Suduriami ar teleskopiniai?

Suprantama, kad pirmiausia mums reikia kelioninio koto. Puiku, jei turite galimybę investuoti į keletą skirtingų tipų, galių ir ilgių įrankius. Tačiau, manau didžioji dalis skaitytojų nori turėti vieną kelioninį meškerės variantą, kurį galėtų pasiimti į bet kurį pasaulio tašką.

Taigi, kelioninės meškerės būna trijų variantų: teleskopinės, suduriamos arba turinčios šių dviejų konstrukcijų kombinaciją. Kurios geresnės? Teleskopinės kelioninės meškerės yra pigesnės, kompaktiškesnės, tačiau turi kiek prastesnę „akciją“. Suduriamos kelioninės meškerės dažniausiai būna 4–6 dalių, yra patvaresnės, turi geresnę „akciją“, tačiau nėra tokios kompaktiškos.

Minėti kelionių meškerių „hibridai“ dažniausiai turi suduriamą rankeną, o kitos meškerės dalys būna teleskopinės. Visada yra gerai, kada kelioninio tipo meškerykočiai yra komplektuojami su kieto tipo tūbomis. Tačiau prieš pirkdami kelioninį kotą, būtinai išsimatuokite jo tūbos parametrus. Būtų puiku , jei ji tilptų į rankinį bagažą.

Parankiausias kelioninis žūklės įrankis: 2,70 m – 2,30 m ilgio spiningo tipo kotas, vidutinės galios, leidžiantis užmesti masalus iki 30–40 g. Su tokiu įrankiu iš bėdos galėsite užmesti ir lengvesnius spiningo masalus arba naudoti kaip plūdinę – dugninę meškerę. Tiesa, dar yra gaminami kelioninei spiningo ir muselinės meškerės kombinacijų variantai, kada pirmosios meškerės dalys su rankena yra atskiros, o viršutinės – bendros.

Kelionės muselinės meškerės - spiningo kombinacija

Ritė

Pati universaliausia kelionių metu yra neinercinio tipo ritė. Tik nesirinkite jos labai mažos. 3000 ar net 4000 dydžio ritė puikiai tiks. Šiais laikais net ir tokio dydžio ritės yra lengvos, o jų korpusai – kompaktiški. Turėdami didesnio skersmens būgnelį, galėsite užmesti toliau, naudoti storesnio skersmens valą ir turėti galios rezervą. Juk niekada negali žinoti, kur kelionių metu teks užmesti meškerę ir su kokia žuvimi susigrumti.

Valai ir masalai

Visada kelionių metu turėkite atsarginį ritės būgnelį su plonesnio ar storesnio skersmens valu. Universaliausias pasirinkimas – du ritės būgneliai su 0,18–0,20 mm skersmens monofilamentiniu ir pintu valu. Turėdami šias dvi valų rūšis turėsite galimybę prisitaikyti prie įvairiausių žūklės sąlygų.

O kaip su masalais? Puiku, jei galite sau leisti pusę kelioninio bagažo „paaukoti“ masalų dėžutėms. Tačiau įvairių kelionių metu neretai tenka būti labai kompaktiškiems. Todėl dažniausiai tenka viską sutalpinti į vieną nedidelė dėžutę. Į ją įsidėkite: vieną rutulio formos slankiojančią plūdę, išlaikančią apie 5 g, kelias skirtingo dydžio ir spalvų sukriukes, keletą silikoninių masalų su galvakabliais. Voblerius ir vartikles geriau palikite namie. Jie yra per daug griozdiški masalai kelionėms. Nepamirškite į dėžutę įsidėti keletos dydžių vienšakių kabliukų (10-2 nr.), segtukų su suktukais, kelis slyvutės formos svarelius (30–60 g.) Nepamaišys ir mažas skridinėlis fluorokarboninio valo bei keli plieniniai pavadėliai.