Interneto leidinys „The National Interest”, neseniai analizavęs Turkijos ginkluotę per galimą jėgos konflikto su Rusija, dabar apžvelgė Rusijos arsenalo top ginklus.

Rusijos balistinės raketos ir JAV taktinis branduolinis ginklas, dislokuotas Turkijoje, nebuvo įtraukti į analizę, nes riboto įsitraukimo kovoje jie yra nepanaudojami.

Su-34 naikintuvas-bombonešis ir AA-10/AA-12 „oras-oras“ raketos

Nuo 2008 metų Sukhoi-34 (NATO kodinis pavadinimas „Fullback“) naikintuvas – bombonešis pakeitė senesnius Tu-22). Su-34 turi naujausią ugnies valdymo sistemą, aktyvią anteną ir galingą elektroninio atoveiksmio priemonių sistemą. Palyginti su Turkijos F-16, Su-34 gali gabenti daugiau ginklų ir kuro, turi ilgesnį skrydžio nuotolį. Rusija šiuo metu turi daugiau nei 80 Su-34 naikintuvų-bombonešių, iš kurių apie 15 yra dislokuoti Sirijoje.

Su-24. Vida Press nuotr.

Po lapkričio 24 dienos incidento galima tikėtis didesnio Su-34 įsitraukimo į konkurencinę kovą ore su Turkijos naikintuvais F-16. Vėliausi Rusijos oro arsenalo patobulinimai daro jį geresnį gynyboje ir suteikia aukštą manevringumą – visa tai padaro Su-34 kietu riešutėliu Turkijos F-16.

Su-34 tampa dar pavojingesnis turint omenyje jo turimas AA-10 ir AA-12 „oras – oras“ raketas. Ypač pavojingos yra AA-12 raketos, kurių veikimo nuotolis yra apie 100 km, tuo metu, kai Turkijos turimų amerikietiškų AIM-120 AMRAAM raketų nuotolis yra 50 km. Jos oro kovoje tikrai galėtų padaryti didelę žalą Turkijos pusei.

Elektroninės kovos sistema „Krasucha-4“

„Krasucha-4“ elektroninės kovos sistema yra naujausia tokia pobūdžio sistema Rusijos arsenale. Plačiajuostė daugiafunkcinė elektroninės kovos platforma „Krasucha-4“ galėtų iš rikiuotės išvesti antžeminius radarus, aviacinius radarus (ypač AWACS sistemas) ir žemutinės žemės orbitos satelitus. Sakoma, kad ši elektroninės kovos sistema gali padaryti nepataisomą žalą radioelektroniniams prietaisams, į kuriuos nusitaiko.

Manoma, kad Rusija Sirijoje turi „Krasucha-4“ platformą, kurios veikimo nuotolis apima 300 km, kas daro ją pranašesnę prieš turkų KORAL elektroninės kovos sistemą. „Krasucha-4“ galėtų apakinti Turkijos oro pajėgų AWACS sistemas ir trukdyti Turkijos pusei matyti oro erdvės vaizdą Viduržemio jūros rytiniame regione, taip pat pakirsti Turkijos gebėjimą koordinuoti oro atakų ar oro gynybos misijas prieš Rusiją.

„Slava“ klasės raketinis kreiseris

Rusijos „Slava“ klasės kreiseris yra ypatingai efektyvus antvandeninėje kovoje ir kaip oro gynybos platforma. Apginkluotas šešiolika P-500 „Bazalt“ priešlaivinių raketų, šešiasdešimt keturiomis „S-300PMU Favorit“ ilgojo nuotolio „žemė – oras“ raketomis ir dvejomis „OSA-M“ trumpojo nuotolio „žemė – oras“ raketomis, 3D paieškos ir sekimo radarais ir užhorizontiniais radarais, „Slava“ klasės kreiseris yra plaukiojanti tvirtovė. Po lapkričio 24 d. incidento vedantysis šios klasės laivas „Moskva“ pradėjo operacijas iš Sirijos uosto Latakijos, tuo sukeldamas rimtą grėsmę būsimoms Turkijos oro operacijoms Viduržemio jūros rytiniame regione.

Tačiau „Slava“ klasės kreiseris turi savų problemų. Visų pirma, tik „Moskva“ yra toje pozicijoje, kuri gali išgąsdinti Turkiją, nes šio laivo „bičiuliai“ – „Marshal Ustinov“ ir „Varyag“ yra Baltijos jūroje ir Ramiajame vandenyne. Dar svarbiau, „Slava“ klasės laivai nėra efektyvūs kovoje su povandeniniais laivais, ypač su tokiais tyliais ir mirtiną pavojų keliančiais kaip Turkijos „Gür“ klasės povandeniniai laivai. Rusijos „Krivak“ ir „Krivak II“ klasės fregatų, kurios turėtų padėti kreiseriui „Moskva“ kovoje su povandeniniais laivais, efektyvumas yra diskutuotinas.

„Specnazas“ (specialūs daliniai)

Šie ypatingo pasiruošimo operatyvininkai vykdo platų misijų spektrą, tarp jų ir patruliavimą priešo teritorijoje, žvalgybą, sabotažus, ardomąją veiklą, partizaninį karą ir taikinių naikinimą. „Specnazas“ neseniai įrodė savo stiprumą pasirodydami kaip „žalieji žmogeliukai“ per netikėtą Rusijos invaziją į Krymą 2014 metų vasario mėnesį, ir vėlesnėse kovose Rytų Ukrainoje.

Rusijos elitiniai daliniai šiuo metu greičiausiai kelia aiškiausią ir didžiausią pavojų Turkijai. Ankaros kova su Kurdistano darbininkų partija Turkijos pietryčiuose intensyvėja, Sirijos pabėgėliai vis dar plūsta į Turkiją, visai gali būti, kad puikiai pasiruošę Rusijos kariai gali prasmukti į Turkijos teritoriją ir bandyti sukelti ten chaosą.

Rusijos kibernetinio karo/propagandos gebėjimai

Kiekvienoje neseniai vykusioje tarptautinėje krizėje, į kurią buvo įsipainiojusi Rusija, Maskvos priešininkai patirdavo kibernetines atakas. Tai buvo ir 2007 metų krizės su Estija metu, ir karo su Gruzija dėl Pietų Osetijos 2008 metais metu, ir Krymo okupacijos, karo Rytų Ukrainoje metu. Rusija įrodė savo kokybinį ir kiekybinį pranašumą kibernetiniame kare.

Maskva taip pat puikiai sugeba kariauti psichologinį arba propagandinį karą, apimantį manipuliavimą žiniasklaida, vietinių žmonių kurstymą, priešininkų pajėgų demoralizavimą – Turkija elgtųsi protingai, jeigu atkreiptų atitinkamą dėmesį į šį Rusijos ginklą.

Tačiau reikia tikėtis, kad Turkija ir Rusija neeskaluos įtampos Sirijoje. Karas, netgi riboto masto, būtų pernelyg skausmingas abiems pusėms. Tačiau jeigu Ankara ir Maskva norėtų perkelti šias įtampas į kitą lygį, šie penki ginklai gali suteikti Rusijos pusei kelis unikalius privalumus.