aA
„Pagaliau įveikta pirmoji savaitės darbo diena. Sunkiai velki kojas namo. Galvoje vis dar tas pats „darbinis“ skruzdėlynas. Skrandis įkyriai primena apie savo poreikius. Pirmas žingsnis pro duris ir nė nepasilabinęs su antrąja puse skrieji prie puodų.“ – panašiu ritmu namo grįžta daugelis. Laimingiesiems pasiseka rasti puoduose šį tą valgomo, kitiems tenka sunkti galvą, ką pasigaminti patiems. Nepakeičiama išeitis lengvai vakarienei – žuvienė.
Paaiškėjo, kokią žuvienę labiausiai mėgsta lietuviai: pasigaminkite ją patys
© Shutterstock

KABLYS.lt atliko apklausą, norėdami išsiaiškinti, kokia žuvienė artimiausia lietuviškam gomuriui. Rezultatai nenustebino. Lietuviai – tikri tradicijų puoselėtojai ir dažniausiai renkasi lietuvišką žuvienę. Šio patiekalo ant savo stalo laukia beveik 70% apklaustųjų. 15% apklaustųjų ant vakarienės stalo mieliau išvystų slavišką žuvienę. Gurmaniško skonio žaismo pasiilgę tik 2% - jie su malonumu sukirstų klasikinę prancūzišką žuvienę „Bouillabaisse“. Likę 15% teigė žuvienės apskritai nevalgantys, matyt, į šį sąrašą patenka tie, kurių po darbo laukia jau paruošta vakarienė.

Skrandžio reikalų nuvertinti nevalia. Net iš išmintingas, juokauti linkęs žvejys, išalkęs gali kaip mat virsti laukiniu žvėrimi. O kad taip nenutiktų, KABLYS.lt dalinasi lietuvių labiausiai mėgstamos žuvienės receptu sočiai ir sveikai vakarienei:

Lietuviška žuvienė

Reikės:

  • mažų ešeriukų (kuo daugiau, tuo skanesnė žuvienė);
  • 1 didelio karšio;
  • 1 svogūno galvos;
  • lauro lapų;
  • pipirų (juodųjų, kvepiančių);
  • bulvių

Pirmiausiai išvalykite ešeriukus, išimkite vidurius, žarnas, žiaunas. Nuskuskite žvynus ir dėkite ešeriukus į puodą. Karšį nuskuskite supjaustykite gabalais ir atidėkite į šalį.

Kai ešeriai jau puode, pripilkite tiek vandens, kad jis apsemtų žuvį (vandens turi būti per porą pirštų daugiau nei žuvies). Dėkite puodą ant vandens ir laukite, kol užvirs ir užputos. Žuvienę visą laiką virkite atvirame puode. Kai virimas nurimsta ir puodas ramiai marma, dėkite į žuvienę svogūno galvą, lauro lapų, pipirų. Žuvienę pasūdykite ir virkite dar apie pusvalandį.

Po pusvalandžio žuvienę išpilkite į kitą puodą ir visas mažas žuveles išmeskite, o žuvies sultinį vėl pilkite atgal į puodą, kuriame toliau virs žuvienė. Dabar į žuvienę sudėkite smulkiai supjaustytas bulves ir laukite, kol užvirs.

Žuvienei užvirus, dar keletą minučių palaukite ir dėkite karšio gabalus. Juos reikia virti apie 15 minučių. Po tiek laiko žuvis bus išvirusi (bet ne suvirusi), bulvės taip pat bus išvirusios. Jei reikia, dar šiek tiek pasūdykite žuvienę, o prieš baigiant virti pabarstykite ją krapais. Skanaus!

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Kauno hidroelektrinės kaimynystė: kuojų auga kartais, o šamų-milžinų teks palaukti

Gyvenimas šalia Kauno hidroelektrinės nesustoja nei žiemą nei vasarą. Didžiausią gėlą...

Nelegaliai žuvis gaudęs vyras bandė sprukti nuo pareigūnų – metė tinklus ir šoko į upę, bet išsisukti nepavyko (1)

Penktadienio naktį du tinklininkai Prienų rajone bandė pasprukti nuo Alytaus gyvosios gamtos...

Prie Ispanijos krantų sugavo didžiulę mėnulžuvę (2)

Jūrų biologas Enrique Ostale tiesiog negalėjo patikėti savo sėkme, pamatęs didžiulę...

Sugavo gyvenimo žuvį: šamas svėrė daugiau nei 90 kilogramų Papildyta žinomų žvejų komentaru 05.18 (20)

Rokiškėnas Skirmantas Spundzevičius savo pomėgiui – žūklei – atidavė daugiau nei 35-erius...

Top naujienos

Dukart padurtam jaunuoliui – neįtikėtinas teismo akibrokštas: gali būti, kad pats nukrito ant peilio (4)

Linksmybės prie Nemuno Kidulių kaime baigėsi kruvinu konfliktu – jaunuoliui draugas du kartus...

Kol Lietuva nesutaria dėl partnerystės įstatymo – Amerika šlovina iš Lietuvos kilusį homoseksualą

Kol Lietuvoje kyla aršios, homofobiškos diskusijos dėl Seime žalią šviesą pagaliau gavusio...

Žibėnas pridengė vėl ne laiku suliepsnojusį komandos „degtuką“: jokio kriminalo

Panevėžio „Lietkabelis“ šiuo metu žaidžia geriausią krepšinį Lietuvoje, ir tai įrodo ne...

Karas Ukrainoje. Ukraina: kovos pasiekė didžiausią intensyvumą, Rusija vėl nusitaikė į Charkivą britų žvalgyba: elitiniai rusų daliniai patyrė milžiniškų nuostolių (9)

„Ateinanti savaitė bus lemiama“, – pabrėžė Luhansko srities vadovas Serhijus Haidajus ir...

Paskutinės gegužės dienos – su lietumi: griaudės perkūnija ir stiprės vėjas

Artimiausiomis dienomis mūsų šalyje kasdien lankysis trumpalaikiai lietūs, prognozuoja sinoptikai.

Delfi PliusJon Herskovitz, Jeong-Ho Lee

Bidenui viešint Azijoje – nemaloni Rusijos ir Kinijos staigmena (7)

JAV prezidentui Joe Bidenui baigiant vizitų turą po Aziją nemalonią staigmeną surengė Rusija...

Mirė legendinės grupės „Depeche Mode“ narys Andy Fletcheris

Mirė legendinės britų grupės „ Depeche Mode “ narys Andy Fletcheris. Liūdną žinią savo...

Prasitarė, kad visi Putino strateginiai tikslai žlugo: ateinanti savaitė bus lemiama (1)

Vakarų politikų svarstymai, jog Ukraina rusams galėtų atiduoti dalį žemių, pykdo Kyjivą. Tai...

Lietuvių triumfas futbolo šalyje: Dambrauskas ir „Hajduk“ iškovojo Kroatijos taurę

Įspūdingai sezoną užbaigė Valdo Dambrausko vadovaujama Splito „Hajduk“ : Kroatijos taurės...

Mis Ukraina parodė, kaip atrodė prieš karą ir dabar: pokyčiai – neįtikėtini (3)

27 metų Ukrainos modelis Anna Nepliach atkreipė dėmesį į antsvorio problemą. Mergina...