aA
Ar žinote, kad slaviškų restoranų pasididžiavimas solianka kažkada buvo žuvienė? Jei kada nors pasitaikys proga apsilankyti kazachų restorane, nepraleiskite progos, nes galbūt vienintelį kartą paragausite iš žuvies verdamos soliankos. Taip, solianka atsirado kaip žuvies patiekalas, be to solianka kažkada buvo kaimiečių valgis. Kaip ir guliašas bei kiti panašūs patiekalai. Visų jų ruošimo principas anksčiau buvo vienodas: surenkama, kas liko, kas ką turi, ir dedama į puodą.
Solianka
Solianka
© Fotolia

Reikia pasakyti, kad žuvies solianka, kaip ir prancūziška „Boillabaisse“, yra labai sodraus skonio, tačiau šios žuvienės viena nuo kitos skiriasi. Jokių negirdėtų prieskonių, nematytų produktų, norint paruošti žuvies solianką, nereikės, išskyrus tai, kad ši sriuba verdama iš… eršketo. Be abejo, vienintelė vieta, kur galima gauti eršketo, yra prekybos centras. Ten eršketai plaukioja akvariume šalia karpių akvariumo, bet nuo jų skiriasi ne tik išvaizda, skoniu, bet ir kaina. Palikime tą eršketą ramybėje, nes senovinę solianką rusai virdavo iš laukinių, o ne fermose išaugintų eršketų – gerą žuvies solianką galima išvirti ir iš kitų žuvų: šamo, ešerių, karpio.

Pirmiausia verdame sultinį. Tam tinka didesnės žuvies galva, mažos žuvys (ešeriukai) ir t. t. Sultinys verdamas kaip jau aprašyta: į puodą dedame žuvį (kuo daugiau, tuo geriau), užpilame vandeniu, kad žuvį vos apsemtų, įmetame lauro lapą, pipirų, svogūną ir verdame.

Kai sultinys baigia virti, galime paruošti kitus produktus. Su sviestu pakepiname kelias sutarkuotas morkas ir smulkiai supjaustytas svogūnų galvutes. Baigiant kepti į keptuvę dedame šiek tiek pomidorų pastos (tik jokiu būdu ne padažo!). Taip pat įmetame keletą supjaustytų raugintų agurkų. Nuo raugintų agurkų labai priklauso žuvies soliankos sūrumas ir rūgštumas. Niekada soliankos nesūdykite iš anksto, pasūdysite tuomet, kai bus sudėti rauginti agurkai.

Solianka
Solianka
© Fotolia

Didesnės žuvies gabalus ar filė ir visas pakepintas daržoves dedame į žuvies sultinį ir paverdame apie dešimt minučių. Pasūdome. Galų gale į solianką įmetame keletą supjaustytų alyvuogių, citrinos griežinėlių, pagardiname krapais ir petražolėmis. Baigus virti puodą nukeliame ir solianką paliekame pastovėti 15–20 minučių.

Kokių proporcijų reikia laikytis? Visų pirma morkų ir svogūnų turi būti daugiau nei įprastoje sriuboje. Sakykim, verdame 5 litrus žuvies soliankos. Tada dedame 4–5 sutarkuotas morkas ir 3–4 supjaustytas svogūnų galvutes. Raugintų agurkų (didelių) gali būti 4–6. Jei norite daugiau rūgštelės, agurkų dėkite daugiau, tik nesumanykite dėti marinuotų agurkų, nes bus ne solianka, o kažkokia marinanka.

Agurkus galima supjaustyti nedideliais gabaliukais arba sutarkuoti burokine tarka. Jie kepinami tol, kol pabąla.

Kas dar? Jei įmesite kokią krevetę, vėžį ar kokios nors egzotikos (moliuskų ir t. t.), nuo to blogiau nebus.

Aptarėme trijų skirtingų žuvienių virimą. Galite rinktis tą, kuris jums patinka, o galite sugalvoti ir savo variantą. Ir tam, kas jums sakys, kad tikroji žuvienė yra ta, kuri verdama iš žuvies, vandens, svogūno, pipirų, lauro lapo, krapų ir druskos, galite drąsiai pažvelgi į akis ir paklausti: „Ar tikrai?“

Kablys.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Pareigūnų „laimikis“ – daugiau negu du kilometrai nelegalių tinklų (1)

Gegužės 23 d. Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai...

Ežerinė rainė Lietuvoje. Ar sugebėsime išsaugoti vieną rečiausių Europos gėlavandenių žuvų rūšių? (4)

Ne tik daugelis žvejų, bet turbūt ir dauguma šios rubrikos skaitytojų nėra girdėję apie...

Sulaikyti asmenys, sugavę 101 karšį (20)

2020 m. gegužės 12 d. Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybos Kauno gyvosios gamtos apsaugos...

Žvejo mėgėjo atmintinėje – svarbiausia žinotina informacija (27)

Tam, kad žvejai mėgėjai lengviau ir greičiau rastų atsakymus į rūpimus klausimus, Aplinkos...

Aktualiausi verslinės žvejybos apribojimai ir draudimai Baltijos jūros priekrantėje (10)

Žuvininkystės tarnyba socialiniuose tinkluose dalinasi žinute, kurioje primena apie nuo kito...

Top naujienos

JAV turi daugiau informacijos apie slapta dislokuotus Rusijos naikintuvus: matėme kiekvieną žingsnį (46)

JAV kariuomenės atstovai suteikė daugiau informacijos apie Libijoje dislokuotus Rusijos...

Atlyginimams mažėjant, perspėja dėl antrosios krizės bangos (18)

Daliai gyventojų atlyginimai mažėja, teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Pasak jų...

Užkalnis. Civilizacija mirė, tegyvuoja taboras (193)

„Sunaikino ne taborą, sunaikino dalį mūsų tapatybės“, klykia, rėkia politkorektinės...

Šokiruojanti karantino realybė: kai kuriems visą mėnesį teks išgyventi už 80 eurų (270)

Karantinas dar nesibaigia, bet jau dabar akivaizdu, kad jeigu sulauksime antrosios pandemijos bangos,...

Skvernelio ir Verygos nuomonės dėl alkoholio prekybos paplūdimiuose susikirto (34)

Premjeras Saulius Skvernelis skeptiškai atsiliepė apie absoliutų draudimą paviljonuose...

Kalėjimų departamentas: demaskuoti tarnybine padėtimi piktnaudžiavę pareigūnai (6)

Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos Kriminalinės žvalgybos...

Gyvai / Tiesiogiai – iš SAM: Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė (2)

Gegužės 28 d., 14.00 val. Sveikatos apsaugos ministerija ( SAM ) nuotoliniu būdu transliuos...

„Papuošėte“ automobilio numerį rėmeliu su užrašu „pa**bat“ – laukite policijos dėmesio ir baudos (62)

Valstybiniai automobilio numeriai – vieta, kur jokia vairuotojų fantazija neįmanoma: jie privalo...

Jaunas vilkiko vairuotojas pratrūko: per tuos pastumdėlius net normalių algų neturime (67)

Kai pasiklausau vairuotojų kalbų aikštelėse ar paskaitau jų rašinius žiniasklaidoje, norisi...

Dviejų Lietuvos miestų laukia kardinalūs pokyčiai: eismas bus organizuojamas visiškai kitaip (20)

Lietuvos miestuose judėjimas turi pasikeisti iš esmės. Pirmumas gatvėse ateityje bus teikiamas ne...

|Maža didelių žinių kaina