aA
Šiuo metų laiku pagrindiniu smuiku virtuvėje groja žuvies patiekalai. Nors po švenčių ant stalo galima rasti įvairiais būdais paruoštos žuvies, tarp jų ir rūkytos ar vytintos, kiekviena šeimininkė įvertina šviežios žuvies naudą ir skonį. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti daugiau karpinių šeimos žuvų, nes šios maistinėmis savybėmis lenkia net brangias jūrines žuvis.
Amūrai
Amūrai
© Shutterstock

Karpis, amūras, lynas ar plačiakaktis mūsų kraštuose laikomos įprastomis žuvimis, tinkančiomis ir ant kasdienio, ir ant šventinio stalo. Ypatingoms progoms daugelis mėgsta ant stalo patiekti įvairiais įdarais kimštą žuvį, o įprastai vakarienei puikiai tinka troškinta, garinta ar gabalėliais kepta šviežia žuvis. Nepaisant to, kad žuvis – skanus ir vertingas produktas, tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies vartoja per mažai. Dauguma sveikos mitybos specialistų jos į valgiaraštį rekomenduoja įtraukti bent 2-3 kartus per savaitę. „Rekomendacijų yra įvairių, yra šalių, kuriose žuvį valgo kasdien. Aš sakyčiau bent vieną kartą riebios žuvies ir bent porą kartų baltos žuvies per savaitę reikėtų suvalgyti,“ – pataria mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė, Vaida Kurpienė.

Žinoma, žuvis žuviai nelygu. Svarbu pasirinkti tokią, kuri aprūpins organizmą svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis ir, tuo pačiu metu, bus universali, patiks ne tik gurmaniško skonio mėgėjams. Daugelis karpinių žuvų lietuviams ranka pasiekiamos, tai – pagrindinės lietuviškų žuvininkystės ūkių augintinės. Kadangi jų ūkiuose išauginama daug, šviežios žuvys palyginti pigios ir prieinamos net mažesnes pajamas gaunantiems. Be to, puikiai tvenkiniuose prisitaikę gyventi karpiai, amūrai ar plačiakakčiai maitinami tik kruopščiai atrinktais pašarais, galima neabejoti dėl jų mėsos kokybės.

Labai svarbus karpinių žuvų pranašumas prieš kitų rūšių žuvis – palyginti nedidelis kalorijų kiekis, bet tuo pat metu nemaža omega-3 riebiųjų rūgščių koncentracija. 100 g karpio, amūro ar plačiakakčio mėsos turi tik vos daugiau nei šimtą kalorijų, taigi, šios pusiau riebios žuvys – puikus pasirinkimas nusprendusiems sulieknėti. Be to, suvalgius tik 150 g karpio, žmogaus organizmas pasisavina dviejų dienų omega-3 riebiųjų rūgščių dozę. Šios rūgštys padeda skaidyti žmogaus kūno riebalus, naikina blogąjį cholesterolį kraujyje, geriną odos būklę. Ypač svarbu pakankamą šių rūgščių kiekį gauti tiems, kuriuos kankina širdies ir kraujagyslių ligos.

Taigi, planuojant, kuo pavaišinti svečius, verta įsigyti pakankamai šviežios žuvies, kuri būtų ir skani, ir palanki sveikatai. Jei mėgstamiausio recepto dar neturite, siūlome išbandyti keletą netradicinių patiekalų, kurių puikų skonį dar ilgai girs artimieji.

Šampane troškintas karpis

Valgyk sveikai: kuo karpinės žuvys naudingos mūsų sveikatai?
© Shutterstock


Reikės:
• 2 kg karpio,
• 250 ml šampano,
• 125 g pievagrybių,
• 150 g sviesto,
• 250 g grietinės,
• 2 kiaušinių trynių,
• šaukšto miltų,
• druskos.

Paruošto karpio gabalus sudėti į troškintuvą, apipilti šampanu ir troškinti. Grybus nuplauti, supjaustyti ir pakepti svieste, užpilti pasūdytos, su miltais sumaišytos grietinės. Grybams baigiant troškintis supilti išplaktus trynius. Kai išgaruos šampanas, žuvį apipilti grybų padažu ir 10 minučių kepti orkaitėje.

Troškintas karpis su riešutais

Reikės:
• 120g graikinių riešutų branduolių,
• 1kg karpio,
• po 120g svogūnų ir sviesto,
• 70g pomidoro padažo,
• 100g paruoštų grybų,
• 80g vandens,
• 200g grietinės,
• 2 kiaušiniai,
• petražolių lapelių,
• maltų pipirų,
• druskos.

Karpį nuskusti, pašalinti žiaunas ir perpjovus per nugarą išimti stuburo kaulą, vidurius, stambesnes ašakas. Galvos nupjauti nereikia. Žuvį iš vidaus pasūdyti, įtrinti pipirais. Svieste pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus, supilti pomidorų padažą, praskiestą trupučiu vandens, suberti sutrintus graikinius riešutus, susmulkintas petražoles, supjaustyti grybus. Karpį įdaryti šia mase ir užsiūti. Užpilti vandeniu ir troškinti apie 25-30 min. Baigiant supilti kiaušinių ir grietinės plakinį, pasūdyti ir dar šiek tiek patroškinti. Patiekti karštą su virtomis bulvėmis.

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Poledinės žūklės sezonas: laikykitės ir saugumo, ir žvejybos taisyklių

Daugeliui ežerų pasidengus ledu, žvejoti išsirengia poledinės žūklės mėgėjai. Aplinkos...

Klaipėdos aplinkosaugininkai primena: stintaudami laikykitės taisyklių

Trečiadienio vakarą Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos...

Žvejys, viešai skelbiantis „pagavai – paleisk“ principą, pats juo nesivadovavo (31)

Aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai prie...

Lašišinių žuvų labui – sugriežtintos verslinės žvejybos taisyklės (19)

Aplinkos ministras pakeitė Verslinės žvejybos vidaus vandenyse taisykles ir nustatė, kad...

Aplinkosaugininkų taikiklyje – ir neteisėta prekyba tinklais, ir kosmetika su eršketų ikrais (8)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sulaikė...

Top naujienos

Viskam pasiruošę. Ypatingos parengties pareigūnai, mokantys vairuoti kaip filmuose apie šnipus

Ties įvažiavimu į žiedą susidariusi spūstis palengva skiriasi pusiau. Pirmoje juostoje stovintys...

Raminta Rakauskė | D+

Šešeri metai su euru: kas labiausiai pigo ir brango prognozuoja, kaip kainos keisis toliau

Nuo euro įvedimo Lietuvoje labiausiai didėjo paslaugų kainos , kurios bendrai kilo 24 proc.,...

CSKA dominavimą pažabojęs Šaras prisipažino: rungtynių pradžia mane tikrai išgąsdino (14)

Eurolygos lyderius jų pačių tvirtovėje ant menčių paguldę „ Barcelona “ krepšininkai turi...

Schilleris įvardino akivaizdžią „Žalgirio“ nesėkmės priežastį, Jokubaitis baiminasi dėl COVID-19 (65)

Po pralaimėjimo Sankt Peterburge Kauno „Žalgirio“ strategas Martinas Schilleris tvirtino, kad...

Paspaus tikras žiemiškas šaltis: termometrai rodys 19-24 laipsnių šalčio (13)

Šeštadienį per Lietuvą slinks, šaltame ore susiformavęs, nedidelis ciklonas. Jis tiek naktį,...

Autostopu keliavusios merginos nužudymo byloje – šiurpus liudininko pasakojimas: girdėjosi kraują stingdantys riksmai (71)

1976 metų gegužės 9-oji – Motinos diena : jie laukė ir laukė... Šeimos namuose Australijos...

Fotografė įamžino moterų kūnus ir istorijas po gimdymo: liūdna, kad daugelis gėdijasi savo kūno po to, kai jis atliko didžiausią darbą (105)

Daugelis moterų sutiks, kad nėštumas ir gimdymas – vieni svarbiausių įvykių gyvenime. Atėjęs...

Antras antausis Rusijoje – „Žalgiriui“ per kietas ir „Zenit“ riešutas (462)

Dvigubą Eurolygos savaitę Kauno „Žalgiris“ (11-9) baigė dar viena nesėkme. Po pralaimėjimo...

Eurolygos lyderiams – Jasikevičiaus pamokos: „Barcelona“ pranoko CSKA Ulanovas sužaidė sezono rungtynes (82)

Svarbią pergalę Eurolygos lyderių mūšyje Maskvoje pasiekė „Barcelona“ (14/6), kurį antrą...

Kada karantino ribojimai keisis: rimtesnes atlaisvinimo priemones siūlo atidėti vasariui (425)

Koronaviruso statistiniai skaičiai lėtai, bet pozityvesni. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (...