Pasak leidinio „Marine Corps Times”, JAV jūrų pėstininkų padalinio vadovybė priėmė sprendimą atsisakyti M16 ir vietoje jo pritaikyti M4 kaip naują universalų pėstininkų ginklą. Tokiu būdu M16 taps „atsarginiu ginklu”, o dalyvaujantys kariniuose veiksmuose kariai gaus jo modernizuotą analogą. Analogišką žingsnį paskelbė ir sausumos karinės pajėgos.

„Pasiūlymas M16 keisti į M4 šiuo metu yra peržūrimas jūrų pėstininkų štabe”, – pranešė jūrų pėstininkų padalinio spaudos atstovas Antonas Semelrotas. Kada bus priimtas sprendimas dėl ginklo pakeitimo, nėra tiksliai žinoma: „Marine Corps Times” duomenimis, tai gali įvykti kelių savaičių ar mėnesių bėgyje.

Leidinys pažymi, kad jūrų pėstininkai turėtų pozityviai reaguoti į būsimus pokyčius. Kaip buvo pastebėta karų metu Irake ir Afganistane, M16 nėra patogus ir manevringas ginklas, juo nėra patogu naudotis ir šaudant iš šarvuočių.

M16 šautuvai. Vida Press nuotr.

Ginklas, kuris pakeis M16, gali būti vertinamas kaip prieš tai buvusio ginklo miniatiūrinė versija. Iš pirmo žvilgsnio nesimato didelių skirtumų tarp šių ginklų, nors M4 turi trumpesnį vamzdį ir apsodą. Abu ginklai yra 5.56 mm kalibro.

Tikrasis M4 šautuvo pranašumas – jo svoris ir manevringumas. Praeitame amžiuje JAV jūrų pėstininkų padalinyje atsirado posakis: „Uncijos verčiamos į svarus, o svarai – į skausmą”. Šautuvas M16, kuris su pilna amunicija sveria 4,5 kg, ne kartą buvo kritikuojamas dėl savo papildomų kilogramų.

Savo ruožtu, M4 su 30-ies kulkų amunicija sveria vos 3,4 kg. Jūrų pėstininkai, kurie privalo praleisti kelias paras vilkėdami sunkias neperšaunamas liemenes, šalmus, galų gale turėtų su palengvėjimu atsidusti.

Reikia patikslinti, kad M4 jau kurį laiką buvo naudojamas jūrų pajėgose – tiesa, jį gauti galėjo ne kiekvienas: kaip taisyklė, šis automatas buvo duodamas vadams, o eilinius apginkluodavo M16 šautuvais. Persiginklavimas nekainuos nė cento, nes jūrų pėstininkų padalinys jau yra paruošęs 17 tūkst. vienetų M4 automatų.

Vienintelis M4 trūkumas, anot ekspertų, tai kad trumpesnis šautuvo vamzdis mažina maksimalų veiksmingumą šaudant iki 500 m (tuo tarpu su M16 - iki 600 m). Tačiau ši detalė nėra tokia jau svarbi: realioje kovoje šio skirtumo neįmanoma pajausti.

Ginklų prekybos specialistas Rusijos karinėje įmonėje „Moran Security Group” Borisas Čikinas mano, kad šiuo atveju negalima kalbėti apie jūrų pėstininkų ginklų atnaujinimą.
„M4 – tai iš esmės tas pats, kas ir M16. Tai reiškia, jog pakeitimas neturi jokios reikšmės” – įsitikinęs ekspertas. Kalbėdami apie tai, kodėl amerikiečių kariuomenė pasirinko tokį žingsnį, B.Čikinas pasiūlo analogiją su Rusija: „Kodėl AK74 keičia į AK12? Vyksta kažkokia modernizacija, kažkas pagerėja, patobulėja. Taisant kažkokius trūkumus, konstruktoriai gauna naujus ginklus ir todėl vadina tai kitaip".

B.Čikinas taip pat M4 palygino su rusiškuoju konkurentu. „Sakykim, Kalašnikovo automatas pasižymi savo patikimumu, ir, kaip sakoma, peršauna gelenžinkelio bėgius, – juokauja B.Čikinas. - Jis buvo sukurtas kaip masinis ginklas nelabai išsilavinusiems kareiviams, kurie sugebės lengvai jį surinkti, išardyti ir išvalyti. M16 – kiek kitos klasės ginklas. Jis reikalauja daugiau priežiūros, bet yra žymiai tikslesnis”.

Pasak eksperto, nėra prasmės aiškintis, kuris ginklas yra pranašesnis. „Kiekvienas ginklas yra kuriamas su kažkokia paskirtimi. Jei reikia kovoti dykumoje, džiunglėse ar taigoje, geriausiai tiks Kalašnikovo automatas. Jei kariniai veiksmai vykdomi mieste, kur automatus reikia greitai išrinkinėti, išvalyti, ir vėl surinkti, tai labiau tiks M4”, – paaiškino B.Čikinas.

Jau istorija tampantis M16 šautuvas pirmą kartą buvo panaudotas JAV kariuomenėje 1964 metais – pačiame Vietnamo karo įkarštyje. Jis pakeitė M14 – šautuvą, daugeliui žinomą iš filmo „Full Metal Jacket”.

1966 metais naujuoju šautuvu buvo apginkluoti visi amerikiečių padaliniai Vietname, beje, jūrų pėstininkai jį gavo vieni iš paskutiniųjų. Šautuvas pasirodė itin naudingu, todėl 1967 metais į ginkluotę buvo įtrauktas patobulintas M16A1.

Vietnamo kare naudotas M16 išoriškai beveik nesiskiria nuo modernios jo versijos, vis dėlto buvo atlikti įvairūs techniniai ir dizaino pakeitimai. 60-ųjų metų šautuvas M16 turėdavo probemų su gaiduko mechanizmu bei su atsparumu korozijai. Dabartinė M16 versija taip pat nėra ideali, tačiau daugiau naudinga ir šiuolaikiškesnė, kalbant apie technines charakteristikas.

Šiuo momentu šautuvas M16 – vienas iš labiausiai papiltusių šaunamųjų ginklų pasaulyje.
Pasak gamintojo, iš viso buvo pagaminta apie 8 mln. egzempliorių visame pasaulyje, iš kurių 90 proc. yra geros būklės ir yra naudojami įvairiose šalyse. 

Ne mažiau svarbi ir kultūrinė M16 reikšmė. Šis šautuvas tapo tikru Vietnamo karo simboliu, tačiau ties tuo jis neapsiribojo. Vėliau jis sėkmingai persikėlė į filmus: praktiškai nei vienas vakariečių veiksmo filmas neapsiėjo be šios rūšies ginklo, ar tai būtų Oliverio Stone'o karinė drama „Būrys”, pasakojanti apie Vietnamo karą, ar panašaus žanro parodija – „Griaustinis tropikuose”.
M16 buvo ir Tonio Montanos rankose, kai jis ištarė savo garsiąją frazę “Pasisveikinkite su mano mažuoju draugu…”. Ir pritvirtintas prie Rose McGowan kojos Roberto Rodriguezo siaubo fime „Baimės planeta”.

M16 taip pat pasirodė „Matricoje”, „Kietame riešutėlyje”, „Foreste Gampe” – sąrašas begalinis. Su videožaidimų mados banga šis šautuvas atsidūrė ir kompiuterių ekranuose – M16 tapo mėgiamu ginklu tarp žaidimų „Call of Duty” ir „GTA” fanatikų.

Žinoma, šis ginklas neretai minimas ir reperių kūryboje – Eminemo, 50 Cent ir Nas bei daugelio kitų.

Savo gilų pėdsaką istorijoje ir kultūroje M16 jau yra palikęs, ir dabar šis šautuvas gali ramiai atgulti poilsio.