Visų pirma, pati paprasčiausia tiesa: reikia galvoti prieš dedant kažką į burną. Nors burna ir prostata palyginus toli viena nuo kitos, bet mūsų suvalgytas maistas turi įtakos viso organizmo veiklai. Mitybos specialistė gydytoja Jelena Tulčina sako, kad jei valgai tai, kas netinka tavo organizmui, su tuo maistu pradeda kovoti baltieji kraujo kūneliai. Taip, būtent tie, kurie iš tiesų turėtų užsiimti virusų, bakterijų ir vėžinių ląstelių naikinimu, tau alų užsikandant traškučiais pradeda panikuoti ir stengiasi pašalinti juos iš tavo organizmo.

Deja, misija baigiasi tuo, kad kraujo kūneliai žūsta, po organizmą paskleisdami toksinus, o visa nesuvirškinto kraujo masė keliauja tavo žarnynu tol, kol galiausiai atsiduria storajame žarnyne, iš kurio organizmas mėgina pasisavinti naudingas medžiagas. Kaip jau supranti, toje pūvančio ir rūgstančio maisto krūvoje naudingų tavo organizmui medžiagų ne tiek ir daug, todėl galiausiai organizmą užplūsta kenksmingi toksinai.

Negana to, visa ta netinkamo maisto masė besikaupdama tavo storajame žarnyne gražią ir simetrišką žarną prikemša, ištampo ir galiausiai ji pradeda labiau panašėti į skilandį ar žarną, kurią iškraipo į ją įkišti keletas balionų. Su laiku ten prisikaupia tiek atliekų, kad jos pradeda spausti prostatą. „Žvėryno natūralios medicinos centro“ gydytoja Jelena Tulčina sako, kad už tai gali padėkoti tam, kad netvarkingai valgai, mažai judi, sąmoningai didini savo kūno svorį ir sukeli kraujo ir limfos sąstovį žarnyne.

Jelena Tulčina. V. Grigo nuotr.

Išsitampiusioje storojoje žarnoje susikaupę toksinai per sienelę skverbiasi į šalia prispaustą organą – prostatą. Ten taip pat sukeliamas uždegimas, nuo kurio toje liaukoje taip pat prasideda didėjimas. Išsipūtę tavo organai, kaip domino kauliukai galiausiai užspaudžia šlapimo pūslę ir tuomet jau tik spėk keltis naktį ir rūpintis savo šlapinimosi sutrikimais. Jei dar mažai baisu, atmink, kad vėliau dėl to gali tekti šalinti prostatą.

Tiems, kas vis dar mano, kad mėsainis su riebaluose virtomis bulvytėmis ir alaus bokalas yra geriausi naktipiečiai, gydytoja Jelena Tulčina turi dar vieną perspėjimą: „Maistas, netinkantis imunitetui, mažina jo stiprumą. Prostatoje gali įvykti nekontroliuojamas ląstelių dauginimasis, dėl kurio galiausiai atsiranda vėžys. Sąstovis taip pat sukelia auglių augimą.“

Gydytoja stebisi, kodėl vyrai vietoje to, kad skirtų dėmesio ligos profilaktikai, mieliau renkasi pastoviai paniškai matuoti PCI – specifinio prostatos antigeno didėjimą. „Panašu, kad visiems atrodo svarbiausia atrasti ligą jos vystymosi pradžioje. Sutinku, tai labai svarbu, bet jei pagalvosime, kiek žmonių galime išgelbėti, jei užsiimtume ligos profilaktika, tuomet ligos ieškojimas pradeda atrodyti pavėluotas ir bereikšmis,“ – sako kardiologė Jelena Tulčina.
Jei pradėsi valgyti maistą, kurį tavo organizmas priima (nusiramink, tai tikrai nebus tavo buvusiosios taip mėgta brokolių ar trijų žirnių per dieną dieta), imuninė sistema sustiprės, nustos gamintis toksinai, pagerės valymas per limfą, kraują, inkstus ir kepenis.

„Šiais laikais, turint omenyje suvartojamo alkoholio, surūkomų cigarečių ir suvalgomo netinkamo maisto kiekį, dažnas vos keturiasdešimties metų vyras yra jau susigadinęs kepenis. Tuomet jam tenka gerti vaistus, skirtus mažinti cholesterolį, gerinti kepenų veiklą. Vaistai gali padėti tik trumpam. Ilgalaikis poveikis atsiras tik pakeitus požiūrį į mitybą,“- sako gydytoja Jelena Tulčina.

Kadangi tu jau pradėjai baimingai įsivaizduoti save apsuptą sužvėrėjusių salotų lapų ir vienos morkos desertui, trumpai paaiškinsiu, kaip yra atrandamas ir koks būna tas „mums tinkamas maistas“. Tavo kaimynas Petras nugyveno visai kitokį gyvenimą, nei tu. Gavo kitokius skiepus, vartojot skirtingus vaistus ir net plaučių uždegimu sirgot ne tiek pat kartų. Manau, patikėti, kad jūsų kraujas ir organizmas – skirtingi, sunku nebus. Jei tu kartu su Petru nuspręstum išsiaiškinti, ką valgyti sveika, o kas kenkia, abu gautumėt visiškai skirtingus atsakymus. „Žvėryno natūralios medicinos centre“ daromas „Prime Test“ patikrina, kaip kiekvieno žmogaus kraujas reaguoja į skirtingus maisto produktus. Taigi, gali būti, kad Petrui netiks pomidorai, kiauliena ir obuoliai, o tu turėsi saugotis krapų, vištienos ir arbūzų. Po tyrimo pagal gautus rezultatus tau bus sudaromas mitybos planas. Pliusas tas, kad vėliau parduotuvėje nereikės ketvirtą kartą per tą pačią savaitę mėginti apsispręsti tarp koldūnų ir makaronų – ką valgyti žinosi jau gerokai iš anksto ir maistas bus pakankamai įvairus. Laikydamasis to mitybos plano, beje, ne tik rūpinsies prostatos ligų, vėžio, širdies, odos ir kitų ligų profilaktika, bet ir numesi tą gelbėjimosi ratą, kuris taip išdidžiai į kambarį įeina anksčiau, nei tu (super sexy).

Geriausia dalis – po kokių dviejų mėnesių tavo gyvenimas sugrįš į senas vėžes (tik be ligų ir su mažesne tikimybe jų sulaukti vėlesniais laikais). Po truputėlį į savo racioną sugrąžinsi net ir tuos produktus, kurie tavo organizmui netinkami. Išmoksi kaip teisingai juos valgyti ir nekenkti sau. Kol kas tiek, laikykis, bičiuli ir nepamiršk, kad nei nauja mašina, nei jauna moteris sveikatos tau nesugrąžins. Ja turi rūpintis pats ir geriausias laikas pradėti yra dabar.