aA
Apie žuvį ir jos produktus sklando daugybė mitų. Sveikos mitybos specialistai neapsisprendžia, jūrinę ar gėlavandenę žuvį valgyti, liesą ar riebią, su garnyru ar be. Visuotinai sutinkama tik dėl to, kad žuvį žmogus turėtų valgyti bent 2-3 kartus per savaitę. Nepaisant to, ir lietuviai, ir kitų šalių gyventojai žuvies produktų suvartoja per mažai.
Upėtakiai
Upėtakiai
© Shutterstock

„Atlikome Lietuvos gyventojų mitybos tyrimą, kuris parodė, kad nors mes valgome neriebios žuvies daugiau nei riebios, vis tiek per mažai,“ – sako Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas. Pasak profesoriaus, žuvies trūkumas kasdieniame racione yra vienas iš širdies kraujagyslių ligų plitimo veiksnių mūsų šalyje. Be to, atsainiai žiūrėdami į žuvies produktus apiplėšiame save, organizmas negauna pakankamai A, D, vandenyje tirpių B grupės vitaminų, taip pat mineralųgeležies, kalcio, kalio, fosforo, mikroelementų – jodo, floro, cinko, vario.

Atsisakydami riebios žuvies žaidžiame su ugnimi

Svarbiausia – žmogaus organizmui ima trūkti omega-3 riebiųjų rūgščių, kurių atsargas galime papildyti tik kartu su maistu. Omega-3 trūkumas pasireiškia cholesterolio kiekio didėjimu kraujyje, imuniteto šlubavimu, be to, suprastėja ir mūsų išvaizda – praranda gyvybingumą ir išsausėja oda. Daugiausia omega-3 riebalų rūgščių savo sudėtyje turi riebios žuvys, tokios kaip ungurys, eršketas, taip pat jų yra ir pusriebėse žuvyse, tokiose kaip karpis, plačiakaktis. Ruošiant šventinius ir kasdienius patiekalus svarbu į savo racioną įtraukti pakankamai riebios žuvies tam, kad išlaikytume gerą sveikatą ir gautume pakankamai visaverčių riebalų.

Riebios žuvys: kokios jos?

Riebioms žuvims priskiriamos tokios žuvys, kurių sudėtyje nuo 6 iki 20 proc. riebalų. Tai –upėtakiai, eršketai. Tačiau yra ir dar riebesnių žuvų, tokių kaip unguriai. Šios žuvys – pagrindinis omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, be to, jų riebalai, skirtingai nei mėsos riebalai, negadina figūros. Žuvų riebalai, dėl pirmiau minėtų rūgščių, turi savybę tirpinti žmogaus kūno riebalus, todėl riebi žuvis turėtų būti valgoma bent kartą per savaitę.

Laukinė ar išauginta?

Tačiau išeitis visada yra. Jei nesame įsitikinę dėl laisvėje gyvenančios žuvies kokybės ar žvejodami laikomės „pagavai - paleisk“ principų, visada galime rinktis ekologiškuose žuvininkystės tvenkiniuose išaugintas šviežias žuvis. Tam pritaria ir profesorius R. Stukas: „Kyla klausimas, kaip ta žuvis šeriama, kokiais pašarais. Jeigu jie yra labai kokybiški ir atitinka visus reikalavimus, yra tikimybė, kad šios uždaroje teritorijoje augančios žuvys auginamos švariau ir sveikiau, nei laukinės.“

Be abejo, renkantis žuvį svarbus ir jos apdorojimo būdas. Įsigiję gausiai konservantais ir druska paskanintą rūkytą lašišą ar upėtakį galime neabejoti – jis suteiks mažiau naudos sveikatai nei natūraliau apdirbta žuvis. Siekiant didžiausios naudos, geriausia rinktis gyvą ar šviežią atvėsintą žuvį ir paruošti ją garuose ar troškinti troškintuve. Taip pat nederėtų piktnaudžiauti ir druska, nes žuvis ir taip turi pakankamai skoninių savybių, todėl pakaks paskaninti patiekalą paprastomis prieskoninėmis žolelėmis.

Troškintas, grybais įdarytas, upėtakis

Reikės:
800 g upėtakių,
20 g džiovintų baravykų,
sviesto,
2 šaukštai miltų,
2 šaukštai grietinės,
prieskoninių daržovių,
druskos.

Upėtakius išdarinėkite per pakaklę, nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska, prikimškite grybų įdaro, užsiūkite, voliokite miltuose ir apkepkite svieste. Po to upėtakius dėkite į troškintuvą su susmulkintomis prieskoninėmis daržovėmis, įpilkite truputį sultinio ir troškinkite. Baigdami troškinti, supilkite grietinę.

Įdarui: baravykus išmirkykite, apvirkite, smulkiai supjaustykite ir išmaišykite su svieste keptais svogūnais.

Ištraukite siūlus, tada upėtakius dėkite į pašildytą pusdubenį, apipilkite koštu padažu, kuriame buvo troškinami, barstykite petražolių lapeliais. Tiekite su virtomis bulvėmis ar virtais makaronais ir žaliomis salotomis.

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Pasaulinę žuvų migracijos dieną – apie upių išlaisvinimą nuo užtvankų

Spalio 24-ąją, minint Pasaulinę žuvų migracijos dieną, Neries regioninis parkas organizuoja...

Numatoma keisti verslinės žvejybos Kuršių mariose tvarką (1)

Siekdama sudaryti palankesnes sąlygas lašišinėms žuvims migruoti ir griežčiau kontroliuoti,...

„Lašiša 2020“: per reidą upės buvo stebimos ir iš oro (3)

Tęsdami akciją „Lašiša“, trečiadienį, spalio 21 d., Aplinkos apsaugos departamento...

Kaip vyksta žūklė didžiausiame gėlo vandens ežere Kinijoje

Palaipsniui švarėjanti gamta Kinijos Sindziango Uigurijos autonominio regiono šiaurės...

Skirta parama padės pagerinti sąlygas žuvims migruoti dar dviejose šalies upėse (2)

Aplinkos ministerija skyrė daugiau kaip 120 tūkst. eurų ES struktūrinių fondų lėšų žuvų...

Top naujienos

Po žvėriško išpuolio kaimynystėje – sukrečiančio turinio laiškai Vokietijoje: mes bijome (185)

Paskutinysis islamistinio teroro aktas Prancūzijoje – mokytojo Samuelio Paty nužudymas nupjaunant...

Paveldėjus NT užgriūva didesni mokesčiai: vien už registravimą susimokėjo apie 900 eurų (61)

Registrų centras (RC) gina naujus įkainius, kurie apskaičiuoti pagal tai, kiek kainuoja suteikti...

Susirgus Seimo nariui laukia didelio masto epidemiologinis tyrimas: pasakė, kam reikia izoliuotis (178)

Koronavirusu susirgus Seimo nariui iš valstiečių žaliųjų frakcijos Valerijui Simulikui,...

Nenugalėtas čempionas: laukiamiausią metų kovą laimėjęs Nurmagomedovas baigia karjerą (84)

Šeštadienio vakarą Jungtinių Arabų Emyratų Jaso saloje įvyko itin didelio ažiotažo sulaukęs...

Lietuvė per gimdymą bandė taikyti hipnozės metodą: kai galiausiai paprašė epidūrinės nejautros, buvo per vėlu (18)

Kol vienos moterys renkasi medikamentinius nuskausminimo būdus gimdymo metu, kitos ieško...

Žinia pasiilgusiems saulės: debesys turėtų po truputį sklaidytis (2)

Sekmadienio naktį dangų dangstys dar pakankami storas debesų sluoksnis, tačiau jis daug kur...

Siaubo naktis prie Vilniaus: po kruvinos orgijos siaubingas kančias patyrusi moteris neturėjo galimybių išgyventi (369)

Moteris neturėjo jokių galimybių išgyventi – net jeigu ji iš karto būtų patekusi į medikų...

Anglai pyksta ant VAR: neįžvelgė imtynių veiksmo, vėl kenkė ir „Liverpool“ klubui (2)

Šeštadienio vakarą Anglijos „Premier“ lygoje sužaisti du susitikimai, po kurių bene...

Ant Gedimino kalno surengta palaikymo akcija JAV prezidentui Donaldui Trumpui sulaukė policijos dėmesio (358)

Vilniuje Amerikos prezidento palaikymo akciją sumanę žmonės neliko nepastebėti. Apie 18.25...

Nepamirškite persukti laikrodžių: grįžta žiemos laikas (172)

Paskutinį spalio sekmadienį Lietuva vėl grįžta prie žiemos laiko ir laikrodžius suksime atgal....

|Maža didelių žinių kaina