aA
Pasaulinė medicina ir sveikos mitybos autoritetai pripažįsta, kad žuvis yra sveikatą palaikantis produktas. Nepaisant to, tyrimai rodo, kad mūsų šalyje žuvis vis dar nėra populiarus produktas ir jos suvartojama žymiai mažiau, nei reikėtų. Dažniausiai susidomėjimą žuvimi stabdo šį vertingą maisto produktą apraizgę mitai ir klaidingi įsitikinimai.
Žuvies patiekalai – greitai paruošiami, sveiki ir lengvi virškinami
Žuvies patiekalai – greitai paruošiami, sveiki ir lengvi virškinami
© Adobe Stock

MITAS. Norėdami išsaugoti žuvų išteklius, privalome jų nevalgyti.

Šis įsitikinimas teisingas tik iš dalies. Žinoma, pasaulyje daug žuvų rūšių kovoja dėl savo teisės išlikti, tačiau siekiant apsaugoti natūralius žuvų išteklius visada galima rinktis ekologiškuose žuvininkystės ūkiuose išaugintas žuvis. Šiuo metu žuvims auginti pritaikytuose vandens telkiniuose auginamų žuvų įvairovė gali patenkinti net pačius išrankiausius pirkėjus. Be populiariausių vietinių žuvų, tokių kaip karpiai, amūrai, plačiakakčiai, karosai, lydekos, prekybos vietose galima įsigyti ir ekologiškai augintų upėtakių, lašišų ar eršketų. Be to, įsigydami išaugintą žuvį galėsite būti tikri, kad jos mėsoje nėra pesticidų ar kitų pavojingų medžiagų.

MITAS. Sveikai mitybai palaikyti užtenka valgyti liesą žuvį.

Mitybos specialistai žmogui rekomenduoja kuo įvairesnius maisto produktus, todėl į savo racioną būtina įtraukti ir riebių, ir liesų žuvų. Liesos, dažniausiai baltos, žuvys vertinamos kaip visaverčių baltymų šaltinis, o riebiose jūrinėse gausu žmogui būtinų omega-3 riebalų rūgščių. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas rekomenduoja baltas žuvis rinktis vakarienės patiekalams, o riebias – kai juntamas omega-3 poreikis: „Dažniausiai tos žuvys, kurių mėsa yra balta, yra neriebios ir jas vertiname dažniau kaip baltymų šaltinį. Iš tiesų, jų mėsa yra puri, lengvai suvirškinama, todėl balta žuvies mėsa žmonėms puikiai tinka vakarienei. Jeigu kalbame apie riebias žuvis, paprastai – tai jūrų žuvys, tai jos yra vertinamos dėl jose esančių riebalų, kurie savo sudėtyje turi omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių,“ – sako profesorius.

MITAS. Riebi žuvis tukina.

Kontroliuojantiems savo svorį ar prieš šventes besilaikantiems dietos nereikėtų vengti valgyti riebios žuvies. Puiku, jei riebia žuvimi patiekaluose pakeistumėte mėsą, nes net pati riebiausia žuvis turės mažiau kalorijų, nei, pavyzdžiui, liesa kiauliena. „Paradoksas yra tame, kad žuvų riebalas sumažina kūno riebalą. Omega-3 padeda skaidyti riebalinį mūsų kūno sluoksnį ir dėl to lieknėjama greičiau. Aišku, nereikia suvalgyti kilogramo riebios žuvies, bet jos racione turėtų būti kiekvieną savaitę. Tai yra vadinamieji gerieji riebalai, o gerųjų riebalų reikia ir mūsų nervinėms ląstelėms, ir visai sistemai,“ – užsimena sveikos mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.

MITAS. Žuvis – brangus malonumas, todėl ją valgyti galima tik per šventes.

Daugelį lietuvių apsilankyti šviežių žuvų skyriuje vis dar stabdo įsitikinimas, kad žuvis – labai brangus produktas. Tačiau daug kas priklauso nuo mūsų pačių pasirinkimo. Mėgautis brangesnėmis žuvimis, tokiomis kaip lašiša ar eršketas, kurių kainos didžiuosiuose prekybos centruose neretai perkopia 10 eurų už kilogramą, galima rečiau. Tuo tarpu vaivorykštinis upėtakis jau kainuoja šiek tiek mažiau – maždaug 6 eurus už kilogramą, o lietuviškų žuvininkystės ūkiuose išaugintų karpių kaina prieinama daugeliui ir siekia 4 eurus už kilogramą.

MITAS. Rūkyti ar konservuoti žuvies produktai tokie pat vertingi, kaip ir šviežia žuvis.

Europos Komisijos 2016 metais atlikti akvakultūros produktų vartotojų tyrimai atskleidė, kad Lietuvoje daugiausia suvartojama rūkytų žuvų produktų. Šie vartotojų įpročiai kelia šiurpą sveikos mitybos propaguotojams, nes rūkoma, papildomai sūdoma ar konservuojama žuvis netenka beveik visų naudingųjų savybių. „Renkantis [žuvį] aš siūlyčiau pradėti nuo to, kaip ta žuvis yra apdorota ir geriausia pirkti arba gyvą, arba šviežią atvėsintą, arba šaldytą žuvį, bet ne konservuotą ir ne kažkaip labai stipriai apdorotą. <...> Žuvis yra geras daiktas ir reikėtų jos nesugadinti,“ – pataria V. Kurpienė. Siekiant gauti kuo daugiau žuvyje esančių vertingų medžiagų, patartina dažniau užsukti į šviežių žuvų skyrių. Šaldyta žuvis taip pat neblogas pasirinkimas, tačiau jos skoninės savybės ir tekstūra patiekale bus prastesnė už šviežios žuvies.

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sugavo gyvenimo žuvį: šamas svėrė daugiau nei 90 kilogramų Papildyta žinomų žvejų komentaru 05.18 (94)

Rokiškėnas Skirmantas Spundzevičius savo pomėgiui – žūklei – atidavė daugiau nei 35-erius...

Utenos aplinkosaugininkai vėl sulaikė lydekautoją (17)

Vykdydami akciją „ Lydeka “, Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos...

Už vieną šlakį pažeidėjui gali tekti sumokėti iki 1520 eurų (41)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagavo...

Akcijos „Lydeka 2021“ reidai šiandien vėl vyksta Utenos rajone (14)

Šiandien Aplinkos apsaugos departamento Utenos valdybos pareigūnai, vykdydami akciją „ Lydeka...

Top naujienos

Prie Gariūnų kylanti „Lidl“ siutina vietos verslininkus: tikina, kad kils didžiuliai kamščiai savivaldybė tikina – problemos nebus  (205)

Prie Gariūnų turgavietės kylanti nauja „ Lidl “ parduotuvė kelia vietos verslo parko...

Sniego pilys | D+

Sekso skandalai, kurie supurtė SSRS: valdžią naudojo savo asmeniniams iškrypimams tenkinti (1)

1935 metais SSRS sėkmingai įgyvendino plataus masto kampaniją, per kurią buvo siekiama...

Penki įvarčiai per kėlinį: Nyderlandai efektingame futbolo spektaklyje palaužė Ukrainą (287)

Europos futbolo čempionatą pergalingai pradėjo C grupės favoritė Nyderlandų rinktinė, namų...

Garsioji Vilniaus perėja vėl pasikeitė – atsirado naujas užrašas (64)

Panašu, kad Vilniuje, Saltoniškių gatvėje, esanti požeminė perėja keisis dar daugybę kartų.

Lietuvių įspūdžiai Maljorkoje: nuo Leonardo DiCaprio paplūdimio iki saloje įsikūrusių tautiečių (18)

Maljorkos sala iš tiesų nėra labai didelė ir ją patogiai galima aplankyti nuomojamu automobiliu....

Šaras su kompanija užuodžia titulą: „Barcelona“ pasiuntė „Real“ į nokautą (24)

Ispanijos krepšinio čempionato finalo pirmose rungtynėse Šarūno Jasikevičiaus treniruojama...

Po anoniminio skambučio – nemalonumai pareigūnei: įkliuvo su įkalčiais, bet tai – ne įrodymas (190)

Anoniminis skambutis pakeitė Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT) dirbančios vyresniosios...

Sinoptikai pateikė visos savaitės prognozę: vieną dieną šils iki +30 laipsnių (1)

Pirmadienio dieną ties Lietuva nutįs anticiklono gūbrys, debesuotumas menks, lietaus nenumatoma....

Skaitytojo klausimas: pastebėjome, kad sraigės turi tokias tarsi „dureles“, kam jos? (3)

Grynas skaitytoja Reda kreipėsi prašydama paaiškinti sraigių elgesį. „Su vaikais stebėdami...

Jogintė Užusienytė | D+

Paaiškino, kodėl kartais sunku pamiršti pirmąją meilę: kitos moters grožis tokiu atveju nepadės

Dažniausiai girdime apie tokias meilės istorijas, kai vyresnis vyras įsimyli gerokai jaunesnę ir...