aA
„Pagaliau įveikta pirmoji savaitės darbo diena. Sunkiai velki kojas namo. Galvoje vis dar tas pats „darbinis“ skruzdėlynas. Skrandis įkyriai primena apie savo poreikius. Pirmas žingsnis pro duris ir nė nepasilabinęs su antrąja puse skrieji prie puodų.“ – panašiu ritmu namo grįžta daugelis. Laimingiesiems pasiseka rasti puoduose šį tą valgomo, kitiems tenka sunkti galvą, ką pasigaminti patiems. Nepakeičiama išeitis lengvai vakarienei – žuvienė.
Paaiškėjo, kokią žuvienę labiausiai mėgsta lietuviai: pasigaminkite ją patys
© Shutterstock

KABLYS.lt atliko apklausą, norėdami išsiaiškinti, kokia žuvienė artimiausia lietuviškam gomuriui. Rezultatai nenustebino. Lietuviai – tikri tradicijų puoselėtojai ir dažniausiai renkasi lietuvišką žuvienę. Šio patiekalo ant savo stalo laukia beveik 70% apklaustųjų. 15% apklaustųjų ant vakarienės stalo mieliau išvystų slavišką žuvienę. Gurmaniško skonio žaismo pasiilgę tik 2% - jie su malonumu sukirstų klasikinę prancūzišką žuvienę „Bouillabaisse“. Likę 15% teigė žuvienės apskritai nevalgantys, matyt, į šį sąrašą patenka tie, kurių po darbo laukia jau paruošta vakarienė.

Skrandžio reikalų nuvertinti nevalia. Net iš išmintingas, juokauti linkęs žvejys, išalkęs gali kaip mat virsti laukiniu žvėrimi. O kad taip nenutiktų, KABLYS.lt dalinasi lietuvių labiausiai mėgstamos žuvienės receptu sočiai ir sveikai vakarienei:

Lietuviška žuvienė

Reikės:

  • mažų ešeriukų (kuo daugiau, tuo skanesnė žuvienė);
  • 1 didelio karšio;
  • 1 svogūno galvos;
  • lauro lapų;
  • pipirų (juodųjų, kvepiančių);
  • bulvių

Pirmiausiai išvalykite ešeriukus, išimkite vidurius, žarnas, žiaunas. Nuskuskite žvynus ir dėkite ešeriukus į puodą. Karšį nuskuskite supjaustykite gabalais ir atidėkite į šalį.

Kai ešeriai jau puode, pripilkite tiek vandens, kad jis apsemtų žuvį (vandens turi būti per porą pirštų daugiau nei žuvies). Dėkite puodą ant vandens ir laukite, kol užvirs ir užputos. Žuvienę visą laiką virkite atvirame puode. Kai virimas nurimsta ir puodas ramiai marma, dėkite į žuvienę svogūno galvą, lauro lapų, pipirų. Žuvienę pasūdykite ir virkite dar apie pusvalandį.

Po pusvalandžio žuvienę išpilkite į kitą puodą ir visas mažas žuveles išmeskite, o žuvies sultinį vėl pilkite atgal į puodą, kuriame toliau virs žuvienė. Dabar į žuvienę sudėkite smulkiai supjaustytas bulves ir laukite, kol užvirs.

Žuvienei užvirus, dar keletą minučių palaukite ir dėkite karšio gabalus. Juos reikia virti apie 15 minučių. Po tiek laiko žuvis bus išvirusi (bet ne suvirusi), bulvės taip pat bus išvirusios. Jei reikia, dar šiek tiek pasūdykite žuvienę, o prieš baigiant virti pabarstykite ją krapais. Skanaus!

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sodyboje aptiko 2 km žvejybinių tinklų (10)

Rugsėjo 10-ąją, ketvirtadienį, Aplinkos apsaugos departamento Alytaus gyvosios gamtos apsaugos...

Aplinkosaugininkai primena: neršiant šlakiams ir lašišoms, tikrinami ir žuvitakiai (2)

Aplinkos apsaugos departamentas , tęsdamas akciją „ Lašiša 2020“, primena, kad siekiant...

Kontrolė be sienų: Baltijos jūroje žvejojantys laivai tikrinami Lietuvoje ir Latvijoje (3)

Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos inspektoriai vykdo...

„Lašiša 2020“: svarbiausios limituotos žvejybos sąlygos žvejams mėgėjams (5)

Aplinkos apsaugos departamentas pasidalino pranešimu, kuriuo primenamos svarbiausios limituotos...

Rugpjūtį į aplinkosaugininkus dažniausiai kreiptasi dėl žvejybos pažeidimų

Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyrius rugpjūtį gavo 1 857 pranešimus apie...

Top naujienos

Nuo viruso pavargusiems lietuviams surado kaimą, kur jo nėra (54)

Sunku patikėti, bet Europoje dar liko vietų, kur koronavirusas tarsi neegzistuoja. DELFI Kelionių...

Prisiminė Skandinavijos medikų ir Verygos kivirčą: moksle taip yra nedaroma (175)

Įvesdamas reikalavimą dėvėti kaukes uždarose patalpose Aurelijus Veryga rėmėsi Norvegijos...

Per pertrauką „Barceloną“ užvedęs Jasikevičius triumfavo Malagoje Giedraitis spindėjo Fuenlabradoje (3)

Lėtai įsibėgėjusi „Barcelona“ (2-0) perėmė iniciatyvą po ilgosios pertraukos bei Ispanijos...

Vasara iškeliaus jau netrukus, o kol kas – pasidžiaukime (3)

Šiandien Lietuvos orus lems iš vakarų artėjančio ciklono rytinis pakraštys. Vakariniuose...

Profesorius Usonis įspėjo apie galimas COVID-19 pasekmes, kurias parodė mirusiųjų tyrimai (432)

Lietuvoje naujų susirgimų koronavirusu atvejų skaičius pasiekė iki šiol šalyje neregėtas...

Nauja mada – į pensiją nuo 40-ies: ekspertas pataria, kiek reikia būt sukaupus (182)

Norėdami anksti išeiti į pensiją jauni žmonės griebiasi drastiškiausių priemonių –...

„Thermo Fisher Scientific“: Vilniuje nėra gaminamos koronaviruso vakcinos (35)

Biotechnologijų įmonė „ Thermo Fisher Scientific “ teigia, kad Vilniaus padalinyje nėra...

Nutrauktas lytinis aktas ir kiti natūralūs kontracepcijos būdai: ginekologas pasakė, kiek jie iš tiesų yra patikimi (94)

Jei turite pastovų partnerį ar sutuoktinį, tikėtina, kad ne visada naudojatės medicininėmis...

Metalinių garažų savininkus ragina paskubėti: nebendradarbiaujantiems gresia baudos perkelta jau beveik 2000 garažų (115)

Vilniaus miesto savivaldybė ragina paskubėti metalinių garažų savininkus nusikelti ant...

Šiaurės Korėjos kariai pasienyje nušovė ir sudegino Pietų Korėjos pareigūną kalba apie „ekstremalias priemones“ nuo COVID-19 (42)

Šiaurės Korėjos kariai nušovė ir sudegino Pietų Korėjos pareigūną, praneša Pietų...

|Maža didelių žinių kaina