aA
Dar tuomet, kai žūklės prekių parduotuvių lentynose nebuvo gausybės gamyklinių jaukų, meškeriotojai žuvis viliodavo tuo, ką rasdavo namų virtuvėje. Vis dėlto ir šiais laikais verta prisiminti tokį jaukinimo būdą, nes klasika kartais nukonkuruoja net pačius brangiausius firminius jaukus.
Pamiršta klasika: jaukiname tuo, ką randame virtuvėje
© Fotolia

Tikriausiai dauguma žvejų savo virtuvėse rastų įvairių kruopų. Jas galima puikiai panaudoti tiek kaip jauką, tiek kaip masalą. Be to, kruopas galima pagardinti įvairiais aromatais, toks jaukas žuvims bus dar patrauklesnis.

Vienas populiariausių tokių virtuvinių jaukų – perlinės kruopos. Jas itin mėgsta karšiai, kuojos, raudės, gaudant upėse į šias kruopas tikrai nespjauna ir šapalai. Tiesa, kad perlinės kruopos būtų birios ir tikrų žvejybai, jas reikia teisingai virti. Į puodą su vandeniu supilkite pusantros stiklinės stiklinės kruopų ir pavirkite apie 10 minučių. Tuomet kruopas nukoškite ir tris ar keturis kartus perlieti šaltu vandeniu, kuris nuplauna lipnias nuoviras. Išvirtas kruopas išpilkite ant popieriaus ir leiskite nudžiūti. Viskas. Taip paruoštas perlines kruopas galėsite berti į vandenį kaip jauką ir verti ant kabliuko.

Perlinės kruopos
Perlinės kruopos
© Fotolia

Karpinėms žuvims labai patinka ir manų košė. Iš su šlakeliu aliejaus išvirtos manų košės galima pasidaryti puikią tešlą, kuri žuvis itin gerai vilioja šaltuoju metų laiku. Beje, žiemą kai kurie žvejai jaukina niekaip neapdorotas manų kruopas tiesiog berdami į eketę. Subertos kruopos pamažu prisigeria vandens ir ima leistis dugno link, suformuodamos savotišką povandeninį jauko debesį, iš toli viliojantį žuvis. Gaminti tešlai idealiai tinka ne tik manų, bet ir sojų košė.

Manų košė
Manų košė
© Fotolia

Šutinti žirniai – tikra klasika, itin populiari tarp šapalus didžiosiose mūsų šalies upėse gaudančių meškeriotojų. Teisingai išvirti žirniai saujomis metami į vandenį. Nešami srovės jie rieda dugnu ir vilioja šapalus. Atplaukęs šapalų būrys rankioja srovės nešamus žirnius, kol kuri nors žuvis apsigauna ir pačiumpa grūdą su paslėptu kabliuku. Tokiu pačiu būdu žuvys upėse viliojamos ir į vandenį metamais suspaustos baltos ar juodos duonos gabaliukais.

Žirniai
Žirniai
© Fotolia

Visus šiuos virtuvinius jaukus galima dar labiau pagardinti naudojant įvarius priedus. Galima rinktis įvairius žūklės reikmenų parduotuvėse parduodamus kvapiklius, tačiau taip pat galima naudingų priedų pasiieškoti virtuvėje.

Pavyzdžiui, kai vanduo šiltas dauguma karpinių žuvų mėgsta pasmaguriauti kuo nors saldaus. Todėl, pavyzdžiui, perlines kruopas verta pagardinti vanile, ją mėgsta tiek karšiai, tiek kuojos. Jeigu turite desertams naudojamos skystos karamelės, tai taip pat bus puikus jauko priedas.

Karpinės žuvys mėgsta ne tik saldžius, bet ir pikantiškus prieskonius. Štai karšiams ar karosams kažkodėl labai patinka česnako aromatas, tik su juo nereikia persistengti, nes česnako skonis ir kvapas yra labai intensyvūs.

Ir pabaigai – viena gudrybė, kurią šaltuoju metų laiku sėkmingai naudoja žvejai sportininkai. Kai vanduo atšąla, žuvys kažkodėl pradeda norėti sūraus maisto. Tad jūsų jaukas vandens gyventojoms bus daug skanesnis, jei į jį įbersite gerą žiupsnį druskos. Netikite? Patikėkite, druską į žieminei žūklei skirtus mišinius deda net patys garsiausi jaukų gamintojai.

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
3.0000

Savaitgalio aktualijos žvejams. Lynų psichozė – Pietų, karšių – Vakarų Lietuvoje

Rodos, jau pradedame priprasti prie naujo gyvenimo ritmo. Sumaišties ir neaiškumų dar daug, tačiau...

Apie žvejybą karantino metu arba kaip greičiau išsikasti sau duobę (31)

Dėl kilusios pandemijos įvestą karantiną žvejybos ir poilsio gamtoje atžvilgiu, iš esmės,...

Pavasarinis žiobrių šėlsmas

Šlaituose pradėjus mėlynuoti žibutėms (o kartais ir anksčiau) kartu su gamta atgimstančią...

Milijonai vėgėlių jauniklių praturtino Lietuvos upes ir ežerus (5)

Žuvininkystės tarnybos prie LR žemės ūkio ministerijos Vakarų regiono žuvivaisos skyriuje,...

Nestok į „kolūkį“ arba keletas džiaugsmo valandėlių Nevėžyje (4)

Senokai esu pastebėjęs, kad geriausios žvejybos išeina... netyčia. Kai neturi laiko ruoštis,...

Top naujienos

Koronaviruso pandemija pasaulį pakeis neatpažįstamai: 12 prognozių, kas mūsų laukia (155)

Ši pandemija neatpažįstamai pakeis pasaulį. „Foreign Policy“ paklausė 12 ekspertų nuomonės...

Atšaukus kelionę, vilnietė neatgauna pinigų: organizatorius perkelia datą, bet prašo primokėti (58)

Vilnietė Raminta „Delfi“ pasakojo balandžio 14 dieną turėjusi išvykti į Turkiją, tačiau...

Į šalį veršis arktinis oras, bus labai nemalonu (21)

Sekmadienio naktį prasidėjusios orų permainos, dieną tęsis. Per šalį slinks šaltasis...

Mirtys Ukmergės slaugos ligoninėje: negali palaidoti antradienį mirusios mamos

„Aš kiekvieną vakarą atvykstu prie Ukmergės laidojimo namų, ten yra toks rūsys, jame...

Prie dezinfekcinio skysčio gamintojų prisijungia dar daugiau įmonių: smogs per nesąžiningų verslininkų kišenę (315)

Šią savaitę Lietuvos biodegalų gamintojams sudarytos galimybės gaminti dezinfekcinį skystį...

Lietuvoje patvirtinta dar 12 koronaviruso atvejų bendras skaičius – arti 400 (386)

Koronaviruso atvejų skaičius šalyje siekia jau 394. Tai reiškia, kad nuo paskutinio duomenų...

Putinas piktdžiugiškai stebi koronaviruso siaubiamus Vakarus: antrasis frontas jau atidarytas?

Europoje prasidėjo sąmyšis. Milijonai žmonių atsidūrė karantine, privatus sektorius –...

Grupė „The Roop“ nugalėjo tarptautiniame virtualiame „Eurovizijos“ konkurse (192)

Dėl koronaviruso atšaukus net ir pačius svarbiausius pasaulio renginius, Lietuva šiemet neteko...

Vilniuje nusileido specialus lėktuvas iš Londono: atvyko 208 keleiviai (188)

Šeštadienį prieš vidurnaktį Vilniuje nusileido specialaus lėktuvas su lietuviais iš Londono.

Kretingoje COVID-19 fiksuotas „Lidl“ dirbusiam apsauginiui, meras ragina nepanikuoti papildyta prekybos centro komentaru (38)

Kretingoje koronaviruso infekcija užfiksuota vienam LIDL darbuotojui, apie tai feisbuke pranešė...

|Maža didelių žinių kaina