Sinoptikai šį kartą kaip reta žada viltingą orą. Šeštadienį nestipriai turėtų kiek nulyti didžiojoje Lietuvos dalyje (kuo tikrai apsidžiaugs žemdirbiai ir sodininkai). O sekmadienis bus vėl ramus. Vėjo stipraus nebus beveik niekur, saulė tai švystels pro debesį, tai vėl pasislėps. Bus gana šilta. Naktį laikysis apie 10 šilumos, dieną – apie net 17–18. Trumpa tariant, mano, šiek tiek patyrusio žvejo manymu, geresnio oro žūklei nė nesugalvosi.

O dabar apie žuvų aktyvumą.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Nemune pasirodė nedideli – 200-300 g karosai ir kaip bebūtų keista – nelegalaus dydžio, iki puskilogramio sveriantys karpiukai. Gal iš kur pabėgę? Ar vis dėl tai sėkmingo neršto rezultatas, kurio taip bijo mūsų ichtiologai? Kas žino. Geresnę dieną vietiniai dugnininkai jų pagauna net po 12-14. Taip pat dar tebekimba „vietiniai“ žiobriai, pasklidę po visą upę. Kartais pasitaiko jų pagauti visai gražių – iki 600 gramų. Kuojos kimba prastai.

Mūšos žvejys su žiobriu

Ežeruose kol kas dar gerų žinių negirdėti. Lydekos kimba poprasčiai, kas bandė sugauti karšių – traukė vien sausašonius plakius. Lynų gaudytojai irgi pernelyg nesigiria. Vieną kitą dumbliaknisį per vakarą išsėdi, ir tą patį ne per didžiausią.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Beveik visoje Neryje miesto ir rajono ribose kimba žiobriai. Masalai – uodo trūklio lervos. Dėl žemo vandens visi juos gaudo tik dugninėmis. Dar viena įdomi naujiena – Neryje pradėjo kibti šamai. Vienas meškeriotojas šią savaitė sugavo 19,5, 15 ir 12 kilogramų sveriančius ilgaūsius. Girdėti kad pagauna arba bent jau palaiko ir kiti. Na, nieko nuostabaus. Kiekvienais metais balandį šie mūsų vandenų karaliai iš Nemuno sulenda į Nerį, kur šiltesnis vanduo ir daugiau žuvies pasimaitinti.

Dugninė meškerė

Nevėžyje masiškai pasirodė didžiuliai aukšlių būriai, gana neblogai kimba lydekos. Nemune, žemiau miesto – kuojos ir šapalai. Kauno mariose jau kuris laikas naktimis signalizatorius pypina stambūs karosai.

Vilnius. Neryje ir jos didesniuose intakuose po truputį pasirodo žiobriai. Šapalų aktyvumas jau sumažėjęs – skundžiasi net gaudymo batonu mėgėjai. Vis dar sunkiai juos gaudo ir spiningautojai. Ežeruose lydekų kibimas nėra prastas, bet beveik be išimčių visur gerai kimba tik mažesnės lydekos. Apie didesnes kažkodėl negirdėti. Tiek Aukštaitijos upeliuose, tiek Merkyje ir jo intakuose vyrauja žemas vanduo. Į upelius neršti atėjusios nėgės, upeliuose dėl buvusių šaltų naktų dar laikosi varlės. Todėl dideli upėtakiai sotūs – juos sunku pagauti. Tuo tarpu mažyliai, „trisdešimtukai“ siautėja neblogai.

Spiningautojas

Šiaurės ir Rytų Lietuva

Utena. Lydekos kimba kaip išprotėjusios daugelyje ežerų. Kas po 20 jų pagauna, kas tik po keliolika. Viskas būtų gerai, jei ne viena bėda – iš tos daugybės tik viena ar dvi būna imamo dydžio. Ir tai, kaip sakoma, tik „iš bėdos“. Didesnės bent jau Aukštaitijoje streikuoja. Girdėjau tik apie 6,5 kg lydeką, Dariaus Jakiūno pagautą Avilio ežere. Dar kažkas pagavo 5,8 kg kažkuriame Utenos ežere. Ir ta tai turbūt visi gražesni laimikiai per šimtus žvejų, žvejojusių ežeruose.

Molėtai. Sigitas Lukšta entuziazmu vėl neblizgėjo. Vakar žvejojo Bebrusų ežere – pagavo vieną lydeką. Žuvis užkibo 10 metrų gylyje ar net giliau pakraščiai tušti. Šiandien žvejojo – net kibimo nematė. Pasak jo, anksti dar. Šalta. Į mažesnius telkinius nesinori lysti, nes ten tik silkės siaučia. O dideliuose dar per šaltas vanduo.

Į žvejybą

Panevėžys, Pasvalys. Mūšoje žiobriai teoriškai kimba – jaukų pardavimai ir žmonių kiekis prie upės įspūdingas. O praktiškai nelabai – pagauna tikrai ne kiekvienas. Man draugas iš Pasvalio Dainius nupiešė kiek optimistiškesnį vaizdą. Jis gaudo vakarais- pagauna kiekvieną kartą nuo kelių iki keliolikos žiobrių. Tik vietos jų keistai keičiasi – kur kibo vakar, šiandien jau jų nėra. Atrodo, kad pagrindinis kriterijus dabar Mūšoje ieškant žiobrių yra srovė. Jei randi srovė – rasi ir žiobrių. Vanduo krenta, srovė kaskart silpnėja. Todėl žiobriai dabar dažnai kimba ir pusmetrio gylyje, kur vanduo nors kiek juda. Na, o žmonių- kaip per atlaidus.

Dugninė meškerė

Spiningautojai pasigauna Mūšoje po vieną kitą šapalą, girdėti ir apie meknes.

Panevėžio apylinkių tvenkiniuose kimba lydekos. Daugiausia nedidelės, bet gana gerai.

Dvariukų bei Velžio užtvankose jau pagauna lynų, bet ne daug. Karosais dar niekas nesigiria.

Zarasai. Lydekos kimba puikia beveik visuose ežeruose. Dažniausia pasitaiko kilogramo – pusantro augumo, bet gali pagauti ne vieną ir ne dvi. Šventosios protakose tarp ežerų – prie Asavo, Asavėlio, Luodžio gerai labai gerai kimba kuojos

Prie Dusetų esančiuose tvenkiniuose ar ežeriukuose žvejai pagauna po 500-600 g. sveriančių karosų.

Ešerys

Vakarų Lietuva

Jurbarkas. Vakar mano bičiulis Raimis žvejojo vienoje iš Jurbarko užtvankų – per dieną sulaukę 9 lydekų kibimų, ištraukė 6 nelegalaus dydžio. Nuo pat atidarymo čia sunki situacija, nors vandens temperatūra paviršiuje pakilo iki 11-11,7 laipsnio

Klaipėda. Kuršių mariose sujudėjo ešeriai. Kimba smagiai – daug kas savaitgalį ruošiasi duoti jiems garo, juo labiau, kad ir oro sąlygos nusimato neblogos. Upeliuose aktyvūs upėtakiai, paskutinėmis dienomis, rodos, pasigauna ir šapalų.

Na, ir pabaigai – liūdnesnė naujiena. Nuo kitos savaitės savaitgalio aktualijų, portale tikriausia jau nebepamatysite, tačiau vienokia ar kitokia forma jas rasite Kablys Facebook paskyroje.

Susitiksime tikriausiai šįkart prie Neries.