Pirmiausia, nori nenori turint membraninius outdoor tipo batus, teks įsigyti pora specialių priemonių. Vieną, skirtą membraninių batų valymui, kitą – impregnavimui. Paprastas batų tepalas, naudojamas įprastiniai avalynei čia tikrai netiks, nes jis turi savybę „užkimšti“ membranas ir drėgmės garinimo funkcijos nelieka.

„Regata Outdoors“ ir bet kuriems kitiems membranas turintiems batams prižiūrėti rekomenduojame kompanijos NIKWAX produkciją. Ji gamina daug valymo ir impregnavimo priemonių, skirtų tiek paprastai, tiek verstai odai, membraniniam tekstiliniams audriniu ir kt,. skirtų priemonių. Ant šių priemonių buteliukų yra lietuvių ir kitomis kalbomis užrašytos tikslios rekomendacijos, kaip jas naudoti.

Galime pasidalinti pagrindiniais principais:

  1. Grįžus iš – nuplauti purvą ir sušlapinti avalynės paviršių;
  2. Gerai suplakite valymui skirtos priemonės buteliuką ir spausdami buteliuko priekyje esančią kempinėlę, gausiai ištepkite valoma paviršių priemone;
  3. Jeigu batų paviršius dar vis tiek dar labai purvinas – šiek tiek pašveiskite jį nailoniniu šepečiu;
  4. Tada gerai nuplaukite švariu vandeniu;
  5. Apdorokite avalyne impregnuojančia priemone, purkšdami ją maždaug iš 5 cm atstumo. Nuvalykite jo perteklių;
  6. Leiskite batams savaime išdžiūti.

Labai svarbu mokėti tinkamai išdžiovinti avalynę. Bet kokius membraninius batus yra pavojinga džiovinti arti šilumos šaltinio – pvz. laužo ar labai karšto radiatoriaus. Geriau jau juos laikyti atokiau – drėgmė per kažkokį laiką vis tiek pasišalins. Bet koks staigus šildymas, juo labiau - besikartojantis daugybė kartų tikrai trumpins jų tarnavimo laiką. O geri ir gerai prižiūrimi batai kainuoja ne pigiai ir gali tarnauti daug sezonų – verta juos saugoti.

Ar verkta pirkti dėvėtus batus?

Kai kurie žmonės, tikriausia norėdami sutaupyti, žyginių batų ieško vadinamose „second hand“ parduotuvėse ar bando įsigyti pagal skelbimus. Iš tiesų, už nedidelę kainą ten kartais galima rasti pakankamai prestižinių gamintojų pagamintų ir iš pažiūros nedaug dėvėtų batų. Tačiau daug kas nežino ar paprasčiausia nepagalvoja, kad batai, o ypač jų padas, irgi sensta. Tiek guma, tiek kitos medžiagos turi savybę su laiku kietėti ir prarasti savo gerąsias savybes – gerą sukibimą su paviršiumi, vadinamą „neslidumą“.

Šioje vietoje drąsiai galima rasti analogiją su automobilio padangomis. Todėl net jei ir pavyktų rasti visiškai nenunešiotu protektoriumi prieš kelis metus pagamintus, kad ir kažkada buvusius labai brangius ir labai kokybiškus batus- jie vis tiek savo savybėmis greičiausia gerokai nusileis pigesniems, bet visiškai naujiems outdoor batams. Nekalbant jau apie tuos, kurių padų protektorius yra pastebimai nudėvėtas.

Antra dėvėtų batų problema yra ta, kad perkant tokius batus niekada nežinai, kaip juos prižiūrėjo ankstesnis savininkas. Jau minėjome, kad membranas turinti avalynė yra gana jautri priežiūra. Norint, kad ji tarnautų ilgai ir išlaikytų atsparumą vandeniui bei kvėpavimo savybes, reikia naudoti specialias priežiūros bei impregnavimo priemones, reguliariai ją valyti.

Jeigu ankstesnis batų šeimininkas, sakysime, skalbė batus skalbimo mašinoje, kurioje buvo likę minkštiklių – tokie batai nei „kvėpuos“, nei saugos nuo vandens. Ir kas bjauriausia – tą sužinosime tik juos įsigiję, nes prieš perkant to pamatyti neįmanoma. Tad dėvėta avalynę galima prilyginti loterijai. Kaip pasiseks.

Straipsnis parengtas konsultuojantis su parduotuvių tinklo „Great Outdoors“ specialistais – Gintare Staugaityte Naumoviene ir Arminu Adakevičiumi.