aA
Artėja metas, kai teks atsiskaityti už sočias ir riebias visų metų nuodėmės. Kai „šventinio bagažo“ ties juosmeniu nebepavyksta sutalpinti į jokias kelnes, metas atidžiau pažvelgti į savo mitybą. Dažniausiai dietologų pranašystės apie dietas, kurių metu galima nemarinti savęs badu atrodo utopinės, tačiau vieną produktą iš tiesų galite valgyti visų dienos valgymų metu ir išlaikyti puikią figūrą. Tai – šviežia žuvis ir jos patiekalai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Shutterstock

Prof. Dr. Rimanto Stuko ir Dr. Velerij Dobrovolskij atliktas Lietuvos gyventojų mitybos įpročių tyrimas atskleidė, kad lietuvių mityba nėra sveika, vartojame per mažai šviežių daržovių ir žuvies. Liesą žuvį vos vieną kartą per savaitę valgo arba nevalgo iš viso daugiau nei 30 proc. mūsų tautiečių, tuo tarpu riebi žuvis nedomina daugiau nei 60 proc. respondentų. Šalyje, kurioje puikiai išvystyta žuvininkystės ūkių veikla, o kiekvienoje parduotuvėje galima įsigyti šviežios žuvies, tokia statistika verčia sunerimti.

Daugelis vis dar neatkreipia dėmesio į vertingąsias žuvies savybes. Keletas iš jų – didelis visaverčių baltymų kiekis ir bruožas deginti riebalus. Liesa ir pusiau riebi žuvis, tokia kaip šviežios lydekos, karosai, karpiai, karšiai gausios vertingų baltymų, be to, jos nekaloringos, todėl gali paįvairinti didesnio baltymų kiekio dietų mėgėjų stalą. Prof. Dr. R. Stukas sufleruoja: „Iš tiesų, [liesų žuvų] mėsa yra puri, lengvai suvirškinama, todėl balta žuvies mėsa žmonėms puikiai tinka vakarienei.“

Tuo tarpu riebios žuvys – nepamainomas naudingų omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Šių rūgščių organizmas pats nepajėgia pasigaminti, todėl labai svarbu jų gauti su maistu. „Lietuviai dažniau renkasi neriebias žuvis, nors reikėtų vieną kartą per savaitę dažniau jas valgyti, bet riebios žuvies vartojama tikrai per mažai. Dėl to omega-3 riebalų rūgščių negaunama pakankamai, nes kiti maisto produktai jų neturi tiek, kiek žuvis. Galime teigti, kad toks menkas žuvies vartojimas yra vienas iš širdies kraujagyslių ligų plitimo veiksnių Lietuvoje. Jeigu gautume pakankamai omega-3 ir mononesočiųjų riebalų rūgščių – tiek, kiek reikia jų vartoti, sumažėtų ir aterosklerozės rizika, ir cholesterolio koncentracija kraujyje, tad ir sergamumas būtų mažesnis,“ – teigia Prof. Dr. R. Stukas.

Kai kurie susirūpinę savo figūra žmonės riebių žuvų vengia dėl didesnio kalorijų kiekio, tačiau nerimauti nereikėtų. „Net pačiose riebiausiose žuvyse, pavyzdžiui, lyginant su liesa kiauliena, yra mažiau kalorijų,“ – ramina gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė. Be to, įrodyta, kad riebi žuvis netgi padeda skaidyti žmogaus kūno riebalinį sluoksnį. Taip yra todėl, kad riebioje žuvyje esančios veikliosios medžiagos pasižymi riebalus skaidančiomis savybėmis. Žinoma, kaip ir visus produktus, riebias žuvis reikėtų vartoti saikingai, o svarbiausia – mokėti jas tinkamai paruošti.

Nuo paruošimo būdo priklauso, kiek naudingų medžiagų sugebėsime pasisavinti, valgydami žuvį. Be to, žuvies apdorojimas gali nulemti ir tai, kiek kalorijų suvartosime. Siekiant pasisavinti kuo daugiau naudingų maistinių medžiagų, esančių žuvyje, ir atskleisti tikrąjį žuvies skonį, rekomenduojama žuvį garinti gariniame puode ar kepti orkaitėje. Lieknėjantiems taip pat siūloma žuvį valgyti su daržovėmis ir vengti riebių padažų ar žuvies kepimo gausiame riebalų kiekyje. Nusprendusiems paįvairinti savo stalą ir įgyti naujų kulinarinių įgūdžių, rekomenduojame žuvį, pavyzdžiui, Lietuvoje populiarų karpį, išsivirti piene.

Piene virtas karpis

Valgyk sveikai: produktas, kurį galite valgyti drąsiai ir nestorėti
© Shutterstock nuotr.

Reikės:
• 1,5 kg karpio;
• 2-3 morkos;
• 1-2 svogūnai;
• 1 l pieno;
• ryšulėlis žalių arba džiovintų saliero lapelių;
• kmynų;
• druskos;
• maltų kvapiųjų pipirų.

Gaminimas:
Išvalytas, nuplautas ir nusausintas karpis supjaustomas vienodo dydžio gabalais. Kiekvienas jų ištrinamas druska su kmynais bei kvapiaisiais pipirais ir 2-3 valandoms paliekamas šaltoje vietoje.
Vėliau karpio gabalai nuplaunami šaltu vandeniu ir dedami į negilų emaliuotą puodą, kurio dugne jau sudėti griežinėliais supjaustytos morkos ir svogūnai.

Ant viršaus užberiama salierų lapelių, supilamas pienas ir ant itin mažos kaitros, kad vos vos judėtų, verdama apie 1valandą. Išvirę žuvies gabalai atsargiai, kad nesuirtų, išgriebiami ir sudedami į pusdubenį taip, kad žuvis atrodytų lyg nepjaustyta.

Užpilama skysčiu, kuriame virė. Valgoma karšta ir šalta.

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Bandymas slėpti įkalčius brakonieriui nepadėjo

Liepos pabaiga buvo ypač darbinga Aplinkos apsaugos departamento Alytaus valdybos Alytaus gyvosios...

Siūloma uždrausti žvejoti lašišas dar dvejose Nemuno atkarpose (10)

Aplinkos ministerija parengė Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pakeitimo projektą,...

Siūloma didinti padarytos žalos žuvų ištekliams apskaičiavimo įkainius (8)

Aplinkos ministerija parengė įsakymo dėl Vidaus vandenyse padarytos žalos žuvų ištekliams...

Siūloma nustatyti prievolę per verslinę žvejybą naudoti telemetrinę stebėjimo įrangą (16)

Žvejai verslininkai privalo turėti ir nustatyta tvarka naudoti telemetrinę stebėjimo sistemą (...

Lietuvos ežerai gausiai įžuvinti šamų jaunikliais (36)

Vykdant Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2020 metų planą, didieji...

Top naujienos

Tūkstančiai piliečių Baltarusijoje išėjo į Minsko ir kitų miestų gatves: antrą naktį vyko susirėmimai, kilo barikados štabui pavyko susisiekti su Tichanovskaja; pildoma (1796)

Pirmadienio vakarą protestai vyksta įvairiuose sostinės rajonuose. Minske protestuotojai renkasi ne...

Gimusiųjų skaičius Lietuvoje per 30 metų nukrito daugiau nei dvigubai: mokslininkų prognozės – liūdnos (345)

Gimstamumo didinimas šiandien daugelyje Europos šalių yra aktuali tema. Lietuva – ne išimtis....

Nausėda: dabar jau esame įvaldę kitas poveikio priemones nei per pirmąją koronaviruso bangą (208)

Prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad dėl represijų po rinkimų Europos Sąjungai atėjo laikas...

Patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius pasaulyje viršijo 20 milijonų (9)

Pasaulyje patvirtinta per 20 mln. užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų, rodo...

Incidentas prie Baltųjų rūmų: po pranešimo apie šūvius Trumpui teko evakuotis (12)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas privalėjo nutraukti spaudos konferenciją po to, kai prie...

Rojumi žemėje pramintą salą ištiko ekologinė katastrofa: niekada neatsigausime po padarytos žalos (44)

Sunerimę Mauricijaus gyventojai krovė iš maišų su cukranendrių lapais užtvarą, kad...

Įvertino rinkimus Baltarusijoje: Lukašenka turi suprasti realybę – jo laikas baigėsi (154)

Skelbiama, kad sekmadienį Baltarusijoje daugiau nei 30 miestų ir miestelių vyko piliečių...

Poilsiaujant prie ežero sukandžiojo nežinomas gyvis: skausmas buvo toks stiprus, kad paėjau tik šlubuodama (151)

Į redakciją kreipėsi vilnietė, poilsiavusi prie Sienio ežero, netoli Aukštadvario, Trakų...

Karštis traukiasi – į Lietuvą atkeliauja šalto oro masė (3)

Antradienį Lietuvos orus lems virš Skandinavijos stiprėjanti aukšto atmosferos slėgio sritis, į...

Balkonas nuo namo nukrito neatsitiktinai: visi buvo prieš dvi dienas įspėti nebesinaudoti balkonais (182)

Penktadienį pranešta apie incidentą Lazdynuose – nuo vieno iš šio mikrorajono daugiabučių...

|Maža didelių žinių kaina