dar labiau pagerinsite pagardindami žuvies patiekalą nedideliu kiekiu natūralių prieskoninių žolelių.

Troškintas karpis

Reikės:
• 1-1,5kg karpis,
• stiklinė kaparių,
• 0,5 citrinos,
• petražolių,
• 50g sviesto,
• 0,5l sauso baltojo vyno,
• druskos.

Išdarinėtą karpį perpjaukite išilgai pusiau, supjaustykite gabalais ir pasūdykite. Prikaistuvyje ar gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, į jį sudėkite žuvį, apibarstykite susmulkintais petražolių lapeliais, uždėkite citrinos griežinukus, suberkite kaparius. Apipylę vynu, uždengtą troškinkite orkaitėje 30-40 min.

Troškintas, grybais įdarytas, upėtakis

Reikės:
800 g upėtakių,
20 g džiovintų baravykų,
sviesto,
2 šaukštai miltų,
2 šaukštai grietinės,
prieskoninių daržovių,
druskos.

Upėtakius išdarinėkite per pakaklę, nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska, prikimškite grybų įdaro, užsiūkite, voliokite miltuose ir apkepkite svieste. Po to upėtakius dėkite į troškintuvą su susmulkintomis prieskoninėmis daržovėmis, įpilkite truputį sultinio ir troškinkite. Baigdami troškinti, supilkite grietinę.

Įdarui: baravykus išmirkykite, apvirkite, smulkiai supjaustykite ir išmaišykite su svieste keptais svogūnais.

Ištraukite siūlus, tada upėtakius dėkite į pašildytą pusdubenį, apipilkite koštu padažu, kuriame buvo troškinami, barstykite petražolių lapeliais. Tiekite su virtomis bulvėmis ar virtais makaronais ir žaliomis salotomis.

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Į pagalbą aplinkosaugininkams – „Lašišos dienoraštis“

Vėlų kovo 31-osios vakarą Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su...

Apie kuojas, „vietnamietiškas“ džiungles ir apsemtas dambas (1)

Pavasaris... taip panyžta meškerės, kad tiesiog nėra kur dingti. Vienintelis vaistas –...

Negali patikėti, bet tiesa. Laikinai į mūsų ežerus sugrįžta verslinė žūklė Sveikiname su balandžio 1-ąja (38)

Žinodamas, kas vyksta paskutiniu metu už uždarų durų vyriausybės koridoriuose, vis tiek...

Užbaigta socialinė–ekonominė studija apie nėgių reikšmę: kokį lietuvių požiūrį ji atskleidė? (6)

Artimiausiu metu Lietuvos Aplinkos ministerijai bei kitoms už žuvies apsaugą atsakingoms...

Ką ir kur bus galima žvejoti nuo balandžio mėnesio (6)

Aplinkos ministerija primena, kad karantino metu žvejojantieji turi laikytis saugaus, didesnio...

Top naujienos

Nuosprendžiai Strazdauskaitės nužudymo byloje: iki gyvos galvos, 16 ir 17 metų

Kauno apygardos teismas penktadienį tris pusbrolius Bieliauskus pripažino kaltais dėl...

Kainų kritimo laukia ne tik NT pirkėjai: išklojo, ko tikėtis būsto nuomotojams ir nuomininkams (293)

Pasaulinė koronaviruso krizė ir karantinas kuriam laikui sustingdė turizmo sektorių, apgyvendinimo...

Nuo penktadienio į Lietuvos miestų gatves patruliuoti išeina kariuomenė (56)

Nepaisant policijos patikinimų, kad griežtinamos karantino priemonės neturėtų atsiliepti...

Tėvai jaučiasi reketuojami: privačių darželių išlaikymas gula ant jų pečių teisininko komentaras (481)

Pratęsus karantiną iki balandžio 13-osios nesibaigė ir tėvelių bėdos dėl mokesčių už...

Amerikoje per parą – didžiulis skaičius mirčių, dar nė viena šalis nebuvo tiek užfiksavusi Trumpui atliktas antras tyrimas (220)

Jungtinėse Valstijose per pastarąją parą užfiksuotos 1 169 mirtys nuo koronavirusinės...

Specialusis režimas Rusijos olimpiniame centre žlugo – gresia koronaviruso protrūkis (2)

„Koronaviruso bomba – Rusijos sporto šventovėje“, – taip šios šalies žiniasklaida...

Karbauskis apibendrino savaitę: atsiprašė žmonių, bet telefono opozicijai vis tiek nekels (66)

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis kreipėsi į opoziciją bei jos lyderį Gabrielių...

„Delfi ryte“ — praktiniai patarimai apie taupymą, nuotolinio mokymo problemos ir Jaručio premjera

„Delfi ryte“ — svarbiausios žinios ir aktualūs pokalbiai. Kaip šiuo metu valdyti savo...

Nauji atvejai Lietuvoje: patvirtinti jau 696 koronavirusu užsikrėtę asmenys (294)

Penktadienio rytą skelbiami naujausi duomenys dėl koronaviruso Lietuvoje.

Į Panevėžio ligoninėje paguldyta mažametė: vaikas galimai apsinuodijo plaukų laku (1)

Policija informavo, kad į Panevėžio ligoninę paguldyta mažametė, kuri apsinuodijo plaukų laku.

|Maža didelių žinių kaina