Pasak L. Jonausko, tokia situacija kartojasi nuolat, todėl būtina kuo nuodugniau ištirti priežastis, kad jos būtų pašalintos.

„Šiais metais vėl gaunu daugybę nuotraukų su Kauno mariose nugaišusiomis žuvimis ties Girionimis, Zuikine, Vaišvydava. Staigus žuvų gaišimas Kauno mariose pavasario ir vasaros metu fiksuojamas jau nuo 2016 metų. Randama pusšimtis ir daugiau nugaišusių žuvų, tačiau priežastis kaskart lieka nenustatyta. Tikiuosi, kad Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai šį kartą atliks išsamius vandens, aplinkos tyrimus ir nustatys priežastį“, – teigia L. Jonauskas.

Seimo narys mano, kad toks žuvų kritimas gali būti ir dėl taršos į Kauno marias patenkančios iš žemės ūkio.

„Pavasarį suaktyvėja laukų purškimas įvairia žemės ūkio chemija, piktnaudžiaujama ja. Negalima atmesti, kad trąšos, įvairūs herbicidai iš dirvožemio su lietaus vandenimis patenka ir į Kauno marias, taip ne tik užteršdami vandenį, bet ir marindami žuvis. Fosforo, azoto junginiai, patekę iš žemės ūkio į vandenis sukelia dumblių vešėjimą, dėl kurio masiškai ima dusti žuvys. Praėjusiais metais dėl masinio žuvų gaišimo Kuršių mariose atlikti tyrimai rodė, kad žuvų kritimas galėjo prasidėti dėl intensyvaus vandens žydėjimo, tačiau tikrosios priežastys nebuvo nustatytos“, – sako L. Jonauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją