Visų pirma, reikia suprasti, kad 100 procentų vandens nepraleidžiantis audinys bus iš gumos ar PVC medžiagos pagamintas drabužis. Deja, intensyviau su tokiu rūbu pažvejoję ir suprakaitavę, pajusite nemalonų drėgnumo jausmą. Todėl aktyviam laisvalaikiui tokio tipo drabužiai nelabai tiks. Teks rinktis „kvėpuojančius“ ir po kažkiek laiko vis dėlto drėgmę praleidžiančius drabužius.

Ką reiškia skaičiai?

Dažniausiai audinio atsparumas vandeniui būna žymimas milimetrais vandens kiekio stulpe. Taigi, jei užrašas ant drabužio etiketės yra 10 000 mm, tai reiškia, kad paėmus aukštą stulpo formos talpą ir uždėjus ją ant drabužio, 2,5 x 2,5 mm plote, ir pradėjus pilti į jį vandenį, jis prasisunks pro audinį tada, kai viršys 10 000 mm (arba beveik 10 m) ribą stulpe.

Kvėpavimas taip pat žymimas panašiai: kiek per 24 valandas viename kvadratiniame metre audinys „išgarina“ susidariusio kondensato gramais. Taigi, 10 000 mm3 – 10 000 g, arba 10 litrų kondensato 1m2 audinio „išgarina“ per 24 val.

Kuo svarbios užklijuotos siūlės?

Ne mažiau už rūbo atsparumo vandeniui ir „kvėpavimo“ indeksus svarbus ir kitas žvejybinio viršutinio drabužio elementas – audinio medžiaga užklijuotos siūlės. Tik taip „apdirbtos“ siūlės nepraleis vandens. Jos gali būti užklijuotos iš vienos pusės arba iš abiejų. Todėl rūbas, turintis mažesnį atsparumo vandeniui indeksą, bet turintis užklijuotas siūles, nuo lietaus ar sniego jus apsaugos geriau nei tokių siūlių neturintis – paprasčiausiai pro jas nesisunks vanduo.

Kokį drabužį rinktis?

Viskas priklauso nuo to, kokiomis meteorologinėmis sąlygomis jūs žadate drabužį naudoti. Kaip elementarų pavyzdį galėtume pateikti tokias drabužių charakteristikas:

5000 mm – atsparumą turintys audiniai tiks trumpalaikiam lietui ir sausam sniegui.
10 000 mm – atsparumą turintys audiniai tiks neilgam lietui, sniegui.
20 000 mm – atsparumą turintys audiniai tiks stipriam, ilgalaikiam lietui ir šlapiam sniegui.

Technologijos

Įprasčiausi „kvėpuojantys“ ir, iš dalies, vandens nepraleidžiantys drabužiai bus padengti tam tikro tipo impregnantais. Kiti, aktyviam laisvalaikiui ir žvejybai skirti viršutiniai rūbai, bus gaminami su patentuotų technologijų medžiagomis, tokiomis, kaip „Gore – Tex“ membranos. Iš šio tipo medžiagų pagaminti drabužiai išties sugeba „iškęsti“ ekstremaliausias meteorologines sąlygas, deja, ir kaina jų yra nemaža.

Apibendrinimas

Jeigu jūs nežadate vykti į ilgas ekspedicijas ar keliones po kalnus ar taigas, kur smarkų lietų dažnai keičia sniegas, o žygio sąlygos yra atšiaurios, jums tikrai pakaks 10 000 mm ar net 5000 mm vandens atsparumo indeksą turinčių meškeriojimo apdarų. Bet jei jūs mėgstate ekstremalius pojūčius, keliones po atokiausius pasaulio kampelius bei žūklę per smarkų ir ilgalaikį lietų, teks investuoti į 20 000 mm ar net didesnį vandens atsparumo indeksą turinčius drabužius.