aA
Šį kartą naminio maisto guru Tadas Ustinavičius paliko savo jaukią virtuvę, esančią Vilniaus daugiabutyje, ir pasiraitojęs rankoves griebėsi populiariausio vasaros iškylų patiekalo – šašlykų.
Šašlyko gaminimas. Tado Ustinavičiaus nuotr.
Šašlyko gaminimas. Tado Ustinavičiaus nuotr.

Šiaip nesu didelis šašlykų mėgėjas, – valgau juos vieną-du kartus per metus. Tačiau jei jau valgyti, tai nepakenčiu tų siaubų, kuriuos mėgsta mūsų tautiečiai. Pavyzdžiui, marinavimas acte – nuo sovietmečio pasilikęs mėsos marinavimo būdas. Žinoma, kai anais laikais parduotuvėse tegalėdavai nusipirkti papuvusių kiaulės kanopų bei kažkokių kažkokios mėsos gabalų, actas buvo vienintelė panacėja panaikinti bjaurų kvapą arba suminkštinti tą kažkokią mėsą. Tokiu būdu išmarinuota mėsa pasižymėdavo nepalyginamu sausumu.

Dar vienas lietuvių pamėgtas marinavimo būdas – majonezas. Manau, kad tai yra mūsų „sumaximėjusios“ tautos tradicinis patiekalas. Nelabai kuo skiriasi nuo marinavimo acte, tik labiau šiuolaikiška.

Taigi, pabandykime pasiruošti kažką bent jau iš toli primenančio šašlyką:
kilogramą riebesnės avienos (arba kiaulienos) sprandinės supjaustome dideliais, 4 cm dydžio kubeliais. Sumaišome ją su stambiai pjaustytais 2-3 dideliais pomidorais, keliomis stambiai pjaustytomis paprikomis ir dviem stambesniais susmulkintais svogūnais bei juodaisiais pipirais. Dedame saują sukapotos kinzos (kalendros) lapų. Statome į šaldytuvą bent 5 valandoms (o geriausiai - parai).

Valandą prieš kepant dedame druskos ir viską išmaišome.

Ant iešmų mauname kartu su daržovėmis. Kepame ant stipriai įkaitusių žarijų 8-12 minučių. Pomidorų sulčių užtenka mėsai išsimarinuoti, taip pat jos neišdžiovina mėsos.

Valgome.

Tado Ustinavičiaus kulinarinius eksperimentus galite sekti jo tinklapyje.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Top naujienos

Pirmą kartą prabilo su Celofanu nuteistas verslininkas: mane norėjo nužudyti

Viena svarbiausių praėjusios savaitės naujienų tapo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) priimtas...

Ukrainos energetikas – apie devynis mėnesius praleistus be elektros: rusai tempė viską, kas įmanoma

Tūkstančiai žmonių be šviesos, susprogdinta ir išvogta įranga, šimtai energetikų fronte –...

Kliūčių nebeliko: Turkija pritarė Suomijos narystei NATO

Turkijos parlamentas vėlų ketvirtadienio vakarą pritarė Suomijos narystei NATO , taigi Suomijai...

Justina Maciūnaitė

Teisininkė paaiškino, kam atitenka būsto paskola mirus jos turėtojui: skolos gali užgriūti ir nepilnamečius kaip apsaugoti artimuosius

Dažnas žmogus, įsigyjantis būstą, tai daro imdamas būsto paskolą iš banko ar kitos kredito...

Verslas PliusThe Economist

Technologijų kompanijos atleido šimtus tūkstančių: kur numigravo atleisti darbuotojai

Užimtumas technologijų pramonėje pasiekė vingio tašką.

Gydytojas paaiškino, kada gali būti atliekama skrandžio mažinimo operacija: ji – itin veiksminga, tačiau tik keliais atvejais

Nutukimas – ne tik estetinė problema, su kuria sunku susigyventi. Dažnu atveju žmones, turinčius...

Geriausiu aktoriumi „Oskaruose“ tapusi „Banginio“ žvaigždė išgyveno depresiją: po nemalonių patirčių pateko į juodąjį sąrašą

Los Andžele dar visai neseniai praūžė laukiamiausia Holivudo metų šventė – 95-ąjį kartą...

Velykų valgiai, kuriuos noriai čiups mažiausieji: atrodo itin žaismingai, o pagaminti paprasta

Velykų stalą neretai svajojame nukloti kuo įmantresniais valgiais, išpuošti lyg iš žurnalų...

Karas Ukrainoje. Iš Baltųjų rūmų – nerimo signalai: Rusija siekia gauti daugiau ginklų iš Šiaurės Korėjos Kuleba apie iš Kinijos gautus signalus: Kremlius piktinasi (1)

Ukrainos kariškiai pastarąją parą sunaikino dar 560 okupantų rusų. O iš viso nuo 2022 metų...

Nuo rytojaus – svarbūs pokyčiai vairuotojams: kai kurie turėtų suskubti pasirūpinti savo automobiliais

Kaip ir kiekvieną rudenį – taip ir pavasarį, vairuotojų neišvengiamai laukia pokyčiai. Nors...