Galutinį verslinės žūklės uždraudimą vidaus vandenyse numatančias įstatymo pataisas teikia konservatorius Mykolas Majauskas ir trys Valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovai – Seimo Aplinkos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika, Virginija Vingrienė bei Aurimas Gaidžiūnas.

Siūlomomis įstatymo pataisomis numatoma, kad vidaus vandenų telkiniuose aplinkos ministro nustatyta tvarka leidžiama tik specializuotoji seliavų, stintų, upinių nėgių ir migruojančių ungurių žvejyba. Kitų rūšių žuvų verslinė žvejyba leidžiama tik Kuršių mariose, Nemuno žemupio polderiuose ir privačiuose vidaus vandenų telkiniuose.

Šiuo metu verslinė žūklė vidaus vandenyse yra draudžiama Aplinkos ministro įsakymų, kurį bet kada galima lengvai pakeisti vienu parašu.

Naujomis Žuvininkystės įstatymo pataisomis taip pat siekiama nustatyti, kad verslinė žvejyba Baltijos jūros priekrantėje 300 m nuo jūros kranto linijos, 3 km spinduliu nuo valstybinio Klaipėdos jūrų uosto šiaurinio ir pietinio molų galų ir 1 km spinduliu nuo Šventosios upės žiočių draudžiama, išskyrus specializuotąją stintų, strimelių ir grundalų žvejybą.

Tokius Seimo narių siūlymus jau pasveikino ir Lietuvos meškeriotojų sąjunga. Kaip portalui KABLYS.lt sakė jos pirmininkas Saulius Mikalauskas, jei šioms pataisoms Seime bus pritarta, tai bus didžiausia meškeriotojų pergalė per pastarąjį dešimtmetį, o gal ir visą Nepriklausomybės laikotarpį.

„Galime pasidžiaugti, kad mūsų ilgalaikis ir kryptingas darbas pradeda duoti rezultatų. Jei pavyks pateiktus pakeitimus įteisinti Seimo balsavimu, tai bus labai rimtas žingsnis į priekį. Lengva nebus, manau, kad nusimato rimtas pasipriešinimas bei kova“, - teigė S. Mikalauskas.