aA
Apie žuvį ir jos produktus sklando daugybė mitų. Sveikos mitybos specialistai neapsisprendžia, jūrinę ar gėlavandenę žuvį valgyti, liesą ar riebią, su garnyru ar be. Visuotinai sutinkama tik dėl to, kad žuvį žmogus turėtų valgyti bent 2-3 kartus per savaitę. Nepaisant to, ir lietuviai, ir kitų šalių gyventojai žuvies produktų suvartoja per mažai.
Upėtakiai
Upėtakiai
© Shutterstock

„Atlikome Lietuvos gyventojų mitybos tyrimą, kuris parodė, kad nors mes valgome neriebios žuvies daugiau nei riebios, vis tiek per mažai,“ – sako Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas. Pasak profesoriaus, žuvies trūkumas kasdieniame racione yra vienas iš širdies kraujagyslių ligų plitimo veiksnių mūsų šalyje. Be to, atsainiai žiūrėdami į žuvies produktus apiplėšiame save, organizmas negauna pakankamai A, D, vandenyje tirpių B grupės vitaminų, taip pat mineralųgeležies, kalcio, kalio, fosforo, mikroelementų – jodo, floro, cinko, vario.

Atsisakydami riebios žuvies žaidžiame su ugnimi

Svarbiausia – žmogaus organizmui ima trūkti omega-3 riebiųjų rūgščių, kurių atsargas galime papildyti tik kartu su maistu. Omega-3 trūkumas pasireiškia cholesterolio kiekio didėjimu kraujyje, imuniteto šlubavimu, be to, suprastėja ir mūsų išvaizda – praranda gyvybingumą ir išsausėja oda. Daugiausia omega-3 riebalų rūgščių savo sudėtyje turi riebios žuvys, tokios kaip ungurys, eršketas, taip pat jų yra ir pusriebėse žuvyse, tokiose kaip karpis, plačiakaktis. Ruošiant šventinius ir kasdienius patiekalus svarbu į savo racioną įtraukti pakankamai riebios žuvies tam, kad išlaikytume gerą sveikatą ir gautume pakankamai visaverčių riebalų.

Riebios žuvys: kokios jos?

Riebioms žuvims priskiriamos tokios žuvys, kurių sudėtyje nuo 6 iki 20 proc. riebalų. Tai –upėtakiai, eršketai. Tačiau yra ir dar riebesnių žuvų, tokių kaip unguriai. Šios žuvys – pagrindinis omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, be to, jų riebalai, skirtingai nei mėsos riebalai, negadina figūros. Žuvų riebalai, dėl pirmiau minėtų rūgščių, turi savybę tirpinti žmogaus kūno riebalus, todėl riebi žuvis turėtų būti valgoma bent kartą per savaitę.

Laukinė ar išauginta?

Tačiau išeitis visada yra. Jei nesame įsitikinę dėl laisvėje gyvenančios žuvies kokybės ar žvejodami laikomės „pagavai - paleisk“ principų, visada galime rinktis ekologiškuose žuvininkystės tvenkiniuose išaugintas šviežias žuvis. Tam pritaria ir profesorius R. Stukas: „Kyla klausimas, kaip ta žuvis šeriama, kokiais pašarais. Jeigu jie yra labai kokybiški ir atitinka visus reikalavimus, yra tikimybė, kad šios uždaroje teritorijoje augančios žuvys auginamos švariau ir sveikiau, nei laukinės.“

Be abejo, renkantis žuvį svarbus ir jos apdorojimo būdas. Įsigiję gausiai konservantais ir druska paskanintą rūkytą lašišą ar upėtakį galime neabejoti – jis suteiks mažiau naudos sveikatai nei natūraliau apdirbta žuvis. Siekiant didžiausios naudos, geriausia rinktis gyvą ar šviežią atvėsintą žuvį ir paruošti ją garuose ar troškinti troškintuve. Taip pat nederėtų piktnaudžiauti ir druska, nes žuvis ir taip turi pakankamai skoninių savybių, todėl pakaks paskaninti patiekalą paprastomis prieskoninėmis žolelėmis.

Troškintas, grybais įdarytas, upėtakis

Reikės:
800 g upėtakių,
20 g džiovintų baravykų,
sviesto,
2 šaukštai miltų,
2 šaukštai grietinės,
prieskoninių daržovių,
druskos.

Upėtakius išdarinėkite per pakaklę, nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska, prikimškite grybų įdaro, užsiūkite, voliokite miltuose ir apkepkite svieste. Po to upėtakius dėkite į troškintuvą su susmulkintomis prieskoninėmis daržovėmis, įpilkite truputį sultinio ir troškinkite. Baigdami troškinti, supilkite grietinę.

Įdarui: baravykus išmirkykite, apvirkite, smulkiai supjaustykite ir išmaišykite su svieste keptais svogūnais.

Ištraukite siūlus, tada upėtakius dėkite į pašildytą pusdubenį, apipilkite koštu padažu, kuriame buvo troškinami, barstykite petražolių lapeliais. Tiekite su virtomis bulvėmis ar virtais makaronais ir žaliomis salotomis.

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Kaip vyksta žūklė didžiausiame gėlo vandens ežere Kinijoje

Palaipsniui švarėjanti gamta Kinijos Sindziango Uigurijos autonominio regiono šiaurės...

Skirta parama padės pagerinti sąlygas žuvims migruoti dar dviejose šalies upėse (1)

Aplinkos ministerija skyrė daugiau kaip 120 tūkst. eurų ES struktūrinių fondų lėšų žuvų...

Šalies vandens telkiniuose bus įrengta dar 17 nemokamų vietų valtims nuleisti (4)

Įgyvendinant Aplinkos ministerijos kuruojamą projektą, žvejai mėgėjai ir kiti poilsiautojai...

Į šalies ežerus paleisti 25 tūkstančiai lynų (15)

Žuvininkystės tarnyba prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos, vykdydama Žuvų ir...

Sodyboje aptiko 2 km žvejybinių tinklų (11)

Rugsėjo 10-ąją, ketvirtadienį, Aplinkos apsaugos departamento Alytaus gyvosios gamtos apsaugos...

Top naujienos

Užkalnis: nugriaukime daugiau Kauno lūšnų (419)

Man neverta tikėtis, kad po šio straipsnio gimtasis Kaunas suteiks man garbės piliečio vardą....

Vakarienė su kanibalu: išpažintis apie valgytus žmones ir pasiūlymas parduoti dukrą už 4 kiaules (84)

Leidęsis į ekspediciją po Papua salą Algirdas Morkūnas apsilankė korovajų ( korowai )...

Sinoptikai perspėja: šilumą lydės stiprus vėjas (3)

Šiandien šalyje rytas išauš gana šiltas. Praslinkus atmosferos frontui pirmoje dienos pusėje...

Kubilius apie tai, kas gali nutikti po rinkimų: Tėvynės sąjunga ir liberalai skiriasi nuo valstiečių (982)

Nors pirmasis Seimo rinkimų turas Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams buvo...

Kasiulevičius pasidalino 7 pastabomis ir patarimais apie COVID-19 Lietuvoje: privalome nepasiduoti (60)

„Šalies negalime uždaryti, bet mes privalome nepasiduoti, kol sulauksime saugios ir efektyvios...

Sėkmės istorija vadinta valstybė tapo daugiausiai infekcijų milijonui gyventojų turinti šalis pasaulyje. Kas atsitiko? (81)

Šiuo metu Čekijoje milijonui gyventojų tenka daugiau naujų COVID-19 atvejų nei bet kurioje...

Legendinės Palangos vilos laukia permainos: gali tapti muziejumi ar senelių namais (59)

Prezidentine vila vadinama „ Auska “ netukus gali tapti Palangos nuosavybe. Palangos miesto meras...

„Bayern“ ir „Liverpool“ pradėjo Čempionų lygą skirtingomis pergalėmis

Praėjusio UEFA Čempionų lygos sezono karaliai Miuncheno „Bayern“ naują kampaniją pradėjo...

Įkaitų drama Sakartvele: po derybų užpuolikas išvyko teisėsaugos parūpintu automobiliu su trimis įkaitais (20)

Ginkluotas užpuolikas, trečiadienį įsiveržęs į banko pastatą Sakartvelo mieste Zugdidyje ir...

Orijaus kelionės. Nakvynė tikrame kalėjime – ne už nusikaltimą, o už pinigus (10)

Suomijoje viešėjęs Orijus savo noru pateko į kalėjimą. Kaip tai nutiko? Pasirodo, buvusiame...

|Maža didelių žinių kaina