aA
Apie žuvį ir jos produktus sklando daugybė mitų. Sveikos mitybos specialistai neapsisprendžia, jūrinę ar gėlavandenę žuvį valgyti, liesą ar riebią, su garnyru ar be. Visuotinai sutinkama tik dėl to, kad žuvį žmogus turėtų valgyti bent 2-3 kartus per savaitę. Nepaisant to, ir lietuviai, ir kitų šalių gyventojai žuvies produktų suvartoja per mažai.
Upėtakiai
Upėtakiai
© Shutterstock

„Atlikome Lietuvos gyventojų mitybos tyrimą, kuris parodė, kad nors mes valgome neriebios žuvies daugiau nei riebios, vis tiek per mažai,“ – sako Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas. Pasak profesoriaus, žuvies trūkumas kasdieniame racione yra vienas iš širdies kraujagyslių ligų plitimo veiksnių mūsų šalyje. Be to, atsainiai žiūrėdami į žuvies produktus apiplėšiame save, organizmas negauna pakankamai A, D, vandenyje tirpių B grupės vitaminų, taip pat mineralųgeležies, kalcio, kalio, fosforo, mikroelementų – jodo, floro, cinko, vario.

Atsisakydami riebios žuvies žaidžiame su ugnimi

Svarbiausia – žmogaus organizmui ima trūkti omega-3 riebiųjų rūgščių, kurių atsargas galime papildyti tik kartu su maistu. Omega-3 trūkumas pasireiškia cholesterolio kiekio didėjimu kraujyje, imuniteto šlubavimu, be to, suprastėja ir mūsų išvaizda – praranda gyvybingumą ir išsausėja oda. Daugiausia omega-3 riebalų rūgščių savo sudėtyje turi riebios žuvys, tokios kaip ungurys, eršketas, taip pat jų yra ir pusriebėse žuvyse, tokiose kaip karpis, plačiakaktis. Ruošiant šventinius ir kasdienius patiekalus svarbu į savo racioną įtraukti pakankamai riebios žuvies tam, kad išlaikytume gerą sveikatą ir gautume pakankamai visaverčių riebalų.

Riebios žuvys: kokios jos?

Riebioms žuvims priskiriamos tokios žuvys, kurių sudėtyje nuo 6 iki 20 proc. riebalų. Tai –upėtakiai, eršketai. Tačiau yra ir dar riebesnių žuvų, tokių kaip unguriai. Šios žuvys – pagrindinis omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, be to, jų riebalai, skirtingai nei mėsos riebalai, negadina figūros. Žuvų riebalai, dėl pirmiau minėtų rūgščių, turi savybę tirpinti žmogaus kūno riebalus, todėl riebi žuvis turėtų būti valgoma bent kartą per savaitę.

Laukinė ar išauginta?

Tačiau išeitis visada yra. Jei nesame įsitikinę dėl laisvėje gyvenančios žuvies kokybės ar žvejodami laikomės „pagavai - paleisk“ principų, visada galime rinktis ekologiškuose žuvininkystės tvenkiniuose išaugintas šviežias žuvis. Tam pritaria ir profesorius R. Stukas: „Kyla klausimas, kaip ta žuvis šeriama, kokiais pašarais. Jeigu jie yra labai kokybiški ir atitinka visus reikalavimus, yra tikimybė, kad šios uždaroje teritorijoje augančios žuvys auginamos švariau ir sveikiau, nei laukinės.“

Be abejo, renkantis žuvį svarbus ir jos apdorojimo būdas. Įsigiję gausiai konservantais ir druska paskanintą rūkytą lašišą ar upėtakį galime neabejoti – jis suteiks mažiau naudos sveikatai nei natūraliau apdirbta žuvis. Siekiant didžiausios naudos, geriausia rinktis gyvą ar šviežią atvėsintą žuvį ir paruošti ją garuose ar troškinti troškintuve. Taip pat nederėtų piktnaudžiauti ir druska, nes žuvis ir taip turi pakankamai skoninių savybių, todėl pakaks paskaninti patiekalą paprastomis prieskoninėmis žolelėmis.

Troškintas, grybais įdarytas, upėtakis

Reikės:
800 g upėtakių,
20 g džiovintų baravykų,
sviesto,
2 šaukštai miltų,
2 šaukštai grietinės,
prieskoninių daržovių,
druskos.

Upėtakius išdarinėkite per pakaklę, nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska, prikimškite grybų įdaro, užsiūkite, voliokite miltuose ir apkepkite svieste. Po to upėtakius dėkite į troškintuvą su susmulkintomis prieskoninėmis daržovėmis, įpilkite truputį sultinio ir troškinkite. Baigdami troškinti, supilkite grietinę.

Įdarui: baravykus išmirkykite, apvirkite, smulkiai supjaustykite ir išmaišykite su svieste keptais svogūnais.

Ištraukite siūlus, tada upėtakius dėkite į pašildytą pusdubenį, apipilkite koštu padažu, kuriame buvo troškinami, barstykite petražolių lapeliais. Tiekite su virtomis bulvėmis ar virtais makaronais ir žaliomis salotomis.

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sodyboje aptiko 2 km žvejybinių tinklų (10)

Rugsėjo 10-ąją, ketvirtadienį, Aplinkos apsaugos departamento Alytaus gyvosios gamtos apsaugos...

Aplinkosaugininkai primena: neršiant šlakiams ir lašišoms, tikrinami ir žuvitakiai (2)

Aplinkos apsaugos departamentas , tęsdamas akciją „ Lašiša 2020“, primena, kad siekiant...

Kontrolė be sienų: Baltijos jūroje žvejojantys laivai tikrinami Lietuvoje ir Latvijoje (3)

Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos inspektoriai vykdo...

„Lašiša 2020“: svarbiausios limituotos žvejybos sąlygos žvejams mėgėjams (5)

Aplinkos apsaugos departamentas pasidalino pranešimu, kuriuo primenamos svarbiausios limituotos...

Rugpjūtį į aplinkosaugininkus dažniausiai kreiptasi dėl žvejybos pažeidimų

Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyrius rugpjūtį gavo 1 857 pranešimus apie...

Top naujienos

Nuo viruso pavargusiems lietuviams surado kaimą, kur jo nėra (54)

Sunku patikėti, bet Europoje dar liko vietų, kur koronavirusas tarsi neegzistuoja. DELFI Kelionių...

Prisiminė Skandinavijos medikų ir Verygos kivirčą: moksle taip yra nedaroma (174)

Įvesdamas reikalavimą dėvėti kaukes uždarose patalpose Aurelijus Veryga rėmėsi Norvegijos...

Per pertrauką „Barceloną“ užvedęs Jasikevičius triumfavo Malagoje Giedraitis spindėjo Fuenlabradoje (3)

Lėtai įsibėgėjusi „Barcelona“ (2-0) perėmė iniciatyvą po ilgosios pertraukos bei Ispanijos...

Vasara iškeliaus jau netrukus, o kol kas – pasidžiaukime (3)

Šiandien Lietuvos orus lems iš vakarų artėjančio ciklono rytinis pakraštys. Vakariniuose...

Profesorius Usonis įspėjo apie galimas COVID-19 pasekmes, kurias parodė mirusiųjų tyrimai (432)

Lietuvoje naujų susirgimų koronavirusu atvejų skaičius pasiekė iki šiol šalyje neregėtas...

Nauja mada – į pensiją nuo 40-ies: ekspertas pataria, kiek reikia būt sukaupus (182)

Norėdami anksti išeiti į pensiją jauni žmonės griebiasi drastiškiausių priemonių –...

„Thermo Fisher Scientific“: Vilniuje nėra gaminamos koronaviruso vakcinos (35)

Biotechnologijų įmonė „ Thermo Fisher Scientific “ teigia, kad Vilniaus padalinyje nėra...

Nutrauktas lytinis aktas ir kiti natūralūs kontracepcijos būdai: ginekologas pasakė, kiek jie iš tiesų yra patikimi (94)

Jei turite pastovų partnerį ar sutuoktinį, tikėtina, kad ne visada naudojatės medicininėmis...

Metalinių garažų savininkus ragina paskubėti: nebendradarbiaujantiems gresia baudos perkelta jau beveik 2000 garažų (115)

Vilniaus miesto savivaldybė ragina paskubėti metalinių garažų savininkus nusikelti ant...

Šiaurės Korėjos kariai pasienyje nušovė ir sudegino Pietų Korėjos pareigūną kalba apie „ekstremalias priemones“ nuo COVID-19 (41)

Šiaurės Korėjos kariai nušovė ir sudegino Pietų Korėjos pareigūną, praneša Pietų...

|Maža didelių žinių kaina