aA
Dar tuomet, kai žūklės prekių parduotuvių lentynose nebuvo gausybės gamyklinių jaukų, meškeriotojai žuvis viliodavo tuo, ką rasdavo namų virtuvėje. Vis dėlto ir šiais laikais verta prisiminti tokį jaukinimo būdą, nes klasika kartais nukonkuruoja net pačius brangiausius firminius jaukus.
Pamiršta klasika: jaukiname tuo, ką randame virtuvėje
© Fotolia

Tikriausiai dauguma žvejų savo virtuvėse rastų įvairių kruopų. Jas galima puikiai panaudoti tiek kaip jauką, tiek kaip masalą. Be to, kruopas galima pagardinti įvairiais aromatais, toks jaukas žuvims bus dar patrauklesnis.

Vienas populiariausių tokių virtuvinių jaukų – perlinės kruopos. Jas itin mėgsta karšiai, kuojos, raudės, gaudant upėse į šias kruopas tikrai nespjauna ir šapalai. Tiesa, kad perlinės kruopos būtų birios ir tikrų žvejybai, jas reikia teisingai virti. Į puodą su vandeniu supilkite pusantros stiklinės stiklinės kruopų ir pavirkite apie 10 minučių. Tuomet kruopas nukoškite ir tris ar keturis kartus perlieti šaltu vandeniu, kuris nuplauna lipnias nuoviras. Išvirtas kruopas išpilkite ant popieriaus ir leiskite nudžiūti. Viskas. Taip paruoštas perlines kruopas galėsite berti į vandenį kaip jauką ir verti ant kabliuko.

Perlinės kruopos
Perlinės kruopos
© Fotolia

Karpinėms žuvims labai patinka ir manų košė. Iš su šlakeliu aliejaus išvirtos manų košės galima pasidaryti puikią tešlą, kuri žuvis itin gerai vilioja šaltuoju metų laiku. Beje, žiemą kai kurie žvejai jaukina niekaip neapdorotas manų kruopas tiesiog berdami į eketę. Subertos kruopos pamažu prisigeria vandens ir ima leistis dugno link, suformuodamos savotišką povandeninį jauko debesį, iš toli viliojantį žuvis. Gaminti tešlai idealiai tinka ne tik manų, bet ir sojų košė.

Manų košė
Manų košė
© Fotolia

Šutinti žirniai – tikra klasika, itin populiari tarp šapalus didžiosiose mūsų šalies upėse gaudančių meškeriotojų. Teisingai išvirti žirniai saujomis metami į vandenį. Nešami srovės jie rieda dugnu ir vilioja šapalus. Atplaukęs šapalų būrys rankioja srovės nešamus žirnius, kol kuri nors žuvis apsigauna ir pačiumpa grūdą su paslėptu kabliuku. Tokiu pačiu būdu žuvys upėse viliojamos ir į vandenį metamais suspaustos baltos ar juodos duonos gabaliukais.

Žirniai
Žirniai
© Fotolia

Visus šiuos virtuvinius jaukus galima dar labiau pagardinti naudojant įvarius priedus. Galima rinktis įvairius žūklės reikmenų parduotuvėse parduodamus kvapiklius, tačiau taip pat galima naudingų priedų pasiieškoti virtuvėje.

Pavyzdžiui, kai vanduo šiltas dauguma karpinių žuvų mėgsta pasmaguriauti kuo nors saldaus. Todėl, pavyzdžiui, perlines kruopas verta pagardinti vanile, ją mėgsta tiek karšiai, tiek kuojos. Jeigu turite desertams naudojamos skystos karamelės, tai taip pat bus puikus jauko priedas.

Karpinės žuvys mėgsta ne tik saldžius, bet ir pikantiškus prieskonius. Štai karšiams ar karosams kažkodėl labai patinka česnako aromatas, tik su juo nereikia persistengti, nes česnako skonis ir kvapas yra labai intensyvūs.

Ir pabaigai – viena gudrybė, kurią šaltuoju metų laiku sėkmingai naudoja žvejai sportininkai. Kai vanduo atšąla, žuvys kažkodėl pradeda norėti sūraus maisto. Tad jūsų jaukas vandens gyventojoms bus daug skanesnis, jei į jį įbersite gerą žiupsnį druskos. Netikite? Patikėkite, druską į žieminei žūklei skirtus mišinius deda net patys garsiausi jaukų gamintojai.

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
3.0000

Prie Ispanijos krantų sugavo didžiulę mėnulžuvę (7)

Jūrų biologas Enrique Ostale tiesiog negalėjo patikėti savo sėkme, pamatęs didžiulę...

Sugavo gyvenimo žuvį: šamas svėrė daugiau nei 90 kilogramų Papildyta žinomų žvejų komentaru 05.18 (103)

Rokiškėnas Skirmantas Spundzevičius savo pomėgiui – žūklei – atidavė daugiau nei 35-erius...

Utenos aplinkosaugininkai vėl sulaikė lydekautoją (21)

Vykdydami akciją „ Lydeka “, Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos...

Už vieną šlakį pažeidėjui gali tekti sumokėti iki 1520 eurų (42)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagavo...

Top naujienos

D+ Tomas Janonis

Įspūdinga LRT pastatų rekonstrukcija kelia aistras: kiek visa tai kainuos ir kas tą kainą pasiryžęs mokėti (4)

LRT pastatų atnaujinimo architektūrinis konkursas, regis, nevyksta taip sklandžiai kaip buvo...

Specialus kodas statybininkui – tik pradžia: pokyčiai galimi ir kitų sektorių darbuotojams (73)

Siekiant mažinti nelegalų darbą nuo Naujųjų statybų sektoriuje dirbantys asmenys privalės...

„The Times“: NATO būgštauja, kad Rusija vos per 2 valandas gali atkirsti Baltijos šalis (8)

Šiaurės Atlanto aljansas baiminasi, kad Rusija , pasitelkdama migrantus, gali per dvi valandas...

Jau sausį vairuotojai privalės turėti naujas vaistinėles: už senų naudojimą – ir baudos, ir trūkumai techninėje apžiūroje (138)

Jau nuo sausio 1-osios vairuotojai, pirmosios pagalbos vaistinėles įsigiję prieš kelis metus,...

Lietuvių šventinės tradicijos: vis dar dėmesys daiktams ir pilnam stalui?

Pirmasis šių metų sniegas priminė kiekvienam iš mūsų, kad šventės jau visai ne už kalnų....

Vaidas Baumila iš LRT eterio dingo ne šiaip sau: pažeidė sutarties sąlygą (45)

Akyliausi žiūrovai veikiausiai pastebėjo pokyčius LRT laidoje „Svajoja vaikai“. Ilgą laiką...

Žiema parodys tikrą savo veidą – paspaus net 21 laipsnio šaltis (43)

Aukšto atmosferos slėgio sūkurys į Lietuvą atnešė žiemišką šaltį. Po šaltos antradienio...

Pasijuokė iš lietuvių pamėgto prekių ženklo fotosesijų: štai, kaip iš tiesų atrodo jų parduodami drabužiai

Drabužių parduotuvių tinklas „Zara“ garsėja tuo, kad stebina savo fotosesijomis – modeliai...

D+Žinių radijas

Kada sustos rekordiškai augti būsto kainos? (2)

Ar Lietuvos banko ribojimai antrai paskolai atvėsins įkaitusį kainų laužą? Ar nuosavas erdvus...

Specialistai įspėja dėl „ekologiškos“ buitinės chemijos: neapsigaukite (1)

Buitine chemija vadinama labai daug gaminių, pradedant įvairiais plovikliais, baigiant avalynės...