aA
Virtuvė – tikra fantazijos karalystė. Dar geriau yra tai, kad šiais laikais viso pasaulio virtuvės pasiekiamos akimirksniu, tereikia internete surasti receptą. Aišku, labai dažnai besivaikydami naujų kulinarinių mados vėjų pamirštame dar močiučių ruoštus maistingus ir skanius patiekalus. Vienas iš jų – karšta ir kvapni žuvienė.
Valgyk sveikai: pagiriamasis žodis žuvienei
© Shutterstock

Žuvis – vienas gausiausių žmogaus organizmui būtinų omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinių. Pastarosios gali padėti išvengti daug itin nemalonių susirgimų. „Žuvyse esantis vertingų medžiagų derinys apsaugo žmogų nuo širdies ir kraujagyslių ligų, sumažina infarkto, insulto riziką, gerina smegenų veiklą, stiprina imunitetą, regėjimą, apsaugo nuo alerginių reakcijų ir kai kurių vėžinių susirgimų,“ – pasakoja gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

Šiomis rūgštimis gausios riebios žuvys, tokios kaip upėtakis, ungurys, lašiša, eršketas. „Aišku, nereikia suvalgyti kilogramo riebios žuvies, - juokiasi sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė, - bet jos racione turėtų būti kiekvieną savaitę. Tai yra vadinamieji gerieji riebalai, o gerųjų riebalų reikia ir mūsų nervinėms ląstelėms, ir visai sistemai. Iš tiesų, be riebalų gera sveikata pasigirti negalėsime, todėl per daug „nusiliesinti“ savo racioną irgi yra blogai. Aš visada sakau, kad reikia valgyti ir baltos žuvies, dėl sotumo, dėl baltymų, ir riebios žuvies, pavyzdžiui, lašišos, bet lašišą geriau rinktis augintą.“

Iš tiesų, žuvininkystės ūkiuose išaugintą produkciją renkasi vis daugiau vartotojų. Dažniausiai baiminamasi, kad laisvėje augusios žuvys gali būti užkrėstos pesticidais ar kitomis pavojingomis medžiagomis. Tuo tarpu ūkiuose dauguma žuvų auginamos ekologiškai, jos maitinamos tik kruopščiai parinktais aukštos kokybės pašarais, o jų mėsa visiškai saugi žmogui vartoti.

Žinoma, ieškant ingredientų žuvienei neverta pamiršti ir liesos ar pusiau riebios žuvies, pavyzdžiui, Lietuvoje šventiniu laikotarpiu ypač populiaraus karpio. Ši žuvis – visavertis baltymų šaltinis, rekomenduojamas tiems, kurie verčiau renkasi liesesnį mitybos racioną. Iš karpio pagaminti patiekalai lengviau virškinami, greičiau suteikia sotumo jausmą. Karpis – pats populiariausias žuvininkystės ūkių augintinis, todėl nesunkiai rasite, kur įsigyti šviežią ir kokybišką žuvį.

Žuvies kokybė – pagrindinis kriterijus, norint pasigaminti skoniu ir maistinėmis savybėmis turtingą žuvienę, ypač tinkamą už lango spustelėjus šaltukui. „Žiemą žuvienė yra labai geras patiekalas, nes ir sotu, ir daugiau, ir šildo,“ – pritardama šypsosi V. Kurpienė. O tiems, kuriems tradicinis lietuviškos žuvienės skonis pabodo, aktyvaus laisvalaikio ir žvejybos portalas KABLYS.lt siūlo išbandyti netradicinių gurmaniškų žuvienių receptus, kurie patiks ir riebių jūrinių, ir liesesnių gėlavandenių žuvų mėgėjams.

Aštri žuvies sriuba su kokosų pienu

Valgyk sveikai: pagiriamasis žodis žuvienei
© Shutterstock nuotr.


Kai nusibosta tradicinė žuvienė verta išbandyti naujų skonių kombinaciją – aštrią žuvies sriubą su kokosų pienu. Receptas primena tradicišką brazilų žuvies troškinį moqueca bei klasika tapusią tailandietišką sriubą Tom Yum.

Kokosų pienas, suteikiantis kiekvienam patiekalui kreminį, švelnų skonį, plačiai naudojamas kone visoje Pietryčių Azijoje (ypač Tailande, Malaizijoje ir Indonezijoje). Grietinėlę ar pieną pakeitus kokosų pienu, receptas sužiba naujomis lietuvio skoniui neįprastomis spalvomis.

Reikės:

• 2 lašišos filė;
• Raudonojo svogūno;
• Nedidelės žaliosios cukinijos;
• Saujos vyšninių pomidorų;
• Nedidelės geltonosios paprikos;
• Nedidelės raudonosios paprikos;
• Kokosų pieno;
• Vandens;
• Laimo;
• Kalendros;
Čili pipiro arba aitriosios paprikos miltelių;
• Druskos ir pipirų.

Ruošimas:

Lašišos filė supjaustyti vidutinio dydžio gabaliukais, padruskinti, papipirinti, apšlakstyti laimo sultimis. Supjaustyti raudonąjį svogūną, cukiniją, paprikas, pomidorus ir čili pipirą. Įkaitinus gilią keptuvę pakepinti svogūną, tuomet daržoves. Įmesti žuvies gabaliukus ir uždengus dangtį troškinti apie 10 min. Įpilti kokosų pieno ir vandens (santykiu 1:1). Virti ant silpnos ugnies apie 15 min. Ragauti ir pagal skonį įdėti druskos, pipirų, aitriosios paprikos miltelių. Patiekti su smulkinta kalendra.

Balta žuvienė

Valgyk sveikai: pagiriamasis žodis žuvienei
© Shutterstock


Žuvienei naudojami žuvies likučiai – galva, iš kurios būtinai išimamos žiaunos, nes jos suteikia kartumo, kaulai, uodega, pelekai. Šiai žuvienei puikiai tinka karpio mėsa ir likučiai.

Reikės:

• Karpio filė;
• Žuvies sultinio;
• Svogūno;
• Bulvės;
• Morkos;
• Saliero;
• Sviesto;
• Miltų;
• Rozmarino;
• Petražolių.

Ruošimas:

Išverdamas žuvies sultinys. Dedamas svogūnas ir verdama 20 min. Galima jį perpjauti per pusę ir pakepinti keptuvėje tol, kol įgaus rudumo. Kitame puode verdame bulvę, morką ir gabaliuką saliero šaknies. Po 20 min. nusunkiame žuvies sultinį ir kaulus išmetame. Apvirusias daržoves šiek tiek pagrūdame grūstuvu. Keptuvėje ištirpiname 1 šaukštą sviesto ir pakepiname 1-1,5 šaukšto miltų. Dabar puode sumaišome žuvies sultinį, daržoves su visus sultiniu ir pakepintus miltus. Taip pat sudedame gabaliukais supjaustytą šviežios žuvies filė ir paverdam maždaug 10 minučių. Rozmarinas, petražolės, krapai dedami pačiame gale. Žuvienė gaunasi baltos spalvos.

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Kauno hidroelektrinės kaimynystė: kuojų auga kartais, o šamų-milžinų teks palaukti

Gyvenimas šalia Kauno hidroelektrinės nesustoja nei žiemą nei vasarą. Didžiausią gėlą...

Nelegaliai žuvis gaudęs vyras bandė sprukti nuo pareigūnų – metė tinklus ir šoko į upę, bet išsisukti nepavyko (1)

Penktadienio naktį du tinklininkai Prienų rajone bandė pasprukti nuo Alytaus gyvosios gamtos...

Prie Ispanijos krantų sugavo didžiulę mėnulžuvę (2)

Jūrų biologas Enrique Ostale tiesiog negalėjo patikėti savo sėkme, pamatęs didžiulę...

Sugavo gyvenimo žuvį: šamas svėrė daugiau nei 90 kilogramų Papildyta žinomų žvejų komentaru 05.18 (20)

Rokiškėnas Skirmantas Spundzevičius savo pomėgiui – žūklei – atidavė daugiau nei 35-erius...

Top naujienos

NSGK pirmininkas: jei prieš aštuonerius metus būtume pasielgę kitaip, dabar nebūtų jokio karo (1)

Ukrainiečiai – vienintelė tauta, kuri XXI amžiuje miršta už Europos idėją, ir tie ES...

VERT paaiškino, kaip pasirinkti elektros tiekėją, kad netektų permokėti įvardijo kainas

Nepriklausomą elektros tiekėją besirenkantys turėtų orientuotis į pasiūlymus, kurie siūlo 33...

Sugalvojo, kaip užtvenkti Kremliaus pinigų upelį: net nereikėtų Orbano sutikimo (7)

Europos Sąjungos vadovams jau beveik mėnesį derantis dėl šeštojo sankcijų Rusijai paketo, vis...

Arestovičius pratrūko keiksmais: to niekada nebus (8)

Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius emocingai sureagavo į kai kurių Europos...

Anušauskas atsakė Rusijai: tegul nesvaigsta

Maskvos grasinimų, kad neatšaukus Rusijai pritaikytų sankcijų gali kilti pasaulinė maisto...

Karas Ukrainoje. Britų žvalgyba: elitiniai rusų daliniai patyrė milžiniškų nuostolių Ukrainai tenka gintis ir nuo raginimų nusileisti Rusijai (5)

„Ateinanti savaitė bus lemiama“, – pabrėžė Luhansko srities vadovas Serhijus Haidajus ir...

Kelis dešimtmečius skaičiuojanti gamykla virto šiuolaikiškais būstais: išskirtinis būstas kainuoja ir kelis šimtus tūkstančių eurų

Šiandien įpirkti nuosavą būstą nėra jau taip lengva: koją kiša aukštos kainos ir gana mažas...

Besipiktinantiems rusams Putinas dalija pažadus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį vakare paskelbė, kad pensijos, kitos...

Laukiant sprendimų Seime – nevienareikšmės nuotaikos: kai kurie politikai nusiteikę itin kategoriškai

Seimas ketvirtadienį spręs dėl Civilinės sąjungos įstatymo projekto pirmojoje – pateikimo –...

Ūkininkai apie pirmąsias braškes: kokios kainos ir kokio derliaus laukia

Lietuviškos braškės jau puikuojasi parduotuvių lentynose. Anykščių rajone braškes penkerius...