aA
Ar žinote, kad slaviškų restoranų pasididžiavimas solianka kažkada buvo žuvienė? Jei kada nors pasitaikys proga apsilankyti kazachų restorane, nepraleiskite progos, nes galbūt vienintelį kartą paragausite iš žuvies verdamos soliankos. Taip, solianka atsirado kaip žuvies patiekalas, be to solianka kažkada buvo kaimiečių valgis. Kaip ir guliašas bei kiti panašūs patiekalai. Visų jų ruošimo principas anksčiau buvo vienodas: surenkama, kas liko, kas ką turi, ir dedama į puodą.
Solianka
Solianka
© Fotolia

Reikia pasakyti, kad žuvies solianka, kaip ir prancūziška „Boillabaisse“, yra labai sodraus skonio, tačiau šios žuvienės viena nuo kitos skiriasi. Jokių negirdėtų prieskonių, nematytų produktų, norint paruošti žuvies solianką, nereikės, išskyrus tai, kad ši sriuba verdama iš… eršketo. Be abejo, vienintelė vieta, kur galima gauti eršketo, yra prekybos centras. Ten eršketai plaukioja akvariume šalia karpių akvariumo, bet nuo jų skiriasi ne tik išvaizda, skoniu, bet ir kaina. Palikime tą eršketą ramybėje, nes senovinę solianką rusai virdavo iš laukinių, o ne fermose išaugintų eršketų – gerą žuvies solianką galima išvirti ir iš kitų žuvų: šamo, ešerių, karpio.

Pirmiausia verdame sultinį. Tam tinka didesnės žuvies galva, mažos žuvys (ešeriukai) ir t. t. Sultinys verdamas kaip jau aprašyta: į puodą dedame žuvį (kuo daugiau, tuo geriau), užpilame vandeniu, kad žuvį vos apsemtų, įmetame lauro lapą, pipirų, svogūną ir verdame.

Kai sultinys baigia virti, galime paruošti kitus produktus. Su sviestu pakepiname kelias sutarkuotas morkas ir smulkiai supjaustytas svogūnų galvutes. Baigiant kepti į keptuvę dedame šiek tiek pomidorų pastos (tik jokiu būdu ne padažo!). Taip pat įmetame keletą supjaustytų raugintų agurkų. Nuo raugintų agurkų labai priklauso žuvies soliankos sūrumas ir rūgštumas. Niekada soliankos nesūdykite iš anksto, pasūdysite tuomet, kai bus sudėti rauginti agurkai.

Solianka
Solianka
© Fotolia

Didesnės žuvies gabalus ar filė ir visas pakepintas daržoves dedame į žuvies sultinį ir paverdame apie dešimt minučių. Pasūdome. Galų gale į solianką įmetame keletą supjaustytų alyvuogių, citrinos griežinėlių, pagardiname krapais ir petražolėmis. Baigus virti puodą nukeliame ir solianką paliekame pastovėti 15–20 minučių.

Kokių proporcijų reikia laikytis? Visų pirma morkų ir svogūnų turi būti daugiau nei įprastoje sriuboje. Sakykim, verdame 5 litrus žuvies soliankos. Tada dedame 4–5 sutarkuotas morkas ir 3–4 supjaustytas svogūnų galvutes. Raugintų agurkų (didelių) gali būti 4–6. Jei norite daugiau rūgštelės, agurkų dėkite daugiau, tik nesumanykite dėti marinuotų agurkų, nes bus ne solianka, o kažkokia marinanka.

Agurkus galima supjaustyti nedideliais gabaliukais arba sutarkuoti burokine tarka. Jie kepinami tol, kol pabąla.

Kas dar? Jei įmesite kokią krevetę, vėžį ar kokios nors egzotikos (moliuskų ir t. t.), nuo to blogiau nebus.

Aptarėme trijų skirtingų žuvienių virimą. Galite rinktis tą, kuris jums patinka, o galite sugalvoti ir savo variantą. Ir tam, kas jums sakys, kad tikroji žuvienė yra ta, kuri verdama iš žuvies, vandens, svogūno, pipirų, lauro lapo, krapų ir druskos, galite drąsiai pažvelgi į akis ir paklausti: „Ar tikrai?“

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sugavo gyvenimo žuvį: šamas svėrė daugiau nei 90 kilogramų Papildyta žinomų žvejų komentaru 05.18 (100)

Rokiškėnas Skirmantas Spundzevičius savo pomėgiui – žūklei – atidavė daugiau nei 35-erius...

Utenos aplinkosaugininkai vėl sulaikė lydekautoją (21)

Vykdydami akciją „ Lydeka “, Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos...

Už vieną šlakį pažeidėjui gali tekti sumokėti iki 1520 eurų (42)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagavo...

Akcijos „Lydeka 2021“ reidai šiandien vėl vyksta Utenos rajone (15)

Šiandien Aplinkos apsaugos departamento Utenos valdybos pareigūnai, vykdydami akciją „ Lydeka...

Top naujienos

Du migrantai dėl neteisėto sienos kirtimo pasiųsti už grotų: labai norėjo į Vokietiją, todėl prieglobsčio Lietuvoje atsisakė (46)

Iš Baltarusijos į Lietuvą atvykę du neteisėti migrantai pareiškė, kad mūsų šalyje likti...

Viktorija Chockevičiūtė | D+

Už daugiau nei 300 mln. eurų ieškinių turintis Marcinkevičius apie galimas šios istorijos baigtis: viena jų – visiškas finansinis krachas (1)

Tai – ko gero garsiausia verslo skyrybų byla Lietuvoje. Kilus vidiniams konfliktams, tarp...

Ekspertas palygino įvairių šilumos būdų kainas: išskyrė, kuo šildytis pigiausia (33)

Vėstantis oras, norime to ar nenorime, primena apie artėjantį šildymo sezoną. Daugiabučių...

Giedrė Balčiūtė | D+

Viskas, ką norėjote sužinoti apie kraują: kiek yra grupių, kaip sužinoti savąją ir kas nutiks, parinkus netinkamą donorą (1)

Esame įpratę manyti, kad kraujo grupių yra keturios ir dar du skirtingi rezus (Rh) faktoriai....

Tarsi veiksmo filme – Juodkalnijoje religinę ceremoniją lydėjo protestai

Rugsėjo 5 dieną į sostą žengė naujasis Serbijos ortodoksų bažnyčios vadovas Juodkalnijoje –...

Televizijos prognozės: rinkimus Kanadoje laimėjo Trudeau liberalai papildyta (5)

Kanados ministro pirmininko Justino Trudeau liberalai pirmadienį buvo palikti valdžioje per...

Mokslininkai prognozuoja: gali perpus sumažėti cukraus ir kavos gamyba (7)

Dėl klimato kaitos pagrindinių kultūrų, įskaitant cukrų, auginimas ilguoju laikotarpiu gali...

Projektas „Septyniolika“: tūkstančius žmonių įtraukęs tvarumo iššūkis Vilniuje sukūrė nepamirštamų vietų (1)

Birželio 17-ąją „Swedbank“ Lietuvoje inicijuotas projektas „Septyniolika“ šiandien...

Laikas bulvėms ruošti dirvą – pagrindiniai principai

Ar reikia dar iš rudens paruošti dirvą bulvėms sodinti? Taip. Paruošti vagas pavasariniam bulvių...

Po vestuvių – nemalonumai: dainininkas Tomas Bagdonavičius sulaukė policijos dėmesio (22)

Neseniai vestuves atšokęs dainininkas Tomas Bagdonavičius susidūrė su nemalonumais. Ankstyvą...