1. Kai Iano Flemingo paklausė, kodėl jis Džeimsui Bondui išrinko būtent tokį vardą, jis atsakė: „Norėjau išrinkti jam patį paprasčiausią, nuobodžiausią vardą pasaulyje“. Tinkantį vardą jis pamatė ant knygos apie Vakarų Indijos paukščius viršelio.

2. Agentai 002, 003, 004 ir 009 įvairiuose filmuose buvo nužudyti. Agentas 006 buvo laikomas nužudytu, bet, kaip paaiškėjo filme „Auksinė akis“, iš tikrųjų perėjo į blogio pusę ir buvo nužudytas. Be agento 007 tik agentas 008 yra pakankamai kvalifikuotas – jis pakeis Bondą, jeigu šis mirs. Agentai 001 ir 005 bondiadoje niekada nebuvo minimi.

3. Per visą Džeimsų Bondų istoriją vieninteliam Danieliui Craigui buvo leista iki gyvenimo pabaigos imti bet kurį automobilį iš „Aston Martin“ fabriko.

Danielis Craigas. Sipa/Scanpix nuotr.

4. Vaidinti agentą 007 buvo siūloma Clintui Eastwoodui, Adamui Westui ir Burtui Reynoldsui, tačiau visi jie atsisakė, būdami įsitikinę, kad agentą 007 vaidinti gali tik britas.

5. Seanas Connery visose bondiados serijose dėvėjo peruką – jis pradėjo plikti būdamas 21-erių.

Seanas Connery. Scanpix nuotr.

6. George'as Lezenby nebuvo tikras aktorius. Jis tiesiog nusipirko kostiumą, „Rolex“ laikrodį, pasidarė šukuoseną ir nuėjo į atranką – kur ir buvo atrinktas vaidinti agentą 007.

7. Pagal sutartį, kol Pierce’as Brosnanas vaidino Bondą, jis negalėjo dėvėti smokingo jokiame kitame filme.

Pierce'as Brosnanas. Reuters/Scanpix nuotr.

8. JAV prezidentas Johnas Kennedy buvo didelis Bondo fanas. Filmas „Iš Rusijos su meile“ buvo paskutinis, kurį jis pažiūrėjo prieš savo mirtį, prieš išvažiuodamas į lemtingąją kelionę į Dalasą.

Johnas Kennedy. AFP/Scanpix nuotr.

9. Rengiantis filmui „Niekada nesakyk niekada“ Seanas Connery mokėsi kovos menų ir taip išvedė iš kantrybės savo trenerį, kad šis jam sulaužė riešą. Jo treneris buvo Stevenas Seagalas.

10. Liamui Neesonui siūlė vaidinti Bondą filme „Auksinė akis“, tačiau jis atsisakė.

11. Džeimsas Bondas buvo sukurtas pagal tikrojo šnipo, Wilfredo „Biffy“ Dunderdeilo, britų slaptosios žvalgybos tarnybos MI6 agento Paryžiuje, prototipą. Jis buvo Flemingo draugas, ir kai kurios „Biffy“ papasakotos istorijos tapo pagrindu istorijoms apie agentą 007.

12. MI6 egzistavimą britų valdžia atkakliai neigė iki pat 1994 metų.

13. „Walther PPK“ pistoletas, kurį renkasi Bondas – tai tas pats modelis, iš kurio nusišovė Hitleris.

14. „Aston Martin“ fabrike yra tik vienas robotas, kuris lipdo aliuminio korpuso paneles, jo vardas – „Džeimsas Bonderas“.

15. Scenarijų filmui „Gyvenk du kartus“ parašė Roaldas Dahlis (rašytojas ir II pasaulinio karo dalyvis, naikintuvo pilotas).

16. Per visą karjerą į Džeimsą Bondą buvo šauta 4662 kartus.

17. Ianas Flemingas buvo vienas svarbiausių Antrojo pasaulinio karo specialiųjų agentų. Jo kodinės raidės buvo 17F, ir jis buvo specialaus padalinio 30AU vadas.

18. Džeimsas Bondas – užkietėjęs rūkorius. Per dieną jis surūko 70 cigarečių. Pats Flemingas surūkydavo po 80.

19. Filmuose, kuriuose Bondą vaidina Danielis Craigas, tikrasis M vardas – Olivia Mansfield.

20. Flemingas knygoje „Gyvenk du kartus“ parašė Bondui nekrologą. Remiantis juo išaiškėja, kad Bondo tėvai buvo škotas Endriu Bondas ir šveicarė Monika Delakrua. Bondas vyresnysis dirbo ginklais prekiaujančioje įmonėje ir dažnai keliaudavo. Bondo tėvai mirė, kai Džeimsui buvo 11 metų (nelaimingas atsitikimas žygio į kalnus metu), po to jis gyveno su teta Anglijoje, mokėsi Itone ir Edinburgo Feto koledže, kurį baigė būdamas 17-os, po to įstojo į britų Karališkąjį jūrų laivyną.

21. „Ir viso pasaulio per mažai“ – Bondų šeimos moto.

22. Triukas iš filmo „Kazino Royale“ su besiverčiančiu „Aston Martin“ automobiliu sumušė pasaulio rekordą pagal apsisukimų skaičių. Automobilis padarė septynis pilnus apsisukimus.

23. Ursulą Andress įgarsino vokiečių garsintoja Nikki van der Zyl – Andress turėjo ausį rėžiantį akcentą.

Ursula Andress. Vida Press nuotr.

24. Visose scenose, kur Rogeris Moore’as turėjo bėgti, jį pakeisdavo dubleris – Moore’ui atrodė, kad jis labai nevykusiai bėgioja.

Rogeris Moore'as. Vida Press nuotr.

25. Rogeris Moore’as kentėjo nuo hoplofobijos – šaunamųjų ginklų baimės, kuri atsirado dar vaikystėje, kai brolis netyčia peršovė jam koją.

26. Johnas Kennedy tarėsi su Flemingu, kaip kovoti su Fideliu Castro Kuboje.

27. Danielis Craigas gavo 85 vienodus Tomo Fordo kostiumus filmo „Operacija „Skyfall“ pirmajai scenai.

28. „Auksapirštis“ buvo pirmas filmas istorijoje, kuriame parodytas lazerinis spindulys.

29. Antrojo pasaulinio karo metu Janas Flemingas lankėsi Jamaikoje, kur vėliau nusipirko vilą „Auksinė akis“. Joje jis parašė 14 romanų apie agentą – šios vilos garbei buvo pavadintas vienas iš filmų.

30. Janas Flemingas visus romanus apie Bondą parašė auksine spausdinimo mašinėle „Royal“.

Su daugiau nežinomų faktų apie Džeimsą Bondą susipažinkite rytoj, lapkričio 26 dieną, portale Vyriškai.lt