aA
Apsipirkinėjant po dienos darbų labai dažnai rankos pačios tiesiasi prie šaldytų produktų arba įvairiausių pusgaminių ar rūkytų gaminių lentynų. Juk 8 valandas praleidus biure mažiausiai norisi dar dvi padovanoti virtuvei. Nuovargis, stresas ar paprasčiausias tingulys priverčia mus pamiršti tikrąją maisto esmę – suteikti organizmui kuo daugiau vertingų maistinių medžiagų.
Žuvų turgus
Žuvų turgus
© Pixabay

Dažniausiai šviežias – šaldytas – rūkytas dilema mus ištinka nusprendus vakarienei pasigaminti žuvies patiekalą. Neretai pasirenkame paprastesnį variantą – įsigyti šaldytą žuvies file ar jau termiškai apdorotą gaminį. Tačiau dietologai ir mitybos specialistai įspėja – norėdami suteikti organizmui daugiausia kokybiškų maistinių medžiagų, verčiau rinkitės šviežią ar bent jau kuo mažiau apdorotą žuvį.

Nors šviežios ir šaldytos žuvies sudėtis yra visiškai tokia pati, šaldyta žuvis dalį svarbiausių medžiagų praranda pasiruošus iš jos pagaminti patiekalą. „Atšildant šaldytą, į ledo gabalą sušalusią žuvį prarandami skysčiai, pažeidžiama ląstelės membrana, o kartu su skysčiais prarandamos ir gerosios medžiagos. Be to, ji tampa be kvapo, sausa,“ – užsimena Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas. Būtent dėl sausumo ar nepakankamai tvirtos tekstūros dažniausiai skundžiasi vartotojai. Tenka pripažinti, šviežia žuvis ant stalo atrodo žymiai patraukliau, be to, ji išsaugo savo natūralią spalvą ir kvapą.

Tačiau tai – dar ne pati didžiausia blogybė. Europos Komisijos 2016 metais atliktas žuvų ir akvakultūros produktų vartotojų tyrimas atskleidė nepatogią tiesą. Nors šalyje turime apsčiai žuvininkystės ūkių, kuriuose ekologiškai auginamos ne tik mūsų kraštams būdingiausios žuvys, tokios kaip karpis, amūras, plačiakaktis, karosas, bet ir egzotiškesnės žuvų rūšys – upėtakiai ir netgi eršketai, populiariausias žuvies produktas Lietuvoje – silkė. Be to, net 58 proc. žuvies vartotojų, ypač vyrai, yra linkę rinktis sūrią rūkytą žuvį.

Sveikos mitybos specialistai įspėja, kad toks žuvies apdorojimo būdas anaiptol nėra pats palankiausias sveikatai. „Žuvis yra geras daiktas ir reiktų jos nesugadinti. Renkantis [žuvį] aš siūlyčiau pradėti nuo to, kaip ta žuvis yra apdorota. Geriausia pirkti šviežią arba atvėsintą žuvį, bet ne konservuotą ir ne kažkaip labai stipriai apdorotą. Vadinasi, reikėtų rinktis kuo natūralesnę,“ – pataria sveikos mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.

Moteris užsimena, kad žuvis apskritai neturėtų būti ilgai termiškai apdorojama, taigi, nereikėtų jos ir perkepti. O siekiant išsaugoti visas naudingas žuvies medžiagas ir išgauti geriausią patiekalo skonį, šviežią ar atvėsintą žuvį reikėtų kepti orkaitėje, garinti garpuodyje ar troškinti. Taip patiekalas išsaugos savo spalvą, struktūrą ir kvapą, o skonines savybes dar labiau pagerinsite pagardindami žuvies patiekalą nedideliu kiekiu natūralių prieskoninių žolelių.

Troškintas karpis

Reikės:
• 1-1,5kg karpis,
• stiklinė kaparių,
• 0,5 citrinos,
• petražolių,
• 50g sviesto,
• 0,5l sauso baltojo vyno,
• druskos.

Išdarinėtą karpį perpjaukite išilgai pusiau, supjaustykite gabalais ir pasūdykite. Prikaistuvyje ar gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, į jį sudėkite žuvį, apibarstykite susmulkintais petražolių lapeliais, uždėkite citrinos griežinukus, suberkite kaparius. Apipylę vynu, uždengtą troškinkite orkaitėje 30-40 min.

Troškintas, grybais įdarytas, upėtakis

Reikės:
800 g upėtakių,
20 g džiovintų baravykų,
sviesto,
2 šaukštai miltų,
2 šaukštai grietinės,
prieskoninių daržovių,
druskos.

Upėtakius išdarinėkite per pakaklę, nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska, prikimškite grybų įdaro, užsiūkite, voliokite miltuose ir apkepkite svieste. Po to upėtakius dėkite į troškintuvą su susmulkintomis prieskoninėmis daržovėmis, įpilkite truputį sultinio ir troškinkite. Baigdami troškinti, supilkite grietinę.

Įdarui: baravykus išmirkykite, apvirkite, smulkiai supjaustykite ir išmaišykite su svieste keptais svogūnais.

Ištraukite siūlus, tada upėtakius dėkite į pašildytą pusdubenį, apipilkite koštu padažu, kuriame buvo troškinami, barstykite petražolių lapeliais. Tiekite su virtomis bulvėmis ar virtais makaronais ir žaliomis salotomis.

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sodyboje aptiko 2 km žvejybinių tinklų (10)

Rugsėjo 10-ąją, ketvirtadienį, Aplinkos apsaugos departamento Alytaus gyvosios gamtos apsaugos...

Aplinkosaugininkai primena: neršiant šlakiams ir lašišoms, tikrinami ir žuvitakiai (2)

Aplinkos apsaugos departamentas , tęsdamas akciją „ Lašiša 2020“, primena, kad siekiant...

Kontrolė be sienų: Baltijos jūroje žvejojantys laivai tikrinami Lietuvoje ir Latvijoje (3)

Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos inspektoriai vykdo...

„Lašiša 2020“: svarbiausios limituotos žvejybos sąlygos žvejams mėgėjams (5)

Aplinkos apsaugos departamentas pasidalino pranešimu, kuriuo primenamos svarbiausios limituotos...

Rugpjūtį į aplinkosaugininkus dažniausiai kreiptasi dėl žvejybos pažeidimų

Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyrius rugpjūtį gavo 1 857 pranešimus apie...

Top naujienos

Nuo viruso pavargusiems lietuviams surado kaimą, kur jo nėra (54)

Sunku patikėti, bet Europoje dar liko vietų, kur koronavirusas tarsi neegzistuoja. DELFI Kelionių...

Prisiminė Skandinavijos medikų ir Verygos kivirčą: moksle taip yra nedaroma (174)

Įvesdamas reikalavimą dėvėti kaukes uždarose patalpose Aurelijus Veryga rėmėsi Norvegijos...

Per pertrauką „Barceloną“ užvedęs Jasikevičius triumfavo Malagoje Giedraitis spindėjo Fuenlabradoje (2)

Lėtai įsibėgėjusi „Barcelona“ (2-0) perėmė iniciatyvą po ilgosios pertraukos bei Ispanijos...

Vasara iškeliaus jau netrukus, o kol kas – pasidžiaukime (3)

Šiandien Lietuvos orus lems iš vakarų artėjančio ciklono rytinis pakraštys. Vakariniuose...

Profesorius Usonis įspėjo apie galimas COVID-19 pasekmes, kurias parodė mirusiųjų tyrimai (432)

Lietuvoje naujų susirgimų koronavirusu atvejų skaičius pasiekė iki šiol šalyje neregėtas...

Nauja mada – į pensiją nuo 40-ies: ekspertas pataria, kiek reikia būt sukaupus (182)

Norėdami anksti išeiti į pensiją jauni žmonės griebiasi drastiškiausių priemonių –...

„Thermo Fisher Scientific“: Vilniuje nėra gaminamos koronaviruso vakcinos (34)

Biotechnologijų įmonė „ Thermo Fisher Scientific “ teigia, kad Vilniaus padalinyje nėra...

Nutrauktas lytinis aktas ir kiti natūralūs kontracepcijos būdai: ginekologas pasakė, kiek jie iš tiesų yra patikimi (93)

Jei turite pastovų partnerį ar sutuoktinį, tikėtina, kad ne visada naudojatės medicininėmis...

Metalinių garažų savininkus ragina paskubėti: nebendradarbiaujantiems gresia baudos perkelta jau beveik 2000 garažų (115)

Vilniaus miesto savivaldybė ragina paskubėti metalinių garažų savininkus nusikelti ant...

Šiaurės Korėjos kariai pasienyje nušovė ir sudegino Pietų Korėjos pareigūną kalba apie „ekstremalias priemones“ nuo COVID-19 (37)

Šiaurės Korėjos kariai nušovė ir sudegino Pietų Korėjos pareigūną, praneša Pietų...

|Maža didelių žinių kaina