aA
Virtuvė – tikra fantazijos karalystė. Dar geriau yra tai, kad šiais laikais viso pasaulio virtuvės pasiekiamos akimirksniu, tereikia internete surasti receptą. Aišku, labai dažnai besivaikydami naujų kulinarinių mados vėjų pamirštame dar močiučių ruoštus maistingus ir skanius patiekalus. Vienas iš jų – karšta ir kvapni žuvienė.
Valgyk sveikai: pagiriamasis žodis žuvienei
© Shutterstock

Žuvis – vienas gausiausių žmogaus organizmui būtinų omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinių. Pastarosios gali padėti išvengti daug itin nemalonių susirgimų. „Žuvyse esantis vertingų medžiagų derinys apsaugo žmogų nuo širdies ir kraujagyslių ligų, sumažina infarkto, insulto riziką, gerina smegenų veiklą, stiprina imunitetą, regėjimą, apsaugo nuo alerginių reakcijų ir kai kurių vėžinių susirgimų,“ – pasakoja gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

Šiomis rūgštimis gausios riebios žuvys, tokios kaip upėtakis, ungurys, lašiša, eršketas. „Aišku, nereikia suvalgyti kilogramo riebios žuvies, - juokiasi sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė, - bet jos racione turėtų būti kiekvieną savaitę. Tai yra vadinamieji gerieji riebalai, o gerųjų riebalų reikia ir mūsų nervinėms ląstelėms, ir visai sistemai. Iš tiesų, be riebalų gera sveikata pasigirti negalėsime, todėl per daug „nusiliesinti“ savo racioną irgi yra blogai. Aš visada sakau, kad reikia valgyti ir baltos žuvies, dėl sotumo, dėl baltymų, ir riebios žuvies, pavyzdžiui, lašišos, bet lašišą geriau rinktis augintą.“

Iš tiesų, žuvininkystės ūkiuose išaugintą produkciją renkasi vis daugiau vartotojų. Dažniausiai baiminamasi, kad laisvėje augusios žuvys gali būti užkrėstos pesticidais ar kitomis pavojingomis medžiagomis. Tuo tarpu ūkiuose dauguma žuvų auginamos ekologiškai, jos maitinamos tik kruopščiai parinktais aukštos kokybės pašarais, o jų mėsa visiškai saugi žmogui vartoti.

Žinoma, ieškant ingredientų žuvienei neverta pamiršti ir liesos ar pusiau riebios žuvies, pavyzdžiui, Lietuvoje šventiniu laikotarpiu ypač populiaraus karpio. Ši žuvis – visavertis baltymų šaltinis, rekomenduojamas tiems, kurie verčiau renkasi liesesnį mitybos racioną. Iš karpio pagaminti patiekalai lengviau virškinami, greičiau suteikia sotumo jausmą. Karpis – pats populiariausias žuvininkystės ūkių augintinis, todėl nesunkiai rasite, kur įsigyti šviežią ir kokybišką žuvį.

Žuvies kokybė – pagrindinis kriterijus, norint pasigaminti skoniu ir maistinėmis savybėmis turtingą žuvienę, ypač tinkamą už lango spustelėjus šaltukui. „Žiemą žuvienė yra labai geras patiekalas, nes ir sotu, ir daugiau, ir šildo,“ – pritardama šypsosi V. Kurpienė. O tiems, kuriems tradicinis lietuviškos žuvienės skonis pabodo, aktyvaus laisvalaikio ir žvejybos portalas KABLYS.lt siūlo išbandyti netradicinių gurmaniškų žuvienių receptus, kurie patiks ir riebių jūrinių, ir liesesnių gėlavandenių žuvų mėgėjams.

Aštri žuvies sriuba su kokosų pienu

Valgyk sveikai: pagiriamasis žodis žuvienei
© Shutterstock nuotr.


Kai nusibosta tradicinė žuvienė verta išbandyti naujų skonių kombinaciją – aštrią žuvies sriubą su kokosų pienu. Receptas primena tradicišką brazilų žuvies troškinį moqueca bei klasika tapusią tailandietišką sriubą Tom Yum.

Kokosų pienas, suteikiantis kiekvienam patiekalui kreminį, švelnų skonį, plačiai naudojamas kone visoje Pietryčių Azijoje (ypač Tailande, Malaizijoje ir Indonezijoje). Grietinėlę ar pieną pakeitus kokosų pienu, receptas sužiba naujomis lietuvio skoniui neįprastomis spalvomis.

Reikės:

• 2 lašišos filė;
• Raudonojo svogūno;
• Nedidelės žaliosios cukinijos;
• Saujos vyšninių pomidorų;
• Nedidelės geltonosios paprikos;
• Nedidelės raudonosios paprikos;
• Kokosų pieno;
• Vandens;
• Laimo;
• Kalendros;
Čili pipiro arba aitriosios paprikos miltelių;
• Druskos ir pipirų.

Ruošimas:

Lašišos filė supjaustyti vidutinio dydžio gabaliukais, padruskinti, papipirinti, apšlakstyti laimo sultimis. Supjaustyti raudonąjį svogūną, cukiniją, paprikas, pomidorus ir čili pipirą. Įkaitinus gilią keptuvę pakepinti svogūną, tuomet daržoves. Įmesti žuvies gabaliukus ir uždengus dangtį troškinti apie 10 min. Įpilti kokosų pieno ir vandens (santykiu 1:1). Virti ant silpnos ugnies apie 15 min. Ragauti ir pagal skonį įdėti druskos, pipirų, aitriosios paprikos miltelių. Patiekti su smulkinta kalendra.

Balta žuvienė

Valgyk sveikai: pagiriamasis žodis žuvienei
© Shutterstock


Žuvienei naudojami žuvies likučiai – galva, iš kurios būtinai išimamos žiaunos, nes jos suteikia kartumo, kaulai, uodega, pelekai. Šiai žuvienei puikiai tinka karpio mėsa ir likučiai.

Reikės:

• Karpio filė;
• Žuvies sultinio;
• Svogūno;
• Bulvės;
• Morkos;
• Saliero;
• Sviesto;
• Miltų;
• Rozmarino;
• Petražolių.

Ruošimas:

Išverdamas žuvies sultinys. Dedamas svogūnas ir verdama 20 min. Galima jį perpjauti per pusę ir pakepinti keptuvėje tol, kol įgaus rudumo. Kitame puode verdame bulvę, morką ir gabaliuką saliero šaknies. Po 20 min. nusunkiame žuvies sultinį ir kaulus išmetame. Apvirusias daržoves šiek tiek pagrūdame grūstuvu. Keptuvėje ištirpiname 1 šaukštą sviesto ir pakepiname 1-1,5 šaukšto miltų. Dabar puode sumaišome žuvies sultinį, daržoves su visus sultiniu ir pakepintus miltus. Taip pat sudedame gabaliukais supjaustytą šviežios žuvies filė ir paverdam maždaug 10 minučių. Rozmarinas, petražolės, krapai dedami pačiame gale. Žuvienė gaunasi baltos spalvos.

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Poledinės žūklės sezonas: laikykitės ir saugumo, ir žvejybos taisyklių

Daugeliui ežerų pasidengus ledu, žvejoti išsirengia poledinės žūklės mėgėjai. Aplinkos...

Klaipėdos aplinkosaugininkai primena: stintaudami laikykitės taisyklių

Trečiadienio vakarą Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos...

Žvejys, viešai skelbiantis „pagavai – paleisk“ principą, pats juo nesivadovavo (31)

Aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai prie...

Lašišinių žuvų labui – sugriežtintos verslinės žvejybos taisyklės (19)

Aplinkos ministras pakeitė Verslinės žvejybos vidaus vandenyse taisykles ir nustatė, kad...

Aplinkosaugininkų taikiklyje – ir neteisėta prekyba tinklais, ir kosmetika su eršketų ikrais (8)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sulaikė...

Top naujienos

Viskam pasiruošę. Ypatingos parengties pareigūnai, mokantys vairuoti kaip filmuose apie šnipus

Ties įvažiavimu į žiedą susidariusi spūstis palengva skiriasi pusiau. Pirmoje juostoje stovintys...

Raminta Rakauskė | D+

Šešeri metai su euru: kas labiausiai pigo ir brango prognozuoja, kaip kainos keisis toliau

Nuo euro įvedimo Lietuvoje labiausiai didėjo paslaugų kainos , kurios bendrai kilo 24 proc.,...

CSKA dominavimą pažabojęs Šaras prisipažino: rungtynių pradžia mane tikrai išgąsdino (14)

Eurolygos lyderius jų pačių tvirtovėje ant menčių paguldę „ Barcelona “ krepšininkai turi...

Schilleris įvardino akivaizdžią „Žalgirio“ nesėkmės priežastį, Jokubaitis baiminasi dėl COVID-19 (65)

Po pralaimėjimo Sankt Peterburge Kauno „Žalgirio“ strategas Martinas Schilleris tvirtino, kad...

Paspaus tikras žiemiškas šaltis: termometrai rodys 19-24 laipsnių šalčio (15)

Šeštadienį per Lietuvą slinks, šaltame ore susiformavęs, nedidelis ciklonas. Jis tiek naktį,...

Autostopu keliavusios merginos nužudymo byloje – šiurpus liudininko pasakojimas: girdėjosi kraują stingdantys riksmai (71)

1976 metų gegužės 9-oji – Motinos diena : jie laukė ir laukė... Šeimos namuose Australijos...

Fotografė įamžino moterų kūnus ir istorijas po gimdymo: liūdna, kad daugelis gėdijasi savo kūno po to, kai jis atliko didžiausią darbą (105)

Daugelis moterų sutiks, kad nėštumas ir gimdymas – vieni svarbiausių įvykių gyvenime. Atėjęs...

Antras antausis Rusijoje – „Žalgiriui“ per kietas ir „Zenit“ riešutas (462)

Dvigubą Eurolygos savaitę Kauno „Žalgiris“ (11-9) baigė dar viena nesėkme. Po pralaimėjimo...

Eurolygos lyderiams – Jasikevičiaus pamokos: „Barcelona“ pranoko CSKA Ulanovas sužaidė sezono rungtynes (82)

Svarbią pergalę Eurolygos lyderių mūšyje Maskvoje pasiekė „Barcelona“ (14/6), kurį antrą...

Kada karantino ribojimai keisis: rimtesnes atlaisvinimo priemones siūlo atidėti vasariui (424)

Koronaviruso statistiniai skaičiai lėtai, bet pozityvesni. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (...