Sakysit – ar verta tokiam daiktui skirti laiko? O kodėl ne? Juk būtent tokios kainos klasės rūbus perka ir dėvi dauguma žmonių, išeinančių į gamtą. Antra – būtent ilga rūbo eksploatacija iki galo ir atskleidžia jo trūkumus ir privalumus, tad tokius testus galima laikyti objektyvesniais, nei naujų rūbų vertinimas.

Pradėkime nuo pradžių – sudėkime visą informaciją apie šį drabužį.

Vertinamas drabužis: „Regatta great outdoors“ RML 154 bluzonas;

Paskirtis: Universalus (nespecializuotas) bluzonas, skirtas tiek būti gamtoje, tiek nešioti kasdien;

Sudėtis: 96 procentai poliesteris, 4 proc. elastanas. Išorė – softshell nemembraninė medžiaga, vidus – lengvas pašiltinimas (vadinamasis „pūkelis“);

Testavimo laikas: apie 1,5 metų intensyvaus dėvėjimo. Rūbas skalbtas apie 50 kartų;

Deklaruojama kilmės šalis: Kinija;

Kaina (naujo) parduotuvėje: apie 35–40 eurų;

Vertintojas: Armis

Vertinimo data: 2020 vasaris

Bluzonas „Regatta great outdoors“ RML 154

Drabužio aprašymas

Bluzonas buvo pirktas vaikščioti kasdien į darbą, manant, kad jis tiks ir lengviems pasivaikščiojimams parke su vaikais ir augintiniu bei retiems žygiams į mišką. Žodžiu, beveik visiems gyvenimo atvejams. Tam jį ir naudojau negailėdamas.

Šiltumas ir naudojimo sezonai. Kadangi mėgstu šilumą, šis bluzonas nepasirodė labai šiltas. Jeigu jį užsidėjus tiesiog ant marškinėlių ir daug nejudant, patogiai gali jaustis lauke, ypač vėjui pučiant maždaug 17–22 laipsnių temperatūroje. Jeigu judi daugiau, žinoma, komforto zona keliais laipsniais „pasislenka“ į mažesnę pusę. Kadangi naudoju, priklausomai nuo sezono, skirtingo šiltumo apatinius rūbus – bluzoną buvo patogu nešioti nuo kokio balandžio vidurio iki spalio.

Drėgmės garinimas. Kadangi softshell medžiaga pasižymi daug prastesnėmis drėgmės garinimo savybėmis, nei įvairios flisinės medžiagos, tai greit išsiaiškinau, jog šis bluzonas netinka greitesniam vaikščiojimui ar intensyvesniam judėjimui šiltesnę dieną (galbūt geriau tam tiktų gaminami tokie patys bluzonai be jokio pašiltinimo). Sušildavau ir rūbas nespėdavo taip greitai garinti prakaito – kurį laiką jausdavosi nemaloni drėgmė. Kita vertus, lyginant su membraninėmis striukėmis ir panašiais rūbais, šio rūbo „kvėpavimas“ yra tikrai geresnis ir dėl to juo vaikščioti vidutiniškoje temperatūroje, kokia paprastai būna pavasario pabaigoje, vėsesnę vasaros dieną ir rudens pradžioje yra visai neblogai.

Apsauga nuo vėjo. Šioje vietoje bluzonas viršijo visus lūkesčius – net ir pučiant tikrai stipriam vėjui, diskomforto nėra. Nuo vėjo saugo puikiai.

Bluzonas „Regatta great outdoors“ RML 154

Apsauga nuo kritulių. Verta pasakyti, kad softshell medžiaga apskritai nėra skirta žygiams per stiprų lietų. Tam yra striukės. Visgi, kol iš šios medžiagos pasiūtas rūbas yra naujas (bei vėliau, po daugelio skalbimų, apdorotas specialiomis medžiagomis) jis be didelio vargo sugeba susitvarkyti su valandą ar kiek daugiau trunkančiu vidutinio stiprumo lietumi, nekalbant jau apie dulksną. Kas, tiesą pasakius, dažniausiai visiškai patenkina kasdienius mieste gyvenančių žmonių poreikius. Ypač vykstant į darbą automobiliu ar išeinant su vaikais į kiemą ar parką pasivaikščioti ir pakliuvus į netikėtą liūtį. Kalbant apie apsaugą nuo drėgmės, bluzonas pasirodė puikiai – nepamenu, kad po nedidelio lietaus ar trumpam pakliuvus į liūtį būčiau likęs šlapias. Žinoma, prieš ėjimą ten, kur didelė tikimybė gauti lietaus, atnaujindavau jo apsaugą specialiomis impregnavimo priemonėmis.

Komforto jausmas. Bluzonas maloniai gulė prie kūno (galbūt dėl to švelnaus vidinio pūkelio), turbūt dėl to ir buvo taip dažnai nešiojamas. Antras malonus dalykas – rūbo elastingumas. Bluzonas dėl jo beveik nevaržo judesių, kas yra labai smagu. Šioje vietoje tikrai daug pliusų.

Kiti pastebėjimai. Nelabai patiko grubokas, agresyvus lipdukas, esantis ant rankovių, prie kurio kimba viskas iš eilės. Šis rūbas taip pat turi savybę sugerti į save kvapus, todėl, sakysim, pasėdėjus prie laužo ar rūkalių kompanijoje parsineši ir viso to „atminimą“. Kaip ir dauguma sintetinių rūbų, šis kombinezonas bijo ugnies ir jį reikia nuo jos saugoti. Tai pat, intensyviai dėvint, kai kur pradėjo išsipešioti siūlai. Na, dar norint išsaugoti maksimalias rūbų savybes, jam reikia naudoti gana brangias specialias priežiūros ir impregnavimo priemones. Daugiau trūkumų nepastebėjau.

Bluzonas „Regatta great outdoors“ RML 154

Privalumų yra daugiau. Be jau minėtų – malonaus dėvėjimo, elastingumo ir judesių nevaržymo, atsparumo vėjui ir iš dalies lietui – drabužis nesilamdo ir gerai išlaiko formą. Per tuos 50 skalbimų bei buvimą saulėje bliuzonas šiek tiek pabluko, bet, sakyčiau, minimaliai. Iš esmės, dar atrodo neblogai, o tai – tikrai geras rodiklis biudžetinės klasės drabužiui.

Gerai vertinu ir drabužio dizainą. Jis – šiuolaikiškas, turi gražių ir malonių akiai detalių, su juo atrodai stilingai.

Privalumai:

  • Maloniai gula prie kūno
  • Dėl elastingumo nevaržo judesių
  • Patikimai saugo nuo vėjo
  • Neblogai iš vidaus garina prakaitą
  • Apdorojus impregnavimo priemonėmis – saugo nuo neilgo intensyvaus ar ilgesnio nestipraus lietaus
  • Šiuolaikiškas dizainas
  • Ilgai dėvint beveik nepakeičia spalvos
  • Nesilamdo
  • Kainuoja nedaug

Trūkumai:

  • Ilgai naudojant šiek tiek išsipašo siūlai
  • „Geria“ į save kvapus
  • Bijo ugnies
  • Norint išlaikyti geriausias drabužio savybes, reikia naudoti specialias priemones
  • Drabužio detalė – rankovių lipdukas – galėtų būti pagamintas iš kokybiškesnės medžiagos

Išvados. Nors drabužis ir turi trūkumų, akivaizdu, kad savo kainos segmente tikrai yra neblogas pasirinkimas.