Tarptautinė tyrėjų ir žvejų komanda šią dygliauodegę rają Kambodžos Mekongo upėje sugavo, užregistravo ir paleido birželio 14 dieną.

„Reuters“ gautame vaizdo įraše matyti, kaip milžiniškas gyvūnas paleidžiamas į laisvę, jo kūne implantavus sekimo prietaisą. „Tai labai sujaudino, tai labai jaudinanti žinia, nes tai buvo didžiausia pasaulyje žuvis. Taip pat ši žinia pradžiugino, nes ji reiškia, kad šis Mekongo upės ruožas vis dar yra sveikas. Mes girdime daug istorijų apie visas Mekongo upės problemas, tačiau tai iš tikrųjų yra vilties ženklas, kad šios didžiulės žuvys vis dar gyvena Mekonge“, – sakė Nevados universiteto žuvų biologas Zebas Hoganas.

Jis pridūrė, kad ši žuvis pranoko ankstesnį rekordą, kuris priklausė 293 kg svėrusiam milžiniškam Mekongo šamui, kuris Šiaurės Tailande buvo sugautas 2005 metais. Didžiulei rajos patelei, kuriai dėl apvalios formos buvo suteiktas Boramy vardas, khmerų kalba reiškiantis „Menulio pilnatį“, buvo implantuotas akustinis prietaisas, leisiantis biologams stebėti jos elgesį ir plaukiojimo vietas.

„Ši didžiausia pasaulyje žuvis buvo pirmoji, kurią komanda paženklino ir paleido atgal į upę, o tai reiškia, kad ateinančius metus galėsime sekti jos judėjimą ir sužinosime daugiau apie dygliauodegių rajų gyvenimą. Milžiniškos gėlavandenės rajos nėra gerai ištirtos, apie jas beveik nieko nežinome, todėl tai yra reali galimybė gauti daugiau informacijos apie vieną didžiausių pasaulyje gėlavandenių žuvų“, – sakė Z. Hoganas.

Mekongo upės zonai gresia „pražūtingos ekologinės pasekmės“, savo pranešime spaudai nurodė ekspedicijos komanda, pridūrusi, jog yra pranešimų apie planus šios upės dalyje Kambodžoje statyti kelias hidroelektrinių užtvankas. Ekspertai taip pat atkreipia dėmesį ir į kitas problemas, kylančias šiai upei, įskaitant pernelyg intensyvią žvejybą ir plastiko atliekas.