aA
Visi sako ir visi žino, kad žuvį valgyti labai sveika. Bet taip pat panaši dalis žmonių sako, kad Lietuvoje šviežia žuvis yra sunkiai prieinama, o jei prieinama, tai brangi. Kitaip tariant, žuvis – išrinktųjų malonumas ir ant atitinkamo pajamų lygmens neužsitikrinančių asmenų stalo ji gali būti tokia pat dažna kaip kepti karveliai.
Strimelės
Strimelės
© Fotolia

Visa tai – tik bambėjimo liūne įklimpusi klaidinga nuomonė. Žinoma, nuolat valgyti šviežią tuną būtų tikrai nemenka prabanga. Vis dėlto, apstu pigesnių, tačiau gardžių ir sočių alternatyvų, kuriomis galima labai lengvai paįvairinti kasdienį meniu, neišsemiant visų piniginės išteklių, o ir prie keptuvės negaištant brangaus laiko.

Kai teko keliauti po Portugaliją, vienas skaniausių kelionės atradimų buvo sardinės. Kepamos paprastai keptuvėje ar ant grotelių, patiekiamos su marinuotų svogūnų salotomis, bulvėmis ar gardžia duona, jos viliojo visur: nuo apšiurusių pakelės užeigų iki restoranų. Uoliai kirsdama lėkštę po lėkštės vis aimanuodavau, kodėl Lietuvoje nėra tokios alternatyvos – nebrangios, paprastai paruošiamos ir labai gardžios žuvies.

Klydau. Išeitis man tiesiog prieš akis iškilo viename sostinės turguje kalno šviežių strimelių pavidalu. Mano sutuoktinis – prisiekęs žvejys – iškart pasakė: „Perkam. Ir perkam daug“. Grįžus namo stojome prie viryklės ir jau po valandėlės krimtome ką tik iškeptas strimeles. Nemeluosiu: skoniu jos tikrai prilygo atostogų įspūdžių ir prisiminimų, pagardintų sardinėms, o gal netgi jas pranoko.

Strimelės
Strimelės
© Fotolia

Taigi, jei pasiilgote žuvies – pirkite (arba žvejokite, čia jau kaip kam) strimeles. Prekyvietėse jos nebrangios, o skaniausios paruoštos labai paprastai: nuvalytos (skusti, žinoma, nereikia), apvoliotos miltuose ir – į aliejų. Garantuoju, kad mažiau nei už porą eurų šeima iki soties prisikirs skaniausios žuvies. Šalia labai tinka patiekti virtų bulvių ir bent valandą marinuotų svogūnų.

O jei neapskaičiavote jėgų ir, gobšumui užvaldžius, šių mažų žuveliokų prisikepėte tiek, kad nevaliojate suvalgyti netgi į talką pasikvietę kaimynus, štai dar vienas ekonomiškas patarimas – marinuokite. Kai taip atsitiko mūsų namuose, kelias minutes panaršiusi internete paruošiau marinatą iš acto, cukraus, druskos, vandens, pipirų ir lauro lapų, į stiklainius statmenai sukišau keptas strimeles, užpyliau marinatu ir maždaug pusantros paros palikau šaldytuve ramybėje. Rezultatas buvo toks, kad nuo šiol strimelių nuolat išsikepame daugiau – tam, kad dalį būtų galima marinuoti.

Beje, sutuoktinis pabrėžė dar vieną labai svarbų strimelių privalumą – šių žuvelių ištekliai dideli, tad nei turgavietėse, nei meškeriotojų žūklių metu jų pritrūkti neturėtų. Tegyvuoja strimelės!

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sugavo gyvenimo žuvį: šamas svėrė daugiau nei 90 kilogramų (52)

Rokiškėnas Skirmantas Spundzevičius savo pomėgiui – žūklei – atidavė daugiau nei 35-erius...

Utenos aplinkosaugininkai vėl sulaikė lydekautoją (12)

Vykdydami akciją „ Lydeka “, Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos...

Už vieną šlakį pažeidėjui gali tekti sumokėti iki 1520 eurų (40)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagavo...

Akcijos „Lydeka 2021“ reidai šiandien vėl vyksta Utenos rajone (14)

Šiandien Aplinkos apsaugos departamento Utenos valdybos pareigūnai, vykdydami akciją „ Lydeka...

Vykdydami reidus, aplinkosaugininkai tikrina deguonies kiekį vandens telkiniuose (8)

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai šią savaitę vykdydami reidus atlieka vandens telkinių...

Top naujienos

Nuolat atsiverianti Izraelio žaizda: jeigu įsijungs daugiau veikėjų, konfliktas gali išaugti į rimtą karą (68)

Aštrėja padėtis Jeruzalėje , kur tęsiasi susirėmimai, smurtas ir apšaudymai tarp Izraelio ir...

Respublikinės Šiaulių ligoninės darbuotojai: vyksta slapti, maži susirinkimai, gąsdinamas personalas (82)

Dėl atleistos medikės savižudybės ir prieš ją, kaip teigiama, nukreipto mobingo dėmesio centre...

Eugenija Grižibauskienė | D+

Kovido antikūnų testą sukūręs Gylys: jau spėjau įsitikinti, kad Lietuvai vietos gamintojų nereikia (2)

Unikalūs dalykai šiuo momentu kuriami ir dar unikalesni tyrimai atliekami Riešėje , buvusioje...

Šimašiaus patarėjas išdėstė, kaip Vilnius vakcinuotų visą Lietuvą: pirmiausia – pavėlintume „Pfizer“ antro skiepo laiką (168)

Pirmadienį Lietuvoje veikti pradėjo visuotinė elektroninė registravimo sistema skiepams nuo...

Didžioji dalis 5-11 klasių mokinių į mokyklas negrįš: ministrė šokiruota, bet direktoriai turi savų argumentų psichologines pasekmes vaikai jaus ilgai (267)

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė penktadienį pranešė, kad tik 3...

Vakarams – Lavrovo perspėjimas nereikšti pretenzijų: tai mūsų teritorija papildyta (353)

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį perspėjo Vakarų šalis...

Lietuvos „fintech“ įmonė – įsisukusi „Wirecard“ skandale: vadovas patikina, kad paaiškėjus įtarimams, kreipėsi į teisėsaugą Lietuvos bankas ėmėsi tyrimo (29)

Per Vilniuje įregistruotą finansinių technologijų įmonę „Finolita Unio“ atlikta daugiau...

Ūkininkų aruoduose – pasmerktos daržovės, kurias per brangu net atiduoti labdarai

Ūkininkams plušant laukuose ir net jau laukiant pirmojo šviežio derliaus, jų sandėliuose ir...