Žygio tipo batai

Tokio tipo batai ypač patogūs tada, kada nereikia klampoti per purvynus ar bristi iki juosmens į vandenį. Dažniausiai jie yra gaminami su įvairiausio tipo membranomis, nepraleidžiančiomis drėgmės, tačiau leidžiančiomis kojai „kvėpuoti“. Tokius batus yra pamėgę ne tik žvejai, bet ir medžiotojai. Jie gali būti su prailgintu arba įprastu aulu. Su žygio tipo batais galime įveikti tolimiausius atstumus ir jaustis patogiai visą žvejybos dieną. Deja, jie turi ir vieną trūkumą. Dažniausiai kokybiški tokio tipo batai kainuoja išties nepigiai.

Žygio tipo žvejybiniai batai

Guminiai arba iš „EVA“ medžiagos pagaminti botai

Tokius botus galime vadinti tikra žvejybos klasika. Jie gali būti gaminami įvairiausių ilgių ir viduje turėti įvairaus tipo įmautes, pagamintas iš sintetinių ar natūralių medžiagų. Šio tipo batai turi paprastą konstrukcija, nėra brangūs, juos lengva prižiūrėti ir nuplauti. Todėl su jais be baimės galime stovėti visą dieną dumble ir laukti lyno ar karoso kibimo.

Kai kurie guminių botų modeliai gali būti sulieti į bridkelnes, pagamintas iš „PVC“, neopreno ar „kvėpuojančių“, bet vandens nepraleidžiančių medžiagų.

Šiais laikais vis dažniau žvejybai skirti botai yra gaminami iš „EVA“ medžiagos. Ji taip „netraukia“ šalčio, kaip įprasta guma, todėl su batuose esančia šiltesne įmaute galime jaustis patogiai net ir spaudžiant minusiniai temperatūrai. „EVA“ medžiaga yra lengvesnė už gumą, todėl su iš jos pagamintais batais galime įveikti ir didesnius atstumus, nebijodami, kad po visos dienos „žygio“ kitą dieną kojų nepakelsime. Tiesa, „EVA“ medžiaga turi ir trūkumų. Ji yra mažiau atspari mechaninimas pažeidimams ir ne tokia lanksti, kaip įprasta guma.

Iš EVA medžiagos bagaminti botai ir guminiai botai, integruoti į PVC bridkelnes

Jeigu rinksitės iš įprastos gumos pagamintus botus ir ketinsite su jais žvejoti šaltesniuoju metų laiku, pavasarį arba rudenį, geriau ieškokite botų, kurie viduje turės neopreno ar į ją panašios medžiagos pamušalą arba įmautę.

Kitas variantas – pirkite vienu ar keliais dydžiais didesnius guminius botus, nei jums reikia ir maukitės neopreninę kojinę.

Jei ketinate su guminiais botais meškerioti žiemą, rinkitės iš dirbtinio kailio arba iš storo veiloko pagamintas įmautes.

Braidyti skirti batai

Tokio tipo batus būtinai turime nešioti kartu su braidymui skirtomis kelnėmis. Tai dar vienas šių laikų „stebuklas“, sukurtas meškeriotojams. Turėdami iš „kvėpuojančios“ medžiagos pagamintas bridkelnes ir pritaikytus braidymui batus, galime kuo puikiausiai visą dieną vaikščioti upelio pakrantėmis, reikalui esant įbristi ar atsisėsti – kad ir ant šlapios žolės. Toks kelnių ir batų duetas išties patogus žvejyboje: nejausime nemalonaus kondensato, besikaupiančio ant vidinių kelnių sienelių, o braidymui skirti batai, pagaminti pagal žygio batų pavyzdį, leis patogiai įveikti ne vieną kilometrą. Tiesa, šis duetas nėra be trūkumų. „Kvėpuojančias“ bridkelnes reikia ypač saugoti nuo mechaninių pažeidimų ir tinkamai išdžiovinti.

Batai skirti braidyti

Verta paminėti. kad žvejojant Lietuvoje, geriau rinktis braidymo batus ne su veltiniais, bet su guminiais padais turinčiais gan gilų protektorių. Tokie padai tiks vaikščiojant tiek smėlėtomis, tiek dumblėtomis upės ar ežero pakrantėmis. Veltinius padus derėtų rinktis žvejojant užsienyje, dažnai akmenuotose, pavyzdžiui, Skandinavijos ar Škotijos upėse.