Australijos mokslininkai atliko įdomų eksperimentą – iš 43 tyrime dalyvavusių nerūkančių vyrų medvilninių marškinėlių buvo paimti prakaito pavyzdžiai, o taip pat jiems teko užpildyti anketą apie savo maitinimosi įpročius.

Vadinamąjį prakaito kvapo patrauklumo indeksą nustatė devynios nerūkančios moterys, kurioms teko uostyti ir pagal 21 parametrą aprašyti surinktus tyrimo dalyvių prakaito pavyzdžius. Tarp charakteristikų, apibūdinančių kvapą, buvo ir tokie bendriniai apibūdinimai kaip „aštrus“, „rūgštus“, „saldus“, ir tiesiogiai susieti su maistu - „mėsos“, „kavos“, „česnako“ ir taip toliau.

Apibendrinus tyrimo rezultatus paaiškėjo, kad vyrų, valgančių daugiau daržovių ir vaisių, prakaitas moterims atrodė „gėlių“, „vaisinis“, „saldus“ ir „vaistinis“. Vyrų, pirmenybę atiduodančių baltymams (valgančių daug kiaušinių, mėsos, sūrio tofu) prakaito kvapas atrodė patrauklesnis nei besirenkančių daug angliavandenių turinčių produktus (makaronus, duoną).

Tyrimo autoriai mano, kad tokiu būdu moterys „renka“ informaciją apie vyro sveikatos būklę, kuri yra „užšifruota“ prakaito kvape – ne veltui medikai rekomenduoja valgyti daug daržovių ir vaisių.