Pavasariniai lydekų įveisimo darbai buvo intensyviai vykdomi visoje šalyje. Plėšrūnėmis praturtinti vandens telkiniai Alytaus, Anykščių, Biržų, Druskininkų, Elektrėnų, Jurbarko, Lazdijų, Pagėgių, Pakruojo, Plungės, Rokiškio, Zarasų, Širvintų, Švenčionių, Molėtų, Trakų, Utenos, Varėnos, Vilniaus, Zarasų ir kituose rajonuose. Net 22 Ignalinos rajono vandens telkiniai papildyti šiomis žuvimis. 240 tūkst. vnt. paaugintų lydekų jauniklių išleista į Dysnų ežerą, 400 tūkst. vnt. apsigyveno Drūkšių ežere. Dalis lydekų šiųmetukių į naujus namus bus išleistos rudenį.

Lydekų veisimo darbai

Lydeka yra viena vertingiausių Lietuvos vandenyse gyvenančių plėšrūnių. Ši žuvis yra ne tik geras biomelioratorius, bet ir puikus mėgėjiškos žūklės objektas. Ne veltui sakoma, kad jei nėra lydekos – nėra ir didžiosios žūklės. Gal todėl dirbtiniu šios žuvies veisimu Lietuvoje užsiima daug žuvininkystės ūkių. Visgi didžiausius šių žuvų kiekius, skirtus valstybinių vandens telkinių įžuvinimui, užaugina Žuvininkystės tarnyba.

Lydekų veisimo darbai

Šalies mastu lydekų vandens telkiniams įveisti nepakanka, šių žuvų poreikis yra žymiai didesnis. Taip pat nepakanka savo žuvivaisos skyriuose užaugintų lydekų reproduktorių. Štai kodėl vykdoma specialioji lydekų žvejyba. Kovą ir balandį Rytų ir Pietų regionų žuvivaisos skyriuose iš lydekų reproduktorių buvo imami ikrai ir pieniai, atliekamas dirbtinis apvaisinimas. Dirbtinai apvaisinti ikrai buvo inkubuojami specialiose talpyklose – inkubatoriuose. Praėjus dviem savaitėms iš jų pradėjo ristis lervutės.

Iš viso šiais metais, siekiant gerinti mėgėjų žvejybos sąlygas, ruošiamasi į daugiau nei 200 ežerų, tvenkinių ir upių išleisti 3 mln. vnt. paaugintų lydekų jauniklių ir 210 tūkst. vnt. lydekų šiųmetukių.

Pernai į Lietuvos valstybinės reikšmės vandens telkinius buvo išleista 3 mln. vnt. paaugintų lydekų jauniklių ir 68 tūkst. vnt. lydekų šiųmetukių.

Lydekų veisimo darbai

Lydekos – ne vienintelė plėšriųjų žuvų rūšis, kurių išteklių atkūrimu rūpinasi Žuvininkystės tarnyba. Įstaigos žuvivaisos skyriuose taip pat veisiamos šios plėšriųjų žuvų rūšys: starkiai, šamai ir vėgėlės. Šiemet numatoma įveisti beveik 5000 tūkst. vnt. plėšriųjų žuvų.

Daugiau informacijos apie Žuvininkystės tarnybos 2020 metų įžuvinimo planus rasite Žuvininkystės tarnybos prie LR žemės ūkio ministerijos svetainėje. Telefonas pasiteirauti 8 700 14 965, e. p. zuvivaisa@zuv.lt.