Milijonierių pomėgiai savo pinigus leisti jachtoms, pilims, meno kūrinių kolekcijoms ar futbolo klubams jau nieko nestebina, tačiau Ramūno Karbauskio (žemės ūkio verslu užsiimančio R.Karbauskio turtas leidinio „IQ Top“, išleisto praėjusių vasarą, duomenimis, vertinamas 151 milijonų eurų) užmojis supilti piliakalnį – kažkas naujo ir netikėto.

Per šešis mėnesius iš 125 tūkstančių kubinių metrų žemės (to dėka šalia Naisių gimė 3 hektarų dydžio dirbtinis ežeras su sala) supiltas piliakalnis, pavadintas Baltų arena, atrodo efektingai. Kitų metų pavasarį, kai visa jėga sužaliuos piliakalnio šlaitai, įspūdis bus dar didesnis.

Baltų arena-piliakalnis. "Facebook" nuotr.

Pasak R.Karbauskio, piliakalnio idėja gimė neatsitiktinai. „Jis šiai vietai yra reikalingas. Naisiuose apsilanko didelis turistų srautas, turime šventes, festivalius – Naisių kultūrinis gyvenimas ir kokybė pranoksta nedidelių miestų kultūrinį gyvenimą“, - pasakoja milijonierius. 30 tūkstančių žmonių - tokio skaičiaus lankytojų, šiemet apsilankiusio jau šeštajame šeimyniniame, blaiviame festivalyje „Naisių vasara“, galėtų pavydėti bet kurio Lietuvoje vystančio festivalio organizatoriai.

Naisiuose rengiamos ir istorinės šventės, riterių turnyrai, kuriuos, žinoma, kur kas smagiau ir įdomiau stebėti įsitaisius ant piliakalnio pylimo, nei sporto aikštyne.

„Dabar nejuokaudami kalbame, kad Baltų arenoje galės tilpti iki 30 tūkstančių žmonių. Tiek žmonių vienu metu gal niekada ir nesusirinks, iš kitos pusės...Ta arena yra pastatyta už mano lėšas, bet ji yra atiduota valdyti Naisių bendruomenei. Padariau tai specialiai, kad bendruomenė galėtų uždirbti areną išnuomodama komerciniams renginiams. Įspūdis ir akustika bus tokia, kad bet kokiam užsienio ar Lietuvos atlikėjui – net pačiam garsiausiam – bus įdomiau dainuoti čia nei kur nors Vilniuje“, - įsitikinęs R.Karbauskis.

Jis jau žino, kas taps Baltų arenos krikštatėviu – teisė surengti pirmąjį koncertą piliakalnyje bus patikėta Andriui Mamontovui. Būtent su juo R.Karbauskis vieną vakarą pietavo sostinės vegetariškų patiekalų restorane, ir entuziastingai ant servetėlės piešė būsimojo piliakalnio-arenos eskizą. A. Mamontovui, jau ne kartą pabuvojusiam Naisiuose ir taip pat, kaip ir R.Karbauskis, propaguojančiam blaivų gyvenimo būdą, toks milijonieriaus užsidegimas buvo suprantamas.

Ramūnas Karbauskis. DELFI (M.Ažušilio nuotr.)

Baltų arena Naisių svečius vilios ne tik vasarą – žiemą piliakalnis bus paverstas šeimos žiemos pramogų centru. Jei nebus natūralaus sniego, piliakalnio šlaitai bus padengti dirbtiniu sniegu, ir šeimos su savo atžalomis galės leistis nuo 16 metrų aukščio pylimo rogutėmis ar slidėmis.

Pasak R.Karbauskio, architekto Vytauto Puzero suprojektuota arena specialiai atrodo taip, lyg ją būtų galėję supilti ir mūsų protėviai. Skirtumas tik toks, jog dabar gynybines funkcijas pakeitė labiau pramogoms skirtos funkcijos, o taip pat skiriasi ir piliakalnio supylimo laikas. „Baltų arena supilta per šešis mėnesius, o mūsų protėviai turbūt būtų užtrukę apie dvidešimt metų“, - pastebi R.Karbauskis.

XXI amžiaus piliakalnis jo sąskaita patuštino milijonu euru. Nesunku paskaičiuoti, kad spindinčio gyvenimo mėgėjai už tokią sumą būtų prisipirkę įspūdingų žaisliukų.

„Kiekvienas žmogus turi skirtingas vertybes, - pečiais gūžteli R.Karbauskis, nemažas lėšas skiriantis ir sveikatos programoms bei menininkų veiklos rėmimui. - Už tuos pinigus turėčiau lėktuvų parką. Bet nėra tikslo. Jei aš noriu čia gyventi, noriu, kad čia gyventų mano vaikai, anūkai – man reikia daryti tai, ką ir darau. Nes tie vyrai ir moterys, kurie perka lėktuvus, sraigtasparnius ir demonstruoja tai vienas kitam...Jie daro tai, dėl kol Lietuvoje jau tuos bus du milijonai gyventojų. Arena reikalinga tam, kad mūsų žmonės, lietuviai, turėtų kuo didžiuotis. Ir nesvarbu, kas tai finansavo. Žmogus, atsivedęs svečią arba vaiką, sakys: matai, kokia graži yra Lietuva, ką esame sukūrę“.