Kęstutis Skrupskelis. Tiesa sakant, manau, kad karantinas sulėtino greitą gyvenimo tempą. Mažiau skubėjimo – daugiau laiko sau. Finansine prasme jis daugeliui smogė žemiau juostos, tačiau tuo pačiu ir, matyt, privertė susimąstyti apie skriejančiame laike primirštas vertybes.

Žinoma, karantinas paveikė ir mūsų įpročius ar dienos ritmą tiesiogiai. Ne išimtis ir alpinistai. Kadangi Lietuvoje neturim kalnų ar uolų, tinkamų alpinizmui, dauguma kalniečių Lietuvoje treniruodavosi laipiojimo salėse ant dirbtinių uolų ar tobulindavo savo techninius įgūdžius tam pritaikytose salėse. Deja, karantino metu užsidarė ir laipiojimo salės, o apie išvažiavimą treniruotėms į kalnus nėra net kalbos, nes visos ES sienos užvertos. Lieka treniruotės namie ir ant lauke esančių laipiojimo sienelių (tik, žinoma, iš anksto rezervavus tam laiką, kad vienoje vietoje tuo pat metu nesusirinktų daug žmonių).

Aš pats buvau įpratęs prie 2–3 treniruočių per savaitę režimo, tad, nors ir sunkiai, bet bandau jas prisiversti atlikti namuose. Laipiojimo sienelėmis treniruotes keičia įvairūs pratimai ant skersinio ar lygiagrečių, o alpinistinius techninius įgūdžius belieka lavinti išvažiavus į gamtą „kopiant“ į aukštesnius medžius. Visgi, tai – toli gražu ne tas pats.

Kęstutis Skrupskelis

Mano darbo ir hobio specifika lėmė tai, kad ir anksčiau nemažai laiko praleisdavau gamtoje, tad iš esmės keliavimas į gamtą išliko panašiame formate. Tiesa, laisvesnis darbo grafikas karantino metu nulėmė tai, kad trumpą rytinį šuns pavedžiojimą parkelyje dažniau iškeičiu į kelionę už miesto ir kelių valandų pasivaikščiojimą gamtoje.

Visgi, keliaudamas į viešas erdves ar gamtą, ten kur yra tikimybė sutikti žmonių, būtinai imuosi visų reikalingų apsaugos priemonių. Dėviu kaukę, kiekvieną kartą grįžęs namo plaunu rankas ar dezinfekuoju naudotus įrankius. Manau, kad tai turi daryti kiekvienas, visuomenės sveikata kaip niekada anksčiau dabar labai stipriai priklauso ir nuo kiekvieno mūsų.

O ką veikti į kalnus negalintiems iškeliauti ir šių kelionių pasiilgusiems žmonėms tikrai yra.
Galiu papasakoti, kad ir savo jau atliktus darbus.

Kęstutis Skrupskelis

Visų pirma, persižiūrėkite savo kelionių įrangą. Esu tikras, kad rasite ką reikia susitvarkyti: susiūti įplyšusią kelioninę striukės kišenę ar kuprinę, susiklijuoti žarijos pradegintą palapinę ar išsivalyti pajuodusį primusą (skysto kuro degiklį).

Atlikus šiuos darbus, dar viena rekomendacija alpinistams – turimos įrangos inventorizacija. Jeigu nebe pirmus metus keliaujate į kalnus, tikrai pažadu, kad nustebsite kiek visko prikaupėte ir net užmiršote turintys vieną ar kitą daiktą. Pasidarykite ir turimos įrangos sąrašą. Ateityje bus paprasčiau susigaudyti, ką turite sandėliuke. O galbūt kaip tik pamatysite ko trūksta. Dauguma outdoor parduotuvių dabar turi puikius pasiūlymus ar net 30 proc. nuolaidas siekiančius išpardavimus, tad siekiant įsigyti vieną ar kitą daiktą dabar – pats metas.

Kęstutis Skrupskelis

Puikus laikas ir išbandyti naują kelionių inventorių. Naujas miegmaišis, palapinė ar pan. taip ir laukia testo natūraliomis sąlygomis. Beje, oras Lietuvoje šiuo metu puikiai imituoja temperatūrinį režimą, kurį patirsite birželio mėnesį keliaudami po neaukštus kalnus ar liepą kopdami aukštesnių nei 3 km kalnų šlaitais. Šiltos dienos ir vakarais iki neigiamos temperatūros atvėstantis oras – tikrai puiki kalnų oro imitacija.

Jeigu šie darbai jau atlikti, platų treniruočių pasiūlymų spektrą, ypač skirtą laipiotojams uolomis, nesunkiai rasite interneto platybėse. Galiu pasidžiaugti, kad tokių treniruočių pasiūlymų lietuvių kalba teikia ir mūsų šalyje veikiančios laipiojimo salės. Pasidomėkite, galbūt rasite sau patinkančių.

Ilgos karantino dienos – puikus laikas „ištvermės“ treniruotėms. Nesvarbu, ar tai būtų ilgas lėtas bėgimas, ar žygis su sunkia kuprine paupių šlaitais, dabar – tikrai tas metas, kuomet galite rasti laiko ištvermės treniruotėms. Net ir profesionalaus sporto atžvilgiu dar mėnesį tikrai užtruksiantis karantinas (t.y., iki gegužės mėn.) – puikus laikas „ištvermei“ lavinti. Prieš kelionę į kalnus birželį ar liepos mėn. organizmas dar turės laiko pailsėti ir pilnai atsigauti, o įdirbis tikrai išliks. Tad nepatingėkite – tikrai verta.

Taip pat puikus laikas kūno balansui lavinti. Jeigu anksčiau nerasdavote laiko tempimo pratimams ar pusiausvyros lavinimui, tai dabar raskite laiko „balanso juostoms“ (vadinami slack-lines) ar vakaro jogai, ar tiesiog raumenų tempimo pratimams namie, kuri padės lavinti lankstumą.

Tikiu, kad karantinas baigsis dar neprasidėjus vasarai, tad ruoškimės vasaros sezonui su optimizmu!