aA
Virtuvė – tai vieta, kurioje nuolat vyksta kūrybinis darbas. Be to, šioje namų kertelėje kūnas pasikrauna nauja energija tam, kad galėtų toliau tęsti dienos darbus. Todėl labai svarbu, kad virtuvėje ruošiami patiekalai neapsunkintų kūno ir suteiktų kiek galima daugiau organizmui reikalingų medžiagų. Vienas iš tokių visaverčių produktų yra žuvis. Beje, ieškantiems žuvies, kuri suteiktų kūnui pakankamai baltymų ir būtų turtinga vitaminais, mineralais ir naudingaisiais riebalais, toli ieškoti nereikia. Viena populiariausių Lietuvos žuvininkystės ūkiuose išauginamų žuvų atitinka visas prieš tai išvardytas savybes.
Karpis
Karpis
© Shutterstock

Karpiai ir plačiakakčiai – pusiau riebios žuvys. Suvartoję 100 g šių žuvų mėsos, gausite viso labo 123 kalorijas. Be to, jų mėsa – puikus visaverčių baltymų šaltinis. 100 g šių žuvų jų yra net 17 g. Baltymais gausus maistas nepraranda savo populiarumo tarp žmonių, norinčių patobulinti kūną ar kovojančių su antsvoriu, nes tai – raumenų statybinė medžiaga.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas užsimena, kad gausesnis žuvies vartojimas galėtų būti puiki išeitis, norintiems sumažinti mėsos kiekį savo kasdieniame mitybos racione, arba iš viso jos atsisakyti. „Pagal cheminę žuvies sudėtį, žuvies baltymai priskiriami visaverčiams baltymams, nes jų sudėtyje yra visų būtinųjų aminorūgščių. Tad šia prasme būtų galima raudoną mėsą keisti į žuvies mėsą. Jeigu kalbame apie žuvies ir raudonos mėsos palyginimą, tai paprastai lyginame baltymus,“ – pasakoja profesorius.

Dažniau ruošti patiekalus iš šių žuvų rekomenduojama ir tiems, kurie nori papildyti A, D, taip pat vandenyje tirpių B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų ir mineralų atsargas. Be to, nors karpis yra gėlavandenė žuvis, o 100 g šios žuvies tėra 6 g riebalų, šių riebalų sudėtyje galima rasti naudingų omega-3 riebiųjų rūgščių. Omega-3 polinesočiųjų rūgščių žmogaus organizmas pats pasigaminti negali, todėl labai svarbu pakankamą jų kiekį gauti su maistu.

„Nors tiek žuvies, tiek mėsos riebalai yra gyvūninės kilmės, mėsos riebalai turi daug sočiųjų riebalų rūgščių, kurios populiariai vadinamos blogaisiais riebalais, kurie didina cholesterolio kiekį kraujo serume, todėl skatina ateroskleorozę, širdies ir kraujagyslių ligas, vėžio atsiradimą. Dietologai daro išimtį tik vienos rūšies gyvūninės kilmės riebalams – žuvų taukams. Jų patariama valgyti kuo dažniau dėl juose esančių unikalių polinesočiųjų rūgščių, dar vadinamų omega-3 riebiosiomis rūgštimis, kurios apsaugo organizmą nuo vėžio, astmos, depresijos, širdies ligų,“ – aiškina gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

Galbūt tada užtektų tiesiog reguliariai gerti žuvų taukus? – paklausite. Gydytojai į tai žiūri skeptiškai: „Papildais turtiname omega-3 riebalų rūgščių atsargas ir tai yra labai gerai. Bet mes negalime kalbėti apie žuvies pakaitalą. „Maisto papildas nėra maisto pakaitalas“ – toks žymėjimas yra privalomas ant pakuočių ir jis toks yra ne veltui. Su žuvų taukų papildais mes gauname tik vieną komponentą,“ – teigia prof. dr. R. Stukas.

Be to, šviežią žuvį, ypač karpį, keisti papildais tiesiog neekonomiška. Lietuvos žuvininkystės ūkiuose karpis – gausiausiai auginama žuvis, dėl to, kad šios žuvys puikiai prisitaikę gyventi tvenkiniuose. Taigi, karpio kaina Lietuvoje nekinta jau keletą metų ir iki šiol išlieka daugeliui prieinamu produktu. Taigi, belieka pasitelkti fantaziją ir nebijoti išmėginti naujus receptus.

Auksinė žuvelė

Reikės:
• 1,5 kg karpis;
• rūkytas kumpis, šoninė ar lašinukai;
• 1 svogūnas;
• džiūvėsėliai;
• 1 kiaušinis;
• džiovinti baravykai;
• papuošimui:
• svogūnų laiškai;
• petražolės;
• ridikėliai.

Šviežiam karpiui nuimame odą. Išverdame rūkyto kumpio, šoninės ar lašinukų. Pakepiname svogūną. Kepintą svogūną ir mėsą kartu su karpiu permalame. Į žuvies faršą pridedame džiūvėsėlių, kiaušinio, smulkiai kapotų virtų baravykų (džiovintų). Ta mase užpildome karpio odą. Suvyniojame į marlę. Kokią valandą verdame ant silpnos ugnies daržovių sultinyje. Atšaldome išvirtą "auksinę žuvelę" dubenyje. Papuošiame svogūnų laiškais, petražolių lapeliais, ridikėlių skiltelėmis.

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sodyboje aptiko 2 km žvejybinių tinklų (10)

Rugsėjo 10-ąją, ketvirtadienį, Aplinkos apsaugos departamento Alytaus gyvosios gamtos apsaugos...

Aplinkosaugininkai primena: neršiant šlakiams ir lašišoms, tikrinami ir žuvitakiai (2)

Aplinkos apsaugos departamentas , tęsdamas akciją „ Lašiša 2020“, primena, kad siekiant...

Kontrolė be sienų: Baltijos jūroje žvejojantys laivai tikrinami Lietuvoje ir Latvijoje (3)

Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos inspektoriai vykdo...

„Lašiša 2020“: svarbiausios limituotos žvejybos sąlygos žvejams mėgėjams (5)

Aplinkos apsaugos departamentas pasidalino pranešimu, kuriuo primenamos svarbiausios limituotos...

Rugpjūtį į aplinkosaugininkus dažniausiai kreiptasi dėl žvejybos pažeidimų

Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyrius rugpjūtį gavo 1 857 pranešimus apie...

Top naujienos

Nuo viruso pavargusiems lietuviams surado kaimą, kur jo nėra (52)

Sunku patikėti, bet Europoje dar liko vietų, kur koronavirusas tarsi neegzistuoja. DELFI Kelionių...

Prisiminė Skandinavijos medikų ir Verygos kivirčą: moksle taip yra nedaroma (171)

Įvesdamas reikalavimą dėvėti kaukes uždarose patalpose Aurelijus Veryga rėmėsi Norvegijos...

Per pertrauką „Barceloną“ užvedęs Jasikevičius triumfavo Malagoje Giedraitis spindėjo Fuenlabradoje (2)

Lėtai įsibėgėjusi „Barcelona“ (2-0) perėmė iniciatyvą po ilgosios pertraukos bei Ispanijos...

Vasara iškeliaus jau netrukus, o kol kas – pasidžiaukime (3)

Šiandien Lietuvos orus lems iš vakarų artėjančio ciklono rytinis pakraštys. Vakariniuose...

Profesorius Usonis įspėjo apie galimas COVID-19 pasekmes, kurias parodė mirusiųjų tyrimai (431)

Lietuvoje naujų susirgimų koronavirusu atvejų skaičius pasiekė iki šiol šalyje neregėtas...

Nauja mada – į pensiją nuo 40-ies: ekspertas pataria, kiek reikia būt sukaupus (179)

Norėdami anksti išeiti į pensiją jauni žmonės griebiasi drastiškiausių priemonių –...

„Thermo Fisher Scientific“: Vilniuje nėra gaminamos koronaviruso vakcinos (34)

Biotechnologijų įmonė „ Thermo Fisher Scientific “ teigia, kad Vilniaus padalinyje nėra...

Nutrauktas lytinis aktas ir kiti natūralūs kontracepcijos būdai: ginekologas pasakė, kiek jie iš tiesų yra patikimi (92)

Jei turite pastovų partnerį ar sutuoktinį, tikėtina, kad ne visada naudojatės medicininėmis...

Metalinių garažų savininkus ragina paskubėti: nebendradarbiaujantiems gresia baudos perkelta jau beveik 2000 garažų (112)

Vilniaus miesto savivaldybė ragina paskubėti metalinių garažų savininkus nusikelti ant...

Šiaurės Korėjos kariai pasienyje nušovė ir sudegino Pietų Korėjos pareigūną kalba apie „ekstremalias priemones“ nuo COVID-19 (37)

Šiaurės Korėjos kariai nušovė ir sudegino Pietų Korėjos pareigūną, praneša Pietų...

|Maža didelių žinių kaina