Škotiškas salyklinis viskis  (angl. Single malt)  gaminamas tik iš trijų sudedamų dalių - miežių salyklo, vandens ir mielių. Šios aukštos kokybės kategorijos viskio gamybą griežtai prižiūri Škotijos viskio įstaymas bei tai kontroliuojanti organizacija.

Salyklinis viskis pasižymi plačia skonio ir kvapo palete, kurios neturi maišytas viskis (blended malt) ir yra gerokai brangesnis. Tad kaip jį rekomenduojama ragauti?

Į salyklinį viskį niekada nedėkite ledo. Jis skonį ir kvapą „užšąldo” ir naikina. Tad kam gi mokėti už viskį, kurio kvapu ir skoniu norime pasimėgauti, bet paskui tai eliminuoti?

Ragaudami salyklinį viskį neskubėkite. Įvertinkite kvapą ne kelis, o keliolika kartų. Žmogaus uoslė yra lavinamas organas, bet mes to dažnai nedarome. Tad kuo daugiau kartų mėginsime įvertinti viskio aromatus, tuo daugiau naujų niuansų atrasite. Be to, tik ką įpiltas į taurę viskis savo aromato paletę pilnai atskleis tik šiek tiek pastovėjęs.

Viskio neskubėkite nuryti. Jį rekomenduojama šiek tiek pavolioti burnoje ar kelis kartus pakramtyti. Taip pasidengs visi skonio receptoriai ir Jūs pajusite visą viskio skonio paletę. Nuriję viskį neskubėkite gerti vandens. Viskio poskonis yra viena iš viskio vertinimo kriterijų. Tad jūs tikrai pastebėsite, kad vienų gėrimų poskonis ilgas, kitų trumpesnis; vieno viskio poskonyje atrasite naujų aromatų, kituose jų nebus.

Pakartokite visą ragavimo eigą dar kartą, tik prieš tai į viskį įlašinkite šiek tiek vandens. Viskis yra stiprus alkoholinis gėrimas, tad kvapą ir skonį laiko lyg užrakintus. Įlašinus kelis ar keliolika lašelių tyro vandens, pajusite platesnę viskio skonio paletę. Dažnai išryškėja saldesni viskio skonio niuansai.

Viskio kultūros aktualijas galite sekti „King & Mouse” paskyroje socialiniame tinkle.