aA
„Pagaliau įveikta pirmoji savaitės darbo diena. Sunkiai velki kojas namo. Galvoje vis dar tas pats „darbinis“ skruzdėlynas. Skrandis įkyriai primena apie savo poreikius. Pirmas žingsnis pro duris ir nė nepasilabinęs su antrąja puse skrieji prie puodų.“ – panašiu ritmu namo grįžta daugelis. Laimingiesiems pasiseka rasti puoduose šį tą valgomo, kitiems tenka sunkti galvą, ką pasigaminti patiems. Nepakeičiama išeitis lengvai vakarienei – žuvienė.
Paaiškėjo, kokią žuvienę labiausiai mėgsta lietuviai: pasigaminkite ją patys
© Shutterstock

KABLYS.lt atliko apklausą, norėdami išsiaiškinti, kokia žuvienė artimiausia lietuviškam gomuriui. Rezultatai nenustebino. Lietuviai – tikri tradicijų puoselėtojai ir dažniausiai renkasi lietuvišką žuvienę. Šio patiekalo ant savo stalo laukia beveik 70% apklaustųjų. 15% apklaustųjų ant vakarienės stalo mieliau išvystų slavišką žuvienę. Gurmaniško skonio žaismo pasiilgę tik 2% - jie su malonumu sukirstų klasikinę prancūzišką žuvienę „Bouillabaisse“. Likę 15% teigė žuvienės apskritai nevalgantys, matyt, į šį sąrašą patenka tie, kurių po darbo laukia jau paruošta vakarienė.

Skrandžio reikalų nuvertinti nevalia. Net iš išmintingas, juokauti linkęs žvejys, išalkęs gali kaip mat virsti laukiniu žvėrimi. O kad taip nenutiktų, KABLYS.lt dalinasi lietuvių labiausiai mėgstamos žuvienės receptu sočiai ir sveikai vakarienei:

Lietuviška žuvienė

Reikės:

  • mažų ešeriukų (kuo daugiau, tuo skanesnė žuvienė);
  • 1 didelio karšio;
  • 1 svogūno galvos;
  • lauro lapų;
  • pipirų (juodųjų, kvepiančių);
  • bulvių

Pirmiausiai išvalykite ešeriukus, išimkite vidurius, žarnas, žiaunas. Nuskuskite žvynus ir dėkite ešeriukus į puodą. Karšį nuskuskite supjaustykite gabalais ir atidėkite į šalį.

Kai ešeriai jau puode, pripilkite tiek vandens, kad jis apsemtų žuvį (vandens turi būti per porą pirštų daugiau nei žuvies). Dėkite puodą ant vandens ir laukite, kol užvirs ir užputos. Žuvienę visą laiką virkite atvirame puode. Kai virimas nurimsta ir puodas ramiai marma, dėkite į žuvienę svogūno galvą, lauro lapų, pipirų. Žuvienę pasūdykite ir virkite dar apie pusvalandį.

Po pusvalandžio žuvienę išpilkite į kitą puodą ir visas mažas žuveles išmeskite, o žuvies sultinį vėl pilkite atgal į puodą, kuriame toliau virs žuvienė. Dabar į žuvienę sudėkite smulkiai supjaustytas bulves ir laukite, kol užvirs.

Žuvienei užvirus, dar keletą minučių palaukite ir dėkite karšio gabalus. Juos reikia virti apie 15 minučių. Po tiek laiko žuvis bus išvirusi (bet ne suvirusi), bulvės taip pat bus išvirusios. Jei reikia, dar šiek tiek pasūdykite žuvienę, o prieš baigiant virti pabarstykite ją krapais. Skanaus!

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sugavo gyvenimo žuvį: šamas svėrė daugiau nei 90 kilogramų Papildyta žinomų žvejų komentaru 05.18 (98)

Rokiškėnas Skirmantas Spundzevičius savo pomėgiui – žūklei – atidavė daugiau nei 35-erius...

Utenos aplinkosaugininkai vėl sulaikė lydekautoją (20)

Vykdydami akciją „ Lydeka “, Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos...

Už vieną šlakį pažeidėjui gali tekti sumokėti iki 1520 eurų (41)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagavo...

Akcijos „Lydeka 2021“ reidai šiandien vėl vyksta Utenos rajone (15)

Šiandien Aplinkos apsaugos departamento Utenos valdybos pareigūnai, vykdydami akciją „ Lydeka...

Top naujienos

Paauglės iš Kauno norėjo būti suaugusiomis: net nesuprato, kaip atsidūrė svetimoje lovoje (207)

Dvi keturiolikmetės iš Kauno norėjo būti suaugusiomis – susipažinusios su 22 metų vaikinu jos...

Griežtas stilistės verdiktas apie tai, kas yra tabu per vestuves: dažniausia klaida – seksualumu perspjauti nuotaką (14)

Rugpjūtis – vestuvių mėnuo. Stilistė Jomantė Vaitkutė išdėstė vestuvių aprangos etiketo...

Dailius Dargis | D+

Kelionė paskui „Vilniaus brigados“ šešėlius: Dekanidzės valdymą nutraukė brutali klaida (1)

Nors praėjo 26 metai po to, kai buvo nukirsta pagrindinio „Vilniaus brigados“ kriminalinės...

Tai, ko negalima savo šalyje – galima Bulgarijoje: audringos paauglių atostogos stebina net visko mačiusius (59)

„Tai, ko negalima namuose – galima Bulgarijoje “, – iš lūpų į lūpas dalijasi...

Laukia permaininga savaitė: sinoptikai prognozuoja šilumą, lietų ir žaibus

Pirmąją savaitės dieną orus lems iš pietų atkeliavusio ciklono pietvakarinė dalis. Dangų...

Pavojingos varžybos įsibėgėja: Kinijos šuolis, po kurio Rusija liks pralaimėtoja (238)

Yra prisijungimas! Tokiu džiugiu įrašu liepos 29-ąją pasidalijo Rusijos kosmoso agentūros...

Japonai nepasikuklino: į kosmosą siųs raketą su sekso žaislais – ir tam turi intriguojantį tikslą (11)

Japonijos bendrovė „Tenga“, gaminanti masturbavimosi priemones, veikiausiai įeis ir į...

Sekmadienį per sieną perėjo rekordinis nelegalų kiekis: jie plūsta be perstojo iki 22 val. sulaikyti 276 (3346)

Sekmadienį, rugpjūčio 1-ąją, Lietuvą užgriuvo tokia nelegalų banga, kokios iki šiol dar...

Auksą iškovojusį Baltarusijos gimnastą nedelsiant pasveikino Lukašenkos sūnus (51)

Gimnastas Ivanas Litvinovičius šeštadienį tapo pirmuoju, iškovojusiu Baltarusijai medalį:...

Graikijos saloje lietuvių pora gavo ne tai, ko tikėjosi: dabar supratau, kaip gimsta instagraminės nuotraukos (47)

Mums pardavė svajonę apie Santorini. Juk visi sakė, kad bus tobula ir mes nuoširdžiai patikėjom....