Kaip pranešė Žuvininkystės tarnyba, didžiausias kiekis žuvų, įvertinus regionų vandeningumą, išleistas pietų ir rytų Lietuvoje. Vakarinės šalies pusės vandens telkiniai praturtinti lydekomis ir unguriais.

Šiemet į mokslininkų rekomenduojamus vandens telkinius jau išleista 141 tūkst. lašišų, 178 tūkst. šlakių, 210 tūkst. margųjų upėtakių, 1,4 mln. sterkų, 4,8 mln. vėgėlių, virš 2,4 mln. lydekų ir tūkstantis žymėtų aštriašnipių eršketų metinukų.

Šiais metais po trejų metų pertraukos į giliavandenius ežerus išleista apie milijonas seliavų. Pasak departamento, anksčiau mokslininkų nuomonės dėl dirbtinio sykinių žuvų veisimo išsiskirdavo, buvo manančių, kad šių žuvų populiacija sugebės atsistatyti natūraliai.

Tačiau, įvertinus didėjantį poledinės žūklės mėgėjų skaičių, susirūpinta, kad jų ištekliai greitu metu gali išsekti. Lietuvos vandenys papildyti ir Vištyčio sykais – jų išleista 400 tūkstančių.

Įgyvendindama 2016–2022 metų projektą „Europinių ungurių išteklių atkūrimas Lietuvoje“, Žuvininkystės tarnyba šiemet tęsė ungurių išteklių atkūrimo šalyje darbus.

Šių metų vasarį stiklinės stadijos europiniai unguriai specialiose dėžėse buvo atgabenti iš Prancūzijos. Žuvys kurį laiką buvo karantinuojamos, sukurtos specialios sąlygos joms paaugti ir sustiprėti. Po kelių mėnesių rekordinis kiekis – 1,7 milijono – ungurių išleisti į Lietuvos ežerus ir upes.

Pasak žuvininkų, didelis dėmesys skiriamas retų ir nykstančių žuvų rūšių išteklių atkūrimui. Tokios žuvys kaip skersnukis Lietuvos vandenyse baigia išnykti, dedamos pastangos, kad jų populiacijos šalies vandens telkiniuose būtų atkurtos. Ūsorių ir kiršlių išteklius būtina taip pat palaikyti dirbtiniu veisimu.

Per 12 metų į šalies vandens telkinius išleista virš 140 milijonų apie 20 rūšių žuvų. Tyrimai rodo, kad reprodukcinio amžiaus sulaukia iki 10 proc. dirbtiniu būdu išveistų lašišų, tuo tarpu laukinių lašišų – vos procentas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją