Apie įžymių tėvų vaiką žinoma visai nedaug. Pirmoji Viačeslavo Tichonovo žmona ir judviejų sūnaus motina, taip pat aktorė Nona Mordiukova savo retuose interviu tik sakydavo, kad yra kalta dėl savo berniuko mirties. Viačeslavas Tichonovas buvo linkęs apskritai tylėti. Pirmoji Vladimiro sutuoktinė Natalija Varlej mandagiai išsisukdavo nuo klausimų šia tema.

Viačeslavas Tichonovas, garsusis Štirlicas, Vladimiro Tichonovo tėvas. RIA/Scanpix nuotr.

Tačiau aktorių aplinka nenustojo stebėtis: „Juk Vladimiras turėjo antrą žmoną, su kuria pragyveno 18 metų. Kodėl tyli ir ji?“. Vis dėlto pagaliau Natalija Jegorova, duodama interviu leidiniui „Moskovskij komsomolec“ pasidalino savo paslaptimis.

Lemtinga pažintis

Vladimiras Tichonovas. Jaunajai kartai šis vardas vargu ar ką nors sako. Praeis dar keletas metų ir niekas net neprisimins, kad gražuolis iš filmo „Rusiškas laukas“ ir yra žymiosios Nonos Mordiukovos ir legendinio Viačeslavo Tichonovo sūnus. „Jie turėjo bendrą vaiką?“, - greičiausiai nustebs daugelis.

Apie Tichonovą jaunesnįjį spauda nerašė. O ir nebuvo apie ką rašyti. Juk niekas iš giminaičių nenorėjo kalbėti šia tema. Gali būti, kad šio žmogaus likimas taip ir būtų likęs paslaptimi. Ir greičiausiai niekas nebūtų sužinojęs, kad Maskvos pakraštyje gyvena moteris, su kuria Štirlico sūnus pragyveno net 18 metų.

1972 metai. Čeliabinskas. Visame mieste iškabintos afišos „Maskvos baleto ant ledo spektakliai“. Gastroliuotojas – tris dešimtis jaunų merginų – apgyvendino centriniame viešbutyje.
„Žiūrėk, kokios gražuolės“, - ant viešbučio laiptų sustojo du jaunuoliai, kai balerinos į autobusą krovė savo daiktus prieš skrydį į Maskvą. „Šita blondinė bus mano“, - vienas iš jų parodė į ilgakoję merginą, dėvinčią mėlyną vilnonį kostiumą.

„Atleisk, drauge, bet ji patiko ir man...“

Vienas iš šių jaunuolių buvo Nonos Mordiukovos ir Viačeslavo Tichonovo sūnus. Mergina, dėl kurios kilo ginčas, buvo Natalija Jegorova.

„Įsėdome į autobusą. Staiga visi aplink pradėjo šnabždėtis: „Žiūrėkite, tai tas pats Tichonovas, kuris ką tik nusifilmavo filme „Jauni“, - prisimena Natalija. - Aš atsisukau. Mūsų žvilgsniai susitiko... Ot stebuklas, įžymių tėvelių sūnelis – pasakiau aš. Kažkoks pižonas. Lauke saulė nešviečia, o jis užsidėjo akinius nuo saulės per pusę veido...“.

Jau sostinės oro uoste Jegorovai buvo perduotas raštelis su telefono numeriu. Apačioje buvo prierašas: „Nekantriai laukiu skambučio rugsėjo mėnesį. Vladimiras Tichonovas“.

„Volodia tada tarnavo sovietų armijos teatre ir buvo paskirtas į Čeliabinską. Prie mūsų viešbučio Tichonovas atsidūrė atsitiktinai – jis su draugu nusprendė aplankyti Larisą Golubkiną, kuri taip pat gyveno tame viešbutyje. Kol mes lipome į autobusą, Tichonovas spėjo parašyti raštelį ir perduoti mūsų baletmeisteriui. Kai perskaičiau šią žinutę, mane lyg elektra nupurtė. Tačiau aš nepaskambinau... Nors, neslėpsiu, jis man patiko. Tačiau čia sužaidė moteriškas išdidumas. Aš gi laikiau save karaliene, nors buvau tiesiog paprasta Maskvos baleto ant ledo stažuotoja“.

Į sūnaus vestuves Štirlicas neatvyko

Tuo metu Natalijai buvo vos 17 metų. Pabaigusi mokyklą Jegorova įstojo į Maskvos baleto ant ledo studiją. Merginai buvo labai svarbu įsitvirtinti kolektyve, parodyti, ką ji sugeba. Laiko romanams ji neturėjo.

„Praėjo kažkiek laiko. Visiškai pamiršau apie Tichonovą, bet tvarkydama savo kambarį atsitiktinai vėl radau tą raštelį. Reikia paskambinti, reikia būtinai paskambinti! Galbūt jis iš tiesų apie mane galvoja? Kai išgirdau jo balsą, pradėjau drebėti iš susijaudinimo. Bet jau po penkių minučių mes plepėjome taip, lyg būtume pažinoję vienas kitą visą gyvenimą“, - prisimena moteris.

Tačiau susitiko jiedu tik po metų. Natalija negalėjo atrasti laisvos minutės dėl įtemptos gastrolių darbotvarkės. Tichonovas dar tarnavo armijoje.

„Per pirmą pasimatymą jis mane nusitempė į savo namus. O kur gi dar? Jis gi buvo baisiai išlepintas moteriško dėmesio. Nusitempė, nes tą vakarą jo mama turėjo išvažiuoti į eilinio filmo filmavimus. Prisimenu, įeinu į butą ir girdžiu, kaip Nona Mordiukova virtuvėje lygina rūbus ir dainuoja. Man sulinko kojos. Aš tuojau pat nusiaviau batus ir nubėgau į Volodios kambarį. Po kažkurio laiko Mordiukova šūktelėjo: „Sūneli, aš važiuoju“! Kai tik ji užtrenkė duris, prasidėjo linksmybės“, - pasakojo moteris.

Įsimylėjėliai klausėsi muzikos, gėrė sausą vyną ir valgė saldainius „Vakaro skambėjimas“. Volodia nepailsdamas pasakojo anekdotus ir juokingas istorijas, nutikusias filmavimo aikštelėse.
Natalija pastebėjo, kiek ilgai užsibuvo svečiuose, tik tada, kai laikrodžio rodyklė buvo persiritusi gerokai už vidurnakčio: „Aš gi atėjau pas Tichonovą pavargusi, po repeticijos. Dar tas vynas...Jau ketvirta valanda ryto! – sušukau pasižiūrėjusi į laikrodį. Greitai susiruošiau ir išvažiavau namo. Volodia buvo nustebęs dėl tokio įvykių posūkio, nes neabejojo, kad pasiliksiu. Vėliau jis sakė, kad jį pavergė mano padorumas, naivumas ir patiklumas“.

Natalija ir Vladimiras susituokė 1975 metais. Vestuvinę suknelę jai bandė gauti pati Nona Mordiukova iš „Mosfilmo“ drabužinės. O štai garsusis Štirlicas, aktorius Viačeslavas Tichonovas į sūnaus iškilmes neatvyko – tuo metu jis jau turėjo kitą šeimą.

„Mane kankina jausmas, kad esu niekam nereikalingas“

„Buvau pametusi galvą dėl savo sutuoktinio! Jis man atrodė ne tik tikras holivudinis gražuolis, bet ir nepaprastai išsilavinęs eruditas – kryžiažodžius sprendė greitai ir lengvai. Kai Tichonovas ką nors pasakodavo, negalėjau nuo jo atplėšti akių, gaudydavau kiekvieną jo žodį. Vieną sykį Volodia pasakė: „Atsimink, tu niekada neturėsi draugių, saugokis visų. Tavo balete tave bet kuri išduos“. Labai teisingai numatė. Jis gi visada mane lydėdavo ir pasitikdavo po repeticijų. Baleto merginos baisiai man pavydėjo. Daugelis su juo flirtuodavo, norėjo jį nusitempti į lovą. Vyresnės traukdavo per dantį: „Na ir pasisekė mergai, apsuko įžymių aktorių sūnų“. Bet, patikėkite, apie šį faktą aš užsimindavau labai retai. Juolab, kad Volodia su tėvais praktiškai nebendravo ir dažnai sakydavo: „Mane kankina jausmas, kad esu niekam nereikalingas. Nei tėvui, nei motinai...“

„Baisiausiu išbandymu man buvo susitikimas su jo mama, - juokėsi Natalija. - Pirmą kartą su Nona Mordiukova mes susidūrėme, kai ėjau iš vonios kambario. Be abejo, iki to laiko ji ne kartą barė sūnų dėl po butą besimėtančių moteriškų daiktų. Užsimindavo Volodiai, kad būtų gerai jau ir susipažinti su šios netvarkos kaltininke. Štai ir susipažinome. Tą vakarą atsisėdome trise virtuvėje. Mordiukova paklausė, kuo užsiimu, kas mano tėvai. Štai ir visas pokalbis. O jau po mūsų vestuvių su Volodia ji dažnai manęs klausdavo: „Kodėl tu negimdai?“

Natalija savo anytai neprisipažino, kad padarė abortą laukdamasi vaiko nuo jos sūnaus. „Kai pastojau, man buvo vos aštuoniolika. Negalėjau mesti mylimo darbo dėl vaiko! Be to, mes su Volodia nebuvome susirašę. Iki to laiko jis dar nebuvo išsiskyręs su Natalija Varlej. O dar man nerimą kėlė, kad jie turėjo vaiką. Tiesa, Tichonovas kažkada man išsidavė: „Tai ne mano sūnus“.
Natalija Varlej (ją sovietinio kino žiūrovai puikiai prisimena kaip gražuolę Niną iš filmo „Kaukazo belaisvė“) ilgai save pristatė kaip vienintelę Mordiukovos marčią. Tačiau remiantis šio straipsnio pašnekovės žodžiais, Vladimiras Tichonovas su šia žymia liaudies aktore pragyveno ne ilgiau nei 3 mėnesius.

Natalija Varlej, pirmoji Vladimiro Tichonovo žmona. RIA/Scanpix nuotr.

„Jie mokėsi viename kurse. Kurį laiką Varlej iš tiesų patiko Tichonovui. Jis pradėjo ją merginti. Nepaisant savo statuso – Varlej buvo ištekėjusi už Nikolajaus Burliajevo, ji Tichonovo neatstūmė. Tačiau jiems sunkiai sekėsi jau nuo pat pradžių ir Tichonovas nuo jos pabėgo. Netrukus nėščia aktorė atvyko į filmo „Rusiškas laukas“ filmavimą, kur Tichonovas suvaidino pagrindinį vaidmenį. Volodia pasakojo, kad viešbutyje ji iškėlė skandalą, rėkė, kad negali viena gimdyti. Volodia pasielgė džentelmeniškai, išgelbėjo jos reputaciją. Santuoka buvo užregistruota“, - pasakojo moteris.
Tačiau greitai jie išsiskyrė, o Varlej pareikalavo alimentų. Tichonovas visą gyvenimą mokėjo jai pinigus, nors taip ir nepripažino jos vaiko. N. Mordiukova žinojo šią istoriją, būtent todėl ji daugelį metų nebendravo su Varlej. Pasak šio straipsnio pašnekovės, Natalija Varlej Tichonovui tokios išdavystės neatleido.

„Kartą ji atvažiavo pas mus į repeticiją. Ją turėjo filmuoti čiuožykloje kažkokiam filmui. Po jos vizito mano karjera pradėjo smukti žemyn. Nors tuo momentu buvo planuota mane perkelti iš stažuotojų... Viskas baigėsi vieną akimirką. Algą – nuo 130 rublių – man kėlė labai ilgai. Tik praėjus keletui metų, kai tapau vienų varžybų nugalėtoja ir mano nuotrauka kabėjo garbės lentoje, mano alga išaugo iki 170 rublių“, - moteriško pavydo peripetijas prisiminė Natalija Jegorova.

Tačiau labiausiai moterį neramino jos pačios sveikata. Ji negalėjo pastoti. Gydytojai tvirtindavo: „Dėl visko kaltos kasdienės treniruotės ant ledo“.

Publikacijos tęsinį skaitykite rytoj, vasario 26 dieną, DELFI teminiame kanale Vyriškai.lt