Keliaujant šiltuoju metų laiku (gegužės – rugsėjo mėn.), kuomet oro temperatūra net ir naktimis retai nukrinta žemiau nulio, kuprinės turinys bus labai panašus. Kadangi leistis į solo keliones nerekomenduočiau nei Lietuvoje, nei, juo labiau, kalnuose, abiem atvejais aptarsime keliavimą 3–4 žmonių grupėje.

Pradėsiu nuo sąrašo būtiniausių asmeninių daiktų, kurie turėtų būti kiekvieno žygeivio kuprinėje.

Drabužiai. Esminis dalykas, kurį reiktų žinoti apie drabužius kelionėje yra tai, kad jie turi būti lengvi, patvarūs, greitai džiūstantys ir reikalautų kuo mažiau priežiūros. Ilgoje kelių savaičių kelionėje greičiausiai neišvengsite drabužių skalbimo, tačiau kelių dienų išvykoje tikrai galima apsieiti be to. Kraudamiesi drabužius į kuprinę prisiminkite, kad visa tai turėsite neštis ant kupros, tad įvertinkite norimo komforto ir nešamo svorio santykį. Žinoma, visą kelionę galima įveikti ir su vienu komplektu drabužių, tačiau net ir tokiu atveju rekomenduočiau turėti vakarui / nakvynei skirtą aprangos komplektą, kad į miegmaišį netektų lįsti purvinais ir šlapiais drabužiais.

Pasiruošti visoms žygyje galimoms oro sąlygoms vargu ar įmanoma, todėl žygiuose turimi drabužiai dažnai dėvimi keliais sluoksniais. Teisingas drabužių „sluoksniavimas“ ant kūno ne tik padės saugoti šilumą, bet ir užtikrins komfortą sunkiame žygyje. Taigi, nuo pradžių:

Striukė. Kelionėms šiltuoju sezonu rekomenduočiau ploną, lengvą, atlaikančią bent 10 000 mm kritulių striukę. Ne mažiau svarbus striukės parametras bus ir jos kvėpavimas. Dauguma šiuolaikinių membraninių striukių puikiai garina viduje susikaupusią drėgmę, o jūs keliaudamas net ir šiltą dieną nesijausite sukaitęs, tačiau tokia striukė puikiai apsaugos nuo lietaus ar vėjo. Šiltesnė striukė gali būti komfortiškesnė vakaro metu, tačiau keliauti su ja nešant kuprinę dažniausiai bus per šilta.

Asociatyvi nuotr.

Kelnės. Trumpai kelionei jums reikės bent dviejų porų kelnių. Vienoms sušlapus turėsite kuo persirengti, be to, vakarais nusiprausus labai malonu persivilkti į švarius sausus drabužius. Kelnes rinkitės pilno ilgio, nevaržančias judesių. Iš sintetinio pluošto pasiūtos kelnės bus lengvesnės, greitai džiūstančios. Jei neketinate įsigyti specialių kelionėms skirtų drabužių, juos žygyje gali pakeisti sportinė apranga, pavyzdžiui, plonos „treninginės“ kelnės, tačiau jos greičiau dėvisi, lėčiau džiūsta ir dažnai yra perpučiamos vėjo ar lengvai permerkiamos lietaus, tad esant vėsesniam orui su jomis keliauti nebus taip malonu. Nesirinkite kelionei sunkių džinsinių ar kitokių medvilninių kelnių. Sušlapusios jos vargiai išdžius iki kelionės galo. Nerekomenduočiau žygio metu naudoti šortų – tokia apranga didins sužeidimo tikimybę, o keliaujant kalnuose bus sunku išvengti neigiamo saulės poveikio.

Šiltas drabužis. Tinkamiausias drabužis žygiui bus sintetinės (flisinės) medžiagos džemperis ar švarkas. Puikiai tam tiks ir lengva pūkinė striukė ar liemenė. Tačiau nesirinkite vilnonių ar kitų natūralaus pluošto audinių. Dauguma jų bus sunkūs ar lėtai džiūstantys.

Marškinėliai. Rekomenduočiau ilgomis rankovėmis ar bent dalį rankos dengiančiomis rankovėmis. Nesirinkite marškinėlių su petnešėlėmis, giliomis iškirptėmis ar trumpu juosmeniu. Nuotraukose gal ir atrodysite gražiai, tačiau nešti kuprinę su tokiu drabužiu bus kančia. Atviros rankos nebus apsaugotos nuo krūmų ar medžių šakų braižymo, atidengti pečiai kentės nuo saulės radiacijos ar kuprinės petnešų. Marškinėlių skaičius, kurį pasiimsite į kelionę, priklauso nuo jūsų komforto ir švaros pojūčio, tačiau 4–5 dienų kelionei rekomenduočiau turėti bent 2–3. Vieni bus skirti žygiui, kiti – vakaro poilsiui ir miegui. Marškinėliai bus jūsų apatinis drabužių sluoksnis, tad esant šaltesnėms oro sąlygoms, o taip pat žmonėms mėgstantiems šilumą, rekomenduočiau į kelionę pasiimti termo drabužių komplektą.

Apatiniai drabužiai. Žygio metu patogus drabužis yra sportiniai (kompresiniai) apatiniai. Keliaujant su jais mažiau vargsta raumenys, mažesnė nuotrinų tikimybė. Vakarais būtinai persimaukite lengvesnius, kvėpuojančius apatinius. Kiek pasiimsite jų į kelionę – taip pat jūsų komforto ir švaros pojūčio klausimas.

Kojinės. Tikrai ne sunkiausias kelionės „drabužis“, tad trumpai kelionei rekomenduočiau turėti po porą kiekvienai žygio dienai. Su švariomis sausomis kojinėmis ne tik jausitės maloniau, bet ir apsaugosite savo kojas nuo nuotrynų ar pūslių.

Kepurė, skarelė (kaklaskarė) ir pirštinės. Taip pat nedaug vietos užimantys, tačiau labai naudingi žygio daiktai. Kaklaskarė gali būti puikus aksesuaras apsaugantis tiek nuo saulės spindulių, tiek ir nuo vėjo ar drėgmės. Pirštinės bus reikalingesnės keliaujant kalnuose, kur gali tekti remtis į aštrius ar nepatogius paviršius. Lietuvoje šiltuoju metu laik, jos beveik nereikalingos.

Lengvi batai poilsiui. Tiks bet koks lengvas, greitai džiūstantis apavas. Tai gali būti lengvi sportbačiai, Crocs‘ų tipo šlepetės ar pan. bateliai. Jie puikiai pasitarnaus brendant per upę ir bus tikra kojų atgaiva vakare išsimovus iš sunkesnių žygio batų.

Kaip supratote, pagrindiniais kriterijais drabužiams yra jų lengvumas ir greitas džiūvimas! Plačiau apie atskiras drabužių grupes papasakosiu jau netrukus.

Miegmaišis. Žinodami savo komforto ir šilumos poreikį rinkitės tokį, kuris tiktų keliavimo sąlygoms. Svarbu, kad jis nesvertų daugiau nei 2 kg – tebūnie tai esminis jo kriterijus jūsų kelionių pradžioje. Kaip išsirinkti miegmaišį tinkantį jūsų keliavimo būdui, papasakosiu artimiausiu metu.

Asociatyvi nuotr.

Kilimėlis. Ant jo ne tik miegosite, bet galėsite prisėsti poilsio metu. Ar rinksitės pripučiamą, savaime prisipučiantį ar klasikinį išvyniojamą kilimėlį taip pat priklauso nuo jūsų komforto poreikio. Esminiais kilimėlių pasirinkimo kriterijais reiktų laikyti jų dydį, svorį ir šilumą, bet detaliau apie juos – kitame straipsnyje. Dabar paminėsiu tik tiek, kad pripučiami kilimėliai paprastai būna komfortiškesni, bet jie ir sveria daugiau bei yra brangesni už klasikinius.

Maisto įrankiai ir indai. Taupant vietą ir svorį rekomenduoju pasiimti vieną maisto įrankių / indų komplektą, kurio tikrai pakaks.

Peilis. Svarbu – lengvas. Rekomenduočiau rinktis atlenkiamą nedidelių gabaritų (ašmenys iki 10 cm) peiliuką. Grupėje peilį gali turėti kas antras dalyvis, taip sutaupysite brangų svorį, o pasidalinti šiuo įrankiu tikrai galima.

Šaukštas. Žygyje – universaliausias valgymo įrankis. Iš specialaus plastiko gaminami šaukštai yra lengvai plaunami, lengvi ir patvarūs, tad rekomenduočiau rinktis būtent tokį.

Dubenėlis. Maždaug 0,5–1 litro talpos puikiai tiks tiek sriubai, tiek ir košei ar kitiems patiekalams valgyti.

Puodelis arbatai ir kitiems skysčiams. Tinka visi neskylantys ir nedūžtantys puodelių tipai. Mėgstantys gerti karštus skysčius mieliau renkasi termosinius puodelius. Nors jie ir ženkliai sunkesni, tačiau ilgiau išlaiko šilumą, tad karštu gėrimu galėsite mėgautis neskubėdami. Didesnės talpos puodelis gali pasitarnauti ir kaip gertuvė žygio metu, tačiau svarbu, kad jis būtų pagamintas iš karščiui atsparių medžiagų, jeigu iš jo gersite karštą arbatą.

Prožektorius. Dėl patogumo žygiuose rekomenduočiau naudoti ant galvos tvirtinamus „ciklopo“ tipo prožektorius. Tuomet turėsite laisvas darbui rankas. Jeigu žygyje planuojate keliauti ir tamsiu paros metu, būtinai turėkite atsargines baterijas.

Asociatyvi nuotr.

Asmens higiena. Rankšluostis, dantų šepetėlis ir prausimosi priemonės (pastarąsias galima išsidalinti bendrai, visai grupei).

Kiti, mažiau svarbūs, tačiau būtini daiktai:

Akiniai nuo saulės. Jeigu Lietuviško žygio sąlygomis dar būtų galima apsieiti be jų, tai keliaujant kalnuose ryški saulė ar atspindžiai nuo sniego ar panašių paviršių dažnai akins ir gadins akis. Saugokite jas. Keliaujant Lietuvos miškais akiniai puikiai apsaugos jūsų akis nuo ne tyčia bendražygio užkabintos krūmo šakos ar pan...

Tualetinis popierius. Sveria išties nedaug, o komforto ir teigiamų emocijų suteikia daug. Jis tiks ir riebių valgymo indų valymui. Tik būtinai supakuokite jį į kelis neperšlampamus / užspaudžiamus maišelius – sušlapęs tualetinis popierius neturės jokios vertės viso likusio žygio metu.

Asmeniniai vaistai. Kelionėje rekomenduojama paskirti „gydytojo“ pareigas vienam iš žygio grupės dalyvių, kuris turės visus būtinus kelionei vaistus (apie tai kaip susikomplektuoti žygio vaistinėlę – sekančiuose straipsniuose), tačiau kiekvienas dalyvis turėtų su savimi turėti pleistrą ir asmeninius, tik jam reikalingus medikamentus (jeigu toks poreikis yra).

Asociatyvi nuotr.

Bendras grupės kelioninis inventorius:

Keliaujant 3–4 žmonių grupėje turėsite ir bendro inventoriaus. Visų pirma – palapinė. Kaip išsirinkti Jūsų kelionių būdui tinkamą palapinę papasakosime tolimesniuose šios rubrikos straipsniuose, tad dabar tik paminėsiu, kad kelioninė palapinė turėtų būti su prieangiu, kuriame susidėsite daiktus, kuprines.

Kelioninio maisto ir karštų gėrimų ruošimui jums bus reikalinga dujinė ar skysto kuro viryklė (kaip išsirinkti tinkamiausią – taip pat kitose mūsų straipsniuose) bei puodai maisto gamybai.

Kelionės – žygio maistas. Lengvai negendantys, patogūs vartoti ir mažai vandens savyje turintys produktai. Būtent apie maistą ir jo paruošimą ir komplektavimą kelionei bus sekantis mūsų straipsnis.