Bet pradėkime tradiciškai, kaip konservatyvieji anglai, nuo orų. Vilniuje, Kaune, kituose didžiuosiuose miestuose išskyrus uostamiestį šeštadienį ir sekmadienį sinoptikų tinklalapiai rodo visai gražų vaizdelį Šeštadienį, nors ir švies saulė, dvelks vos juntamas šiaurinių krypčių vėjelis, todėl labai šilta nebus – termomentro stulpelis dieną pasieks tik 9-10, o pietų Lietuvoje – gal ir 12 laipsnių ribą. Sekmadienį atsisuks 4-6 m/s vakaris, bet bus laipsniu kitu laipsniu šilčiau. O štai pirmadienis gali pasitikti ir lietumi bei kiek stipresniu vėju.

Klaipėdiečius, ypač tuos, kurie mėgsta velkiauti jūroje lašišas turėtų nudžiuginti šeštadienis. Jūra turėtų priminti ežerą – vos 1-2 m/s vėjelis sukiosis tai iš vienos, tai iš kitos pusės. Sekmadienį jis sustiprės, tačiau tikriausia dar ne tiek, kad nebūtų galima plaukti žvejoti.

Žvejai Kaune

O dabar kraustykimės į Lietuvos miestus ir miestelius.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Visą savaitę Nemune kimba smulkmė. Žvejai sėdi kad sėdėtų, bet didelio optimizmo niekas neturi. Vanduo žemas, didelė žuvis tarsi emigravo. Ežeruose gaudantys lynus irgi niekuo pasigirti negali. Dar vanduo šaltas – lynai ir karosai, rodos, „miega“. Labai krinta į akis žemas ežerų vandes lygis – jis kritęs vos ne porą metrų. Kaimo gyventojai skundžiasi, kad nėra vandens ir šuliniuose.

Marijampolė. Pačiame mieste gerai kimba smulkmė. Pajaukinus kuojyčių, plakiokų, kitos smulkmės pagausi be problemų. O štai iš apylinkių gerų žinių nedaug. Savaitė, nepaistant šilumos, tiek Šešupėje, tiek kitur buvo gana prasta.

Meknių žūklė Nemune ties Kaunu

Vidurio Lietuva

Kaunas. Šiandien ryte nukeliavau prie Žalgirio arenos (dabar žvejų „kolūkis“ ten stovi kiek aukščiau jos) ir savo akimis mačiau, kaip meškeriotojai visai smagiai traukia meknes. Per 15 minučių, kiek ten buvau mačiau ištrauktos 4 meknes ir vieną kuoja. Masalas pas visus vienodas – sliekai. Meknės, pasak vietinių meškeriotojų, čia neblogai kimba jau visą savaitę. Bet ypač gerai esą jos nardino plūdes savaitės pradžioje, kada gerai pagavo visi. Šalia šių žuvų pasitaikė ir karšių. Vakar mano bičiulis Algis žvejojo batonu Nemune kitoje – Aleksoto pusėje. Sugavo 3 šapalus maždaug po 1,5 kg bei vieną kilograminę meknės. Dar viena žuvis pabėgo nutraukus avižėlę. Buvo ir tuščių kibimų. Nedaugžodžiaujant – Nemune ties Kaunu žuvys kimba tikrai gerai.

Meknių žūklė Nemune ties Kaunu

Nevėžyje paskutinėmis dienomis nieko gero. Iš esmės plūdes nardina tik smulkios kuojytės, aukšlės. Pasitaiko vienas kitas plakis ar žiobriukas.

Dubysoje nuo antradienio jau pasirodė žiobriai. Tad norint rasti gerą vietą, reikia atvažiuoti vos ne iš vakaro.

Neries upėje galima pagauti šapalų. Savaitės pradžioje batonu žvejojęs kolega kažkur ties Lapėmis sugavo 5. Girdėti, kad pagauna ir kiti.

Neris netoli Vievio

Jonava. Miesto centre, prie restauruojamos bažnyčios žvejai stovi ir pagauna. Bet dažniausia sprindinių kuojyčių ir šapaliukų. Paskutiniu metu pasitaiko vienas kitas didesnis žiobris. Mikromasalus gana neblogai stvarsto nedideli ešeriukai.

Vilnius. Neryje daug kur labai gerai kimba šapalai. Net ir miesto ribose, žvejojant batonu, realu pagauti ne vieną gražų storasprandį. Vienas žvejys pabandė laimė pačiame mieste, ties Žvėryno sugavo 2 per kilogramus sveriančius šapalus. Upeliuose jau visa jėga įsisiūbavo upėtakių žūklė.

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Panevėžys. Jotainių, Ėriškių tvenkiniuose kimba aukšlės ir smulkios kuojos. Kupiškio mariose – karšiukai. Dauguma panevėžiečių dairosi į Mūšą, kur sujudėjo žiobriai.

Neryje pagautas šapalas

Pasvalys, Saločiai, Nemunėlio Radviliškis.

Pasirodė Mūšoje žiobriai, bet užeina bangomis ir pasiskirsto labai netolygiai po visą upę. Į nerštavietes kol kas eina, tad tenka jų paieškoti po duobes. Kas randa – pagauna tikrai neblogai. Užvakar esą daug kas gerai pagavo, o štai vakar pažįstami vilniečiai keikėsi – nematė nė kibimo. Po to dar pervažiavo į Nemunėlį – ten irgi nieko nepešė. Labai žemas vanduo.

Vakarų Lietuva

Klaipėda, Gargždai. Neringa. Senvagėse buvo sujudę ešeriai, bet pora dienų pakibę nustojo. Kuršių Nerijoje, Pervalkoje ir kitur jau kimba karosai. Upeliuose siaučia upėtakiai. Dar girdėti apie pagaunamą vieną kitą šlakį. Minijoje tebekimba žiobriai. Bet dauguma spiningautojų jau laukia lydekų ar šapalų.

Šilutė, Rusnė. Čia, kaip turbūt nereikia ir pasakoti, viskas gerai. Vienur kuojos, kur karšiai. Ko tik širdis geidžia.

Tokios žinios šiandien. Norisi jums palinkėti atrasti savąjį miestą ar gyvenvietę, jo vandenis ir žuvis. Ir ramiai atšvęsti su namiškiais Šv. Velykas. Pavasaris dar tik įsibėgėja, žuvys tik pradeda kibti, tad jei šį savaitgalį ir neišeis pažvejoti – progų dar turėsite į valias. Ramių jums švenčių.