O kaip kibo kitur, mums tuoj papasakos mūsų bičiuliai, pasklidę po visą Lietuvą.

Pietų Lietuva

Druskininkai, Alytus. Lydekų sezono atidarymas buvo labai sudėtingas daug kam šiuose kraštuose. Ypač tiems, kas žvejojo antradienį. Kas išvis nieko nepagavo, kas šiaip ne taip „prikalbino“ po vieną ar keletą „silkučių“. Girdėjau bent kelias tokias graudžias istorijas iš skirtingų žmonių ir ežerų. Ketvirtadienį jau buvo geriau. Ypač sėkmingą tą dieną buvo tiems, kas žvejojo Obelijos ežere. Girdėjau apie pagautas ir 4 ir 8 kilogramus svėrusias lydekas, jau nekalbant apie smulkesnes.

Nemune gaudantys baltą žuvį nelabai kuo gali pasigirti. Kibti kimba, bet vidutiniškai ir tos pačios žuvys smulkios. Gal tik šapalų gaudytojų veidai šviesesni – vieną kitą plačiaburnį sugauna ir didesnį.

Marijampolė. Beveik visur puikia kimba šapalai ir nedideli lynai. Apie karosus nieko negirdėti. Lydekų gaudymo fronte taip pat įdomi situacija. Seklesniuose vandens telkiniuose labai aktyvios nedidelės lydekaitės, o štai gilesniuose vandens telkiniuose didelių lydekų kažkodėl pagauna tik gyliuose. Seklumos tuščios.

Žiobrių žūklės Mūšos upėje

Vidurio Lietuva

Kaunas. Neryje ties Kaunu šiomis dienomis, tik ką pasirodė žiobriai. kas 10 pagauna per dieną, kas 5. Kimba šios žuvys ir Nemune, prie „Kombo“ klubo. Prie Žalgirio arenos ir kitur ir toliau sėkmingai žvejoja meknes. Masiškai upėje pasirodė ir aukšlių būriai. Nevėžyje ir tame pačiam Nemune aktyvios lydekos.

Iš Kauno marių pusės girdėti, kad jau ties Rumšiškėmis ir kitur kimba karosai. Draugai, žvejoję prie Kruonio, visai neblogai pagavo karšiokų ir stambių plakių.

Vilnius. Neryje jau kimba žiobriai, gražios kuojos, šapalai. Tik karšių dar nelabai kas pagauna. Ežeruose lydekų sezono atidarymas kol kas dar sunkus. Yra, kas sugavo gražių lydekų – didžiausią, kiek girdėjau, net 7 kilogramų, tačiau nemaža dalis kolegų liko su nosimi. Matyt, šaltas vanduo koją kiša.

Žiobrių žūklės Mūšos upėje

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Utena. Algis Kalinauskas, žinomas spiningautojas atidarinėjo lydekų sezoną antradienį. Pagavo net 14 margašonių, tačiau nei vienos, didesnės kaip kilogramas. Teko leisti atgal. Visos mažylės sukibo giliai – 8 metrų gylyje. Jo pažįstamas sugavo 5,6 kg lydeką. Šiandien žvejoja kitas jo bičiulis – per visą dieną sugavo dvi lydekas. Taigi, kol kas aštriadantės rajono ežeruose visai neaktyvios.

Molėtai. Spiningo meistrą Sigitą Lukštą užtikau ...gaudantį karosus kažkokiame miško ežerėlyje. Ir tai turbūt neblogai pasako apie lydekų kibimą ežeruose. Labai sunkiai kimba. Sigitas žvejojo antradienį gerai žinomame ežere – per visą dieną turėjo 4 kibimus ir ištraukė tris virš kilogramo sveriančias lydekas. Žvejojo ketvirtadienį – turėjo vieną tuščią kibimą. Labai šaltas vanduo- margašonės, panašu, dar neatsigavusios po neršto. Tuo tarpu kitas mano geras pažįstamas, Kęstutis Šeškauskas gaudė Bebrusų ežere – sugavo 3 lydekas. Viena iš jų svėrė 3 kg, kitos irgi neblogos.

Žiobrių žūklės Mūšos upėje

Panevėžys, Pasvalys. Žiobrinė manija tęsiasi. Kas randa Mūšoje žuvį labai gerai pagauna. Kas ne – sėdi tušti. Praeitą savaitę buvau prie pastarųjų – su vietiniu kolega taip ir likome nė kibimo nepamatę. Pirmadienį panašią istoriją papasakojo kolegos iš Utenos. Pervažiavo pusė Nemunėlio, Mūšą – iš 30 kalbintų žvejų du žiobrius buvo pagavęs tik vienas. Tuo tarpu kitą dieną – sekmadienį žvejojęs mano senas prietelius Aidas atkarpoje kažkur tarp Biržų ir Pasvalio su plūdine sugavo septynis, o jo draugas, žinomas fiderio meistras – net šešis kart tiek. Ir visus paleido į upę atgal. Pasak Aido, atrodė, kad vietiniai žvejai juos užmuš.

Panevėžio tvenkiniuose ne taip lengvai, bet visgi kimba lydekos. Galima pagauti ne vieną, bet dauguma kilograminės arba mažesnės. Molainių ir Jotainių tvenkiniuose jau pagauna vieną kitą lyną.

Vakarų Lietuva

Jurbarkas. Spiningavau su bičiuliu Raimondu vakar vietiniame tvenkinyje – tokią sunkią žūklę pavasarį senai esu turėjęs. Per 10 valandų trukusią – aš turėjau 3, bičiulis- 4 kibimus. Man šiaip ne taip sugauti 600 g. ešerį ir 72 cm, 2,8 kg lydeką, bičiuliui – dvi neimamo dydžio „silkutes“.

Raimondas Buitkus su ešeriu

Klaipėda. Lydekų kibimas labai silpnas. Kas labai nori – vieną kitą pagauna, bet tenka krantais nupėdinti daug kilometrų. Ešeriai mariose dar nekimba. Už tai čia siautėja karosai. Minijoje žiobrių kibimas silpta. Jūroje dar lašišų pagauna, bet irgi silpniau.

Tokios žinios iš mūsų vandenų. Orai šiltėja, o žuvys aktyvėja ne dienomis, o valandomis. Tad nuodėmė tokiu metu sėdėti namie. Iki susitikimo prie vandens.