aA
„Pagaliau įveikta pirmoji savaitės darbo diena. Sunkiai velki kojas namo. Galvoje vis dar tas pats „darbinis“ skruzdėlynas. Skrandis įkyriai primena apie savo poreikius. Pirmas žingsnis pro duris ir nė nepasilabinęs su antrąja puse skrieji prie puodų.“ – panašiu ritmu namo grįžta daugelis. Laimingiesiems pasiseka rasti puoduose šį tą valgomo, kitiems tenka sunkti galvą, ką pasigaminti patiems. Nepakeičiama išeitis lengvai vakarienei – žuvienė.
Paaiškėjo, kokią žuvienę labiausiai mėgsta lietuviai: pasigaminkite ją patys
© Shutterstock

KABLYS.lt atliko apklausą, norėdami išsiaiškinti, kokia žuvienė artimiausia lietuviškam gomuriui. Rezultatai nenustebino. Lietuviai – tikri tradicijų puoselėtojai ir dažniausiai renkasi lietuvišką žuvienę. Šio patiekalo ant savo stalo laukia beveik 70% apklaustųjų. 15% apklaustųjų ant vakarienės stalo mieliau išvystų slavišką žuvienę. Gurmaniško skonio žaismo pasiilgę tik 2% - jie su malonumu sukirstų klasikinę prancūzišką žuvienę „Bouillabaisse“. Likę 15% teigė žuvienės apskritai nevalgantys, matyt, į šį sąrašą patenka tie, kurių po darbo laukia jau paruošta vakarienė.

Skrandžio reikalų nuvertinti nevalia. Net iš išmintingas, juokauti linkęs žvejys, išalkęs gali kaip mat virsti laukiniu žvėrimi. O kad taip nenutiktų, KABLYS.lt dalinasi lietuvių labiausiai mėgstamos žuvienės receptu sočiai ir sveikai vakarienei:

Lietuviška žuvienė

Reikės:

  • mažų ešeriukų (kuo daugiau, tuo skanesnė žuvienė);
  • 1 didelio karšio;
  • 1 svogūno galvos;
  • lauro lapų;
  • pipirų (juodųjų, kvepiančių);
  • bulvių

Pirmiausiai išvalykite ešeriukus, išimkite vidurius, žarnas, žiaunas. Nuskuskite žvynus ir dėkite ešeriukus į puodą. Karšį nuskuskite supjaustykite gabalais ir atidėkite į šalį.

Kai ešeriai jau puode, pripilkite tiek vandens, kad jis apsemtų žuvį (vandens turi būti per porą pirštų daugiau nei žuvies). Dėkite puodą ant vandens ir laukite, kol užvirs ir užputos. Žuvienę visą laiką virkite atvirame puode. Kai virimas nurimsta ir puodas ramiai marma, dėkite į žuvienę svogūno galvą, lauro lapų, pipirų. Žuvienę pasūdykite ir virkite dar apie pusvalandį.

Po pusvalandžio žuvienę išpilkite į kitą puodą ir visas mažas žuveles išmeskite, o žuvies sultinį vėl pilkite atgal į puodą, kuriame toliau virs žuvienė. Dabar į žuvienę sudėkite smulkiai supjaustytas bulves ir laukite, kol užvirs.

Žuvienei užvirus, dar keletą minučių palaukite ir dėkite karšio gabalus. Juos reikia virti apie 15 minučių. Po tiek laiko žuvis bus išvirusi (bet ne suvirusi), bulvės taip pat bus išvirusios. Jei reikia, dar šiek tiek pasūdykite žuvienę, o prieš baigiant virti pabarstykite ją krapais. Skanaus!

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sugavo gyvenimo žuvį: šamas svėrė daugiau nei 90 kilogramų Papildyta žinomų žvejų komentaru 05.18 (98)

Rokiškėnas Skirmantas Spundzevičius savo pomėgiui – žūklei – atidavė daugiau nei 35-erius...

Utenos aplinkosaugininkai vėl sulaikė lydekautoją (19)

Vykdydami akciją „ Lydeka “, Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos...

Už vieną šlakį pažeidėjui gali tekti sumokėti iki 1520 eurų (41)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagavo...

Akcijos „Lydeka 2021“ reidai šiandien vėl vyksta Utenos rajone (15)

Šiandien Aplinkos apsaugos departamento Utenos valdybos pareigūnai, vykdydami akciją „ Lydeka...

Top naujienos

Vos 24 minučių skrydis virto tikru košmaru: galvas kraipo net ekspertai (9)

Bėdos prasidėjo praėjus kelioms minutėms po to, kai krovininis lėktuvas „ Boeing 737 “,...

Modesta Meškė | D+

Profesorius Eugenijus Skerstonas išaiškino vyrams, kaip reikėtų vilkėti šortus: sužinoję šias taisykles niekada nesuklysite

Šiltuoju metų laiku pasirinkus vilkėti šortus ne vienam vyrui kyla dilema – kokio silueto ir...

Migrantų šeimoms – geros žinios iš teismų: jiems bus neribojama laisvė (417)

Lietuvoje dar tik formuojasi praktika, kaip elgtis su į Lietuvą atklydusiais migrantais. Pirmosios...

„Ryanair“ lėktuve mirė keleivis (10)

Pigių skrydžių bendrovė „ Ryanair “ patvirtino faktą, kad liepos viduryje viename jų...

Kauno paradoksas: sparčiai tvarkomo miesto centrą tebedarko pastatai – „vaiduokliai“ (18)

Kauno vadovams pasišovus iš esmės sutvarkyti pagrindinius miesto kelius, Nemuno saloje pastatyti...

Nuvykus į ligoninę kauniečiui įtarė Laimo ligą, bet gydymo neskyrė: ligoninė paaiškino, kodėl taip nutiko (97)

„Delfi“ pasiekė skaitytojos Ingos pasakojimas, kuriame ji dalijasi savo brolio patirtimi. Anot...

Nuo skersinio kritęs Tvorogalas nevyniojo žodžių į vatą: noriu pamiršti tai, pailsėti nuo gimnastikos specialiai „Delfi“ iš Tokijo (104)

2019-ųjų Europos žaidynių ir 2020-ųjų Europos čempionas pratimuose ant skersinio Robertas...

Viena šeima įsisuko į nelaimių karuselę: po senelių laidotuvių neteko ir namų (34)

Antradienio naktį Šalčininkų r. Gerviškių seniūnijai priklausančiame Gudelių kaime nutiko...

Viktorija Dačinskaitė | D+

Ant Palangos tilto sutikti žvejai buvo atviri: greitai meškeres bus galima pamiršti

Palanga yra neatsiejama nuo žuvies. Kur traukti norint pamatyti, kas kimba šiuo metu, pasakyti...

Nekasdienis įvykis: Marijampolės plente nutūpė orlaivis

Šeštadienio vidurdienį kauniečiai įamžino nekasdienį įvykį, Marijampolės plente, kitaip...