Paklotukų šiais laikais gaminama įvairių – savo asortimente jų bent po kelis turi kiekvienas save gerbiantis gamintojas. Tad rinktis tikrai yra iš ko, jei žinai ko nori. Pabandysiu pasidalinti savo patirtimi, kada, kokiose sąlygose kuris yra geriau.

Pradėkime nuo to, jog turistiniai patiesaliukai paprastai būna dviejų rūšių. Poroloniniai ir pripučiami, kitaip dar vadinami „savaime prisipučiantys“. Jeigu keliaujant jūsų pernelyg neriboja su savimi pasiimamų daiktų tūris – pavyzdžiui, važiuojate į žygį ar iškylą savo automobiliu, ar nešatės nedaug daiktų, drąsiai galite rinktis poroloninį patiesaliuką – kilimėlį.

2 poroloniniai paklotukai su kitais daiktais, pritvirtinti prie kuprinės

Jis yra palyginti pigus (kainuoja nuo kelių iki keliolikos eurų), jūs jo nepradursite ir nepradeginsite. Jeigu turite šunį – nereiks bijoti, kad kilimėlio užšokęs keturkojis draugas jį pradurs savo nagais. Kitaip tariant, turint tokį kilimėlį nereikia dėl jo per daug sukti galvos. Tik reikia prisiminti, kad renkatės paklotuką nakvojimui šaltuoju metų laiku, jis neturi būti labai plonas.

Vienintelis poroloninių kilimėlių trūkumas yra tai, jog jie nėra kompaktiški – užima daug vietos. Todėl keliaujant didesnius atstumus pėsti ir viską tempiant ant pečių visgi geriau yra pripučiami „kilimėliai“.

Poroloninis patiesaliukas

Pripučiami kilimėliai (dar vadinami savaime pripučiantys) skiriasi savo storiu, oro vožtuvo (ar vožtuvų) konstrukcija. Ir žinoma, svoriu ir kaina.

Pats paprasčiausias, pigiausias (parduotuvėje kainuoja 30–35 eurus) ir reikia pasakyti – mano mėgiamiausias ilgiems pėsčiųjų žygiams su nakvyne gamtoje paklotukas yra vienas plonesnių – 2,5 cm storio kariškas gaminys, turintis 1 atsukamą vožtuvą. Šis paklotukas yra labai kompaktiškas, lengvas. Paruošti jį naudojimui labai paprasta: Ištiesi visu ūgiu lygioje vietoje, atsuki vožtuvą ir palieki 15-20 minučių. Per tą laiką jis prisipučia pats. Tada patikrini, ar tenkina patiesaliuko kietumas. Jeigu norėtųsi kietesnio – dažniausia užtenka porą sykių gerai jį pūstelti su burna, ir jis įgauna reikiamą standumą. Žinoma, jeigu nesinori laukti, kol paklotukas „prisipūs“ pats – galima jį pripūsti su burna iškart.

Kalbant apie šio ir visų pripučiamų paklotukų minusus, reikia turėti omenyje, kad toks kilimukas nėra atsparus medžio šakom ir kitiems aštriems daiktams. Saugoti reiktų jį ir nuo šuns nagų. Jeigu žygio metu murktelsite į kokią pelkę ar nešamas patiesaliukas bus „skalbiamas“ lietus – jis „prigers“ drėgmės ir nebus lengva jį išdžiovinti. Ypač pavojinga yra tokį paklotuką džiovinti prie laužo – vėjo atnešta laužo žarija nesunkia gali jį pradeginti. Tad reziumuojant – jeigu keliaujate Lietuvoje ir ruošiatės gamtoje nakvoti vieną ar dvi naktis, tokio paklotuko jums turėtų visiškai pakakti. Bet jeigu ruošiatės keliauti kažkur toliau, į užsienį, į kalnus ar ruošiatės nakvoti daugiau naktų – reikia kiek rimtesnio paklotuko.

Tęsinį žiūrėkit vaizdo reportaže.