Akiniai poliarizuotais stiklais prieš gerą dešimtmetį buvo museline meškere žvejojančių meškeriotojų aksesuaras, tačiau labai greitai jų privalumus įvertino spiningininkai, nes tokie akiniai puikiai padeda iki tam tikro gylio regėti po vandeniu kaip sakalui – jais galima žvalgyti dugno reljefą, sekti masalo eigą, stebėti žuvies kibimą. Poliarizuoti akiniai – ne mados dalykas. Kai saulė skliaute spindi ryškiai, šis žvejo aksesuaras labai praverčia – gali nevargindamas akių sekti masalą, dugninės sargelį.

Poliarizacijos efektas

Kodėl žvelgdami į skaidrų vandenį daug geriau matome, kur po vandeniu kerplėšos, žolynai, akmenys, o įkyrus saulės zuikučių žaismas ant raibuliuojančio vandens tampa ne toks įkyrus, jei nosis pabalnota specialiais akiniais, kurių stiklai padengti poliarizaciniais filtrais? Nevartojant fizikos terminų, šitai paaiškinama taip – poliarizaciniai filtrai nepraleidžia nuo vandens atsispindėjusių šviesos blyksnių. Dėl šio efekto akys nevargsta, o meškeriotojas gali matyti, kas dedasi po vandeniu. Žūklei naudojamų akinių poliarizaciniai filtrai padaryti taip, kad atkerta tą šviesos bangos dalį, kuri sklinda lygiagrečiai su vandens paviršiumi. O būtent jie yra tie saulės zuikučiai, kurie mirgėte mirga akyse. Poliarizacinis efektas stebint žuvis, masalo eigą, dugno sandarą apima 15-25 kv. m plotą aplink meškeriotojo užimtą žūklavietėje poziciją, o nuo pernelyg ryškios šviesos akys apsaugomos tol, kol dėvite akinius.

Nosis ir modelis

Net ir pačių pigiausių akinių poliarizacinis efektas yra 100 proc. Tą kiekvienas nesunkiai gali patikrinti: vienais akiniais balnojate nosį, o kitus laikote priešais save taip, kad auselės būtų atgręžtos į priešingą nuo jūsų pusę. Tada antruosius akinius pasukate 90 laipsnių kampu. Jei regos laukas taps beveik tamsus, tai poliarizacinis efektas idealus.

Bet žvejui reikia ne vien poliarizacinio efekto, bet ir geros akinių konstrukcijos, todėl geriau rinktis brangesnį modelį, nes jie gaminami iš labai gerų medžiagų ir yra praktiškai amžini, jei bus laikomasi nesudėtingų naudojimosi taisyklių. Jų auselės sukonstruotos taip, kad net ir atsisėdus ant akinių, nelūžta. Tokių akinių neveikia nei šaltis, nei kaitra. Rėmų konstrukcija pritaikyta prie antropologinių įvairiuose žemynuose gyvenančių žmonių ypatybių. Juk vienokie akiniai geriau tiks kino, o kitokie – lietuvio nosiai! Kiekvienam gerai žinomas klasikinis akinių modelis – apvalūs stiklai geležiniuose rėmeliuose su spyruokliuojančiomis auselėmis.

Akinių dizaineriai tvirtina: kiek pasaulyje yra žmonių, tiek turi būti ir akinių modelių, bet svarbu ne vien tai – akiniai, skirti žūklei, turi būti sukonstruoti taip, kad akys būtų apsaugotos nuo kenksmingo efekto. Klasikinių akinių stiklai yra išdėstyti vienoje plokštumoje, tad užtenka tik pasukti galvą taip, kad saulė šviestų iš šono, ir poliarizacinis akinių efektas taptų lygus nuliui. Akiniai, kurie skirti žūklei, turi būti įrėminti taip, kad ir šonai būtų pridengti poliarizuotais stiklais arba gaubtukais (oda, medžiaga, plastikas), kad spinduliai nespigintų iš šono.

Antra, renkantis akinius patartina rinktis tokią stiklų formą, kuri geriausiai pridengia akis, bet kartu neriboja regos lauko. Modelių įvairovė didelė ir galima rasti tokius akinius, kurie geriausiai atitiks jūsų veido sandarą. Dabar bene labiausiai populiarūs yra akiniai su apvaliais stiklais, iš šonų apgaubti odos snapeliais, kurie beveik priglunda prie veido odos. Tokie gaubtuvai parduodami ir atskirai, juos galima pritvirtinti prie bet kokio klasikinio modelio rėmų. Ši papildoma detalė patogi ir tuo, kad oda apgaubia akinių balnelį. Tai ypač patogu šaltyje, nes nuo plastiko arba metalo, iš kurių pagaminti rėmeliai, nosis labiau šąla. Odinis akinių balnelio apsodas geras ir tuo, kad šiltu oru akiniai neslysta nuo nosies, kai išmuša prakaitas.

Patartina renkantis akinius priderinti juos prie kepurės ar skrybėlės, kuri dėvima žūklėje. Būtina laikytis vienos taisyklės – kepurė turi būti su snapeliu, kad į akinių stiklus neįspįstų šoniniai saulės spinduliai. Tokio apšvietimo efektas yra tolygus tam, kuris apakina automobilistą, kai šviesa krinta ant stiklo iš šono ir kiekviena dulkelė ant paviršiaus spindi taip akinamai, jog pro stiklą nieko nematyti. Kepurės snapelis apsaugo žveją nuo tokių netikėtumų.

Dabar gaminami specialūs akinių modeliai be auselių, bet užtat su specialiu segtuku, kuriuo galima juos prisegti prie kepurės snapelio. Tai labai patogi konstrukcija, nes akiniai per kaitrą tampa gana nemaloni našta, jei tik jų rėmeliai yra bent kiek nepatogūs. Poliarizuotus akinius, kurie tvirtinami prie kepurės snapelio, galima atlenkti taip, kad jie priglustų prie snapelio, kai nereikia jais naudotis. O to prireikia gana dažnai, pavyzdžiui, rišant pavadėli, keičiant masalą ir t.t.

Meškeriotojams, kurie nešioja akinius regai pagerinti, reikalingi specialūs akiniai, bet yra ir kita išeitis – gaminami savotiški pensnė, kurie prisegami prie nešiojamų akinių rėmelio. Tiesa, yra vienas nepatogumas, nes toks pensnė neapsaugo akių nuo šoninių spindulių. Išeitis netruko atsirasti, nes akinių gamintojai pasiūlė poliarizuotus akinius, į kurių vidų įmaunami akiniai su dioptrijomis. Vienintelis sunkumas tas, kad keturis stiklus patartina labai kruopščiai valyti. Bėda nedidelė, nes poliarizuotus akinius vis tiek patartina valyti prieš žūklę, po lietaus, pasivaikščiojus dulkėtu keliu, o tam tikslui reikia naudoti specialias servetėles bei preparatus, kurie apsaugo stiklus nuo taršos ir rasojimo.

Spalva ir funkcijos

Dažniausiai poliarizuoti akiniai yra pilkos spalvos. Tai – bazinė poliarizacinių filtrų spalva, kuri reiškia, jog akinių poliarizacinis efektas praktiškai – 100 proc. Akiniai su pilkos spalvos stiklais sudaro didžiąją dalį šių gaminių asortimento (beje, nuo pigiausių iki brangiausių). Tokie akiniai yra efektyvūs intensyvaus apšvietimo sąlygomis.

Kitos spalvos poliarizuoti stiklai gaminami tik specializuotiems akiniams. Pirmiausia, skirtiems žūklei. Populiarūs yra akiniai su rudais stiklais, kuriuos vertina spiningininkai. Tamsiai rudi stiklai skirti žvejoti labai saulėtu oru. Tamsiai žali akiniai iš pradžių buvo gaminami golfo mėgėjams, nes jais naudojantis geriau žolėje matyti golfo kamuoliukas, bet netrukus juos pamėgo ramių tonų mėgėjai. O štai šviesiai geltoni ir geltoni akiniai, kurių poliarizacinis koeficientas yra mažesnis – tik 95 proc., rekomenduojami apsiniaukusiu oru ir prietemoje – matomumas pagerėja kelis kartus. Tamsiai geltonų akinių poliarizacinis efektas – 100 proc.. Geltonos spalvos akinius ypač vertina muselininkai, o kai kurie ekspertai tvirtina, jog naudojant geltonus poliarizuotus akinius galima beveik visada pastebėti upėtakio slėptuvę ir jos gyventoją.

Kai kas linkęs naudotis fotochrominiais akiniais. Jiems būdingas vadinamasis „chameleono efektas”. Pagal apšvietimą tokių akinių stiklai arba pašviesėja, arba patamsėja. Nors tokie akiniai gana brangūs, bet labai patogūs.

Raištelis ir futliaras

Kadangi patartina įsigyti pakankamai nepigų poliarizuotų akinių modelį, turint galvoje jų ilgalaikiškumą, tai išsyk reikia nusipirkti jiems tinkamą futliarą: odinį, kurio vidinė pusė zomšinė, arba kietą, dėželės tipo, su aksominiu įklotu. Akiniai nuo nosies nuslysta gana dažnai, o antra, juos reikia kur nors dėti, kai nenešiojami, todėl geriausia išeitis – grandinėlė arba gumelė su kilpelėmis galuose, kurios užmaunamos ant akinių auselių. Su tokia apsauga akiniai visada saugiai kabos ant krūtinės. Svarbu parinkti tokį gumelės arba grandinėlės ilgį, kad jis nekliudytų akinius nešioti.