aA
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Europoje vyksta botulizmo protrūkio tyrimas. Informacija išplatinta Europos Komisijos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF). Lietuvoje, įvertinus galimą riziką, taip pat inicijuotas skubus tyrimas, žuvininkystės gamybos įmonėse atrenkami mėginiai E tipo botulino toksinui nustatyti.
Kuojos
Kuojos
© Fotolia nuotr.

RASFF sistemos duomenimis, šiuo metu yra užregistruoti 4 žmonių susirgimo botulizmu atvejai – po 2 Ispanijoje ir Vokietijoje. Tyrimas šiuo metu atliekamas 14-koje Europos Sąjungos valstybių, tačiau nei vienoje iš jų laboratorinių tyrimų rezultatai kol kas dar nėra oficialiai paskelbti. Pagal naujausias vokiečių specialistų paskelbtas išvadas, įtariama, kad vartotojai galėjo užsikrėsti vartodami sūdytą džiovintą žuvį (kuojas - rutilus rutilus).

Botulizmą sukeliančias clostridium botulinum bakterijas gamtoje platina įvairūs gyvūnai. Šios bakterijos geriausiai dauginasi aplinkoje, kur nėra deguonies arba jo labai mažas kiekis. Dėl to jos vadinamos anaerobais (nemėgstančios deguonies). Patekusios į joms nepalankias sąlygas, bakterijos virsta sporomis. Sporų randama dirvožemyje, jomis gali būti užterštos daržovės, grybai, netgi medus, į mėsą bakterijų jos paprastai patenka iš gyvulių žarnų, dorojant skerdieną. Sporos labai atsparios aukštos temperatūros poveikiui. Virinimo temperatūrą (1000 C) jos gali išlaikyti net 5 valandas. Maiste, kuris laikomas 15-200 C temperatūroje, kai nepatenka oras, yra nepakankama druskos, cukraus ar rūgšties koncentracija, bakterijos pradeda daugintis ir gaminti labai stiprų nuodą.

Žmonėms šių bakterijų nuodai sukelia ligą, kuri gali pakenkti nervų sistemai. Dažniausiai užsikrečiama toksinui patekus į žmogaus organizmą su maistu, tačiau šis toksinas gali gamintis ir bakterijoms patekus į žaizdą. Visos botulizmo ligos formos yra labai pavojingos, todėl būtina nedelsiant kreiptis į medikus.

Norint išvengti šios maisto toksinės infekcijos, reikia kruopščiai valyti ir plauti po tekančiu vandeniu konservavimui ruošiamas daržoves, grybus bei mėsą, gyvulių žarnas, naudojamas dešroms, skilandžiams gaminti. Konservavimui reikia naudoti pakankamai daug rūgšties, druskos ar cukraus. Paruoštus konservus, rūkytus, vytinamus mėsos gaminius laikyti ne aukštesnėje kaip +100 C temperatūroje. Nereikėtų valgyti konservų, kurių dangtelis išsipūtęs, mėsos ar dešrų, jei pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas.

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sugavo gyvenimo žuvį: šamas svėrė daugiau nei 90 kilogramų Papildyta žinomų žvejų komentaru 05.18 (98)

Rokiškėnas Skirmantas Spundzevičius savo pomėgiui – žūklei – atidavė daugiau nei 35-erius...

Utenos aplinkosaugininkai vėl sulaikė lydekautoją (20)

Vykdydami akciją „ Lydeka “, Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos...

Už vieną šlakį pažeidėjui gali tekti sumokėti iki 1520 eurų (41)

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pagavo...

Akcijos „Lydeka 2021“ reidai šiandien vėl vyksta Utenos rajone (15)

Šiandien Aplinkos apsaugos departamento Utenos valdybos pareigūnai, vykdydami akciją „ Lydeka...

Top naujienos

Tomas Janonis | D+

Skandalingiausios Vilniaus statybos pavirto tikra piktžaizde: žmonės, kurie padėjo aukso vertės parašus (8)

Viena gražiausių Vilniaus vietų turėjo tapti ramybės oaze gamtos pasiilgusiems vilniečiams,...

Prognozuoja NT nuomos verslo žlugimą: ar išlošė investavusieji per pandemiją? (82)

Per pastaruosius metus nekilnojamojo turto (NT) pardavimo kainos Lietuvoje augo sparčiausiai...

Neteisėtų migrantų srautas savaitgalį pasiekė naujas aukštumas: tuoj vėl nebus, kur juos apgyvendinti (39)

Neteisėtai sieną iš Baltarusijos kertančių migrantų srautas pasiekė naujas aukštumas – per...

Razmuvienė: delta atmaina yra daug kartų pavojingesnė už paprastą COVID-19, laiko laukti rudens nebėra (49)

Delta atmaina lemia, kad COVID-19 užsikrėtimų skaičius intensyviai auga ir situacija blogėja, o...

Lietuvos šauliui žaidynės Tokijuje baigtos – neįveikė aukšto atrankos barjero specialiai Delfi iš Tokijo (6)

Lietuvos šaulys Karolis Girulis pirmadienį jėgas išmėgino savo antroje rungtyje Tokijo...

VSAT vadas: nuo vidurnakčio sieną kirto dar 109 neteisėti migrantai pasiekta apgyvendinimo užkardose riba (247)

Nuo vidurnakčio iki pirmadienio ryto sieną iš Baltarusijos kirto dar 109 neteisėti migrantai, o...

Mokslininkai jau žino, kas ateityje laukia žmonijos, kai baigsis COVID-19 pandemija (58)

Šiuo metu esame atsidūrę ribotoje erdvėje tarp COVID-19 pradžios ir pabaigos. Nors pandemijos...

Trasoje nugriuvusi pasaulio čempionė pasileido lyg per Kentukio derbį graikas auksą išplėšė paskutiniu šuoliu (1)

Tokijo olimpinių žaidynių vidutinių nuotolių bėgimo favoritei Sifan Hassan pirmadienio rytas...

Voras.online | D+

Kremlius grimzta į nostalgiją, tačiau tai nepadeda: 3 posovietinės valstybės beldžiasi į ES

Vokiečių leidinys „Funke Mediengruppe“ birželio 6-ąją citavo Europos parlamento prezidentą...

Atlikėja Mia atvirai – apie juodžiausią periodą, kalbas dėl piktnaudžiavimo alkoholiu ir išmoktą pamoką santykiuose su vyrais (65)

„Mano gyvenimas užkoduotas dainose. Pastebėjau, kad, jeigu parašau kažkokį kūrinį, tai...