Jis papasakojo, jog iš tiesų viruso atėjimas gerokai pakeitė britų gyvenimą. Prieš dvi savaites buvo kilusi panika – visi šluote šlovė iš parduotuvių maisto produktus. Dabar jau ramiau – dauguma stengiasi prisitaikyti prie pasikeitusio gyvenimo. Kaip ir pas mus, kurie tik galėjo, buvo išvaryti dirbti namie. Veikia tik tos įmonės ir paslaugos, kurių veikla būtina. Kitos sustabdytos, o valstybė per darbdavius moka darbuotojams apie 80 procentų jų buvusio atlyginimo ir liepia sėdėti namie.

Karantino sąlygos, prasidėjusios praeitos savaitės pradžioje, yra giežtos. Į lauką galima išeiti tik griežtai numatytais atvejais: pavyzdžiui, į parduotuvę – maisto, į vaistinę – vaistų, vieną kartą per dieną trumpai pasivaikščioti. Žvejybos tame sąraše nėra, tad galima drąsiai sakyti, kad žvejyba šiuo metu Anglijoje faktiškai yra uždrausta. Ir ši tvarka lyg ir nėra kažkaip terminuota ir niekas negali prognozuoti, kiek ji išliks.

Kad žmonės laikytųsi karantino tvarkos prižiūri budintys policininkai. Pavyzdžiui, pamatę susibūrus vienoje vietoje tris žmones jie gal skirti baudas. Jeigu neklystu – apie 60 svarų dydžio. Už žvejybą, dar akivaizdesnį pažeidimą, ko gero, bauda yra dar didesnė.

Apskritai, pasak Andriaus, visas šių metų sezonas yra labai nevykęs. Žiemą Anglijoje daug ištisai lijo, kilo didžiuliai potvyniai ir žvejyba bent jau upėse praktiškai nevyko. Kovo 15 dieną prasidėjo totalinis draudimas žvejoti upėse, o dabar dar prie viso šio prisidėjo draudimas be rimtos priežasties apskritai neiti iš namų.

Andrius Lekstutis su savo sugautu šapalu

Tarpmiestinis susisiekimas automobiliais lyg ir nėra ribojamas, tačiau automobilių srautai akivaizdžiai mažesni. Tai pat Andrius yra girdėjęs, kad ne vieno jo pažįstamą automobilį yra sustabdžiusi policija paklausti, kur ir dėl ko jis važiuoji. Jeigu tuo metu gulės automobilyje meškerės – kažin, ar pavys išsisukti, sakant, kad važiavai į parduotuvę maisto.

Paklausiau Andriaus, ar Britanijos žvejai dėl to nebando protestuoti. Sako, kad šios šalies meškeriotojai gerai supranta situaciją ir reaguoja gana ramiai. Beveik visuose žvejų forumuose raginama sėdėti namie, jau dvi savaitės niekas nekelia „šviežiai“ pagautų laimikių nuotraukų. Už tokį pasidalinimą dabar tikriausia galėtum gauti ir baudą. Tad turbūt galima pasakyti, kad žvejyba šiuo metu Anglijoje tapo nelegalia veikla. Jeigu kas ir bando – tai stipriai rizikuoja.

Tokios naujienos iš Anglijos. Klausantis Andriaus pasakojimo, nori nenori pasidžiaugi, kad pas mus dar ne taip blogai ir mes dar galime, tegul ir pasisaugodami žvejoti. Tačiau ši riba trapi, todėl privalome saugotis, nesibūriuoti ir gerbti kitas karantino taisykles. Kol kas pandemijos mastas tik stiprėja ir niekas nežino, ar karantino taisyklės nebus griežtinamos. Tad bent jau neprovokuokime to sugriežtinimo patys.