aA
Pasaulinė medicina ir sveikos mitybos autoritetai pripažįsta, kad žuvis yra sveikatą palaikantis produktas. Nepaisant to, tyrimai rodo, kad mūsų šalyje žuvis vis dar nėra populiarus produktas ir jos suvartojama žymiai mažiau, nei reikėtų. Dažniausiai susidomėjimą žuvimi stabdo šį vertingą maisto produktą apraizgę mitai ir klaidingi įsitikinimai.
Žuvies patiekalai – greitai paruošiami, sveiki ir lengvi virškinami
Žuvies patiekalai – greitai paruošiami, sveiki ir lengvi virškinami
© Adobe Stock

MITAS. Norėdami išsaugoti žuvų išteklius, privalome jų nevalgyti.

Šis įsitikinimas teisingas tik iš dalies. Žinoma, pasaulyje daug žuvų rūšių kovoja dėl savo teisės išlikti, tačiau siekiant apsaugoti natūralius žuvų išteklius visada galima rinktis ekologiškuose žuvininkystės ūkiuose išaugintas žuvis. Šiuo metu žuvims auginti pritaikytuose vandens telkiniuose auginamų žuvų įvairovė gali patenkinti net pačius išrankiausius pirkėjus. Be populiariausių vietinių žuvų, tokių kaip karpiai, amūrai, plačiakakčiai, karosai, lydekos, prekybos vietose galima įsigyti ir ekologiškai augintų upėtakių, lašišų ar eršketų. Be to, įsigydami išaugintą žuvį galėsite būti tikri, kad jos mėsoje nėra pesticidų ar kitų pavojingų medžiagų.

MITAS. Sveikai mitybai palaikyti užtenka valgyti liesą žuvį.

Mitybos specialistai žmogui rekomenduoja kuo įvairesnius maisto produktus, todėl į savo racioną būtina įtraukti ir riebių, ir liesų žuvų. Liesos, dažniausiai baltos, žuvys vertinamos kaip visaverčių baltymų šaltinis, o riebiose jūrinėse gausu žmogui būtinų omega-3 riebalų rūgščių. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas rekomenduoja baltas žuvis rinktis vakarienės patiekalams, o riebias – kai juntamas omega-3 poreikis: „Dažniausiai tos žuvys, kurių mėsa yra balta, yra neriebios ir jas vertiname dažniau kaip baltymų šaltinį. Iš tiesų, jų mėsa yra puri, lengvai suvirškinama, todėl balta žuvies mėsa žmonėms puikiai tinka vakarienei. Jeigu kalbame apie riebias žuvis, paprastai – tai jūrų žuvys, tai jos yra vertinamos dėl jose esančių riebalų, kurie savo sudėtyje turi omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių,“ – sako profesorius.

MITAS. Riebi žuvis tukina.

Kontroliuojantiems savo svorį ar prieš šventes besilaikantiems dietos nereikėtų vengti valgyti riebios žuvies. Puiku, jei riebia žuvimi patiekaluose pakeistumėte mėsą, nes net pati riebiausia žuvis turės mažiau kalorijų, nei, pavyzdžiui, liesa kiauliena. „Paradoksas yra tame, kad žuvų riebalas sumažina kūno riebalą. Omega-3 padeda skaidyti riebalinį mūsų kūno sluoksnį ir dėl to lieknėjama greičiau. Aišku, nereikia suvalgyti kilogramo riebios žuvies, bet jos racione turėtų būti kiekvieną savaitę. Tai yra vadinamieji gerieji riebalai, o gerųjų riebalų reikia ir mūsų nervinėms ląstelėms, ir visai sistemai,“ – užsimena sveikos mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.

MITAS. Žuvis – brangus malonumas, todėl ją valgyti galima tik per šventes.

Daugelį lietuvių apsilankyti šviežių žuvų skyriuje vis dar stabdo įsitikinimas, kad žuvis – labai brangus produktas. Tačiau daug kas priklauso nuo mūsų pačių pasirinkimo. Mėgautis brangesnėmis žuvimis, tokiomis kaip lašiša ar eršketas, kurių kainos didžiuosiuose prekybos centruose neretai perkopia 10 eurų už kilogramą, galima rečiau. Tuo tarpu vaivorykštinis upėtakis jau kainuoja šiek tiek mažiau – maždaug 6 eurus už kilogramą, o lietuviškų žuvininkystės ūkiuose išaugintų karpių kaina prieinama daugeliui ir siekia 4 eurus už kilogramą.

MITAS. Rūkyti ar konservuoti žuvies produktai tokie pat vertingi, kaip ir šviežia žuvis.

Europos Komisijos 2016 metais atlikti akvakultūros produktų vartotojų tyrimai atskleidė, kad Lietuvoje daugiausia suvartojama rūkytų žuvų produktų. Šie vartotojų įpročiai kelia šiurpą sveikos mitybos propaguotojams, nes rūkoma, papildomai sūdoma ar konservuojama žuvis netenka beveik visų naudingųjų savybių. „Renkantis [žuvį] aš siūlyčiau pradėti nuo to, kaip ta žuvis yra apdorota ir geriausia pirkti arba gyvą, arba šviežią atvėsintą, arba šaldytą žuvį, bet ne konservuotą ir ne kažkaip labai stipriai apdorotą. <...> Žuvis yra geras daiktas ir reikėtų jos nesugadinti,“ – pataria V. Kurpienė. Siekiant gauti kuo daugiau žuvyje esančių vertingų medžiagų, patartina dažniau užsukti į šviežių žuvų skyrių. Šaldyta žuvis taip pat neblogas pasirinkimas, tačiau jos skoninės savybės ir tekstūra patiekale bus prastesnė už šviežios žuvies.

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Bandymas slėpti įkalčius brakonieriui nepadėjo

Liepos pabaiga buvo ypač darbinga Aplinkos apsaugos departamento Alytaus valdybos Alytaus gyvosios...

Siūloma uždrausti žvejoti lašišas dar dvejose Nemuno atkarpose (10)

Aplinkos ministerija parengė Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pakeitimo projektą,...

Siūloma didinti padarytos žalos žuvų ištekliams apskaičiavimo įkainius (8)

Aplinkos ministerija parengė įsakymo dėl Vidaus vandenyse padarytos žalos žuvų ištekliams...

Siūloma nustatyti prievolę per verslinę žvejybą naudoti telemetrinę stebėjimo įrangą (16)

Žvejai verslininkai privalo turėti ir nustatyta tvarka naudoti telemetrinę stebėjimo sistemą (...

Lietuvos ežerai gausiai įžuvinti šamų jaunikliais (36)

Vykdant Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2020 metų planą, didieji...

Top naujienos

Tūkstančiai piliečių Baltarusijoje išėjo į Minsko ir kitų miestų gatves: antrą naktį vyko susirėmimai, kilo barikados štabui pavyko susisiekti su Tichanovskaja; pildoma (1798)

Pirmadienio vakarą protestai vyksta įvairiuose sostinės rajonuose. Minske protestuotojai renkasi ne...

Gimusiųjų skaičius Lietuvoje per 30 metų nukrito daugiau nei dvigubai: mokslininkų prognozės – liūdnos (345)

Gimstamumo didinimas šiandien daugelyje Europos šalių yra aktuali tema. Lietuva – ne išimtis....

Nausėda: dabar jau esame įvaldę kitas poveikio priemones nei per pirmąją koronaviruso bangą (208)

Prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad dėl represijų po rinkimų Europos Sąjungai atėjo laikas...

Patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius pasaulyje viršijo 20 milijonų (9)

Pasaulyje patvirtinta per 20 mln. užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų, rodo...

Incidentas prie Baltųjų rūmų: po pranešimo apie šūvius Trumpui teko evakuotis (13)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas privalėjo nutraukti spaudos konferenciją po to, kai prie...

Rojumi žemėje pramintą salą ištiko ekologinė katastrofa: niekada neatsigausime po padarytos žalos (44)

Sunerimę Mauricijaus gyventojai krovė iš maišų su cukranendrių lapais užtvarą, kad...

Įvertino rinkimus Baltarusijoje: Lukašenka turi suprasti realybę – jo laikas baigėsi (153)

Skelbiama, kad sekmadienį Baltarusijoje daugiau nei 30 miestų ir miestelių vyko piliečių...

Poilsiaujant prie ežero sukandžiojo nežinomas gyvis: skausmas buvo toks stiprus, kad paėjau tik šlubuodama (151)

Į redakciją kreipėsi vilnietė, poilsiavusi prie Sienio ežero, netoli Aukštadvario, Trakų...

Karštis traukiasi – į Lietuvą atkeliauja šalto oro masė (3)

Antradienį Lietuvos orus lems virš Skandinavijos stiprėjanti aukšto atmosferos slėgio sritis, į...

Balkonas nuo namo nukrito neatsitiktinai: visi buvo prieš dvi dienas įspėti nebesinaudoti balkonais (182)

Penktadienį pranešta apie incidentą Lazdynuose – nuo vieno iš šio mikrorajono daugiabučių...

|Maža didelių žinių kaina