Žvejai mėgėjai turi laikytis reikalavimo, kad vienos žvejybos metu galima naudoti 4 mėgėjų žvejybos įrankius, iš jų ne daugiau kaip 2 įrankius (Kuršių mariose – 3), kuriais žvejojama masalui naudojant žuvelę ar jos gabalėlį.

Kartu Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai pabrėžia, kad poledinės žūklės mėgėjai turi būti ypač atidūs ir laikytis saugumo reikalavimų,

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse nustatyta prievolė žvejams mėgėjams žvejojant ant ledo turėti priemones, kuriomis pasinaudojus būtų galima įlūžus išlipti ant ledo, – dviejų lanksčia jungtimi sujungtų smaigų. Juos privalo turėti visi žvejai, žvejojantys ant ledo, nepriklausomai nuo ledo storio ar kitų aplinkybių.

Smaigus reikia nešiotis taip, kad netikėtai įlūžus būtų galima jais iškart pasinaudoti. Dažniausiai žvejai juos nešiojasi pasikabinę ant kaklo. Smaigai privalo būti parengti naudoti žengiant ant ledo. Daugelio gamintojų smaigai pritaikyti kabinti ant kaklo tokiame aukštyje, kad įvykus nelaimei būtų galima juos greitai ištraukti iš įdėklo, todėl smaigus būtina laikyti visada lengvai pasiekiamoje vietoje – ne kišenėje ar, dar blogiau, žvejybinėje dėžėje.

SVARBU:

  • Turėkite smaigus ir laikykite juos lengvai pasiekiamoje vietoje.
  • Apeikite vietas, kur ledas plonas. Vanduo iš lėto šąla ten, kur teka povandeninės srovės, ledas užsnigtas, yra augalijos ar prikritusių šakų ar kitų daiktų, iškirstos eketės.
  • Ledas dar pavojingesnis upėse ir vandens telkiniuose su įtekančiais upeliais ar šaltiniais.
  • Tvirtas ledas būna melsvas arba žalsvas. Matinės baltos spalvos arba gelsvas ledas netvirtas.
  • Prie kranto ledas silpnesnis ir jame gali būti įtrūkimų.
  • Vieną žmogų išlaiko 7 cm storio ledas.
  • Grupę žmonių gali išlaikyti ne plonesnis kaip 12 cm storio ledas.