aA
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Europoje vyksta botulizmo protrūkio tyrimas. Informacija išplatinta Europos Komisijos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF). Lietuvoje, įvertinus galimą riziką, taip pat inicijuotas skubus tyrimas, žuvininkystės gamybos įmonėse atrenkami mėginiai E tipo botulino toksinui nustatyti.
Kuojos
Kuojos
© Fotolia nuotr.

RASFF sistemos duomenimis, šiuo metu yra užregistruoti 4 žmonių susirgimo botulizmu atvejai – po 2 Ispanijoje ir Vokietijoje. Tyrimas šiuo metu atliekamas 14-koje Europos Sąjungos valstybių, tačiau nei vienoje iš jų laboratorinių tyrimų rezultatai kol kas dar nėra oficialiai paskelbti. Pagal naujausias vokiečių specialistų paskelbtas išvadas, įtariama, kad vartotojai galėjo užsikrėsti vartodami sūdytą džiovintą žuvį (kuojas - rutilus rutilus).

Botulizmą sukeliančias clostridium botulinum bakterijas gamtoje platina įvairūs gyvūnai. Šios bakterijos geriausiai dauginasi aplinkoje, kur nėra deguonies arba jo labai mažas kiekis. Dėl to jos vadinamos anaerobais (nemėgstančios deguonies). Patekusios į joms nepalankias sąlygas, bakterijos virsta sporomis. Sporų randama dirvožemyje, jomis gali būti užterštos daržovės, grybai, netgi medus, į mėsą bakterijų jos paprastai patenka iš gyvulių žarnų, dorojant skerdieną. Sporos labai atsparios aukštos temperatūros poveikiui. Virinimo temperatūrą (1000 C) jos gali išlaikyti net 5 valandas. Maiste, kuris laikomas 15-200 C temperatūroje, kai nepatenka oras, yra nepakankama druskos, cukraus ar rūgšties koncentracija, bakterijos pradeda daugintis ir gaminti labai stiprų nuodą.

Žmonėms šių bakterijų nuodai sukelia ligą, kuri gali pakenkti nervų sistemai. Dažniausiai užsikrečiama toksinui patekus į žmogaus organizmą su maistu, tačiau šis toksinas gali gamintis ir bakterijoms patekus į žaizdą. Visos botulizmo ligos formos yra labai pavojingos, todėl būtina nedelsiant kreiptis į medikus.

Norint išvengti šios maisto toksinės infekcijos, reikia kruopščiai valyti ir plauti po tekančiu vandeniu konservavimui ruošiamas daržoves, grybus bei mėsą, gyvulių žarnas, naudojamas dešroms, skilandžiams gaminti. Konservavimui reikia naudoti pakankamai daug rūgšties, druskos ar cukraus. Paruoštus konservus, rūkytus, vytinamus mėsos gaminius laikyti ne aukštesnėje kaip +100 C temperatūroje. Nereikėtų valgyti konservų, kurių dangtelis išsipūtęs, mėsos ar dešrų, jei pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas.

Kablys.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Iš Kauno marių žvejai traukia pasiligojusias žuvis: specialistas sako, kad problema tik gilės (1)

Kauno mariose žuvis gaudantys žvejai jau kurį laiką stebisi užkimbančiais laimikiais....

Mėgėjų žvejybos leidimai: kas ir kokį turi įsigyti?

Įsibėgėjant vasarai vis daugiau poilsiautojų nutaria išbandyti mėgėjų žvejybą , todėl...

Tinklais prekiavęs pažeidėjas sulaukė aplinkosaugininkų: laukia nemenka bauda

Savaitgalį Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai...

Selemonas Paltanavičius apie užtvankų žalą gamtai: turime pripažinti, kad buvo padaryta klaidų

„Sunku patikėti, tačiau kažkada Nemunas buvo pagrindinė mūsų krašto lašišų nerštavietė....

Pasakė, ką daro su konfiskuotomis žuvimis: yra du keliai

Sulaikę neteisėtai žvejojančius asmenis, aplinkosaugininkai dažniausiai randa ir žuvų. Jei...

Top naujienos

Zelenskis įspėjo NATO lyderius: arba skubi pagalba Ukrainai, arba jums teks kariauti su Rusija Zelenskis: į Lietuvą Rusija žiūri kitaip

Prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pareiškė NATO lyderiams, kad kovojant su Rusijos...

Štai kokį turtą valdo didžiųjų miestų merai: Matijošaitis praturtėjo dar labiau, paviešinta Šimašiaus sutuoktinės deklaracija (1)

Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) paskelbus turto deklaracijų duomenimis už 2021 metus,...

Anušauskas: NATO vadovai patvirtino sprendimą dėl Aljanso brigadų rytiniame sparne papildyta

NATO šalių vadovai Madride trečiadienį patvirtino ketinimus rytiniame Aljanso sparne,...

Grybauskaitė CNBC prabilo apie Kaliningradą: Putinas gąsdina Lietuvą, bet mes jau jų nebijome (7)

Kadenciją baigusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė interviu televizijai CNBC dar kartą...

VMI skelbia turto deklaracijas: formaliai – Seime tik du milijonieriai (6)

Pažvelgus į Valstybinei mokesčių inspekcijai ( VMI ) už 2021 metus pateiktas Seimo narių turto...

NATO viršūnių susitikimo fone – pareiškimas iš Rusijos: žinojome, ko tikėtis (1)

Maskva trečiadienį pareiškė, kad Madride vykstantis NATO viršūnių susitikimas įrodo, jog...

Nausėda NATO viršūnių susitikime: penki žingsniai Rusijai sustabdyti

Rusija išliks ilgalaike karine grėsme NATO , todėl Aljansas privalo imtis būtinų priemonių...

Karas Ukrainoje. Ukraina ruošiasi galimam puolimui iš Baltarusijos: grėsmė gana didelė okupantai planuoja referendumą dėl Chersono prijungimo prie Rusijos (11)

Rusijos atakos, pareikalaujančios ir žmonių gyvybių, Ukrainoje nesiliauja – vėl apšaudyti...

Draudikai įvardijo, kur Vilniuje po lietaus važiuoti automobiliu pavojingiausia

Vilniečiai tikriausiai dar puikiai prisimena po kiekvieno smagesnio lietaus atsirasdavusį Narbuto...

Delfi PliusDalia Daškevičiūtė

Saugumas, slaptumas ir kiti bandymai knisti protą: Chmieliauskas paaiškino, kaip suprasti, kodėl rusų tauta tyli

Socialinis laikas yra žymiai svarbesnis nei tai, kurioje barikadų pusėje tu esi. Tuo įsitikinęs...