aA
Pavasarį, kol tokios stambios žuvys kaip lydekos, karšiai ar karpiai dar nekimba arba galioja jų žūklės draudimas, daugelis meškeriotojų tenkinasi smulkesnėmis žuvelėmis – kuojomis, aukšlėmis ar nedideliais ešeriukais. Nors jų žūklė padeda numalšinti žvejybos alkį, prisigaudžius pusę kibiro smulkmės iškyla dilema, ką su tuo laimikiu daryti. Niekas nenori praleisti geros valandos žuvis skusdamas ir skrosdamas. Puiki išeitis – žuvies vytinimas. Dabar tam – pats geriausias metas.
Stintų šventė 2015
Stintų šventė 2015
© KABLYS.lt nuotr.

Lietuvos meškeriotojai dažniausiai vytina kuojas, tačiau tokiam paruošimui iš tiesų tinka beveik bet kokia žuvis – aukšlės, plakiai, ešeriai, žiobriai ir kt. Tad po sėkmingos šių žuvų žuklės pabandykite laimikį džiovinti ir vytinti. Juolab, kad tai nėra labai sudėtinga, o teisingai vytinta žuvimi paskui galėsite mėgautis ištisus metus.

Taigi nusprendėme laimikį vytinti. Nuo ko pradėti. Pirmiausia, žuvies jokiu būdu neskroskite. Išvalyta vytinta žuvis bus sausa, sudžiūvusi ir praras didžiąją dalį savo skonio.

Gerai nuplautas žuvis reikia nusausinti ir sluoksniais dedame į emaliuotą indą, kiekvieną sluoksnį gausiai užpildami druska. Viršutinis sluoksnis užpilamas tokiu druskos kiekiu, kad žuvų nesimatytų. Tuomet viską prislegiame kokiu nors sunkiu daiktu ir, priklausomai nuo žuvų dydžio, dviem ar trims paroms paliekamos vėsioje vietoje. Kai kurie žvejai į druską deda ir cukraus, teigdami, kad dėl to žuvis būna skanesnė. Su cukrumi persistengti nereikia – vienam kilogramui druskos pakaks vieno valgomojo šaukšto.

Kai žuvys gerai įsisūdo jos įgauna pilkšvą spalvą, o nugarėlės sukietėja. Tuomet žuvis reikia gerai perplauti švariu vandeniu, nes priešingu atveju jausime ne žuvies, o tik druskos skonį. Švariame vandenyje žuvis mirkoma 12-14 valandų. Per tą laiką vandenį reikia keletą kartų pakeisti.

Gerai nuplautas žuvis reikia per akis suverti ant kokio nors laido ar virvelės, kai kurie žvejai tam naudoja ir paprasčiausius skalbinių segtukus. Jei žuvis kabinsite už uodegos, per žiaunas ir žiomenis ištekės didžioji dalis riebalų, todėl žuvis bus sausa ir ne tokia skani.

Suvertas žuvis reikia kabinti pavėsingoje vietoje su gera oro cirkuliacija. Geriausia tai daryti vėlai vakare, kuomet nebeskraido musės. Per naktį žuvis apdžius ir kitą dieną mažiau vilios įvairius vabzdžius. Vis dėlto apsauga nuo musių vis tiek reikėtų pasirūpinti. Tam tiks koks nors tinklelis mažomis akimis. Pavasaris būtent dėl to ir yra geriausias laikas žuvies vytinimui, nes musių dar nėra daug.

Priklausomai nuo dydžio žuvis vytinama 10 dienų ar porą savaičių. Taip paruošta žuvis gali išsilaikyti labai ilgai. Geriausias būdas laikyti vytintas žuvis – sudėti jas į sandariai užrišamą maišelį. Jame žuvys ilgiau išlieka neperdžiūvusios.

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Vykdydami reidus, aplinkosaugininkai tikrina deguonies kiekį vandens telkiniuose (6)

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai šią savaitę vykdydami reidus atlieka vandens telkinių...

Telšių aplinkosaugininkai atliko deguonies matavimus vandens telkiniuose (2)

Aplinkos apsaugos departamentas , užtikrindamas kontrolę ir atsižvelgdamas į permainingus orus,...

Lietuvos rekordininkas Aivaras Kimbirauskas: „Kai išvydau šią lašišą milžinę, man atvipo žandikaulis“ (32)

Ar žinote koks yra Lietuvos ribose Baltijos jūroje velkiavimo būdu pagautos žuvies rekordas? Tai...

Poledinės žūklės sezonas: laikykitės ir saugumo, ir žvejybos taisyklių (7)

Daugeliui ežerų pasidengus ledu, žvejoti išsirengia poledinės žūklės mėgėjai. Aplinkos...

Klaipėdos aplinkosaugininkai primena: stintaudami laikykitės taisyklių (11)

Trečiadienio vakarą Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos...

Top naujienos

Nesutariant dėl atstovavimo EVT, Nausėdos laukia staigmena: Seime ruošiamas įstatymas žada kreiptis ir į Konstitucinį Teismą (183)

Viešumoje kilus diskusijoms, kas turėtų atstovauti valstybei Europos Vadovų Tarybos (EVT)...

Verslas prašo trečiojo pagalbos paketo ir stabdyti antstolių veiklą: vėliau apie tai galvoti gali būti per vėlu (53)

Smulkusis verslas sakosi esąs nepatenkintas iš valstybės gaunama išgyvenimui reikalinga parama ,...

Įsigalioja karantino pakeitimai: nelieka prievolės dėvėti kaukes lauke, leidžiama keliauti tarp didmiesčių ir rajonų (67)

Ketvirtadienį įsigalioja karantino pakeitimai, leidžiantys nebedėvėti veido kaukių lauke, taip...

Vitaminų vartojimo atmintinė: vaistininkė nurodė klaidas, kurios vaistus paverčia nuodais

Užtikrinti, kad organizme nepritrūktų būtinų vitaminų ir mineralų, šaltuoju metų laiku tampa...

Atsikėlęs vis dar jaučiatės pavargęs? Tik neignoruokite to, padėti gali ir labai paprasti pratimai

Karantino psichologines pasekmes jau dabar pastebi daugelis žmonių – ne vieną kamuoja nuovargis,...

Pinigų sutaupę lietuviai leidžia sau patogesnį gyvenimą: sumų prabangiam būstui nebeskaičiuoja (39)

Nauji įpročiai – nuotolinis darbas ir internetinė prekyba, keičia ir nekilnojamojo turto rinkos...

Sabonis vaišino varžovą alkūne, rinko dvigubą dublį, tačiau pergale džiaugėsi „Warriors“ žvaigždės (2)

Po pertraukos vėl žaidusi Indianos „Pacers“ komanda trečiadienį namie 107:111 (22:25, 36:31,...

Net labiausiai vakcinuota pasaulio ekonomika susiduria su atsidarymo sunkumais (7)

Kol visas pasaulis tikisi, kad vakcinos padės sugrįžti į normalų gyvenimą, Izraelio patirtis...

Gandais apipintas neseniai mirusio Andrejaus Miagkovo gyvenimas: „Likimo ironija, arba po pirties“ paliko jam pačiam neįmintą mįslę (18)

Buvo žinoma, kad Andrejų Miagkovą kamavo širdies problemos ir galvos skausmai, nors pastaruosius...

Arūnas Marcinkevičius | D+

Intriguojanti istorinė mįslė: kodėl vikingai užkariavo pusę Anglijos, o Baltijos šalių – ne? (1)

Kodėl vikingų gyvenviečių rytinėje Baltijos pakrantėje atrandama, tačiau čia skandinavų...