aA
Nors natūralūs žuvies ištekliai Lietuvoje nėra gausūs, dėl gerai išvystytos žuvų veisimo praktikos, visi prekybos centruose ir turguose gali įsigyti šviežios ekologiškuose žuvininkystės ūkiuose išaugintos žuvies. Žuvis taip pat yra ir vienas pagrindinių žiemos švenčių patiekalų, todėl patarimų, kaip paruošti vieną ar kitą žuvį niekada nebus per daug.
Valgyk sveikai: kaip karpį paversti tikru delikatesu
© Shutterstock

Karpis

Karpis – šventinio stalo pasididžiavimas. Be to, ši pusiau riebi žuvis – tikras aukso viduriukas norintiems gauti pakankamai naudingų maistinių medžiagų ir tuo pat metu tausojantiems figūrą. „Suvalgius vos 150 g karpio, omega-3 riebalų rūgščių žmogui užtenka dviem dienoms,“ – teigia Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos atstovas Jogeir Toppe.
Kadangi žmogaus organizmas šių vertingų polinesočiųjų rūgščių pats pasigaminti negali, karpio vertė tik dar labiau išauga. Šių žuvų žuvininkystės ūkiuose išauginama daugiausia, nes jos puikiai prisitaikiusios gyventi tvenkiniuose. Karpis – universali žuvis, tinkanti daugumai patiekalų, nuo žuvienės iki troškinio. O sumanius nustebinti šeimos narius egzotiškesniu žuvies skoniu, keptą karpį galima paskaninti citrininiu sviestu.

Keptas karpis su citrininiu sviestu

Reikės:
• 8-10 gabaliukų karpio,
• 300g šaldytų prieskoninių daržovių,
• 2 svogūnų,
• 3 šaukštų miltų,
• 100g sviesto,
• vienos žaliosios citrinos sulčių,
• kepimo aliejaus,
• pipirų, druskos.

Prieš naudojant atšildykite prieskonines daržoves, smulkiai supjaustykite svogūnus ir sumaišykite. Nuplautus ir nusausintus žuvies gabaliukus sudėkite į lėkštę, apdėkite daržovėmis ir padėkite šaltai.

Minkštą sviestą sutrinkite plaktuvu, kol jis taps purus, įlašinusi keletą lašų žaliosios citrinos sulčių. Sudėkite sviestą į dubenėlį ar salotinę lėkštelę, išlyginkite paviršių ir įdėkite į šaldytuvą. Po 2-3 val. nubraukite nuo žuvies daržoves ir pabarstykite ją druska ir pipirais. Vėl padėkite šaltai. Specialiu šaukšteliu iš sviesto suformuokite rutuliukus, dėkite į lėkštę, ją – į šaldytuvą. Žuvį pavoliokite miltuose, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir gerai apkepinkite žuvį iš abiejų pusių, paskui dar pakepinkite 3-4 min. ant mažos ugnies. Sudėkite į lėkštę su citrininiu sviestu ir patiekite su bulvių koše arba duona.

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sugavo gyvenimo žuvį: šamas svėrė daugiau nei 90 kilogramų Papildyta žinomų žvejų komentaru 05.18 (94)

Rokiškėnas Skirmantas Spundzevičius savo pomėgiui – žūklei – atidavė daugiau nei 35-erius...

Utenos aplinkosaugininkai vėl sulaikė lydekautoją (17)

Vykdydami akciją „ Lydeka “, Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos...

Už vieną šlakį pažeidėjui gali tekti sumokėti iki 1520 eurų (41)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagavo...

Akcijos „Lydeka 2021“ reidai šiandien vėl vyksta Utenos rajone (14)

Šiandien Aplinkos apsaugos departamento Utenos valdybos pareigūnai, vykdydami akciją „ Lydeka...

Top naujienos

Prie Gariūnų kylanti „Lidl“ siutina vietos verslininkus: tikina, kad kils didžiuliai kamščiai savivaldybė tikina – problemos nebus  (205)

Prie Gariūnų turgavietės kylanti nauja „ Lidl “ parduotuvė kelia vietos verslo parko...

Sniego pilys | D+

Sekso skandalai, kurie supurtė SSRS: valdžią naudojo savo asmeniniams iškrypimams tenkinti (1)

1935 metais SSRS sėkmingai įgyvendino plataus masto kampaniją, per kurią buvo siekiama...

Penki įvarčiai per kėlinį: Nyderlandai efektingame futbolo spektaklyje palaužė Ukrainą (287)

Europos futbolo čempionatą pergalingai pradėjo C grupės favoritė Nyderlandų rinktinė, namų...

Garsioji Vilniaus perėja vėl pasikeitė – atsirado naujas užrašas (64)

Panašu, kad Vilniuje, Saltoniškių gatvėje, esanti požeminė perėja keisis dar daugybę kartų.

Lietuvių įspūdžiai Maljorkoje: nuo Leonardo DiCaprio paplūdimio iki saloje įsikūrusių tautiečių (18)

Maljorkos sala iš tiesų nėra labai didelė ir ją patogiai galima aplankyti nuomojamu automobiliu....

Šaras su kompanija užuodžia titulą: „Barcelona“ pasiuntė „Real“ į nokautą (24)

Ispanijos krepšinio čempionato finalo pirmose rungtynėse Šarūno Jasikevičiaus treniruojama...

Po anoniminio skambučio – nemalonumai pareigūnei: įkliuvo su įkalčiais, bet tai – ne įrodymas (190)

Anoniminis skambutis pakeitė Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT) dirbančios vyresniosios...

Sinoptikai pateikė visos savaitės prognozę: vieną dieną šils iki +30 laipsnių (1)

Pirmadienio dieną ties Lietuva nutįs anticiklono gūbrys, debesuotumas menks, lietaus nenumatoma....

Skaitytojo klausimas: pastebėjome, kad sraigės turi tokias tarsi „dureles“, kam jos? (3)

Grynas skaitytoja Reda kreipėsi prašydama paaiškinti sraigių elgesį. „Su vaikais stebėdami...

Jogintė Užusienytė | D+

Paaiškino, kodėl kartais sunku pamiršti pirmąją meilę: kitos moters grožis tokiu atveju nepadės

Dažniausiai girdime apie tokias meilės istorijas, kai vyresnis vyras įsimyli gerokai jaunesnę ir...