aA
Ar žinote, kad slaviškų restoranų pasididžiavimas solianka kažkada buvo žuvienė? Jei kada nors pasitaikys proga apsilankyti kazachų restorane, nepraleiskite progos, nes galbūt vienintelį kartą paragausite iš žuvies verdamos soliankos. Taip, solianka atsirado kaip žuvies patiekalas, be to solianka kažkada buvo kaimiečių valgis. Kaip ir guliašas bei kiti panašūs patiekalai. Visų jų ruošimo principas anksčiau buvo vienodas: surenkama, kas liko, kas ką turi, ir dedama į puodą.
Solianka
Solianka
© Fotolia

Reikia pasakyti, kad žuvies solianka, kaip ir prancūziška „Boillabaisse“, yra labai sodraus skonio, tačiau šios žuvienės viena nuo kitos skiriasi. Jokių negirdėtų prieskonių, nematytų produktų, norint paruošti žuvies solianką, nereikės, išskyrus tai, kad ši sriuba verdama iš… eršketo. Be abejo, vienintelė vieta, kur galima gauti eršketo, yra prekybos centras. Ten eršketai plaukioja akvariume šalia karpių akvariumo, bet nuo jų skiriasi ne tik išvaizda, skoniu, bet ir kaina. Palikime tą eršketą ramybėje, nes senovinę solianką rusai virdavo iš laukinių, o ne fermose išaugintų eršketų – gerą žuvies solianką galima išvirti ir iš kitų žuvų: šamo, ešerių, karpio.

Pirmiausia verdame sultinį. Tam tinka didesnės žuvies galva, mažos žuvys (ešeriukai) ir t. t. Sultinys verdamas kaip jau aprašyta: į puodą dedame žuvį (kuo daugiau, tuo geriau), užpilame vandeniu, kad žuvį vos apsemtų, įmetame lauro lapą, pipirų, svogūną ir verdame.

Kai sultinys baigia virti, galime paruošti kitus produktus. Su sviestu pakepiname kelias sutarkuotas morkas ir smulkiai supjaustytas svogūnų galvutes. Baigiant kepti į keptuvę dedame šiek tiek pomidorų pastos (tik jokiu būdu ne padažo!). Taip pat įmetame keletą supjaustytų raugintų agurkų. Nuo raugintų agurkų labai priklauso žuvies soliankos sūrumas ir rūgštumas. Niekada soliankos nesūdykite iš anksto, pasūdysite tuomet, kai bus sudėti rauginti agurkai.

Solianka
Solianka
© Fotolia

Didesnės žuvies gabalus ar filė ir visas pakepintas daržoves dedame į žuvies sultinį ir paverdame apie dešimt minučių. Pasūdome. Galų gale į solianką įmetame keletą supjaustytų alyvuogių, citrinos griežinėlių, pagardiname krapais ir petražolėmis. Baigus virti puodą nukeliame ir solianką paliekame pastovėti 15–20 minučių.

Kokių proporcijų reikia laikytis? Visų pirma morkų ir svogūnų turi būti daugiau nei įprastoje sriuboje. Sakykim, verdame 5 litrus žuvies soliankos. Tada dedame 4–5 sutarkuotas morkas ir 3–4 supjaustytas svogūnų galvutes. Raugintų agurkų (didelių) gali būti 4–6. Jei norite daugiau rūgštelės, agurkų dėkite daugiau, tik nesumanykite dėti marinuotų agurkų, nes bus ne solianka, o kažkokia marinanka.

Agurkus galima supjaustyti nedideliais gabaliukais arba sutarkuoti burokine tarka. Jie kepinami tol, kol pabąla.

Kas dar? Jei įmesite kokią krevetę, vėžį ar kokios nors egzotikos (moliuskų ir t. t.), nuo to blogiau nebus.

Aptarėme trijų skirtingų žuvienių virimą. Galite rinktis tą, kuris jums patinka, o galite sugalvoti ir savo variantą. Ir tam, kas jums sakys, kad tikroji žuvienė yra ta, kuri verdama iš žuvies, vandens, svogūno, pipirų, lauro lapo, krapų ir druskos, galite drąsiai pažvelgi į akis ir paklausti: „Ar tikrai?“

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Prie Ispanijos krantų sugavo didžiulę mėnulžuvę (7)

Jūrų biologas Enrique Ostale tiesiog negalėjo patikėti savo sėkme, pamatęs didžiulę...

Sugavo gyvenimo žuvį: šamas svėrė daugiau nei 90 kilogramų Papildyta žinomų žvejų komentaru 05.18 (103)

Rokiškėnas Skirmantas Spundzevičius savo pomėgiui – žūklei – atidavė daugiau nei 35-erius...

Utenos aplinkosaugininkai vėl sulaikė lydekautoją (21)

Vykdydami akciją „ Lydeka “, Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos...

Už vieną šlakį pažeidėjui gali tekti sumokėti iki 1520 eurų (42)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagavo...

Top naujienos

D+ Tomas Janonis

Įspūdinga LRT pastatų rekonstrukcija kelia aistras: kiek visa tai kainuos ir kas tą kainą pasiryžęs mokėti (4)

LRT pastatų atnaujinimo architektūrinis konkursas, regis, nevyksta taip sklandžiai kaip buvo...

Specialus kodas statybininkui – tik pradžia: pokyčiai galimi ir kitų sektorių darbuotojams (37)

Siekiant mažinti nelegalų darbą nuo Naujųjų statybų sektoriuje dirbantys asmenys privalės...

D+Žinių radijas

Kada sustos rekordiškai augti būsto kainos? (2)

Ar Lietuvos banko ribojimai antrai paskolai atvėsins įkaitusį kainų laužą? Ar nuosavas erdvus...

Lietuvaičių šykštuoliais nepavadinsi: kalėdinėms dovanoms pasiruošę kaip reikiant praverti pinigines (5)

Šventės artėja – piniginė plonėja, tiesa? Panašu, lietuvaičiai, džiugindami savo šeimą ir...

Lietuviškų durpių karavanai skrodžia pasaulį: o kas tarpsta be jų likusiose žemėse (11)

Lietuvoje durpių gavybos verslas yra puikiai išvystytas. Nors nemaža mūsų durpynų dalis yra...

Vaidas Baumila iš LRT eterio dingo ne šiaip sau: pažeidė sutarties sąlygą (12)

Akyliausi žiūrovai veikiausiai pastebėjo pokyčius LRT laidoje „Svajoja vaikai“. Ilgą laiką...

Žiema parodys tikrą savo veidą – paspaus net 21 laipsnio šaltis (26)

Aukšto atmosferos slėgio sūkurys į Lietuvą atnešė žiemišką šaltį. Po šaltos antradienio...

Europos elektros badas skatina Šiaurės šalių tinklų blokadą (10)

Šiaurės Europoje verda ginčas dėl elektros tiekimo. Švedija neleidžia Norvegijai naudoti savo...

Nematomoje Mėnulio pusėje mėnuleigis aptiko kubo formos objektą: netrukus paaiškės, kas tai (2)

Tyrinėdamas kitoje Mėnulio pusėje esantį von Kármáno kraterį, „Yutu-2“ mėnuleigis...

Naujas tyrimas parodė, kodėl rytą verta pradėti nuo puodelio kavos (1)

Milijonai žmonių dieną pradeda nuo rytinės kavos . Tai – savotiškas ritualas, kuris, kaip...