Taupus grožis

Neišsigąskite, kad grožio procedūrų sąrašas ilgas – daugelį jų galite atlikti vienu metu, taip sutaupysite nemažai laiko. Pavyzdžiui, prieš pradėdamos ruošos darbus iš karto užsitepkite plaukų kaukę, su ja, taip pat ir su veido kauke, galite gulėti vonioje, o mirkydamos kojas vonelėje kartu paruoškite vonelę rankoms.

Beje, išgėrusios kavą arba arbatą tirščių neišpilkite: pirmieji tiks rankų odai atgaivinti, antrieji – nuvargusioms akims, veido odai palepinti; pravers ir obuolio žievelė ar išspausta citrina – obuolio vitaminais pamaitinsite veido odą, o citrina nubalins nagučius, bulvių nuoviras suminkštins rankų odą. Taigi, jei po ranka neturite pirktinių kosmetikos priemonių, būkite išradingos – pravers viskas, kas liks nuo vaišių ruošos.

Pirmas žingsnis: plaukai

Nesvarbu, kad pamiršote užsirašyti pas kirpėją, kad įmantriai šukuosenai laiko nebeturite – svarbiausia, kad plaukai būtų švarūs, purūs ir žvilgūs. Neplaukite jų prieš ruošą virtuvėje: prisigers maisto kvapų, praras purumą ir žvilgesį nuo garų, karščio. Palepinkite plaukus kauke baigdamos ruošą, o galvą trinkite jau po visų darbų.

Jei turite laiko, kelias riekeles juodos duonos užpilkite pasukomis, įdėkite kiaušinio trynį, išminkykite ir ištepkite galvos odą, plaukus, užsidėkite vonios kepuraitę, galvą apsukite rankšluosčiu ir 30 min. ramiai darykite kitus darbus. Paskui plaukus išplaukite kaip įprasta šampūnu.

Sausiems arba pažeistiems plaukams pagelbės morkų kaukė: elektriniu smulkintuvu sutrinkite morką ir citriną kartu su žievele, įmaišykite 2 šaukštus alyvuogių (dar geriau – graikinių riešutų) aliejaus. Mase ištepkite plaukus ir užsidėjusios vonios kepuraitę apsisukite rankšluosčiu. Kaukę nuplaukite po 20 min., ištrinkite galvą su šampūnu.

Jei plaukai sausi, galiukai šiurkštūs, ištepkite juos šiek tiek pašildytu aliejumi. Jei neturite specialaus, skirto plaukams puoselėti, tiks saulėgrąžų, alyvuogių, sėmenų ir kt. Kaukę galite laikyti net porą valandų. Pasidarykite ją iš ryto, prieš pradėdamos namų ruošos darbus.
Drėkinamoji kaukė sausiems plaukams: sumaišykite stiklinę jogurto su šaukštu citrinų sulčių ir kiaušinio tryniu, ištepkite mase plaukus ir po 20 min. nuplaukite.

Molio kaukes įtrinkite į drėgnus plaukus neliesdamos galvos odos ir iššukuokite retomis šukomis bukais danteliais pradėdamos nuo galiukų. Po 20 min. plaukus išskalaukite.

Jei visai neturite laiko, 10 min. į galvos odą švelniais judesiais trinkite joduotą druską, o paskui išplaukite plaukus kaip įprasta.
Nepamirškite, kad koncentruotą šampūną reikia skiesti bent per pusę vandeniu ir plauti juo plaukus du kartus: pirmą kartą nuplaunami ant plaukų susikaupę nešvarumai, antrą kartą šampūnas veikia gydančiai (jei tik jis tokių savybių turi).

Antras žingsnis: vandens procedūros

Jei turite tris laisvas valandas, būtinai atsipalaiduokite kūnui malonios temperatūros vonioje. Po 15–20 min. pradings nuovargis, įtampa, atsigaus viso kūno oda. Nepamirškite eterinių aliejų, ekstraktų ir kitų priemonių. Tik rinkitės jas atsargiai – stipriai atsipalaidavusios galvosite ne apie šventes, o apie lovą!

Puikiai tiks pušų ekstraktas, į jo vonią galite įlašinti apie 20 lašų eukaliptų, kėnių arba apelsinų aliejaus. Jei nieko panašaus neturite, į vandenį įmaišykite 500 g jūros ar valgomosios druskos – ji pagerina medžiagų apykaitą, nuramina nervus ir lengvai nuvalo odą.

Prieš išlipdamos iš vonios šiurkščiu masažiniu šepečiu ar kempine išmasažuokite ne tik nuvargusius kojų padus, bet ir visą kūną, paskui apsiliekite kontrastiniu dušu ir labai gerai išsitrinkite šiurkščiu rankšluosčiu – energijos antplūdis garantuotas!

Jei turite porą valandų laisvo laiko, lipkite į dušą. Kūną nušveiskite, išsimasažuokite šiukščia kempine, būtinai apsiliekite kontrastiniu dušu, kurio paskutinė srovė turėtų būti šalta.

Jei iki šventės kiek daugiau nei valanda, jėgas atgaukite paruošusios kojoms ne itin stiprios juodosios arbatos arba druskos vonelę ir kruopščiai pamasažavusios padus, kojų pirštus, čiurnas.

Išsimaudžiusios iš karto kūną ištepkite pieneliu, kuris padės palaikyti odos drėgmę, tad ji ilgai išliks elastinga ir gyvybinga. Jei planuojate vilktis suknelę be rankovių ar su gilia iškirpte, pravartu pasitepti savaiminio įdegio priemone. Specialistai ją maišo su kūno kremu ar pieneliu.

Trečias žingsnis: rankos

Visą savaitę plušėjusios ir nuo ruošos darbų išsausėjusios, suvytusios rankos taip pat nusipelnė būti palepintos. Nors mums atrodo, kad jų niekas nemato, bet pasipuošus prabangiu žiedu, apyranke visų aplinkinių žvilgsniai nukryps būtent į jas.

Išvirkite dvi bulves su lupenomis, sutrinkite, išmaišykite su dviem šaukšteliais citrinų sulčių. Šiltą kaukę uždėkite ant rankų ir uždenkite marle. Palaikykite apie 20 min. Nusiplovusios ištepkite rankas riebiu kremu.

Jei visiškai nebeliko laiko ilgesnei procedūrai, rankas ištepkite jogurtu ir palaikykite 2–3 min. arba bent minutę pamirkykite bulvių nuovire, arba atsargiai nušveiskite kavos tirščiais ir gausiai ištepkite kremu.

Jei nagai pageltę, o priemonių neturite, nemetaliniame inde sumaišykite šaukštą vandenilio peroksido (3 proc.) su 2 šaukštais geriamosios sodos.

Gautą pastą vatos tamponu užtepkite ant nagų ir po jais, palaikykite 2–3 min. ir nuplaukite šiltu vandeniu. Nagus nušveiskite šepetėliu natūraliais šereliais, išvalykite panages, nustumkite odeles. Rankas gausiai ištepkite maitinamuoju kremu, po 10 min. servetėle nuvalykite kremo likučius. Kremui įsigėrus nulakuokite nagus.

Ateičiai prisiminkite, kad šaltomis ir vėjuotomis dienomis tiesiog būtina kasdien daryti voneles rankoms iš šilto vandens ir šaukšto krakmolo. Ši procedūra padės joms išlikti švelnioms ir baltoms.

Ketvirtas žingsnis: veidas

Prieš darydamos bet kokias procedūras veidą švelniai nuvalykite losjonu ar pieneliu.

Veido odą atgaivins, tonizuos, suteiks sveiką raudonį šalčio kompresai: tereikia į švarią servetėlę įsukti sniego ar sutrupinto ledo ir uždėti ant veido, krūtinės, viršutinių vokų ir smakro. Ištirpusius ledukus ar sniegą vis pakeiskite, dėkite tol, kol veidas sušals.

Oda akivaizdžiai atgaus sveiką spalvą ir pasitemps, bet... akys vis dar raudonos, po jomis – tamsūs ratilai ir dar pabrinkę. Prisiminkite seną, patikrintą arbatos receptą: du vatos tamponus pamirkykite stiprioje ataušintoje arbatoje ir užsidėjusios ant paakių laikykite apie 10 min.

Tinka ir arbatos pakelių kompresai. Pabrinkimus sumažins agurko skiltelės. Tiesa, žiemą jų retai kas turi, todėl išsitraukite iš šaldytuvo grietinę: ja storai patepkite paakius ir palikite 15 min., paskui nuplaukite arbatoje suvilgytu tamponu. Beje, šiuo atveju pagelbėti gali ir pieno kompresėliai.

Jei neturite profesionalių kaukių veido odai atgaivinti, pasiruoškite pačios. Prisiminkite: oda aplink akis ir lūpas yra plona ir pažeidžiama, todėl kaukės šiose vietose netepkite. Su kauke prigulkite: priemonės geriau įsigers į veido odą, jei visi raumenys bus atpalaiduoti.

Drėkinamajai odą patempiančiai kaukei sumaišykite šaukštą migdolų aliejaus su kiaušinio tryniu ir šaukšteliu alijošių sulčių. Nuplovusios kaukę, nepamirškite odos patrinti leduku.

Sausai ir šerpetojančiai odai sumaišykite 2 šaukštus minkštos varškės su šaukštu grietinės ir šaukšteliu medaus. Laikykite 10–15 min.
Suglebusiai odai kiaušinio baltymą išplakite su keliais lašais citrinų sulčių. Putas užtepkite ant veido ir kaklo, po 10 min. nusiprauskite vandeniu. Sausą veido odą pirmiausia pasitepkite kremu, tada tepkite kaukę.

Riebią veido odą sudrėkins kaukė iš plakto kiaušinio baltymo, šaukšto sutarkuoto obuolio, šaukštelio grietinės ir tokio pat kiekio bulvių krakmolo. Palaikykite šią kaukę 10 min. ir nuplaukite arbatoje pamirkytu vatos tamponu.

Ateičiai: itin naudinga veido odą 10–14 dienų be pertraukos arba nuolat 2–3 kartus per savaitę švelniai pamasažuoti ledo kubeliais su spanguolių sultimis arba arbata. Tinka tiek žalioji, tiek juodoji arbata, o 2 šaukštus spanguolių sulčių praskieskite 0,5 stiklinės vandens.

Nusiplovusios bet kokią kaukę, veidą, kaklą, krūtinę būtinai pasitepkite kremu. Palaukite bent 5 min.: kremas įsigers į odą ir toninis kremas, pudra ją dengs kur kas lygiau ir gražiau.

Penktas žingsnis: makiažas

Skaisti veido oda, šiltų ir šaltų spalvų derinys, išryškintos akys arba lūpos – tokį lakoniškai stilingą makiažą rekomenduoja šventėms rinktis vizažistai. Jūs pati puikiai žinote savo pranašumus, todėl nuspręskite, kurią iš veido dalių verta išryškinti.

Jei tai akys...

Natūraliai platūs, tamsūs antakiai, tankios, ilgos blakstienos. Būtinai tamsiai apveskite su plunksnele.

Akių šešėliai suteiks žvilgsniui gilumo, viliojančio paslaptingumo. Rinkitės žydrai mėlyną, žalią, pilko metalo, rusvai žalsvą, violetinę spalvas, puiku, jei jos šventiškai blizgės. Blausioje šviesoje, esant nenatūraliam apšvietimui itin gražiai atrodys aukso, bronzos atspalviai.

Šešėlių spalvą galite derinti ne tik prie drabužių, bet ir prie lūpdažio: blyškūs žali šešėliai romantiškai derės prie šviesiai rausvų, rudi – prie persikinės spalvos lūpų.

Kad akys atrodytų didesnės, šviesiais šešėliais padažykite vidinius akių kampučius ir vokus ties antakių pabaiga. Lūpas šiuo atveju dažykite natūralios spalvos perlamutriniu lūpdažiu arba pagyvinkite ne ryškios spalvos blizgiu.

Jei tai lūpos...

Prie elegantiško šventinio apdaro visada stilingai atrodys ryškiai raudonos su oranžiniu atspalviu, tamsiai raudonos, vyšninės, ryškiai rožinės, violetinės, avietinės spalvos lūpų dažai.

Lūpdažis patvariau laikysis, jei lūpas prieš dažydamos patepsite tonuojančia priemone ar papudruosite, pirmą lūpų dažų sluoksnį nusausinsite servetėle ir ant viršaus užtepsite dar vieną sluoksnį.

Prieš dažydamos lūpas, jų kontūrų nepamirškite išryškinti prie lūpdažio derančiu lūpų pieštuku. Ir dar šiek tiek blizgesio, bet nepersistenkite – tik tiek, kad suteiktų putlumo ir gundančio švytėjimo.