aA
Pakalbėkime apie žuvienes, kurias verda prancūzai, t. y. „Bouillabaisse“ ir „Cotriade“. Kas yra „Bouillabaisse“? Tai Marselio žuvienė. Marselis – vienas didžiausių Prancūzijos miestų, Provanso ir Žydrosios pakrantės regiono sostinė, didžiausias Prancūzijos uostas ir didžiausias uostas prie Viduržemio jūros, todėl nenuostabu, kad būtent čia ir atsirado nuostabaus skonio „Bouillabaisse“ žuvienė.
Žuvienė „Bouillabaisse“
Žuvienė „Bouillabaisse“
© Fotolia

Kaip ir daugelis žuvienių, „Bouillabaisse“ prieš daugelį metų buvo varguolių valgis. Tai buvo pigi žuvienė, nes ją Marselio žvejai virdavo iš tos žuvies, kurios neparduodavo. Tačiau laikui bėgant „Bouillabaisse“ tapo garsia žuviene, kai kuriuose Provanso restoranuose šios žuvienės lėkštė dabar gali kainuoti daugiau nei 100 eurų.

Šiuo metu „Bouillabaisse“ žuvienės versijų yra šimtai, geriausi Provanso regiono restoranai tarpusavyje jau seniai nesutaria, kuri versija yra autentiška, istorinė. Teisybės, matyt, jau niekas neberas.

„Bouillabaisse“ žuvienė turi vieną išskirtinę savybę – jos negalima paruošti dviem ar keturiems žmonėms. Tiksliau, paruošti galima, bet žuvienės kiekis vis tiek bus didesnis nei reikia. Reikalas tas, kad į šią žuvienę įeina daug žuvų rūšių, todėl net taupiai ruošiant „Bouillabaisse“ žuvienės išeina gana daug. Vienas iš šios žuvienės ruošimo principų yra toks: kuo daugiau skirtingų žuvų įdėsime, tuo geresnis bus žuvienės skonis.

Tikroje „Bouillabaisse“ žuvienėje būtinai turi būti skorpionžuvė, raudonas jūrinis ešerys, jūrinis ungurys (kongeris) ir jūrgaidis (nedidelė juokinga, raudonos spalvos žuvelė). Be šių žuvų, dedama ir kitų, tik ne bet kokių, o tų, kurios pasižymi ypatingu skoniu (jūrų vilkai ir pan.), be to, jūros ežių, aštuonkojų, moliuskų ir kitų jūros gėrybių.

Žuvienė „Bouillabaisse“
Žuvienė „Bouillabaisse“
© Fotolia

Į „Bouillabaisse“ žuvienę dedama nemažai daržovių: svogūnas, poras, pomidorai, česnakas ir bulvės. Dedama ir gana daug įvairių prieskonių (pankoliai, čiobreliai, dašiai, lauro lapai, pipirai ir net brangusis šafranas). Bet tai dar ne viskas. Prie šios sriubos ruošiami pagardai. Žuvų pavadinimai ir prieskonių gausa gali išgąsdinti, tačiau nereikia pamiršti, kad kiekvieną receptą galima supaprastinti ir pritaikyti esamoms sąlygoms. Dažnai labai svarbu būna pats patiekalo ruošimo principas. Tiesa, „Bouillabaisse“ gamtoje ant laužo neišvirsi – išeis kažkas per vidurį tarp klasikinės lietuviškos ir prancūziškos žuvienės. Ši žuvienė sudėtinga, tad geriau ją virti namie.

Taigi verdame Marselio žuvienę, arba „Bouillabaisse“.

Imame:

  • 2 svogūnus,
  • 1 porą,
  • 2 pomidorus,
  • 4 česnako skilteles.

Svogūnus supjaustome nedideliais kubeliais, porus – plonais žiedeliais, pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu (kad lengviau nusiluptų odelė), nulupame odelę ir supjaustome. Česnakų skilteles sutriname.

Keptuvėje įkaitiname aliejų ir visas daržoves šiek tiek pakepiname.

Vėl lendame į spintelę ir imame:

  • 0,5 šaukštelio anyžiumi atsiduodančio pankolio sėklų,
  • žiupsnelį čiobrelių,
  • žiupsnelį dašio,
  • 2 lauro lapelius,
  • vieno apelsino tarkuotą žievelę.

Visa tai dedame į pakepintas daržoves, pabarstome pipirais, druska ir gerai išmaišome. Daržoves su prieskoniais ataušiname ir į jas sudedame žuvį. Dedame kelias skirtingas žuvis, pavyzdžiui, menkę, jūrinį ešerį, plekšnę, lašišą ir pan. Jei kur perskaitysite, kad žuvų rūšių „Bouillabaisse“ žuvienėje turėtų būti ne mažiau kaip septynios, netikėkite. Gali būti ir daugiau, bet yra „Bouillabaisse“ versijų, į kurias dedamos ir trys žuvų rūšys. Ir būtinai įsigykite skorpionžuvės – ši žuvis yra būtina tikroje „Bouillabaisse“ žuvienėje. Tam daržovių kiekiui, kuris čia nurodytas, reikės apie 2–3 kg žuvies.

Viską paliekame kelioms valandoms, kad žuvis pasimarinuotų daržovėse ir prieskoniuose (jei neturite laiko, marinavimo procesas nėra būtinas). Tada viską užpilame nedideliu kiekiu vandens, kad žuvį tik apsemtų, ir atidengtą puodą dedame ant didelės ugnies. Kai vanduo užverda, jokiu būdu nesumažiname ugnies – kelias minutes verdame taip, kad puodas kunkuliuotų kaip pragaras. Tai būtina, nes pats žuvienės pavadinimas „Bouillabaisse“ yra kilęs iš dviejų žodžių – „boullir“ ir „abaisser“, kurie reiškia „virti“ ir „sumažinti“. Taigi virdami ant stiprios ugnies sumažiname vandens kiekį.

Pavirę ant stiprios ugnies maždaug 8 minutes, ugnį sumažiname ir dedame brangų prieskonį šafraną. Turėdamas galvoje, kad šafranas yra brangiausias prieskonis pasaulyje, galiu pasiūlyti vietoj jo dėti ciberžolę. Tai nėra šafrano pakaitalas, bet geriau nei nieko.

Ant mažos ugnies paverdame dar 10 minučių (ir vėl atidengtame puode, nes visos žuvienės turi būti taip verdamos). Viskas.

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Savaitgalio aktualijos žvejams. Lynų psichozė – Pietų, karšių – Vakarų Lietuvoje

Rodos, jau pradedame priprasti prie naujo gyvenimo ritmo. Sumaišties ir neaiškumų dar daug, tačiau...

Apie žvejybą karantino metu arba kaip greičiau išsikasti sau duobę (31)

Dėl kilusios pandemijos įvestą karantiną žvejybos ir poilsio gamtoje atžvilgiu, iš esmės,...

Pavasarinis žiobrių šėlsmas

Šlaituose pradėjus mėlynuoti žibutėms (o kartais ir anksčiau) kartu su gamta atgimstančią...

Milijonai vėgėlių jauniklių praturtino Lietuvos upes ir ežerus (5)

Žuvininkystės tarnybos prie LR žemės ūkio ministerijos Vakarų regiono žuvivaisos skyriuje,...

Nestok į „kolūkį“ arba keletas džiaugsmo valandėlių Nevėžyje (4)

Senokai esu pastebėjęs, kad geriausios žvejybos išeina... netyčia. Kai neturi laiko ruoštis,...

Top naujienos

Koronaviruso pandemija pasaulį pakeis neatpažįstamai: 12 prognozių, kas mūsų laukia (153)

Ši pandemija neatpažįstamai pakeis pasaulį. „Foreign Policy“ paklausė 12 ekspertų nuomonės...

Atšaukus kelionę, vilnietė neatgauna pinigų: organizatorius perkelia datą, bet prašo primokėti (55)

Vilnietė Raminta „Delfi“ pasakojo balandžio 14 dieną turėjusi išvykti į Turkiją, tačiau...

Į šalį veršis arktinis oras, bus labai nemalonu (20)

Sekmadienio naktį prasidėjusios orų permainos, dieną tęsis. Per šalį slinks šaltasis...

Mirtys Ukmergės slaugos ligoninėje: negali palaidoti antradienį mirusios mamos

„Aš kiekvieną vakarą atvykstu prie Ukmergės laidojimo namų, ten yra toks rūsys, jame...

Prie dezinfekcinio skysčio gamintojų prisijungia dar daugiau įmonių: smogs per nesąžiningų verslininkų kišenę (312)

Šią savaitę Lietuvos biodegalų gamintojams sudarytos galimybės gaminti dezinfekcinį skystį...

Lietuvoje patvirtinta dar 12 koronaviruso atvejų bendras skaičius – arti 400 (386)

Koronaviruso atvejų skaičius šalyje siekia jau 394. Tai reiškia, kad nuo paskutinio duomenų...

Putinas piktdžiugiškai stebi koronaviruso siaubiamus Vakarus: antrasis frontas jau atidarytas? (1214)

Europoje prasidėjo sąmyšis. Milijonai žmonių atsidūrė karantine, privatus sektorius –...

Grupė „The Roop“ nugalėjo tarptautiniame virtualiame „Eurovizijos“ konkurse (192)

Dėl koronaviruso atšaukus net ir pačius svarbiausius pasaulio renginius, Lietuva šiemet neteko...

Vilniuje nusileido specialus lėktuvas iš Londono: atvyko 208 keleiviai (184)

Šeštadienį prieš vidurnaktį Vilniuje nusileido specialaus lėktuvas su lietuviais iš Londono.

Kretingoje COVID-19 fiksuotas „Lidl“ dirbusiam apsauginiui, meras ragina nepanikuoti papildyta prekybos centro komentaru (37)

Kretingoje koronaviruso infekcija užfiksuota vienam LIDL darbuotojui, apie tai feisbuke pranešė...

|Maža didelių žinių kaina