Naudojantis paprastomis taisyklėmis ir patarimais, spalvas derinti tarpusavyje galima išmokti kiekvienam. Be abejo, kaip ir su kitais dalykais, kurių sėkmingas įgyvendinimas yra pagrįstas taisyklių išmanymu ir jų taikymu praktikoje, taip ir spalvų derinime, įgūdžiai ir suvokimas ateina praktikuojantis.

Šios straipsnio tikslas ir yra pateikti paprastus, aiškius, per daug galvos sukimo nereikalaujančius patarimus, kuriais vadovaujantis galima derinti spalvas aprangoje.

Spalvų ratas

Šiuo metu yra sukurti 3 spalvų ratai, kurie yra naudojami skirtingose srityse:

1. RYB – pagrindinėmis spalvomis yra laikomos Raudona (Red), Geltona (Yellow) ir Mėlyna (Blue). Šis spalvų ratas yra naudojamas dailėje, madoje ir mene).

2. RGB - pagrindinėmis spalvomis yra laikomos Raudona (Red), Žalia (Green) ir Mėlyna (Blue). Šis spalvų ratas yra naudojamas televizoriuose, kompiuteriuose, fotoaparatuose ir kituose skaitmeniniuose įrenginiuose.

3. CMYK - pagrindinėmis spalvomis yra laikomos Žydra (Cyan), Raudonai violetinė (Magent), Geltona (Yellow) ir Juoda (Key). Šis spalvų ratas yra naudojas spausdinimo pramonėje.

Kadangi straipsnis bus ne apie skaitmeninius įrenginius ar spausdinimą, tai bus naudojamas RYB spalvų modelis.

Spalvų ratą dar 1706 metais sugalvojo genialusis britų fizikas ir matematikas Isaac Newton. Jis sudėliojo spalvas į besisukantį diską tokia tvarka, kad joms greit besisukant jos susilieja ir žmogaus akis mato tik baltą spalvą.

Spalvų ratas susideda iš:

Pirminių spalvų: mėlynos, geltonos ir raudonos.

Antrinių spalvų, kurios yra gaunamos sumaišius pirmines spalvas: oranžinės, žalios ir violetinės.

Tretinių spalvų, kurios yra gaunamos sumaišius šalia esančias pirminę ir antrinę spalvas. Jos nusakomos sujungiant pirminės ir antrinės spalvos pavadinimus: raudona-oranžinė, geltona-oranžinė, geltona-žalia, mėlyna-žalia, mėlyna-violetinė, raudona-violetinė.

Kiekviena iš šių 12 spalvų turi:

Šešėlį, kuris yra gaunamas maišant pasirinktą spalvą su juoda spalva.
Toną, kuris yra gaunamas maišant pasirinktą spalvą su pilka spalva.
Šviesą, kuri yra gaunama maišant pasirinktą spalvą su balta spalva.
Spalvos taip pat priklauso arba šaltų, arba šiltų spalvų grupei.
Žinant rato struktūra, galima panagrinėti, kokiu būdu spalvos yra derinamos viena su kita.

Spalvų derinimas tarpusavyje

Spalvas tarpusavyje galima derinti naudojant 7 pagrindines spalvines schemas:

1. Viena spalva.
2. Panašios spalvos.
3. Spalvų trikampis.
4. Panašios priešingos spalvos.
5. Priešingos spalvos.
6. Spalvų stačiakampis.
7. Spalvų kvadratas.

Kad būtų paprasčiau suprasti visuose pavyzdžiuose mėlyna spalva bus naudojama kaip pagrindinė spalva. Suprantama, kad visas schemas galima taikyti bet kuriai iš 12 spalvų, tokiu būdu gaunant visai kitokias spalvines kombinacijas.

Balta spalva

Ši spalva yra visų spalvų visuma, todėl turi dalį kiekvienos spalvų rate esančios spalvos. Dėl šios priežasties baltą spalvą galima derinti su visomis kitomis spalvų rato spalvomis.

Juoda spalva

Juoda spalva yra priešinga baltai spalvai, tai reiškia, kad ji savyje neturi nei vienos spalvų rato spalvos. Taigi, juoda spalva faktiškai yra apskritai ne spalva, o tiesiog baltos spalvos atvirkštinis variantas. Kadangi ji kaip ir ne spalva, tai ir ją dažniausiai galima derinti su bet kuria spalvų rato spalva.

Pilka spalva

Skirtingomis proporcijomis maišant baltą ir juoda spalvas yra gaunama pilka spalva. Pilką spalvą faktiškai irgi galima derinti irgi su bet kuria spalvų rato spalva.

Ruda spalva

Rudos spalvos rate nėra, kadangi ji yra gaunama sumaišius bet kurias dvi priešingas spalvų rato spalvas. Tad rudą spalvą galima būtų pavadinti superspalva. Galbūt dėl šios priežasties yra sakoma, kad ruda su juoda nedera, kadangi viena yra superspalva, o kita – visiškai ne spalva.

Tiesą sakant, bandant internete surasti priežastis, kodėl juoda ir ruda nedera, to padaryti nepavyko. Tad, jeigu šias priežastis žinote, būtų šaunu, jeigu jomis pasidalintumėte komentaruose.

Vienos spalvos derinimas

Šioje schemoje yra derinami skirtingi tos pačios spalvos atspalviai naudojant šešėlį, toną ar šviesą. Kitaip tariant, viena pasirinkta spalva yra maišoma su juoda, pilka arba balta spalva ir gauti atspalviai yra derinami tarpusavyje.

Populiariausios spalvos, kurios yra derinamos pagal šią schemą yra mėlyna ir pilka. Tokiu būdu spalviškai suderinta apranga, dažniausiai, ir yra vadinama pagal tai, kokia spalva buvo panaudota: pavyzdžiui, blue-on-blue arba grey-on-grey.

Derinant drabužius pagal šią schemą svarbu nenaudoti labai panašių spalvų, nes tuomet gali pasirodyti, kad tai buvo nesėkmingas bandymas nusipirkti tokios pačios spalvos drabužius.

Panašių spalvų derinimas

Panašios yra trys viena šalia kitos rate esančios spalvos. Kadangi spalvos yra panašios, tai jas pakankamai nesunku derinti tarpusavyje. Jos tarpusavyje labai nekontrastuoja, todėl šių trijų spalvų gali būti visos 3 pagrindinės aprangos dalys: pavyzdžiui, švarkas, marškiniai ir kelnės.

Panašių priešingų spalvų derinimas

Pagal šią schemą yra derinamos trys spalvos: pasirinkta ir jai priešingos spalvos dvi gretimos spalvos. Kaip ir spalvų trikampio atveju, taip ir šiuo, geriausiai derinys atrodys tuomet, kai dvi spalvos bus dominuojančios, o likusi kaip akcentas.

Spalvų trikampis

Spalvų trikampį sudaro trys vienodai viena nuo kitos nutolusios spalvos. Kadangi atstumai tarp spalvų yra gerokai didesni, tai ir derinti jas tampa sunkiau, nes jos labai smarkiai skiriasi.
Pagal spalvų trikampį derinant spalvas saugiausias sprendimas yra pasirinkti dvejus drabužius, kurių spalvos pilnai matysis (pavyzdžiui kelnės ir marškiniai). Su likusia spalva galima priderinti kitą drabužį, kuris mažiau matysis – pavyzdžiui, geltoni marškinėliai po mėlynais marškiniais.

Priešingų spalvų derinimas

Priešingomis (arba dar kitaip papildomomis) spalvomis yra vadinamos viena priešais kitą spalvų rate esančios spalvos. Dviejų priešingų spalvų kombinacija yra pati ryškiausia ir labiausiai pabrėžianti abi spalvas, todėl papildomas spalvas prie jų derinti yra labai sunku.
Jeigu jau nuspręsti sukurti aprangos derinį, naudodami dvi priešingas spalvas (pavyzdžiui mėlynos kelnės ir oranžinės spalvos marškinėliai), tuomet likusioms aprangos dalims reikėtų naudoti balta, pilką ar juodą spalvas.

Spalvų stačiakampio derinimas

Spalvų stačiakampio schemoje yra derinamos dvi panašios spalvos ir jų priešingos spalvos. Ši kombinacija išryškina net keturias spalvas todėl derinant drabužius reikėtų pasirinkti maksimaliai dvi spalvas, kurios bus dominuojančios, o iš likusių spalvų kurti akcentus: kojinės, marškinėliai po marškiniais, fantazija, kaklaraištis, ar kitos nedidelės aprangos detalės.

Spalvų kvadrato derinimas

Labai panaši schema į stačiakampę, tik skirtumas tas, kad gretimos spalvos yra paslinktos per vieną spalvą toliau. Šis paslinkimas reiškia, kad kairėje pusėje nuo pasirinktos spalvos esantis spalva, yra tiek pat panaši, kaip ir dešinėje pusėje esanti spalva. Kitaip tariant: mėlyna su raudonai violetine yra tiek pat panaši, kiek mėlyna su geltonai žalia.

Kadangi panašumo tarp spalvų yra mažai, tai derinant drabužius pagal šią kombinaciją geriausiai yra parinkti tik vieną ar dvi dominuojančias spalvas, o kitas naudoti kaip nežymius, vos matomos akcentus. Situacija taip pat taps gerokai lengvesnė, jeigu naudosite šviesesnes, pastelines spalvas.

Reziumė

Perskaičius straipsnį, kuriame kaip pagrindinė buvo naudojama mėlyna spalva, gali pasirodyti, kad su ja galima derinti bet kurias spalvas. Natūralu, kad sukant spalvų schemas kairėn ar dešinėn, tas pats gali būti taikoma ir kitoms spalvoms. Tad peršasi išvada, kad bet kurią spalvą galima derinti su bet kuria. Faktiškai taip ir yra – tarpusavyje galima suderinti bet kurias 2 spalvas, tačiau ne visi deriniai atrodys vienodai gražiai.

Būtent šioje vietoje ir prasideda eksperimentai – pasirinkimas tokių spalvų kombinacijų, kurios ne tik dera tarpusavyje, tačiau ir prie jūsų. Būtent antrasis momentas ir yra svarbiausias, kadangi popieriuje spalvos gali atrodyti vienaip, tačiau apsivilkus tų spalvų drabužius – visiškai kitaip.

Tikiuosi, kad šis straipsnis padės surasti būtent tuos spalvinius aprangos derinius, kurie gražiai atrodys ne tik popieriuje, tačiau ir juos vilkint. O gal jau tokius esate atradę? Jeigu taip, tai pasidalinkite komentaruose savo mėgstamiausiais aprangos spalvų deriniais.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!